Skład
świeże mięso z kurczaka 20%, suszone mięso drobiowe 20%, suszone ziemniaki, świeży łosoś 7%, suszony groch, suszony pstrąg 4%, suszona ryba 4%, hydrolizowane białko drobiowe 4%, suszone mięso z indyka 4%, tłuszcz drobiowy 4%, suszone bataty, suszone jaja 2%, lucerna, lignoceluloza, wysłodki buraczane, olej z łososia 1%, nasiona babki śródziemnomorskiej, fruktooligosacharydy (cykoria), suszone zioła (tymianek, oregano, szałwia, pietruszka, majeranek, rumianek, nasiona anyżu, kozieradka, nagietek, mięta pieprzowa), siarczan chondroityny 0.05%, glukozamina 0.05%, jabłka, marchewki, żurawina, szpinak, algi morskie,Legenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
Aktualizacja składu: 30 marca 2020
Składniki analityczne
Wilgotność: maks.8%
1 wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
2 związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
3 w suchej masie, po odjęciu wody
Dopóki Twój pies nie jest chory, w wieku szczenięcym lub podeszłym, prawdopodobnie wystarczy, że będziesz trzymał się pożywienia o parametrach w zielonym zakresie.
Omówienie składu
W tej części naszej recenzji przyjrzymy się bliżej składowi karmy jaki producent umieścił na opakowaniu. Wykresy pomogą Ci popatrzeć na skład bardziej obrazowo, co da Ci lepsze pojęcie o właściwościach karmy.
Zacznijmy od złej wiadomości. Karma zawiera składniki, które nie są naturalne. Oznacza to, że składniki te mogły zostać przetworzone przy użyciu substancji chemiczych np. Hydrolizowane białko drobiowe. Lista składników jest skomponowana w sposób pozwalający producentowi na niezauważalną modyfikację ilości i/lub jakości półproduktów lub zbyt ogólnie opisane, np. “zboża”).
Skład karmy ma również dobre strony, z których należałoby wymienić to, że żaden ze składników nie jest uznawany za mogący powodować alergie , a procentowa ilość składników odżywczych spełnia zalecenia FEDIAF. Urozmaicenie składników gwarantuje optymalne ilości mikro- i makroelementów naturalnego pochodzenia. Oszacowana zawartość mięsa mięśniowego jest wysoka, stanowi ok. 32 procent wśród świeżych odpowiedników. Zawartość źródeł kwasów omega-3 DHA i EPA to również dobra wiadomość. Brak jest glutenu oraz zbóż mogących być przyczyną wielu problemów zdrowotnych.
Realny skład karmy
Specjalnie na potrzeby serwisu opracowaliśmy zaawansowane algorytmy analizujące skład, co pozwoliło nam na podjęcie próby odtworzenia rzeczywistej wagi surowców użytych do produkcji tej karmy, nawet jeśli producent nie podaje ich procentowego udziału. Tak mógłby wyglądać skład pokarmu gotowanego dostarczającego tyle samo składników odżywczych co 100g tej karmy(dowiedz się więcej).
Tak prezentuje się skład po zrupowaniu składników należących do tej samej kategorii:
Obliczyliśmy również przewidywaną łączną zawartość mięsa, podrobów i produktów ubocznych (z tłuszczem zwierzęcym) , która wynosi ok. 50 procent wśród świeżych odpowiedników.
Dlaczego obliczona zawartość mięsa różni się od deklaracji producenta przeczytasz tu.
Omówienie wartości odżywczych
Białko
Karma zawiera 43.5% białka w suchej masie, (min.40.2% – maks.46.7%). Odpowiada to 107 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg (zmień).
Więcej o jakości białka w tej karmie przeczytasz w części Źródła i jakość białka.
Tłuszcz
Tłuszczu jest 16.3% w s.m. (14.1% – 20.7%). Odpowiada to 40 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg (zmień).
Udział białka i tłuszczu przekracza 70% ME, co może byc źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczegolnosci może być nieodpowiednia dla psów z chrobami trzustki lub wątroby.
Więcej o tłuszczu zawartym w tej karmie przeczytasz w części Źródła tłuszczu.
Karma zawiera sporo
tłuszczu jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. zaprzęgowych lub pracujących.
Więcej o energii z tłuszczu i białka w tej karmie przeczytasz w części Energia
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 27.2% w s.m. (15.5% – 36.6%). Odpowiada to 67 g/1000kcal.
Więcej o energii z węglowodanów dowiesz się w części Energia
Popiół
Zawartość popiołu to 8.7% w s.m. (7.6% – 9.8%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 4.3% (2.5% – 6.2%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Rozkład energii jest niekorzystny dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów, co może skutkować obniżeniem krótkotrwałej wydajności Rozkład energii jest nieodpowiedni dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie.
Źródła i jakość białka
W dobrej recenzji nie może zabraknąć analizy pochodzenia i jakości białka, które jest najważniejszą i najdroższą składową pożywienia.
Bazując na danych od producenta oszacowaliśmy procent pochodzenia tego najważniejszego składnika karmy.
Nie mniej ważna jest jego jakość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Większość białka zwierzęcego pochodzi z mięsa, ale też z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i przetworzonego białka zwierzęcego (PAP), co oznacza, że powinno dostarczyć Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i mieć wysoką wartość biologiczną, ale niższą niż białko z samego mięsa i podrobów.
Karma zawiera 10 źródeł tego składnika pokarmowego, w tym 2 pochodzenia roślinnego.
Składniki dostarczające białko zwierzęce:
- mięso drobiowe ( udział ok. 36% )
- mięso z kurczaka ( ok. 12% )
- hydrolizowane białko drobiowe ( ok. 10% )
- mięso z indyka ( ok. 9% )
- pstrąg ( ok. 8% )
- mączka rybna ( ok. 8% )
- jajka ( ok. 3% )
- łosoś ( ok. 3% )
Składniki dostarczające białko roślinne:
- ziemniaki ( udział ok. 6% )
- suszony groszek ( ok. 3% )
Źródła tłuszczu
Część tego składnika odżywczego to osobno dodany tłuszcz , który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno.
Szacujemy, że w większości jest to tłuszcz naturalnie występujący mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co jest bardzo dobrą sytuacją.
Na plus trzeba zaliczyć dużą zawartość kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z ryb i olejów rybnych, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku oraz mózgu.Dodatki
witamina A 27500 j.m., witamina D3 1650 j.m., witamina E 220 j.m., witamina C 200 mg, witamina B1 (monoazotan tiaminy) 11 mg, witamina B2 (ryboflawina) 11 mg, witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) 8,2 mg, witamina B12 (cyjanokobalamina) 40 mcg, biotyna 300 mcg, chlorek choliny 1500 mg, kwas foliowy 1,0 mg, niacyna 75 mg, D-pantotenian wapnia 30 mg, tauryna 1400 mg, cynk (tlenek cynku) 75 mg, mangan (tlenek manganu(II)) 6,5 mg, miedź (pięciowodny siarczan miedzi(II)) 5,0 mg, jod (bezwodny jodan wapnia) 1,8 mg, L-karnityna 600 mg, DL-metionina 800 mg.Opis składników
Świeże mięso z kurczaka
Wysokiej jakości składnik, bogactwo aminokwasów i kwasów tłuszczowych omega 6.
Suszone mięso drobiowe
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Mięso opisane jako dehydratyzowane, suszone, sproszkowane lub odwodnione najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowane chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały. Porządany składnik w diecie zwierzęcia. Niestety nie wiemy z jakiego gatunku drobiu pochodzi mięso. Może to być przeszkodą w przypadku psów z alergiami na konkretne białko.
Suszone ziemniaki
Popularny składnik w karmach bezzbożowych, źródło dobrych węglowodanów i niewielkiej ilości białka.
Świeży łosoś
Całe ryby lub ich części. Zwykle są to odpady po oddzieleniu mięsa przeznaczonego do spożycia przez ludzi (np. Ości, płetwy, głowy, wnętrzności z treścią pokarmową, rozpuszczalne frakcje ryb), co zwykle skutkuje obniżeniem jakości i wartości biologicznej białka w stosunku do białka z mięsa. Części inne niż mięso mogą gromadzić więcej toksycznych substancji i metali ciężkich.
Suszony groch
Źródło dobrej jakości węglowodanów i włókna pokarmowego. Zawiera też znaczne ilości niepełnowartościowego białka dlatego jest popularnym składnikiem karm bezzbożowych. Groch jest rośliną ciężkostrawną.
Suszony pstrąg
Całe ryby lub ich części. Zwykle są to odpady po oddzieleniu mięsa przeznaczonego do spożycia przez ludzi (np. Ości, płetwy, głowy, wnętrzności z treścią pokarmową, rozpuszczalne frakcje ryb), co zwykle skutkuje obniżeniem jakości i wartości biologicznej białka w stosunku do białka z mięsa. Części inne niż mięso mogą gromadzić więcej toksycznych substancji i metali ciężkich. Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż produkt świeży. Składnik opisany jako dehydratyzowany, suszony, sproszkowany lub odwodniony najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowany chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji, jednak spadek wartości odżywczych jest bardzo mały.
Suszona ryba
Mączka rybna, która może być produkowana z całych ryb (rzadko) lub ich części. W drugim przypadku mogą być to jedynie pozostałości z ryb po odjęciu mięsa (np. Ości, płetwy, głowy, wnętrzności z treścią pokarmową, rozpuszczalne frakcje ryb). Zwykle produkowana z przyłowu, czyli zwierząt morskich złowionych przez przypadek podczas połowu określonego gatunku ryby. Stanowi skoncentrowane źródło białka i minerałów.
Hydrolizowane białko drobiowe
Są to białka rozbite na małe cząsteczki (peptydy) o wyskiej przyswajalności (min. 90%). Hydrolizowane białko jest często stosowane w karmach dla alergików, ponieważ peptydy nie wywołują reakcji alergicznej, oraz w karmach dla niejadków ze względu na szczególne walory smakowe. Hydrolizat jest kontrowersyjnym składnikiem, ponieważ jest produkowany głównie z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego o niskiej wartości biologicznej białka, np pióra, rogi, głowy itp. W zależności od metody produkcji (kwasowa, zasadowa, enzymatyczna i mikrobiologiczna) poszczególne aminokwasy mogą ulegać zniszczeniu, co może powodować braki w zestawie niezbędnych aminokwasów. Najtańsza metoda służy produkcji polepszaczy smaku (digest) i powoduje zniszczenie większości aminokwasów. Natomiast najdroższe metody nieuszkadzające aminokwasów wykorzystuje się do produkcji hydrolizatów o wysokiej wartości biologicznej białek. Dodatkowo, w wyniku reakcji chemicznych powstaje glutaminian sodu – owiany złą sławą wzmacnacz smaku. Producent nie ma wymogu informowania o tym fakcie. Mimo wszystko, produkt ten może być bardzo odżywczy jeśli producent użył wysokiej jakości półproduktów, np tusze lub całe zwierzęta, mięsne kości, a nawet mięso czy podroby (hydrolizowane wątróbki często są wykorzystywane jako naturalny aromat).
Suszone mięso z indyka
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Mięso opisane jako dehydratyzowane, suszone, sproszkowane lub odwodnione najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowane chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały.
Tłuszcz drobiowy
Producent nie podaje z jakiego gatunku drobiu pochodzi tłuszcz, produkowane z ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nie przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
Suszone jaja
Zwykle jest to proszek jajeczny powstały z całych jaj lub ich części (białko i żółtko w zmiennych proporcjach), ze skorupkami lub bez. Może zawierać konserwanty. Źródło pełnowartościowego białka, które posiada najwyższą wartość biologiczną. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy endo- i egzogenne o profilu uznawanym za wzorzec żywienia. Żółtko natomiast zawiera duże ilości tłuszczu, witamin, minerałów i cholesterolu.
Lucerna
Dodana w małych ilościach stanowi dobre źródło makro i mikroelementów, jednak lepiej unikać karm, w których stanowi większą część składu (więcej niz kilka procent), gdyż wtedy jej rola zmienia się na tanie źródło białka o niskiej wartości oraz składników antyodżywczych. Może wpływać negatywnie na układ pokarmowy powodując kolkę i podrażnienie.
Lignoceluloza
Odpad przy przetwarzaniu drewna (produkcja mebli, papieru itp) lub roślin. Nienaturalny składnik w diecie psa czy kota, różniący się znacznie od włókien występujących naturalnie w warzywach czy owocach. Dodawany jako wypełniacz w karmach odchudzających, wpływa na uczucie sytości. Niestety powoduje zmniejszenie liczby dobrych bakterii w jelitach oraz zmniejsza wchłanianie składników pokarmowych, podobnie jak odcukrzona pulpa buraczana.
Pozostałe składniki
są w na tyle małych ilościach, że wątpliwe jest aby miały jakiekolwiek znaczenie prozdrowotne.Są jednak wyjątki:Olej z łososia
Bogate źródło kwasów omega-6 i omega-3, głównie DHA i EPA, charakteryzujące się najwyższą biodostępnością. Zawiera duże ilości witaminy A i D. Oleje z ryb mają szereg właściwości prozdrowotnych. Mają działanie antynowotworowe, pomagają leczyć choroby układu krwionośnego, reumatyzm, poprawiają ukrwienie mózgu, wspomagają układ odpornościowy i wiele innych. Wraz ze wzrostem podaży oleju rybnego, rośnie zapotrzebowanie na witaminę E. Olej rybny, w zależności od pochodzenia ryb, może bardzo różnić się jakością, świeżością i stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6. Może zawierać znaczne ilości metali ciężkich, dioksyn i innych toksyn. Pod tym względem lepszym źródłem DHA i EPA od oleju rybnego i oleju z kryla jest fitoplankton i zooplankton.
Fruktooligosacharydy
Siarczan chondroityny
Wpływa pozytywnie na zdrowie stawów.
Podsumowanie
Purizon Senior jest karmą suchą ekstrudowaną. Na uwagę zasługuje różnorodność użytych składników i produktów mięsnych i ryb. Na plus trzeba zaliczyć dużą zawartość kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z ryb i olejów rybnych. Głównym źródłem białka są: mięso drobiowe, mięso z kurczaka i hydrolizowane białko drobiowe, a profil składników odżywczych jest bardzo dobry dla przeciętnego psa i spełnia minimalne zalecenia FEDIAF.
Kraj pochodzenia: Niemcy