Acana Regionals Grasslands Dog

7.1na 10

Plusy

  • naturalne składniki
  • przejrzysty skład
  • brak zbóż
  • urozmaicona dieta
  • sporo mięsa
  • zawiera omega-3 DHA i EPA
  • dobre proporcje białka do tłuszczu
  • hipoalergiczna
  • bezglutenowa

Minusy

  • dodane oleje roślinne
  • mało warzyw i/lub owoców
  • dużo roślin strączkowych
Odżywczość
74%
Składniki
67%
Mięso mięśniowe
27%
Podroby
5%
Warzywa i owoce
1%
Białko zwierzęce
30%
Energia
350kcal
Opłacalność
43%


Przeczytaj tu co oznaczają oceny

Koszt i porcja

Waga Twojego psa
Aktywność
Kastrat
    
Dzienna porcja
 g
 kcal
Dzienny koszt
 zł

Białko:  g

Woda:  g

Otwórz Zaawansowany kalkulator

O karmie w skrócie

Acana Regionals Grasslands Dog jest karmą suchą ekstrudowaną. Na uwagę zasługuje różnorodność użytych składników i produktów mięsnych i ryb. Na plus trzeba zaliczyć dużą zawartość kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z ryb. Głównym źródłem białka są: indyk, mączka z jagnięciny i śledź, a profil składników odżywczych jest bardzo dobry dla przeciętnego psa i spełnia minimalne zalecenia FEDIAF. Karma otrzymuje od nas 7.1 punktów na 10 możliwych.
Kraj pochodzenia: Kanada

Skład

surowa jagnięcina (8%), świeża kaczka (8%), świeże całe jaja (8%), dehydratyzowana jagnięcina (8%), cały dehydratyzowany śledź (7%), dehydratyzowany indyk (7%), cały groch zielony, cała czerwona soczewica, cała ciecierzyca, świeży szczupak (4%), surowa wątroba jagnięca (4%), świeże organy kaczki (wątroba, serce, nerki, 4%), świeże mięso indyka (4%), tłuszcz jagnięcy (4%), cała zielona soczewica, cała fasola pinto, cały groch żółty, lucerna, olej z rdzawca (2%), włókno soczewicy, dehydratyzowane chrząstki jagnięce (1%), surowe żołądki jagnięce (1%), brązowy suszony kelp, świeża dynia, świeża dynia piżmowa, świeży pasternak, świeży jarmuż, świeży szpinak, świeża kapusta sitowata, świeże liście rzepy, świeża marchew, świeże jabłka red delicious, świeże gruszki bartlett, liofilizowana wątroba jagnięca i kacza (0.1%), świeża żurawina, świeże borówki, korzeń cykorii, kurkuma, ostropest plamisty, korzeń łopianu, kwiat lawendy, korzeń prawoślazu lekarskiego, owoce dzikiej róży,

Legenda:

składnik korzystny i bezpieczny

składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy

składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny

pozostałe składniki neutralne lub o nieznanym działaniu

Składniki analityczne

Białko
Tłuszcz
Popiół
Włókno
NFE2
dekl.
35%
17%
8%
6%
22%
min.1
32%
14.9%
7%
4.3%
11%
maks.1
38%
21.3%
9%
7.7%
30.8%
w s.m.3
39.8%
19.3%
9.1%
6.8%
25%
Wapń
Fosfor
Stosunek Ca:P
Potas
Sód
dekl.
1.7%
1.2%
1.4
b/d
b/d
min.1
1.4%
1%
1
b/d
b/d
maks.1
2.4%
1.4%
2.4
b/d
b/d
w s.m.
1.9%
1.4%
0%
0%

Wilgotność: 12%

1 wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.

2 związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.

3 w suchej masie, po odjęciu wody

Dopóki Twój pies nie jest chory, w wieku szczenięcym lub podeszłym, prawdopodobnie wystarczy, że będziesz trzymał się pożywienia o parametrach w zielonym zakresie.

Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Strawność
W celu równego porównania karm o różnych poziomach wilgotności (suche, mokre, półwilgotne) musimy odjąć od całago składu wodę. Jest to tzw. analiza w suchej masie (s.m.) i jest podstawą do wielu obliczeń i rozważań. Do porównania karm o różnej energetyczności pomocny jest wskaźnik wagi składnika na każde 1000 kcal energii metabolicznej karmy. Karmy o większej zawartości energii będą musiały mieć więcej składników odżywczych w celu zaspokojenia potrzeb zwierzęcia.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Omówienie składu

W tej części naszej recenzji przyjrzymy się bliżej składowi karmy jaki producent umieścił na opakowaniu. Wykresy pomogą Ci popatrzeć na skład bardziej obrazowo, co da Ci lepsze pojęcie o właściwościach karmy.

Zacznijmy od złej wiadomości. Dodatek olejów roślinnych może być niekorzystny dla zdrowia.

Skład karmy ma jednak więcej plusów niż minusów,, z których należałoby wymienić to, że 100% składników jest naturalne. Oznacza to, że nie zostały one przetworzone przy użyciu substancji chemiczych, a jedynym sposobem ich przetworzenia mogły być procesy fizyczne (jak odparowanie wody), niezmieniające pierwotnego składu, lub niektóre procesy hydrolizy Ponadto składniki karmy są opisane w sposób niebudzący wątpliwości co do faktycznego stanu i pochodzenia i żaden z nich nie jest uznawany za mogący powodować alergie. Procentowa ilość składników odżywczych spełnia zalecenia FEDIAF. Urozmaicenie składników gwarantuje optymalne ilości mikro- i makroelementów naturalnego pochodzenia. Oszacowana zawartość mięsa mięśniowego jest wysoka, stanowi ok. 27 procent wśród świeżych odpowiedników. Brak jest glutenu ani zbóż mogących być przyczyną wielu problemów zdrowotnych.

Realny skład karmy

Specjalnie na potrzeby serwisu opracowaliśmy zaawansowane algorytmy analizujące skład, co pozwoliło nam na podjęcie próby odtworzenia rzeczywistej wagi surowców użytych do produkcji tej karmy, nawet jeśli producent nie podaje ich procentowego udziału. Tak mógłby wyglądać skład pokarmu gotowanego dostarczającego tyle samo składników odżywczych co 100g tej karmy(dowiedz się więcej).

ingredient,value,cat dehydratyzowany indyk,13.2,zw cały dehydratyzowany śledź,11.3,zw cały groch zielony*,10.8,rs dehydratyzowana jagnięcina,9.7,zw cała czerwona soczewica*,6.6,rs lucerna*,4.7,rs cała ciecierzyca*,4.7,rs cała zielona soczewica*,4.5,rs świeża kaczka,4.1,zw świeże całe jaja,4.1,zw surowa jagnięcina,4.1,zw cały groch żółty*,3.9,rs cała fasola pinto*,3.9,rs tłuszcz jagnięcy,2,zw świeży szczupak,2,zw surowa wątroba jagnięca,2,zw świeże organy kaczki,2,zw świeże mięso indyka,2,zw pozostałe,4.2,rs

Tak prezentuje się skład po zrupowaniu składników należących do tej samej kategorii:

ingredient,value,cat rośliny strączkowe,39.1,rs mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego,38.6,zw ryby i produkty z ryb,13.3,zw świeże całe jaja,4.1,zw pozostałe,2.8,rs tłuszcz jagnięcy,2,zw
Techniką często wykorzystywaną przez producentów jest rozdzielanie półproduktów tego samego pochodzenia na różne gatunki czy odmiany, aby półprodukty mięsne znalazły się na pierwszych miejscach listy składników (ang. ingredient splitting). Poddając skład karmy odwrotnemu procesowi dowiemy się co tak na prawdę może stanowić główną część pokarmu.

Obliczyliśmy również przewidywaną łączną zawartość mięsa, podrobów i produktów ubocznych (z tłuszczem zwierzęcym) , która wynosi ok. 55 procent wśród świeżych odpowiedników.

Dlaczego obliczona zawartość mięsa różni się od deklaracji producenta przeczytasz tu.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Ankieta:
Czy podałbyś tę karmę swojemu psu?

100% TakVS
0% Nie

Analiza wartości odżywczych

Białko

Karma zawiera 39.8% białka w s.m., (min.36.4%maks.43.2%). Odpowiada to 100 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg.

Procentowa liczba nie mówi nic o jego jakości, ponieważ może pochodzić ono nie tylko z mięśni, ale i z innych części (np. z kopyt) lub z roślin, co znacznie obniżyłoby jego wartość. Z tego względu w celu zaspokojenia minimalnego zapotrzebowania, FEDIAF zaleca minimum 18% w s.m. oraz 21% w s.m. dla psów mniej aktywnych. Dla psów starszych ta wartość będzie jeszcze większa, ok. 25%.

Więcej o jakości białka w tej karmie przeczytasz w części Źródła i jakość białka.

Tłuszcz

Tłuszczu jest 19.3% (16.9%24.1%). Odpowiada to 49 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg.

Udział białka i tłuszczu przekracza 70% ME, co może byc źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczegolnosci może być nieodpowiednia dla psów z chrobami trzustki lub wątroby.

Więcej o tłuszczu zawartym w tej karmie przeczytasz w części Źródła tłuszczu.

Karma zawiera sporo tłuszczu jednak jego ilość może być niewystarczająca dla psów niektórych psów bardzo aktywnych np. zaprzęgowych lub pracujących.
Więcej o energii z tłuszczu i białka w tej karmie przeczytasz w części Energia

Węglowodany

Obliczona ilość węglowodanów wynosi 25% (12.5%35%). Odpowiada to 63 g/1000kcal.

Według badań naukowych, węglowodany w diecie dzikich psów stanowią ok. 5-10%, dlatego dorosłe i zdrowe psy nie wymagają w diecie więcej węglowodanów, a nawet psy mogą całkowicie się bez nich obejść, ponieważ glukozę jako źródło energii organizm psa potrafi wytworzyć z białka. Nadmiar węglowodanów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym może też powodować szereg problemów behawioralnych i problemy z pamięcią. Wyjątkiem, kiedy duża podaż węglowodanów jest przydatna, mogą być psy sportowe, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Poza tym wyjątkiem, jedynym uzasdnieniem wysokiej zawartości węglowodanów w karmach komercyjnych są względy ekonomiczne – węglowodany ze zbóż są najtańsze, lub zdrowotne – w karmach dla psów chorych o specjalnych wymaganiach.

Więcej o energii z węglowodanów dowiesz się w części Energia

Popiół

Zawartość popiołu to 9.1% (8%10.2%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.

Popiół to nic innego jak minerały, głównie związki wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, cynku. Nie stanowi źródła energii i może wpływać na uczucie sytości. Dobre jakościowo karmy cechuje niska zawartość popiołu poniżej 7%. Popiół wpływa na strawność, jego wyższe wartości w suchych karmach z reguły wskazują na gorsze składniki.
Włókno

Zawartość włókna wynosi 6.8% (4.9%8.8%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa i prawdopodobnie będzie wpływało negatywnie na stężenie we krwi ważnego aminokwasu jakim jest tauryna. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest na normalnym poziomie

Jest to parametr określający maksymalną strawność karmy, ponieważ wpływ na strawność ma bardzo dużo czynników jak zawartość włókna, popiołu oraz jakość składników, szczególnie białka, łącznie z osobniczymi cechami zwierzęcia, jego stanem zdrowia, wiekiem itp. W przypadku karm niskiej jakości, rzeczywista wartość będzie niższa, a dla karm wysokiej jakości – wyższa. Badania pokazały, że średia strawność karm suchych wynosi 81% dla białka, 85% dla tłuszczu i 79% dla węglowodanów, dlatego powstał pogląd, że powinno się wybierać karmy o strawności przynajmniej 80%. W przypadku karm najwyższej jakości zmierzona strawność wynosiła odpowiednio 89%, 95% i 88%.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Energia

Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Jest to energia jaką zwierzę zużywa na procesy metaboliczne, regulację temperatury, procesy trawienia i aktywność fizyczną. Tutaj została obliczona na podstawie zaawansowanych wzorów opracowanych przez Narodową Radę Badań Naukowych USA (ang. National Research Council), które uznawane są za standard w branży będąc najbliższymi rzeczywistości.
350 kcal/100g
Rozkład energii ze składników odżywczych
W tym wykresie kluczowy jest stosunek energii pozyskanej z białka do energii pozyskanej z tłuszczu. Badania naukowe wykazały, że psy instynktownie wybierają pokarm, w którym w/w stosunek leżał w górnej granicy zakresu 0.6 – 0.9, a energia z węglowodanów była mniejsza niż 10%.

W ocenianej karmie stosunek energii z białka do tłuszczu wynosi 0.9 (mieści się w zalecanym zakresie), a stosunek procentowej ilości tłuszczu do białka to 49%.

Rozkład energii jest niekorzystny dla psów sportowych lub pracujących, np. Wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie, agility, flyball, wyścigi chartów, co może skutkować obniżeniem wydajności lub problemami zdrowotnymi.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Źródła i jakość białka

W dobrej recenzji nie może zabraknąć analizy pochodzenia i jakości białka, które jest najważniejszą i najdroższą składową pożywienia.

Jakość i pochodzenie ma duży wpływ na utrzymanie dobrej kondycji zwierzęcia oraz smakowitość karmy. Badania naukowe potwierdzają, że białko zwierzęce ma przewagę nad roślinnym. Jak już pewnie wiesz, psy to oportunistyczni mięsożercy dlatego tak ważne jest, aby białko pochodzenia zwierzęcego stanowiło 100% białka zawartego w karmie, co gwarantuje odpowiednią podaż aminokwasów, których zawsze brakuje w roślinach. Niższa wartość biologiczna białka będzie skutkowała zwiększonym zapotrzebowaniem na ten składnik oraz większą produkcją szkodliwych ubocznych produktów przemiany materii, a w skrajnych przypadkach chorobami, zanikiem mięśni i pogorszeniem stanu zwierząt chorych (np. ostra lub przewlekła niewydolność nerek).

Bazując na danych od producenta oszacowaliśmy procent pochodzenia tego najważniejszego składnika karmy.

Po wykonaniu obliczeń okazuje się, że karma może zawierać 76 procent białka pochodzenia zwierzęcego, resztę stanowi białko roślinne. Przekłada się to na aż 30% białka zwierzęcego w suchej masie, w porównaniu do 40% całkowitej ilości białka w s. M.

Nie mniej ważna jest jego jakość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.

Większość tych parametrów bada się w laboratorium z wykorzystaniem psów. My, tak samo jak robią to producenci nietestujący karm na zwierzętach, możemy tylko z grubsza oszacować jego jakość na podstawie średnich parametrów składników dostępnych w wielu badaniach naukowych oraz wpływu sposobu produkcji karmy. Przykładowo produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (np. “kurczak”) w stosunku do mięsa (np. “mięso z kurczaka”, “wątroba”) będą mieć niższą jakość białka ze względu na wysoki udział tkanki łącznej (kolagen) i kości, podobnie ze składnikami świeżymi vs suszonymi (np. mączki), które są dwukrotnie poddawane działaniu wysokiej temperatury co wpływa na ich jakość.

Większość białka zwierzęcego pochodzi z mięsa i podrobów, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało wysoką wartość biologiczną.

Karma zawiera 15 źródeł tego składnika pokarmowego, w tym 5 pochodzenia roślinnego.

Składniki dostarczające białko zwierzęce:

  • indyk ( udział ok. 17% )
  • mączka z jagnięciny ( ok. 16% )
  • śledź ( ok. 16% )
  • jagnięcina ( ok. 5% )
  • kaczka ( ok. 5% )
  • jajka ( ok. 4% )
  • wątroba jagnięca ( ok. 3% )
  • mięso z indyka ( ok. 3% )
  • oraz pozostałe: podroby z kaczki, szczupak.

Składniki dostarczające białko roślinne:

  • czerwona soczewica ( udział ok. 6% )
  • suszony groszek ( ok. 6% )
  • zielona soczewica ( ok. 4% )
  • ciecierzyca ( ok. 3% )
  • oraz fasola pinto.

Źródła tłuszczu

Część tego składnika odżywczego to osobno dodany tłuszcz , który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno.

Szacujemy, że w większości jest to tłuszcz naturalnie występujący mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co jest bardzo dobrą sytuacją.

Wadą może być dodany olej roślinny, który dostarcza głównie kwasy omega-6 występujące już naturalnie w tłuszczu zwierzęcym, a w szczególności zwierząt hodowlanych wykorzystywanych w produkcji karm. Ta ilość prawie na pewno zaburzy proporcje kwasów tłuszczowych, co ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Organizmy psów nie są w stanie przetworzyć kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego do kwasów omega-3 DHA i EPA w wystarczającej ilości, a ich wykorzystanie jest obraczone produkcją szkodliwych związków (wolne rodniki itp.), które powodują stany zapalne organizmu, nowotwory, choroby skóry. Przewagę będą mieć tutaj oleje rybne, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku ora mózgu.

Na plus trzeba zaliczyć dużą zawartość kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z ryb, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku oraz mózgu.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Opis składników

Surowa jagnięcina
Jedno z lepszych źródeł mięsa w diecie psa/kota. Smaczne, zwykle chude i zarazem lekkostrawne, często stosowane w karmach dla alergików. Jak wszystkie czerwone mięsa, zawiera znaczne ilości cholesterolu, tłuszczów trans oraz puryn. Dwa pierwsze nie wpływają negatywnie na zdrowie psów i kotów, ale ze względu na zawartość puryn mięso to nie nadaje się dla psów z niektórymi chorobami. Z lepszych stron tego mięsa trzeba wymienić wysoką zawartość witamin z grupy B, folianów oraz mikro i makroelementów. Zawiera dużo fosforu, żelaza, sodu, potasu, cynku.

Świeża kaczka
Składnik o trudnej do ocenienia jakości (nie dotyczny półproduktów typu human-grade). Mogą się w nim znajdować wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nieprzeznaczonych dla ludzi (Rozporządzenie nr 68/2013), łącznie z piórami, dziobami, kopytami, łbami, jednak często są to całe tusze lub ich części, czyli pozostałości po oddzieleniu mięsa przeznaczonego dla ludzi. Składnik może być bogaty w wysokiej jakości białko pochodzące z mięsa i mięsnych kości, jak również zawierać białko niskiej jakości. Niższa jakość składnika będzie wpływała negatywnie na strawność białka i wchłanianie ważnych składników odżywczych, np. Tauryny, której niedobór prowadzi do chorób serca. Uważamy, że gdyby pod tym określeniem kryło się mięso, producent by to wyraźnie zaznaczył.

Świeże całe jaja
Źródło pełnowartościowego białka, które posiada najwyższą wartość biologiczną. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy endo- i egzogenne o profilu uznawanym za wzorzec żywienia. Żółtko natomiast zawiera duże ilości tłuszczu, witamin, minerałów i cholesterolu.

Dehydratyzowana jagnięcina
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Mięso opisane jako dehydratyzowane, suszone, sproszkowane lub odwodnione najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowane chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały. Jedno z lepszych źródeł mięsa w diecie psa/kota. Smaczne, zwykle chude i zarazem lekkostrawne, często stosowane w karmach dla alergików. Jak wszystkie czerwone mięsa, zawiera znaczne ilości cholesterolu, tłuszczów trans oraz puryn. Dwa pierwsze nie wpływają negatywnie na zdrowie psów i kotów, ale ze względu na zawartość puryn mięso to nie nadaje się dla psów z niektórymi chorobami. Z lepszych stron tego mięsa trzeba wymienić wysoką zawartość witamin z grupy B, folianów oraz mikro i makroelementów. Zawiera dużo fosforu, żelaza, sodu, potasu, cynku.

Cały dehydratyzowany śledź
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż produkt świeży. Składnik opisany jako dehydratyzowany, suszony, sproszkowany lub odwodniony najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowany chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji, jednak spadek wartości odżywczych jest bardzo mały. Te tłuste ryby to idealne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokiej jakości białka, ale tylko jeśli produkowane są z całych ryb lub samego ich mięsa. Zawiera sporo jodu, wapnia oraz witaminy D i A.

Dehydratyzowany indyk
Składnik o trudnej do ocenienia jakości (nie dotyczny półproduktów typu human-grade). Mogą się w nim znajdować wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nieprzeznaczonych dla ludzi (Rozporządzenie nr 68/2013), łącznie z piórami, dziobami, kopytami, łbami, jednak często są to całe tusze lub ich części, czyli pozostałości po oddzieleniu mięsa przeznaczonego dla ludzi. Składnik może być bogaty w wysokiej jakości białko pochodzące z mięsa i mięsnych kości, jak również zawierać białko niskiej jakości. Niższa jakość składnika będzie wpływała negatywnie na strawność białka i wchłanianie ważnych składników odżywczych, np. Tauryny, której niedobór prowadzi do chorób serca. Uważamy, że gdyby pod tym określeniem kryło się mięso, producent by to wyraźnie zaznaczył. Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Często konserwowana chemicznie. Zwykle determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały.

Cały groch zielony
Źródło dobrej jakości węglowodanów i włókna pokarmowego. Zawiera też znaczne ilości niepełnowartościowego białka dlatego jest popularnym składnikiem karm bezzbożowych. Trzeba to uwzględnić szacując zawartość mięsa w karmie. Groch jest rośliną ciężkostrawną.

Cała ciecierzyca
(inaczej cieciorka), Tak jak inne rośliny strączkowe, zyskuje ostatnio na popularności wśród producentów karm dla zwierząt. Jest to bogate źródło białka roślinnego i węglowodanów. Jak każde białko roślinne, jest ono niepełnowartościowe dla psów i kotów, ze względu na brak wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych lub zawartość aminokwasów ograniczających. Traktując ją jako wypełniacz, jest to dużo lepsza opcja niż ryż, pszenica czy kukurydza. Zawiera kwasy tłuszczowe omega 6, których powinno się unikać w diecie psów i kotów. Duża zawartość lecytyny oraz włókna pokarmowego wspomaga trawienie. Zawiera sporo potasu i innych pierwiastków oraz witamin.

Świeży szczupak
Całe ryby lub ich części. Zwykle są to odpady po oddzieleniu mięsa przeznaczonego do spożycia przez ludzi (np. Ości, płetwy, głowy, wnętrzności z treścią pokarmową, rozpuszczalne frakcje ryb), co zwykle skutkuje obniżeniem jakości i wartości biologicznej białka w stosunku do białka z mięsa. Części inne niż mięso mogą gromadzić więcej toksycznych substancji i metali ciężkich.

Surowa wątroba jagnięca
Mniam. Źródło najwyższej jakości białek, witamin z grupy B, A i żelaza, w nadmiarze (5% i więcej) może szkodzić

Tłuszcz jagnięcy
Tłuszcz zwierzęcy zazwyczaj pochodzi z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i często wytapiany jest w czasie produkcji mączki. Źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin D i E.

Cała fasola pinto
Bogata w węglowodany i białko roślinne. Jak każde białko roślinne, jest ono niepełnowartościowe dla psów i kotów, ze względu na brak wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych lub zawartość aminokwasów ograniczających. Zawiera też spore ilości błonnika wspomagającego trawienie.

Cały groch żółty
(jak cały groch zielony)

Lucerna
Dodana w małych ilościach stanowi dobre źródło makro i mikroelementów, jednak lepiej unikać karm, w których stanowi większą część składu (więcej niz kilka procent), gdyż wtedy jej rola zmienia się na tanie źródło białka o niskiej wartości oraz składników antyodżywczych. Może wpływać negatywnie na układ pokarmowy powodując kolkę i podrażnienie.

Olej z rdzawca
Olei roślinnych powinno się unikać w diecie psa (a na pewno w diecie kota). Organizmy psów posiadają niewielkie zdolności do konwersji kwasu alfa-linolenowego (omega-3 ALA) pochodzenia roślinnego do form aktywnych – kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA) w wystarczającej ilości, a ich wykorzystanie jest obraczone produkcją szkodliwych związków (wolne rodniki itp. ), które powodują stany zapalne organizmu, nowotwory, choroby skóry. Oleje roślinne zawierają dużo kwasów omega-6, które już występują w wystarzająco dużych ilościach w mięsie zwierząt hodowlanych karmionych paszami (oprócz zwierząt hodowanych na wolnym wybiegu), w szczególności tych zawartych w karmach przemysłowych. Natomiast koty nie są w stanie ich przyswoić. Znacznie lepszym źródłem kwasów omega-3 będą zatem oleje rybne, np tran, olej z kryla, oraz niektóre oleje roślinne zawierające kwas omega-6 gamma-linolenowy (GLA), np. Olej z wiesiołka czy ogórecznika

Dehydratyzowane chrząstki jagnięce
Źródło chondroityny, ważnego związku wspierającego pracę stawów

Pozostałe składniki
są w na tyle małych ilościach, że wątpliwe jest aby miały jakiekolwiek znaczenie prozdrowotne.

Są jednak wyjątki:

Liofilizowana wątroba jagnięca i kacza
Źródło najwyższej jakości białek, witamin z grupy B, A i żelaza, w nadmiarze (5% i więcej) może szkodzić

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Podsumowanie

Acana Regionals Grasslands Dog jest karmą suchą ekstrudowaną. Na uwagę zasługuje różnorodność użytych składników i produktów mięsnych i ryb. Na plus trzeba zaliczyć dużą zawartość kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z ryb. Głównym źródłem białka są: indyk, mączka z jagnięciny i śledź, a profil składników odżywczych jest bardzo dobry dla przeciętnego psa i spełnia minimalne zalecenia FEDIAF. Karma otrzymuje od nas 7.1 punktów na 10 możliwych.
Kraj pochodzenia: Kanada

Bibliografia

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!