Olej kokosowy
składnik karm dla zwierząt

Inne nazwy

olej kokosowy

Opis

Źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), które są źródłem szybkiej energii i pozytywnie wpływają na funkcje poznawcze starszych psów, jednak najnowsze badania na psach pokazują, że zawarty w oleju kokosowym kwas laurynowy (ok. 30%) powoduje przewlekłe stany zapalne, jest toksyczny i powoduje zespół nieszczelnego jelita. Nadmiar (kilka procent) może powodować biegunki. Lepszy od oleju kokosowego będzie ekstrakt w postaci oleju MCT. Olei roślinnych powinno się unikać w diecie psa (a na pewno w diecie kota). Organizmy psów posiadają niewielkie zdolności do konwersji kwasu alfa-linolenowego (omega-3 ALA) pochodzenia roślinnego do form aktywnych – kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA) w wystarczającej ilości, a ich wykorzystanie jest obraczone produkcją szkodliwych związków (wolne rodniki itp. ), które powodują stany zapalne organizmu, nowotwory, choroby skóry. Oleje roślinne zawierają dużo kwasów omega-6, które już występują w wystarzająco dużych ilościach w mięsie zwierząt hodowlanych karmionych paszami (oprócz zwierząt hodowanych na wolnym wybiegu), w szczególności tych zawartych w karmach przemysłowych. Natomiast koty nie są w stanie ich przyswoić. Znacznie lepszym źródłem kwasów omega-3 będą zatem oleje rybne, np tran, olej z kryla, oraz niektóre oleje roślinne zawierające kwas omega-6 gamma-linolenowy (GLA), np. Olej z wiesiołka czy ogórecznika

Podobne składniki:

olej rzepakowy, olej sojowy

Karmy zawierające ten składnik: