Orijen Regional Red Dog

9.0na 10

Plusy

  • naturalne składniki
  • przejrzysty skład
  • brak zbóż
  • urozmaicona dieta
  • składniki wysokiej jakości
  • dużo mięsa
  • dużo podrobów
  • optymalne proporcje mięso:podroby
  • białko wysokiej jakości
  • dobre tłuszcze
  • zawiera omega-3 DHA i EPA
  • dobre proporcje białka do tłuszczu
  • hipoalergiczna
  • wysoka strawność
  • bezglutenowa

Minusy

  • mało warzyw i/lub owoców
Oceny
Odżywczość
92%
Składniki
86%
Mięso mięśniowe
56%
Podroby
15%
Warzywa i owoce
2%
Białko zwierzęce
38%
Energia
359kcal
Opłacalność
48%

Przeczytaj tu co oznaczają oceny

Główne składniki

(zgrupowane, po odtworzeniu)

Koszt i porcja

Waga Twojego psa
Aktywność
Kastrat
    
Dzienna porcja
 g
 kcal
Dzienny koszt
 zł

Białko:  g/kg

Tłuszcz:  g/kg

Woda:  ml/kg

Otwórz Zaawansowany kalkulator

O karmie w skrócie

Orijen Regional Red Dog jest bardzo dobrą karmą suchą ekstrudowaną. Wysokomięsna receptura jest zbliżona do diety biologicznie odpowiedniej i przyczynia się do odżywienia na wysokim poziomie. Większość składników jest bardzo dobrej jakości. Na uwagę zasługuje różnorodność użytych składników i produktów mięsnych oraz podrobów. Na plus trzeba zaliczyć dużą zawartość kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z ryb i olejów rybnych. Głównym źródłem wysokiej jakości białka są: śledź, wołowina i mączka z jagnięciny, a profil składników odżywczych jest bardzo dobry dla przeciętnego psa i spełnia minimalne zalecenia FEDIAF.
Kraj pochodzenia: Kanada

Skład

świeża wołowina angus (11%), świeże mięso dzika (4%), świeże mięso bizona (4%), świeża lub surowa jagnięcina romney (4%), świeża wieprzowina yorkshire (4%), świeża wątroba wołowa (4%), świeże żołądki wołowe (4%), świeże całe sardynki (4%), świeże całe jaja (4%), świeża wątroba dzika (4%), jagnięcina (dehydratyzowana, 4%), wołowina (dehydratyzowana, 4%), cały śledź (dehydratyzowany, 4%), baranina (dehydratyzowana, 4%), wieprzowina (dehydratyzowana, 4%), świeża wątroba jagnięca (3.5%), świeże żołądki jagnięce (3.5%), całe sardynki (dehydratyzowane, 3%), świeża wątroba wieprzowa (3%), cała czerwona soczewica, cała zielona soczewica, cały groch zielony, włókno soczewicy, cała ciecierzyca, cały groch żółty, cała fasola pinto, tłuszcz wołowy (1%), tłuszcz wieprzowy (1%), olej ze śledzia (1%), chrząstki wołowe (dehydratyzowane, 1%), wątroba wołowa (liofilizowana), żołądki wołowe (liofilizowane), wątroba jagnięca (liofilizowana), żołądki jagnięce (liofilizowane), świeża cała dynia, świeża cała dynia piżmowa, świeża cała cukinia, świeży cały pasternak, świeża marchew, świeże całe jabłka red delicious, świeże całe gruszki bartlett, świeży jarmuż, świeży szpinak, świeże liście buraków, świeże liście rzepy, brązowy kelp, cała żurawina, całe borówki, całe jagody saskatoon, korzeń cykorii, kurkuma, ostropest plamisty, korzeń łopianu, kwiat lawendy, korzeń prawoślazu lekarskiego, owoce dzikiej róży,

Legenda:

składnik korzystny i bezpieczny

składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy

składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny

pozostałe składniki neutralne, przeciętnej wartości lub o nieznanym działaniu

Aktualizacja składu: 1 lipca 2020

Składniki analityczne

Białko
Tłuszcz
Popiół
Włókno
NFE2
dekl.
38%
18%
9%
5%
18%
min.1
35%
15.8%
7.9%
3.3%
6.7%
maks.1
41%
22.5%
10.1%
6.7%
27%
w s.m.3
43.2%
20.5%
10.2%
5.7%
20.5%
Wapń
Fosfor
Stosunek Ca:P
Potas
Sód
dekl.
2%
1.4%
1.4
b/d
b/d
min.1
1.6%
1.1%
0.9
b/d
b/d
maks.1
2.8%
1.7%
2.5
b/d
b/d
w s.m.
2.3%
1.6%
0%
0%

Wilgotność: 12%

1 wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.

2 związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.

3 w suchej masie, po odjęciu wody

Dopóki Twój pies nie jest chory, w wieku szczenięcym lub podeszłym, prawdopodobnie wystarczy, że będziesz trzymał się pożywienia o parametrach w zielonym zakresie.

Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Strawność
W celu równego porównania karm o różnych poziomach wilgotności (suche, mokre, półwilgotne) musimy odjąć od całago składu wodę. Jest to tzw. analiza w suchej masie (s.m.) i jest podstawą do wielu obliczeń i rozważań. Do porównania karm o różnej energetyczności pomocny jest wskaźnik wagi składnika na każde 1000 kcal energii metabolicznej karmy. Karmy o większej zawartości energii będą musiały mieć więcej składników odżywczych w celu zaspokojenia potrzeb zwierzęcia.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Omówienie składu

W tej części naszej recenzji przyjrzymy się bliżej składowi karmy jaki producent umieścił na opakowaniu. Wykresy pomogą Ci popatrzeć na skład bardziej obrazowo, co da Ci lepsze pojęcie o właściwościach karmy.

Skład karmy ma jednak więcej plusów niż minusów,, z których należałoby wymienić to, że 100% składników jest naturalne. Oznacza to, że nie zostały one przetworzone przy użyciu substancji chemiczych, a jedynym sposobem ich przetworzenia mogły być procesy fizyczne (jak odparowanie wody), niezmieniające pierwotnego składu, lub niektóre procesy hydrolizy Ponadto składniki karmy są opisane w sposób niebudzący wątpliwości co do faktycznego stanu i pochodzenia i żaden z nich nie jest uznawany za mogący powodować alergie. Procentowa ilość składników odżywczych spełnia zalecenia FEDIAF. Urozmaicenie składników gwarantuje optymalne ilości mikro- i makroelementów naturalnego pochodzenia. Oszacowana zawartość mięsa mięśniowego jest bardzo wysoka, stanowi ok. 56 procent wśród świeżych odpowiedników. Plusem jest optymalny stosunek podrobów do mięsa mięśniowego. Zawartość źródeł kwasów omega-3 DHA i EPA to również dobra wiadomość. Brak jest glutenu oraz zbóż mogących być przyczyną wielu problemów zdrowotnych.

Realny skład karmy

Specjalnie na potrzeby serwisu opracowaliśmy zaawansowane algorytmy analizujące skład, co pozwoliło nam na podjęcie próby odtworzenia rzeczywistej wagi surowców użytych do produkcji tej karmy, nawet jeśli producent nie podaje ich procentowego udziału. Tak mógłby wyglądać skład pokarmu gotowanego dostarczającego tyle samo składników odżywczych co 100g tej karmy(dowiedz się więcej).

ingredient,value,cat cały śledź dehydratyzowany,7.9,zw świeża wołowina angus,6.9,zw wieprzowina dehydratyzowana,6.3,zw wołowina dehydratyzowana,6.3,zw jagnięcina dehydratyzowana,6,zw cały groch zielony*,5.5,rs całe sardynki dehydratyzowane,5.4,zw baranina dehydratyzowana,4.8,zw cała czerwona soczewica*,3.6,rs cała zielona soczewica*,3.5,rs cały groch żółty*,3.4,rs żołądki wołowe,2.9,zw wątroba wołowa,2.9,zw żołądki jagnięce,2.6,zw wątroba jagnięca,2.5,zw świeże całe sardynki,2.5,zw świeża wieprzowina yorkshire,2.5,zw świeża lub surowa jagnięcina romney,2.5,zw świeża wątroba dzika,2.5,zw świeże mięso bizona,2.5,zw świeże całe jaja,2.5,zw świeże mięso dzika,2.5,zw cała ciecierzyca*,2,rs pozostałe,9.9,r

Tak prezentuje się skład po zrupowaniu składników należących do tej samej kategorii:

ingredient,value,cat mięso i podroby,56.5,zw rośliny strączkowe,19.7,rs ryby i produkty z ryb,15.8,zw pozostałe,7.9,r
Techniką często wykorzystywaną przez producentów jest rozdzielanie półproduktów tego samego pochodzenia na różne gatunki czy odmiany, aby półprodukty mięsne znalazły się na pierwszych miejscach listy składników (ang. ingredient splitting). Poddając skład karmy odwrotnemu procesowi dowiemy się co tak na prawdę może stanowić główną część pokarmu.

Obliczyliśmy również przewidywaną łączną zawartość mięsa i podrobów (z tłuszczem zwierzęcym) , która wynosi aż ok. 74 procent wśród świeżych odpowiedników.

Dlaczego obliczona zawartość mięsa różni się od deklaracji producenta przeczytasz tu.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Ankieta:
Czy podałbyś tę karmę swojemu psu?

100% TakVS
0% Nie

Analiza wartości odżywczych

Białko

Karma zawiera 43.2% białka w s.m., (min.39.8%maks.46.6%). Odpowiada to 106 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg (zmień).

Procentowa liczba nie mówi nic o jego jakości, ponieważ może pochodzić ono nie tylko z mięśni, ale i z innych części (np. z kopyt) lub z roślin, co znacznie obniżyłoby jego wartość. Z tego względu w celu zaspokojenia minimalnego zapotrzebowania, FEDIAF zaleca minimum 18% w s.m. oraz 21% w s.m. dla psów mniej aktywnych. Dla psów starszych ta wartość będzie jeszcze większa, ok. 25%.

Więcej o jakości białka w tej karmie przeczytasz w części Źródła i jakość białka.

Tłuszcz

Tłuszczu jest 20.5% (17.9%25.6%). Odpowiada to 50 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg (zmień).

Udział białka i tłuszczu przekracza 70% ME, co może byc źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczegolnosci może być nieodpowiednia dla psów z chrobami trzustki lub wątroby.

Więcej o tłuszczu zawartym w tej karmie przeczytasz w części Źródła tłuszczu.

Karma zawiera sporo tłuszczu jednak jego ilość może być niewystarczająca dla psów niektórych psów bardzo aktywnych np. zaprzęgowych lub pracujących.
Więcej o energii z tłuszczu i białka w tej karmie przeczytasz w części Energia

Węglowodany

Obliczona ilość węglowodanów wynosi 20.5% (7.6%30.7%). Odpowiada to 50 g/1000kcal.

Według badań naukowych, węglowodany w diecie dzikich psów stanowią ok. 5-10%, dlatego dorosłe i zdrowe psy nie wymagają w diecie więcej węglowodanów, a nawet psy mogą całkowicie się bez nich obejść, ponieważ glukozę jako źródło energii organizm psa potrafi wytworzyć z białka. Nadmiar węglowodanów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym może też powodować szereg problemów behawioralnych i problemy z pamięcią. Wyjątkiem, kiedy duża podaż węglowodanów jest przydatna, mogą być psy sportowe, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Poza tym wyjątkiem, jedynym uzasdnieniem wysokiej zawartości węglowodanów w karmach komercyjnych są względy ekonomiczne – węglowodany ze zbóż są najtańsze, lub zdrowotne – w karmach dla psów chorych o specjalnych wymaganiach.

Więcej o energii z węglowodanów dowiesz się w części Energia

Popiół

Zawartość popiołu to 10.2% (8.9%11.5%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.

Popiół to nic innego jak minerały, głównie związki wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, cynku. Nie stanowi źródła energii i może wpływać na uczucie sytości. Dobre jakościowo karmy cechuje niska zawartość popiołu poniżej 7%. Popiół wpływa na strawność, jego wyższe wartości w suchych karmach z reguły wskazują na gorsze składniki.
Włókno

Zawartość włókna wynosi 5.7% (3.8%7.6%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa i prawdopodobnie będzie wpływało negatywnie na stężenie we krwi ważnego aminokwasu jakim jest tauryna. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka

Jest to parametr określający maksymalną strawność karmy, ponieważ wpływ na strawność ma bardzo dużo czynników jak zawartość włókna, popiołu oraz jakość składników, szczególnie białka, łącznie z osobniczymi cechami zwierzęcia, jego stanem zdrowia, wiekiem itp. W przypadku karm niskiej jakości, rzeczywista wartość będzie niższa, a dla karm wysokiej jakości – wyższa. Badania pokazały, że średia strawność karm suchych wynosi 81% dla białka, 85% dla tłuszczu i 79% dla węglowodanów, dlatego powstał pogląd, że powinno się wybierać karmy o strawności przynajmniej 80%. W przypadku karm najwyższej jakości zmierzona strawność wynosiła odpowiednio 89%, 95% i 88%.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Energia

Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Jest to energia jaką zwierzę zużywa na procesy metaboliczne, regulację temperatury, procesy trawienia i aktywność fizyczną. Tutaj została obliczona na podstawie zaawansowanych wzorów opracowanych przez Narodową Radę Badań Naukowych USA (ang. National Research Council), które uznawane są za standard w branży będąc najbliższymi rzeczywistości.
359 kcal/100g
Rozkład energii ze składników odżywczych
W tym wykresie kluczowy jest stosunek energii pozyskanej z białka do energii pozyskanej z tłuszczu. Badania naukowe wykazały, że psy instynktownie wybierają pokarm, w którym w/w stosunek leżał w górnej granicy zakresu 0.6 – 0.9, a energia z węglowodanów była mniejsza niż 10%.

W ocenianej karmie stosunek energii z białka do tłuszczu wynosi 0.9 (mieści się w zalecanym zakresie), a stosunek procentowej ilości tłuszczu do białka to 47%.

Energia z białka i tłuszczu jest odpowiednia dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie, ale zawartość węglowodanów może okazać się zbyt wysoka, co może skutkować spadkiem wydajności.

Źródła i jakość białka

W dobrej recenzji nie może zabraknąć analizy pochodzenia i jakości białka, które jest najważniejszą i najdroższą składową pożywienia.

Jakość i pochodzenie ma duży wpływ na utrzymanie dobrej kondycji zwierzęcia oraz smakowitość karmy. Badania naukowe potwierdzają, że białko zwierzęce ma przewagę nad roślinnym. Jak już pewnie wiesz, psy to oportunistyczni mięsożercy dlatego tak ważne jest, aby białko pochodzenia zwierzęcego stanowiło 100% białka zawartego w karmie, co gwarantuje odpowiednią podaż aminokwasów, których zawsze brakuje w roślinach. Niższa wartość biologiczna białka będzie skutkowała zwiększonym zapotrzebowaniem na ten składnik oraz większą produkcją szkodliwych ubocznych produktów przemiany materii, a w skrajnych przypadkach chorobami, zanikiem mięśni i pogorszeniem stanu zwierząt chorych (np. ostra lub przewlekła niewydolność nerek).

Bazując na danych od producenta oszacowaliśmy procent pochodzenia tego najważniejszego składnika karmy.

Po wykonaniu obliczeń okazuje się, że karma może zawierać 89 procent białka pochodzenia zwierzęcego, resztę stanowi białko roślinne. Przekłada się to na aż 38% białka zwierzęcego w suchej masie, w porównaniu do 43% całkowitej ilości białka w s. M.

Nie mniej ważna jest jego jakość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.

Większość tych parametrów bada się w laboratorium z wykorzystaniem psów. My, tak samo jak robią to producenci nietestujący karm na zwierzętach, możemy tylko z grubsza oszacować jego jakość na podstawie średnich parametrów składników dostępnych w wielu badaniach naukowych oraz wpływu sposobu produkcji karmy. Przykładowo produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (np. “kurczak”) w stosunku do mięsa (np. “mięso z kurczaka”, “wątroba”) będą mieć niższą jakość białka ze względu na wysoki udział tkanki łącznej (kolagen) i kości, podobnie ze składnikami świeżymi vs suszonymi (np. mączki), które są dwukrotnie poddawane działaniu wysokiej temperatury co wpływa na ich jakość.

Całe białko zwierzęce pochodzi z mięsa i podrobów, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało wysoką wartość biologiczną.

Karma zawiera 17 źródeł tego składnika pokarmowego, w tym 3 pochodzenia roślinnego.

Składniki dostarczające białko zwierzęce:

  • wołowina ( udział ok. 17% )
  • wieprzowina ( ok. 11% )
  • sardynki ( ok. 10% )
  • śledź ( ok. 9% )
  • mączka z jagnięciny ( ok. 8% )
  • suszona baranina ( ok. 8% )
  • wątroba wołowa ( ok. 3% )
  • mięso bizona ( ok. 3% )
  • oraz pozostałe: mięso z dziczyzny, jagnięcina, wątroba jagnięca, wątroba z dzika, wątroba wieprzowa, jajka.

Składniki dostarczające białko roślinne:

  • oraz pozostałe: czerwona soczewica, zielona soczewica, suszony groszek.

Źródła tłuszczu

Część tego składnika odżywczego to osobno dodany tłuszcz , który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno.

Szacujemy, że w większości jest to tłuszcz naturalnie występujący mięsie, co jest bardzo dobrą sytuacją.

Na plus trzeba zaliczyć dużą zawartość kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z ryb i olejów rybnych, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku oraz mózgu.

Dodatki

(na kg): cynk: 100 mg. Dodatki zootechniczne: Enterococcus faecium NCIMB10415: 600×10^6 CFU.

Opis składników

Świeża wołowina angus
Bardzo dobry składnik mięsny, ma jedną z najwyższych wartości biologicznych białka, a jego przyswajalność waha się od 70% do blisko 100%. Zawiera dużo minerałów takich jak fosfor, cynk, żelazo i selen. Cechuje się wysoką smakowitością dla psów i kotów. Jak wszystkie czerwone mięsa, zawiera znaczne ilości cholesterolu, tłuszczów trans oraz puryn. Dwa pierwsze nie wpływają negatywnie na zdrowie psów i kotów, ale ze względu na zawartość puryn mięso to nie nadaje się dla psów z niektórymi chorobami.

Świeża lub surowa jagnięcina romney
Jedno z lepszych źródeł mięsa w diecie psa/kota. Smaczne, zwykle chude i zarazem lekkostrawne, często stosowane w karmach dla alergików. Jak wszystkie czerwone mięsa, zawiera znaczne ilości cholesterolu, tłuszczów trans oraz puryn. Dwa pierwsze nie wpływają negatywnie na zdrowie psów i kotów, ale ze względu na zawartość puryn mięso to nie nadaje się dla psów z niektórymi chorobami. Z lepszych stron tego mięsa trzeba wymienić wysoką zawartość witamin z grupy B, folianów oraz mikro i makroelementów. Zawiera dużo fosforu, żelaza, sodu, potasu, cynku.

Świeża wieprzowina yorkshire
Składnik wysokiej jakości. W porównaniu do inncyh mięs, zawiera niewielkie ilości tłuszczów trans oraz sodu. Źródło witamin z grupy B, głównie tiaminy, oraz żelaza i mikroelementów.

Świeża wątroba wołowa
Źródło najwyższej jakości białek, witamin z grupy B, A i żelaza, w nadmiarze (5% i więcej) może szkodzić

Świeże całe jaja
Źródło pełnowartościowego białka, które posiada najwyższą wartość biologiczną. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy endo- i egzogenne o profilu uznawanym za wzorzec żywienia. Żółtko natomiast zawiera duże ilości tłuszczu, witamin, minerałów i cholesterolu.

Świeża wątroba dzika
(jak świeża wątroba wołowa)

Jagnięcina
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Mięso opisane jako dehydratyzowane, suszone, sproszkowane lub odwodnione najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowane chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały. Jedno z lepszych źródeł mięsa w diecie psa/kota. Smaczne, zwykle chude i zarazem lekkostrawne, często stosowane w karmach dla alergików. Jak wszystkie czerwone mięsa, zawiera znaczne ilości cholesterolu, tłuszczów trans oraz puryn. Dwa pierwsze nie wpływają negatywnie na zdrowie psów i kotów, ale ze względu na zawartość puryn mięso to nie nadaje się dla psów z niektórymi chorobami. Z lepszych stron tego mięsa trzeba wymienić wysoką zawartość witamin z grupy B, folianów oraz mikro i makroelementów. Zawiera dużo fosforu, żelaza, sodu, potasu, cynku.

Wołowina
(jak świeża wołowina angus)

Cały śledź
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż produkt świeży. Składnik opisany jako dehydratyzowany, suszony, sproszkowany lub odwodniony najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowany chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji, jednak spadek wartości odżywczych jest bardzo mały. Te tłuste ryby to idealne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokiej jakości białka, ale tylko jeśli produkowane są z całych ryb lub samego ich mięsa. Zawiera sporo jodu, wapnia oraz witaminy D i A.

Wieprzowina
(jak świeża wieprzowina yorkshire)

Świeża wątroba jagnięca
Mniam. Źródło najwyższej jakości białek, witamin z grupy B, A i żelaza, w nadmiarze (5% i więcej) może szkodzić

Całe sardynki
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż produkt świeży. Składnik opisany jako dehydratyzowany, suszony, sproszkowany lub odwodniony najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowany chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji, jednak spadek wartości odżywczych jest bardzo mały.

Świeża wątroba wieprzowa
(jak świeża wątroba wołowa)

Cały groch zielony
Źródło dobrej jakości węglowodanów i włókna pokarmowego. Zawiera też znaczne ilości niepełnowartościowego białka dlatego jest popularnym składnikiem karm bezzbożowych. Groch jest rośliną ciężkostrawną.

Cała ciecierzyca
(inaczej cieciorka), Tak jak inne rośliny strączkowe, zyskuje ostatnio na popularności wśród producentów karm dla zwierząt. Jest to bogate źródło białka roślinnego i węglowodanów. Jak każde białko roślinne, jest ono niepełnowartościowe dla psów i kotów, ze względu na brak wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych lub zawartość aminokwasów ograniczających. Traktując ją jako wypełniacz, jest to dużo lepsza opcja niż ryż, pszenica czy kukurydza. Zawiera kwasy tłuszczowe omega 6, których powinno się unikać w diecie psów i kotów. Duża zawartość lecytyny oraz włókna pokarmowego wspomaga trawienie. Zawiera sporo potasu i innych pierwiastków oraz witamin.

Cały groch żółty
(jak cały groch zielony)

Cała fasola pinto
Bogata w węglowodany i białko roślinne. Jak każde białko roślinne, jest ono niepełnowartościowe dla psów i kotów, ze względu na brak wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych lub zawartość aminokwasów ograniczających. Zawiera też spore ilości błonnika wspomagającego trawienie.

Olej ze śledzia
Bogate źródło kwasów omega-6 i omega-3, głównie DHA i EPA, charakteryzujące się najwyższą biodostępnością. Zawiera duże ilości witaminy A i D. Oleje z ryb mają szereg właściwości prozdrowotnych. Mają działanie antynowotworowe, pomagają leczyć choroby układu krwionośnego, reumatyzm, poprawiają ukrwienie mózgu, wspomagają układ odpornościowy i wiele innych. Wraz ze wzrostem podaży oleju rybnego, rośnie zapotrzebowanie na witaminę E. Olej rybny, w zależności od pochodzenia ryb, może bardzo różnić się jakością, świeżością i stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6. Może zawierać znaczne ilości metali ciężkich, dioksyn i innych toksyn. Pod tym względem lepszym źródłem DHA i EPA od oleju rybnego i oleju z kryla jest fitoplankton i zooplankton.

Chrząstki wołowe
Źródło chondroityny, ważnego związku wspierającego pracę stawów

Wątroba wołowa
(jak świeża wątroba wołowa)

Wątroba jagnięca
(jak świeża wątroba jagnięca)

Owoce i warzywa
Źródło naturalnych witamin, łatoprzyswajalnych węglowodanów oraz włókna pokarmowego.

Podsumowanie

Orijen Regional Red Dog jest bardzo dobrą karmą suchą ekstrudowaną. Wysokomięsna receptura jest zbliżona do diety biologicznie odpowiedniej i przyczynia się do odżywienia na wysokim poziomie. Większość składników jest bardzo dobrej jakości. Na uwagę zasługuje różnorodność użytych składników i produktów mięsnych oraz podrobów. Na plus trzeba zaliczyć dużą zawartość kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z ryb i olejów rybnych. Głównym źródłem wysokiej jakości białka są: śledź, wołowina i mączka z jagnięciny, a profil składników odżywczych jest bardzo dobry dla przeciętnego psa i spełnia minimalne zalecenia FEDIAF.
Kraj pochodzenia: Kanada

Bibliografia

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!