Mączka z jagnięciny - składnik karm dla zwierząt

Inne nazwy: jagnięcina w postaci dehydratyzowanej, jagnięcina dehydratyzowana, jagnięca mączka mięsna, sproszkowana jagnięcina, dehydratyzowana jagnięcina, mączka mięsna jagnięca, jagnięcina w postaci dehydratyzowanej, mączka z jagnięciny, suszona jagnięcina, mączka z mięsa jagnięcego, suszone mięso jagnięce, suszona i zmielona jagnięcina, suszona jagnięcina australijska, suszone mięso z jagnięciny

Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Mięso opisane jako dehydratyzowane, suszone, sproszkowane lub odwodnione najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowane chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały. Jedno z lepszych źródeł mięsa w diecie psa/kota. Smaczne, zwykle chude i zarazem lekkostrawne, często stosowane w karmach dla alergików. Jak wszystkie czerwone mięsa, zawiera znaczne ilości cholesterolu, tłuszczów trans oraz puryn. Dwa pierwsze nie wpływają negatywnie na zdrowie psów i kotów, ale ze względu na zawartość puryn mięso to nie nadaje się dla psów z niektórymi chorobami. Z lepszych stron tego mięsa trzeba wymienić wysoką zawartość witamin z grupy B, folianów oraz mikro i makroelementów. Zawiera dużo fosforu, żelaza, sodu, potasu, cynku.

Karmy z tym składnikiem: