PAN MIĘSKO Cielęcina z Indykiem dla średnich psów

Ocena składu
6.7na 10

Oceny

Odżywczość
69p.
Składniki
65p.
Mięso mięśniowe
48%
(z czego świeże)
0%
Podroby
0%
Warzywa i owoce *
6%
Białko zwierzęce
28%
Energia
389kcal
Opłacalność
85%

Dowiedz się co oznaczają oceny

Główne składniki

(zgrupowane, po odtworzeniu)

Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Strawność
Wapń:Fosfor
Białko:Tłuszcz

Koszt i porcja

Waga Twojego psa
Aktywność/wiek
Kastrat
    
Dzienna porcja
 g
 kcal
Dzienny koszt
 zł

Białko
 g/kg m.c.

Tłuszcz
 g/kg m.c.

Woda
 ml/kg m.c.

Otwórz Zaawansowany kalkulator

O karmie w skrócie

PAN MIĘSKO Cielęcina z Indykiem dla średnich psów jest karmą suchą ekstrudowaną. Na uwagę zasługuje mnogość użytych składników. Na plus trzeba zaliczyć dodatek kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z olejów rybnych. Głównym źródłem białka są: mączka mięsna, mięso z indyka i hydrolizowane białko kurczaka, a profil składników odżywczych jest bardzo dobry dla przeciętnego psa i spełnia minimalne zalecenia FEDIAF.

Ankieta:
Czy podałbyś tę karmę swojemu psu?

80% TakVS
20% Nie

Skład

suszone mięso cielęce 26 % , suszone mięso indyka 10 % , tłuszcz wołowy 10 % , groch, groch obłuszczony, otręby pszenne, kiełki pszenicy, hydrolizowane białko kurczaka 5 % , hydrolizowana wątroba kurczaka 4 % , suszone jabłka 1 % , składniki mineralne, suszone wysłodki buraczane (z buraków cukrowych), suszona cykoria (naturalne źródło fos i inuliny) 0.5 % , olej z łososia 0.5 % , siemię lniane, suszone drożdże piwne 0.5 % , mos (manno-oligosacharydy) 0.5 % , yucca mojave, chlorowodorek glukozaminy, siarczan chondroityny,

* skład autentyczny

Legenda:

składnik korzystny i bezpieczny

składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy

składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny

pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu

Aktualizacja składu: 28 lutego 2023

Składniki analityczne

Białko
Tłuszcz
Popiół
Włókno
NFE2
dekl.
30%
20%
9%
3.5%
28.5%
min.1
27%
17.5%
7.9%
1.8%
25%
maks.1
33%
25%
10.1%
5.2%
35.5%
w s.m.3
33%
22%
9.9%
3.8%
31.3%
Wapń
Fosfor
Stosunek Ca:P
Potas
Sód
dekl.
2.5%
1.5%
1.7
b/d
b/d
min.1
2%
1.2%
1.1
b/d
b/d
maks.1
3.5%
1.8%
2.9
b/d
b/d
w s.m.
2.7%
1.6%
0%
0%

Wilgotność: 9%

1 wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.

2 związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany

3 w suchej masie, po odjęciu wody

Dopóki Twój pies nie jest chory, w wieku szczenięcym lub podeszłym, prawdopodobnie wystarczy, że będziesz trzymał się pożywienia o parametrach w zielonym zakresie.

Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Strawność
W celu równego porównania karm o różnych poziomach wilgotności (suche, mokre, półwilgotne) musimy odjąć od całago składu wodę. Jest to tzw. analiza w suchej masie (s.m.) i jest podstawą do wielu obliczeń i rozważań. Do porównania karm o różnej energetyczności pomocny jest wskaźnik wagi składnika na każde 1000 kcal energii metabolicznej karmy. Karmy o większej zawartości energii będą musiały mieć więcej składników odżywczych w celu zaspokojenia potrzeb zwierzęcia.

Podobają się recenzje? Będziemy wdzięczni za udostępnienie 🙂 Dzięki!

Jesteśmy też na facebooku!

Podobają się recenzje? Będziemy wdzięczni za udostępnienie 🙂 Dzięki!

Jesteśmy też na facebooku!

Omówienie składu

W tej części naszej recenzji przyjrzymy się bliżej składowi karmy jaki producent umieścił na opakowaniu. Wykresy pomogą Ci popatrzeć na skład bardziej obrazowo, co da Ci lepsze pojęcie o właściwościach karmy.

Zacznijmy od złej wiadomości. Karma zawiera składniki, które nie są naturalne. Oznacza to, że składniki te mogły zostać przetworzone przy użyciu substancji chemiczych np. Hydrolizowane białko kurczaka. Ponadto niektóre składniki mogą powodować alergie u wrażliwych zwierząt. Karma zawiera zboża, zboża rzekome lub produkty pochodne , które mogą być przyczyną wielu problemów zdrowotnych, jednak jeśli są w postaci np. Skrobii najprawdopowodniej nie ma się czym przejmować. Niewielkie jej ilości są czasem dodawane do karm jako zagęstnik. Niestety mała różnorodność składników zwierzęcych może być minusem, ale jeśli mieszasz lub zmieniasz karmy, nie powinno to stanowić problemu.

Skład karmy ma również dobre strony, z których należałoby wymienić to, że Ponadto składniki karmy są opisane w sposób niebudzący wątpliwości co do faktycznego stanu i pochodzenia. Procentowa ilość składników odżywczych spełnia zalecenia FEDIAF. Oszacowana zawartość mięsa mięśniowego jest bardzo wysoka, stanowi ok. 48 procent wśród świeżych odpowiedników. Zawartość źródeł kwasów omega-3 DHA i EPA to również dobra wiadomość.

Realny skład karmy

Specjalnie na potrzeby serwisu opracowaliśmy zaawansowane algorytmy analizujące skład, co pozwoliło nam na podjęcie próby odtworzenia rzeczywistej wagi surowców użytych do produkcji tej karmy, nawet jeśli producent nie podaje ich procentowego udziału. Tak mógłby wyglądać skład pokarmu gotowanego dostarczającego tyle samo składników odżywczych co 100g tej karmy(dowiedz się więcej).

ingredient,value,cat suszone mięso cielęce,30.5032,zw groch*,17.8531,rs suszone mięso indyka,17.1092,zw groch obłuszczony*,16.4248,rs tłuszcz wołowy,4.1103,zw suszone jabłka,2.5664,rs otręby pszenne*,2.2562,rs kiełki pszenicy*,2.2562,rs hydrolizowane białko kurczaka,2.2562,zw pozostałe,4.6645,r

Tak prezentuje się skład po zrupowaniu składników należących do tej samej kategorii:

ingredient,value,cat mięso,47.6124,zw rośliny strączkowe,34.2779,rs pozostałe,8.2036,r tłuszcz wołowy,4.1103,zw produkty pochodzenia roślinnego,3.2293,rs suszone jabłka,2.5664,rs
Techniką często wykorzystywaną przez producentów jest rozdzielanie półproduktów tego samego pochodzenia na różne gatunki czy odmiany, aby półprodukty mięsne znalazły się na pierwszych miejscach listy składników (ang. ingredient splitting). Poddając skład karmy odwrotnemu procesowi dowiemy się co tak na prawdę może stanowić główną część pokarmu.

Obliczyliśmy również przewidywaną łączną zawartość mięsa, podrobów i produktów ubocznych (z tłuszczem zwierzęcym) , która wynosi ok. 52 procent wśród świeżych odpowiedników.

Dlaczego obliczona zawartość mięsa różni się od deklaracji producenta przeczytasz tu.

Omówienie wartości odżywczych

Białko

Karma zawiera 33% białka w suchej masie, (min.29.7%maks.36.3%). Odpowiada to 77 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg (zmień).

Procentowa liczba nie mówi nic o jego jakości, ponieważ może pochodzić ono nie tylko z mięśni, ale i z innych części (np. z kopyt) lub z roślin, co znacznie obniżyłoby jego wartość. Z tego względu w celu zaspokojenia minimalnego zapotrzebowania, FEDIAF zaleca minimum 18% w s.m. oraz 21% w s.m. dla psów mniej aktywnych. Dla psów starszych ta wartość będzie jeszcze większa, ok. 25%.

Więcej o jakości białka w tej karmie przeczytasz w części Źródła i jakość białka.

Tłuszcz

Tłuszczu jest 22% w s.m. (19.2%27.5%). Odpowiada to 51 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg (zmień).

Udział tłuszczu przekracza 35% ME, co może byc źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczegolnosci może być nieodpowiednia dla psów z chrobami trzustki lub wątroby.

Więcej o tłuszczu zawartym w tej karmie przeczytasz w części Źródła tłuszczu.

Karma zawiera sporo tłuszczu jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. zaprzęgowych lub pracujących.
Więcej o energii z tłuszczu i białka w tej karmie przeczytasz w części Energia

Węglowodany

Ilość węglowodanów wynosi 31.3% w s.m. (27.5%39%). Odpowiada to 73 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.

Według badań naukowych, węglowodany w diecie dzikich psów stanowią ok. 5-10%, dlatego dorosłe i zdrowe psy nie wymagają w diecie tylu węglowodanów, a nawet psy mogą całkowicie się bez nich obejść, ponieważ glukozę jako źródło energii organizm psa potrafi wytworzyć z białka. Nadmiar węglowodanów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym może też powodować szereg problemów behawioralnych i problemy z pamięcią. Wyjątkiem, kiedy duża podaż węglowodanów jest przydatna, mogą być psy sportowe, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Poza tym wyjątkiem, jedynym uzasdnieniem wysokiej zawartości węglowodanów w karmach komercyjnych są względy ekonomiczne – węglowodany ze zbóż są najtańsze, lub zdrowotne – w karmach dla psów chorych o specjalnych wymaganiach.

Więcej o energii z węglowodanów dowiesz się w części Energia

Popiół

Zawartość popiołu to 9.9% w s.m. (8.7%11.1%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.

Popiół to nic innego jak minerały, głównie związki wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, cynku. Nie stanowi źródła energii i może wpływać na uczucie sytości. Dobre jakościowo karmy cechuje niska zawartość popiołu poniżej 7%. Popiół wpływa na strawność, jego wyższe wartości w suchych karmach z reguły wskazują na gorsze składniki.
Włókno

Zawartość włókna wynosi 3.8% (2%5.7%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka

Jest to parametr określający maksymalną strawność karmy, ponieważ wpływ na strawność ma bardzo dużo czynników jak zawartość włókna, popiołu oraz jakość składników, szczególnie białka, łącznie z osobniczymi cechami zwierzęcia, jego stanem zdrowia, wiekiem itp. W przypadku karm niskiej jakości, rzeczywista wartość będzie niższa, a dla karm wysokiej jakości – wyższa. Badania pokazały, że średia strawność karm suchych wynosi 81% dla białka, 85% dla tłuszczu i 79% dla węglowodanów, dlatego powstał pogląd, że powinno się wybierać karmy o strawności przynajmniej 80%. W przypadku karm najwyższej jakości zmierzona strawność wynosiła odpowiednio 89%, 95% i 88%.

Podobają się recenzje? Będziemy wdzięczni za udostępnienie 🙂 Dzięki!

Jesteśmy też na facebooku!

Energia

Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Jest to energia jaką zwierzę zużywa na procesy metaboliczne, regulację temperatury, procesy trawienia i aktywność fizyczną. Tutaj została obliczona na podstawie zaawansowanych wzorów opracowanych przez Narodową Radę Badań Naukowych USA (ang. National Research Council), które uznawane są za standard w branży będąc najbliższymi rzeczywistości.
389 kcal/100g
Rozkład energii ze składników odżywczych
W tym wykresie kluczowy jest stosunek energii pozyskanej z białka do energii pozyskanej z tłuszczu. Badania naukowe wykazały, że psy instynktownie wybierają pokarm, w którym w/w stosunek leżał w górnej granicy zakresu 0.6 – 0.9, a energia z węglowodanów była mniejsza niż 10%.
Stosunek energii z białka do tłuszczu wynosi 0.6 (mieści się w zalecanym zakresie), a stosunek procentowej ilości tłuszczu do białka to 67%.
0.6

Rozkład energii jest niekorzystny dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów, co może skutkować obniżeniem krótkotrwałej wydajności Natomiast energia z białka i tłuszczu jest odpowiednia dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie, ale zawartość węglowodanów może okazać się zbyt wysoka, co może skutkować spadkiem wydajności.

Źródła i jakość białka

W dobrej recenzji nie może zabraknąć analizy pochodzenia i jakości białka, które jest najważniejszą i najdroższą składową pożywienia.

Jakość i pochodzenie ma duży wpływ na utrzymanie dobrej kondycji zwierzęcia oraz smakowitość karmy. Badania naukowe potwierdzają, że białko zwierzęce ma przewagę nad roślinnym. Jak już pewnie wiesz, psy to oportunistyczni mięsożercy dlatego tak ważne jest, aby białko pochodzenia zwierzęcego stanowiło 100% białka zawartego w karmie, co gwarantuje odpowiednią podaż aminokwasów, których zawsze brakuje w roślinach. Niższa wartość biologiczna białka będzie skutkowała zwiększonym zapotrzebowaniem na ten składnik oraz większą produkcją szkodliwych ubocznych produktów przemiany materii, a w skrajnych przypadkach chorobami, zanikiem mięśni i pogorszeniem stanu zwierząt chorych (np. ostra lub przewlekła niewydolność nerek).

Bazując na danych od producenta oszacowaliśmy procent pochodzenia tego najważniejszego składnika karmy.

Po wykonaniu obliczeń okazuje się, że karma może zawierać 85 procent białka pochodzenia zwierzęcego, resztę stanowi białko roślinne. Przekłada się to na aż 28% białka zwierzęcego w suchej masie, w porównaniu do 33% całkowitej ilości białka w s. M.

Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.

Większość tych parametrów bada się w laboratorium z wykorzystaniem psów. My, tak samo jak robią to producenci nietestujący karm na zwierzętach, możemy tylko z grubsza oszacować jego jakość na podstawie średnich parametrów składników dostępnych w wielu badaniach naukowych oraz wpływu sposobu produkcji karmy. Przykładowo produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (np. “kurczak”) w stosunku do mięsa (np. “mięso z kurczaka”, “wątroba”) będą mieć niższą jakość białka ze względu na wysoki udział tkanki łącznej (kolagen) i kości, podobnie ze składnikami świeżymi vs suszonymi (np. mączki), które są dwukrotnie poddawane działaniu wysokiej temperatury co wpływa na ich wartość.

Większość białka zwierzęcego pochodzi mięsa i przetworzonego białka zwierzęcego (PAP), jak również z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co oznacza, że prawdopodobnie dostarczy Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i będzie mieć średnią wartość biologiczną.

Karma zawiera 5 źródeł tego składnika pokarmowego, w tym 2 pochodzenia roślinnego.

Składniki dostarczające białko zwierzęce:

  • mączka mięsna ( udział ok. 43% )
  • mięso z indyka ( ok. 21% )
  • hydrolizowane białko kurczaka ( ok. 12% )

Składniki dostarczające białko roślinne:

  • suszony groszek ( udział ok. 7% )
  • groch ( ok. 6% )

Źródła tłuszczu

Większość tego składnika odżywczego to osobno dodany tłuszcz , który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno.

Pozostała część to tłuszcz naturalnie występujący w mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego.

Na plus trzeba zaliczyć dodatek kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z olejów rybnych, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku oraz mózgu.

Dodatki

witamina A 14 000 jm, witamina D3 1 000 jm, witamina E 100, żelazo (monohydrat siarczanu żelaza) 100, miedź (pięciowodny siarczan miedzi) 10, cynk (jednowodny siarczan cynku) 125, mangan (jednowodny siarczan manganu) 5, jod (bezwodny jodan wapnia) 1,5, selen (selenin sodu) 0,2, AMINOKWASY (mg/kg): tauryna 1000.

Opis składników

Suszone mięso cielęce
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Mięso opisane jako dehydratyzowane, suszone, sproszkowane lub odwodnione najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowane chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały.

Suszone mięso indyka
(jak suszone mięso cielęce)

Groch
Źródło dobrej jakości węglowodanów i włókna pokarmowego. Zawiera też znaczne ilości niepełnowartościowego białka dlatego jest popularnym składnikiem karm bezzbożowych. Groch jest rośliną ciężkostrawną.

Groch obłuszczony
(jak groch)

Hydrolizowane białko kurczaka
Są to białka rozbite na małe cząsteczki (peptydy) o wyskiej przyswajalności (min. 90%). Hydrolizowane białko jest często stosowane w karmach dla alergików, ponieważ peptydy nie wywołują reakcji alergicznej, oraz w karmach dla niejadków ze względu na szczególne walory smakowe. Hydrolizat jest kontrowersyjnym składnikiem, ponieważ jest produkowany głównie z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego o niskiej wartości biologicznej białka, np pióra, rogi, głowy itp. W zależności od metody produkcji (kwasowa, zasadowa, enzymatyczna i mikrobiologiczna) poszczególne aminokwasy mogą ulegać zniszczeniu, co może powodować braki w zestawie niezbędnych aminokwasów. Najtańsza metoda służy produkcji polepszaczy smaku (digest) i powoduje zniszczenie większości aminokwasów. Natomiast najdroższe metody nieuszkadzające aminokwasów wykorzystuje się do produkcji hydrolizatów o wysokiej wartości biologicznej białek. Dodatkowo, w wyniku reakcji chemicznych powstaje glutaminian sodu – owiany złą sławą wzmacnacz smaku. Producent nie ma wymogu informowania o tym fakcie. Mimo wszystko, produkt ten może być bardzo odżywczy jeśli producent użył wysokiej jakości półproduktów, np tusze lub całe zwierzęta, mięsne kości, a nawet mięso czy podroby (hydrolizowane wątróbki często są wykorzystywane jako naturalny aromat).

Hydrolizowana wątroba kurczaka
(jak hydrolizowane białko kurczaka)

Naturalne źródło fos
Źródło włókna pokarmowego, głównie inuliny (fruktooligosacharyd).

Pozostałe składniki
są w na tyle małych ilościach, że wątpliwe jest aby miały jakiekolwiek znaczenie prozdrowotne.

Są jednak wyjątki:

Olej z łososia
Bogate źródło kwasów omega-6 i omega-3, głównie DHA i EPA, charakteryzujące się najwyższą biodostępnością. Zawiera duże ilości witaminy A i D. Oleje z ryb mają szereg właściwości prozdrowotnych. Mają działanie antynowotworowe, pomagają leczyć choroby układu krwionośnego, reumatyzm, poprawiają ukrwienie mózgu, wspomagają układ odpornościowy i wiele innych. Wraz ze wzrostem podaży oleju rybnego, rośnie zapotrzebowanie na witaminę E. Olej rybny, w zależności od pochodzenia ryb, może bardzo różnić się jakością, świeżością i stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6. Może zawierać znaczne ilości metali ciężkich, dioksyn i innych toksyn. Pod tym względem lepszym źródłem DHA i EPA od oleju rybnego i oleju z kryla jest fitoplankton i zooplankton.

Suszone drożdże piwne
Są pozostałością po produkcji alkoholu. Chętnie dodawane do karm, gdyż uważa się, że mają wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają dużo mannooligosacharydów (MOS) i beta-glukanów, które mogą stymulować układ odpornościowy. Dodawane również w celu zwiększenia smakowitości karmy (zawierają naturalny glutaminian sodu). Mają stosunkowo dużo witamin z grupy B (poza wit. B12), jednak karmy mogą zawierać zbyt małe ilości, żeby miało to duże znaczenie dla zdrowia, szczególnie dla dużych psów. Niektóre gatunki drożdży są posądzane o wywoływanie chorób skóry i alergie. Zawierają też dużo puryn i w nadmiarze (ok. 10%) mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych.

Yucca mojave
Dodawana w celu zmniejszenia brzydkiego zapachu odchodów.

Podsumowanie

PAN MIĘSKO Cielęcina z Indykiem dla średnich psów jest karmą suchą ekstrudowaną. Na uwagę zasługuje mnogość użytych składników. Na plus trzeba zaliczyć dodatek kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z olejów rybnych. Głównym źródłem białka są: mączka mięsna, mięso z indyka i hydrolizowane białko kurczaka, a profil składników odżywczych jest bardzo dobry dla przeciętnego psa i spełnia minimalne zalecenia FEDIAF.

Bibliografia