Jak oceniamy karmy

Recenzje karm opieramy tylko i wyłącznie na informacjach zawartych na opakowaniu produktu oraz o badania naukowe i fachową literaturę (lista źródeł, z których korzystamy, jest dostępna w Bibliografii). Co ważne, staramy się brać pod uwagę opis karmy w języku producenta oraz bezpośredni kontakt, ponieważ często widzimy błędy w polskich tłumaczeniach i na stronach dystrybutorów, niejednokrotnie wprowadzające w błąd (czasem doprawdy nie wiadomo co miał na myśli tłumacz).

Co oceniamy?

Podstawą do oceny jest skład świeżego odpowiednika karmy (szczegóły poniżej). Nie oceniamy samej karmy i jej działania ani jej rzeczywistego składu – nie badamy karm w laboratorium ani nie przeprowadzamy testów na zwierzętach. Jednak wpływ na ocenę mają m.in. sposób produkcji i stopień przetworzenia składników konkretnej karmy. Naszym celem jest edukacja i informacja oraz pomoc w budowaniu własnej oceny produktu (dowiedz się więcej).

Jak?

Oceny są obliczane przez inteligentne oprogramowanie naszego autorstwa. To jedyne w swoim rodzaju podejście do oceny karmy gwarantuje, że każdy skład jest mierzony tą samą miarą. Jesteśmy pierwszym takim serwisem na świecie, który bazuje na realnej wadze składników, a nie na “suchych” procentach (więcej poniżej).  Wystarczy zdjęcie opakowania, a algorytm przystępuje do identyfikacji każdego składnika, obliczeń jego ilości procentowej oraz oceny na podstawie szeregu kryteriów. Algorytmy te, w przeciwieństwie do człowieka, nie są podatne na żadne zabiegi marketingowe producentów, prezentowane poza opakowaniem, np w Internecie.

Zakres ocen wynosi od 0 do 10. Oceny zbliżone do 0 oznaczają tylko tyle, że karma jest pełnoporcjowa, prawdopodobnie spełnia zalecenia FEDIAF i jest prawnie dopuszczona do żywienia zwierząt. Najwyższe oceny otrzymują karmy ze składem zbliżonym do idealnej diety biologicznie odpowiedniej i jasno opisanym składem. Nie oceniamy działania karm weterynaryjnych lub o specjalnym przeznaczeniu zdrowotnym.

Ponieważ producent nie jest zobowiązany do umieszczenia w składzie dokładnej zawartości procentowej składników, a ich nazwy mogą być opisane bardzo ogólnie (mogą, ale nie muszą, bazować na Katalogu materiałów paszowych – Rozporządzenie UE 68/2013) , ocena końcowa w rzeczywistości może okazać się wyższa.

Oceny częściowe

Ocena odżywczości określa szacunkowy poziom odżywczości w stosunku do idealnej diety biologicznie odpowiedniej (przykład) – takiej jaką żywią się zwierzęta kierowane instynktem. Takiej diecie odpowiada liczbie 100 punktów, natomiast 1 punkt to dieta gwarantująca przeżycie (zakładając, że każda karma jest pełnoporcjowa). Uwzględniamy tu pochodzenie, stopień przetworzenia i jakość białka, tłuszczu i węglowodanów, ilość mięsa, podrobów, ryb oraz ich wzajemny stosunek ilości, sposób produkcji karmy (np. ekstruzja, suszenie) i  ilość składników odżywczych (analitycznych).

W ocenie składników bierzemy pod uwagę ich bezpieczeństwo, ilość, zawartość konserwantów, sposób produkcji, stopień przetworzenia oraz, w mniejszym stopniu, ich zasadność stosowania w żywieniu psa czy kota. Nasze inteligentne algorytmy są w stanie przewidzieć najbardziej prawdopodobną ilość składników nawet jeśli producent nie podał ich procentowej zawartości. W obliczeniach korzystamy również z metod matematycznych stosowanych przez dietetyków przy opracowywaniu receptur, danych żywieniowych uzyskanych od dostawców półproduktów i oficjalnej literatury, najnowszej wiedzy o żywieniu zwierząt domowych oraz zapisanych w przepisach norm. Ocena 100 punktów to składniki naturalne, szczegółowo opisane i inne oznaczone kolorem zielonym. Jest to ocena orientacyjna.

Zawartość mięsa to oszacowana przez nas procentowa zawartość mięsa (lub produktów pochodzenia zwierzęcego). W przypadku karm innych niż mokre, przedstawiona ilość dotyczy świeżego odpowiednika karmy. Szczegóły wyjaśniamy poniżej.

Zawartość warzyw i owoców podajemy bez uwzględnienia składników stosowanych jako źródło węglowodanów w karmach bezzbożowych. Również dotyczy to świeżego odpowiednika jak wyżej.

Białko zwierzęce to obliczona możliwa zawartość w suchej masie karmy.Nie oceniamy ilości dodatków dietetycznych. Ich dodatek służy wyrównaniu braków mikro- i makroelementów wynikłych ze zbyt ubogiej wartości półproduktów oraz utraty w procesie produkcji karmy. Ocena ich ilości byłaby zatem niemiarodajna, ponieważ nie wiemy jakie istniały braki.

Skład

Kolorem czerwonym oznaczone są składniki, których lepiej unikać, np. konserwanty, niejasno opisane lub uznawane za kontrowersyjne w diecie psa lub kota.

Kolor zielony otrzymują składniki, które stanowią podstawę diety, mają bardzo korzystny wpływ na zwierzę lub są uznawane za składniki zalecane.

Małą czcionką oznaczone są składniki prawdopodobnie w ilości zbyt małej, aby były korzystne. Jeśli nie ma podanej procentowej ilości, zakładamy, że jest go bardzo mało.

Pozostałe to składniki neutralne, przeciętnej wartości lub o nieznanym działaniu.

Często polskie tłumaczenie zawiera błędy dlatego każdorazowo porównujemy je ze składem oryginalnym żebyś miał pewność, że w opisie jest to co chciał producent. Dlatego wprowadziliśmy termin “skład autentyczny”, który oznacza, że został on sprawdzony ze składem w języku producenta, a także w przypadku wątpliwości co do opisu (np. brak podanych procentów lub nieprawidłowa suma), zostały one rozwiane w bezpośrednim kontakcie z producentem.

Analiza wartości odżywczych

Oceniamy tutaj ilość białka, tłuszczów i węglowodanów w stosunku do ilości najlepiej wpływającej na dobre zdrowie, świetną kondycję i długie życie psów i kotów dorosłych, zdrowych i średnio aktywnych. Minimalne wymagania co do procentowej ilości określają wytyczne FEDIAF, jednak są to minima umożliwiające zwierzęciu podstawową egzystencję. W przypadku białka i tłuszczów wartości poniżej minimum są oznaczone kolorem czerwonym. Wartości zalecane przez wielu dietetyków są znacznie wyższe i są reprezentowane przez kolor zielony na wskaźniku. Zawartość węglowodanów również podlega naszej ocenie, mimo że jest przedmiotem niekończących się dyskusji. Wartość strawności to parametr teoretyczny określający maksymalną możliwą strawność karmy jeśli użyto składników wysokiej jakości.

Omówienie składu

W tej części wymieniamy dobre i słabe strony składu oraz przeprowadzamy analizę ilościową składników. W celu obliczenia realnej wagi składników użytych do produkcji karm innych niż świeże surowe, stworzyliśmy zaawansowane algorytmy obliczające najbardziej możliwy skład pokarmu o identycznym składzie analitycznym, przygotowanego ze świeżych składników, czyli takiego jaki możesz zrobić samodzielnie w domu. Nazwaliśmy go świeżym odpowiednikiem. Dla uproszczenia nie bierzemy pod uwagę dodatków dietetycznych.

W tej części obliczyliśmy też zawartość mięsa. Możesz zapytać dlaczego różni się od deklaracji producenta? To co można przeczytać na etykiecie odnosi się do ilości mięsa tuż przed zmieszaniem wszystkich składników w fabryce, a należy pamiętać, że niektóre składniki są w postaci niejadalnej dla zwierząt (muszą być ugotowane, np. soczewica, ryż) i różnią się zawartością wody (świeże vs suszone). My podajemy ilość mięsa pośród składników w postaci gotowej do podania zwierzęciu, czyli świeżej (np. mięso), odtworzonej (np. z suszonego mięsa) lub ugotowanej (np. ryż) co jest bardziej miarodajne, a obliczenia są wykonane zgodnie z zaleceniami FEDIAF co do oświadczeń o zawartości.

Przykładowo, 50 gramów mięsa świeżego wraz 50 gramami ziarnami soczewicy, które są suche, da nam aż 50% zawartości mięsa. Jednak po przyrządzeniu soczewicy do postaci jadalnej (ugotowaniu) zwiększy ona swoją wagę ponad dwukrotnie, co przełoży się na już tylko 30% mięsa.

Szczególna sytuacja ma miejsce w przypadku białka zwierzęcego, ponieważ jest to składnik, który może być pozyskany z prawie każdej części zwierzęcia. Na wykresach tych przyjmujemy, że pochodzi on z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego z natury zawierających ok 60-70% wody, dlatego te składniki będą zajmowały wyższe pozycje niż w składzie oryginalnym. Jednak musisz wiedzieć, że nie są one równoznaczne z mięsem. Fakt ten jest zaznaczony na wykresie zawartości mięsa przerywaną linią.

Aktualizacja 26.04.2020

Wprowadzamy znaczące ulepszenia w sposobie oceniania karm:

  1. dokładniejsza ocena jakości składników, głównie tych najczęściej występujących
  2. bardziej szczegółowa analiza pochodzenia i jakości białka
  3. udoskonalone algorytmy znajdujące procentową zawartość składników niepodanych przez producenta
Aktualizacja 01.07.2020
Po kilku tygodniach intensywnej pracy prezentujemy nową odsłonę recenzji:
  1. prezentujemy listę źródeł naukowych, na podstawie których oceniane są karmy
  2. recenzje zawierają teraz więcej treściwych objaśnień
  3. dodane nowe 4 ikony profilu karmy, żeby ułatwić ogólną prezentację karmy
  4. ocena końcowa została tak skonstruowana, aby bardziej uwidocznić różnice między dobrymi i najlepszymi produktami, ułatwi to wyłonienie najlepszej karmy spośród najlepszych
  5. zostało zmienione podejście do oceny składników biorące teraz pod uwagę jeszcze więcej parametrów, m.in. minimalna i maksymalna ilość,  jaka ma pozytywny lub negatywny wpływ na zdrowie (szczególnie takich, których istnienie na liście to jedynie chwyt marketingowy); od teraz do warzyw zaliczamy także rośliny będące zwykle źródłem białka lub węglowodanów, ale tylko jeśli stanowią niewielki, ale znaczący dodatek warzyw do karmy
  6. dopracowane zostały opisy składników
  7. ulepszona analiza białka zwartego w karmie
  8. rozbudowana analiza pochodzenia tłuszczu
  9. rozbudowane objaśnienia podziału energii, np. kiedy karma jest odpowiednia dla psów sportowych
  10. poprawione drobne błędy
Aktualizacja 15 maja 2021Stale i codziennie pracujemy nad naszym serwisem, aby dostarczyć Wam jak najlepszą wartość. Dzisiaj wprowadzamy dużą aktualizację, która jeszcze dokładniej ocenia karmy dla naszych i Waszych futrzaków 🙂
  1. bardziej precyzyjna ocena różnorodności mięs i podrobów z uwzględnieniem wpływu na odżywczość
  2. poprawa rozpoznawania enigmatycznie napisanych składów i składników
  3. zwiększona rozpiętość ocen, które były czasem zawyżane
  4. uzupełnienie składów karm na podstawie danych bezpośrednio od producenta (oznaczenie “skład autentyczny”)
  5. ulepszony układ strony i inne drobiazgi