Suszone mięso kurczaka
składnik karm dla zwierząt

Inne nazwy

mączka z mięsa kurczaka, dehydratyzowane mięso kurczaka, szwajcarskie suszone zmielone mięso z kury, suszone mięso z kurczaka, sproszkowane mięso kurczaka, suszone zmielone mięso z kury

Opis

Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Mięso opisane jako dehydratyzowane, suszone, sproszkowane lub odwodnione najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowane chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały.

Wysokiej jakości składnik, bogactwo aminokwasów i kwasów tłuszczowych omega 6.

Podobne składniki:

kurczak z suszonego kurczaka, mięso z kurczaka, mięso z kurczaka odkostnione, suszona wątroba kurczaka, suszone mięso drobiowe, suszone mięso indyka, suszone mięso kaczki, suszone mięso królika, suszone mięso z makreli, suszone mięso łososia

Karmy zawierające ten składnik: