Brit Care Mini Grain-Free Adult Lamb

Ocena składu
6.0na 10

Oceny

Odżywczość
57p.
Składniki
60p.
Mięso mięśniowe
29%
(z czego świeże)
0%
Podroby
0%
Warzywa i owoce
7%
Białko zwierzęce
24%
Energia
385kcal

Dowiedz się co oznaczają oceny

Główne składniki

(zgrupowane, po odtworzeniu)

Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Strawność
Wapń:Fosfor
Białko:Tłuszcz

Dzienna porcja

Waga Twojego psa
Aktywność/wiek
Kastrat
    
Dzienna porcja
 g
 kcal

Białko
 g/kg m.c.

Tłuszcz
 g/kg m.c.

Woda
 ml/kg m.c.

Otwórz Zaawansowany kalkulator

O karmie w skrócie

Brit Care Mini Grain-Free Adult Lamb jest karmą suchą ekstrudowaną. Na uwagę zasługuje mnogość użytych składników. Na plus trzeba zaliczyć dodatek kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z olejów rybnych. Głównym źródłem białka są: mączka z jagnięciny, białko jagnięce i groch żółty, a profil składników odżywczych jest dość dobry dla przeciętnego psa, spełnia minimalne zalecenia FEDIAF.
Kraj pochodzenia: Republika Czeska

Ankieta:
Czy podałbyś tę karmę swojemu psu?

100% TakVS
0% Nie

Skład

mączka mięsna jagnięca (30%), świeże białko jagnięce (15%), żółty groszek, tłuszcz z kurczaka (konserwowany tokoferolami), ciecierzyca, gryka, suszone jabłka, siemię lniane (3%), olej z łososia (2%), drożdże browarniane, algi (0.5%, ascophyllum nodosum), hydrolizat muszli skorupiaków (źródło glukozaminy, 260 mg/kg), jagody (230 mg/kg, źródło polifenoli 70 mg/kg i flawonoidów 30 mg/kg), wyciąg z chrząstki (źródło chondroityny, 160 mg/kg), mannooligosacharydy (150 mg/kg), zioła i owoce (rozmaryn, owoce cytrusowe, kurkuma, 150 mg/kg), fruktooligosacharydy (100 mg/kg), jukka schidigera (yucca schidigera) (100 mg/kg), inulina (90 mg/kg), ostropest plamisty (75 mg/kg), rokitnik zwyczajny (75 mg/kg), rumianek (30 mg/kg), goździki (30 mg/kg), szałwia (25 mg/kg),

Legenda:

składnik korzystny i bezpieczny

składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy

składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny

pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu

Aktualizacja składu: 9 kwietnia 2020

Składniki analityczne

Białko
Tłuszcz
Popiół
Włókno
NFE2
dekl.
29%
18%
8.4%
2.5%
32.1%
min.1
26%
15.8%
7.4%
0.8%
20.8%
maks.1
32%
22.5%
9.5%
4.2%
41%
w s.m.3
32.2%
20%
9.3%
2.8%
35.7%
Wapń
Fosfor
Stosunek Ca:P
Potas
Sód
dekl.
1.6%
1.3%
1.2
b/d
b/d
min.1
1.3%
1%
0.8
b/d
b/d
maks.1
2.2%
1.6%
2.2
b/d
b/d
w s.m.
1.8%
1.4%
0%
0%

Wilgotność: 10%

1 wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.

2 związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.

3 w suchej masie, po odjęciu wody

Dopóki Twój pies nie jest chory, w wieku szczenięcym lub podeszłym, prawdopodobnie wystarczy, że będziesz trzymał się pożywienia o parametrach w zielonym zakresie.

Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Strawność
W celu równego porównania karm o różnych poziomach wilgotności (suche, mokre, półwilgotne) musimy odjąć od całago składu wodę. Jest to tzw. analiza w suchej masie (s.m.) i jest podstawą do wielu obliczeń i rozważań. Do porównania karm o różnej energetyczności pomocny jest wskaźnik wagi składnika na każde 1000 kcal energii metabolicznej karmy. Karmy o większej zawartości energii będą musiały mieć więcej składników odżywczych w celu zaspokojenia potrzeb zwierzęcia.

Podobają się recenzje? Będziemy wdzięczni za udostępnienie 🙂 Dzięki!

Jesteśmy też na facebooku!

Brit Care

Podobają się recenzje? Będziemy wdzięczni za udostępnienie 🙂 Dzięki!

Jesteśmy też na facebooku!

Omówienie składu

W tej części naszej recenzji przyjrzymy się bliżej składowi karmy jaki producent umieścił na opakowaniu. Wykresy pomogą Ci popatrzeć na skład bardziej obrazowo, co da Ci lepsze pojęcie o właściwościach karmy.

Zacznijmy od złej wiadomości. Karma zawiera składniki, które nie są naturalne. Oznacza to, że składniki te mogły zostać przetworzone przy użyciu substancji chemiczych np. Świeże białko jagnięce. Ponadto niektóre składniki mogą powodować alergie u wrażliwych zwierząt. Karma zawiera zboża, zboża rzekome lub produkty pochodne , które mogą być przyczyną wielu problemów zdrowotnych, jednak jeśli są w postaci np. Skrobii najprawdopowodniej nie ma się czym przejmować. Niewielkie jej ilości są czasem dodawane do karm jako zagęstnik. Niestety mała różnorodność składników zwierzęcych może być minusem, ale jeśli mieszasz lub zmieniasz karmy, nie powinno to stanowić problemu.

Skład karmy ma również dobre strony, z których należałoby wymienić to, że Ponadto składniki karmy są opisane w sposób niebudzący wątpliwości co do faktycznego stanu i pochodzenia. Procentowa ilość składników odżywczych spełnia zalecenia FEDIAF. Oszacowana zawartość mięsa mięśniowego jest wysoka, stanowi ok. 29 procent wśród świeżych odpowiedników. Zawartość źródeł kwasów omega-3 DHA i EPA to również dobra wiadomość.

Realny skład karmy

Specjalnie na potrzeby serwisu opracowaliśmy zaawansowane algorytmy analizujące skład, co pozwoliło nam na podjęcie próby odtworzenia rzeczywistej wagi surowców użytych do produkcji tej karmy, nawet jeśli producent nie podaje ich procentowego udziału. Tak mógłby wyglądać skład pokarmu gotowanego dostarczającego tyle samo składników odżywczych co 100g tej karmy(dowiedz się więcej).

ingredient,value,cat mączka mięsna jagnięca,28.9114,zw żółty groszek*,23.2548,rs gryka*,14.1275,rs ciecierzyca*,13.3715,rs suszone owoce*,6.737,rs świeże białko jagnięce,5.9429,zw tłuszcz z kurczaka (konserwowany tokoferolami)*,5.1211,zw pozostałe,2.5339,r

Tak prezentuje się skład po zrupowaniu składników należących do tej samej kategorii:

ingredient,value,cat rośliny strączkowe,36.6263,rs mięso,28.9195,zw gryka,14.1275,rs suszone owoce,6.737,rs świeże białko jagnięce,5.9429,zw tłuszcz z kurczaka (konserwowany tokoferolami),5.1211,zw pozostałe,2.5257,r
Techniką często wykorzystywaną przez producentów jest rozdzielanie półproduktów tego samego pochodzenia na różne gatunki czy odmiany, aby półprodukty mięsne znalazły się na pierwszych miejscach listy składników (ang. ingredient splitting). Poddając skład karmy odwrotnemu procesowi dowiemy się co tak na prawdę może stanowić główną część pokarmu.

Obliczyliśmy również przewidywaną łączną zawartość mięsa, podrobów i produktów ubocznych (z tłuszczem zwierzęcym) , która wynosi ok. 35 procent wśród świeżych odpowiedników.

Dlaczego obliczona zawartość mięsa różni się od deklaracji producenta przeczytasz tu.

Omówienie wartości odżywczych

Białko

Karma zawiera 32.2% białka w suchej masie, (min.28.9%maks.35.6%). Odpowiada to 75 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg (zmień).

Procentowa liczba nie mówi nic o jego jakości, ponieważ może pochodzić ono nie tylko z mięśni, ale i z innych części (np. z kopyt) lub z roślin, co znacznie obniżyłoby jego wartość. Z tego względu w celu zaspokojenia minimalnego zapotrzebowania, FEDIAF zaleca minimum 18% w s.m. oraz 21% w s.m. dla psów mniej aktywnych. Dla psów starszych ta wartość będzie jeszcze większa, ok. 25%.

Więcej o jakości białka w tej karmie przeczytasz w części Źródła i jakość białka.

Tłuszcz

Tłuszczu jest 20% w s.m. (17.5%25%). Odpowiada to 47 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg (zmień).

Udział tłuszczu przekracza 35% ME, co może byc źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczegolnosci może być nieodpowiednia dla psów z chrobami trzustki lub wątroby.

Więcej o tłuszczu zawartym w tej karmie przeczytasz w części Źródła tłuszczu.

Karma zawiera sporo tłuszczu jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. zaprzęgowych lub pracujących.
Więcej o energii z tłuszczu i białka w tej karmie przeczytasz w części Energia

Węglowodany

Obliczona ilość węglowodanów wynosi 35.7% w s.m. (23.1%45.6%). Odpowiada to 83 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.

Według badań naukowych, węglowodany w diecie dzikich psów stanowią ok. 5-10%, dlatego dorosłe i zdrowe psy nie wymagają w diecie tylu węglowodanów, a nawet psy mogą całkowicie się bez nich obejść, ponieważ glukozę jako źródło energii organizm psa potrafi wytworzyć z białka. Nadmiar węglowodanów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym może też powodować szereg problemów behawioralnych i problemy z pamięcią. Wyjątkiem, kiedy duża podaż węglowodanów jest przydatna, mogą być psy sportowe, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Poza tym wyjątkiem, jedynym uzasdnieniem wysokiej zawartości węglowodanów w karmach komercyjnych są względy ekonomiczne – węglowodany ze zbóż są najtańsze, lub zdrowotne – w karmach dla psów chorych o specjalnych wymaganiach.

Więcej o energii z węglowodanów dowiesz się w części Energia

Popiół

Zawartość popiołu to 9.3% w s.m. (8.2%10.5%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.

Popiół to nic innego jak minerały, głównie związki wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, cynku. Nie stanowi źródła energii i może wpływać na uczucie sytości. Dobre jakościowo karmy cechuje niska zawartość popiołu poniżej 7%. Popiół wpływa na strawność, jego wyższe wartości w suchych karmach z reguły wskazują na gorsze składniki.
Włókno

Zawartość włókna wynosi 2.8% (0.9%4.7%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka

Jest to parametr określający maksymalną strawność karmy, ponieważ wpływ na strawność ma bardzo dużo czynników jak zawartość włókna, popiołu oraz jakość składników, szczególnie białka, łącznie z osobniczymi cechami zwierzęcia, jego stanem zdrowia, wiekiem itp. W przypadku karm niskiej jakości, rzeczywista wartość będzie niższa, a dla karm wysokiej jakości – wyższa. Badania pokazały, że średia strawność karm suchych wynosi 81% dla białka, 85% dla tłuszczu i 79% dla węglowodanów, dlatego powstał pogląd, że powinno się wybierać karmy o strawności przynajmniej 80%. W przypadku karm najwyższej jakości zmierzona strawność wynosiła odpowiednio 89%, 95% i 88%.

Podobają się recenzje? Będziemy wdzięczni za udostępnienie 🙂 Dzięki!

Jesteśmy też na facebooku!

Energia

Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Jest to energia jaką zwierzę zużywa na procesy metaboliczne, regulację temperatury, procesy trawienia i aktywność fizyczną. Tutaj została obliczona na podstawie zaawansowanych wzorów opracowanych przez Narodową Radę Badań Naukowych USA (ang. National Research Council), które uznawane są za standard w branży będąc najbliższymi rzeczywistości.
385 kcal/100g
Rozkład energii ze składników odżywczych
W tym wykresie kluczowy jest stosunek energii pozyskanej z białka do energii pozyskanej z tłuszczu. Badania naukowe wykazały, że psy instynktownie wybierają pokarm, w którym w/w stosunek leżał w górnej granicy zakresu 0.6 – 0.9, a energia z węglowodanów była mniejsza niż 10%.
Stosunek energii z białka do tłuszczu wynosi 0.7 (mieści się w zalecanym zakresie), a stosunek procentowej ilości tłuszczu do białka to 62%.
0.7

Energia z tłuszczu i węglowodanów jest odpowiednia dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów, ale zawartość białka może okazać się zbyt wysoka, co może skutkować obniżeniem krótkotrwałej wydajności. Natomiast rozkład energii jest nieodpowiedni dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie.

Źródła i jakość białka

W dobrej recenzji nie może zabraknąć analizy pochodzenia i jakości białka, które jest najważniejszą i najdroższą składową pożywienia.

Jakość i pochodzenie ma duży wpływ na utrzymanie dobrej kondycji zwierzęcia oraz smakowitość karmy. Badania naukowe potwierdzają, że białko zwierzęce ma przewagę nad roślinnym. Jak już pewnie wiesz, psy to oportunistyczni mięsożercy dlatego tak ważne jest, aby białko pochodzenia zwierzęcego stanowiło 100% białka zawartego w karmie, co gwarantuje odpowiednią podaż aminokwasów, których zawsze brakuje w roślinach. Niższa wartość biologiczna białka będzie skutkowała zwiększonym zapotrzebowaniem na ten składnik oraz większą produkcją szkodliwych ubocznych produktów przemiany materii, a w skrajnych przypadkach chorobami, zanikiem mięśni i pogorszeniem stanu zwierząt chorych (np. ostra lub przewlekła niewydolność nerek).

Bazując na danych od producenta oszacowaliśmy procent pochodzenia tego najważniejszego składnika karmy.

Po wykonaniu obliczeń okazuje się, że karma może zawierać 74 procent białka pochodzenia zwierzęcego, resztę stanowi białko roślinne. Przekłada się to na 24% białka zwierzęcego w suchej masie, w porównaniu do 32% całkowitej ilości białka w s. M.

Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.

Większość tych parametrów bada się w laboratorium z wykorzystaniem psów. My, tak samo jak robią to producenci nietestujący karm na zwierzętach, możemy tylko z grubsza oszacować jego jakość na podstawie średnich parametrów składników dostępnych w wielu badaniach naukowych oraz wpływu sposobu produkcji karmy. Przykładowo produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (np. “kurczak”) w stosunku do mięsa (np. “mięso z kurczaka”, “wątroba”) będą mieć niższą jakość białka ze względu na wysoki udział tkanki łącznej (kolagen) i kości, podobnie ze składnikami świeżymi vs suszonymi (np. mączki), które są dwukrotnie poddawane działaniu wysokiej temperatury co wpływa na ich wartość.

Większość białka zwierzęcego pochodzi mięsa i przetworzonego białka zwierzęcego (PAP), jak również z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co oznacza, że prawdopodobnie dostarczy Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i będzie mieć średnią wartość biologiczną.

Karma zawiera 5 źródeł tego składnika pokarmowego, w tym 3 pochodzenia roślinnego.

Składniki dostarczające białko zwierzęce:

  • mączka z jagnięciny ( udział ok. 46% )
  • białko jagnięce ( ok. 29% )

Składniki dostarczające białko roślinne:

  • groch żółty ( udział ok. 10% )
  • ciecierzyca ( ok. 9% )
  • gryka ( ok. 5% )

Źródła tłuszczu

Część tego składnika odżywczego to osobno dodany tłuszcz , który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno.

Szacujemy, że w większości jest to tłuszcz naturalnie występujący mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co jest bardzo dobrą sytuacją.

Na plus trzeba zaliczyć dodatek kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z olejów rybnych, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku oraz mózgu.

Opis składników

Świeże białko jagnięce
Przetworzone białko zwierzęce produkowane jest wyłącznie z produktów ubocznych pochodzących z określonego gatunku nalezących do kategorii 3, czyli nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi. Materiał kategorii 3 cechuje się niższą wartością biologiczną niż białko z mięsa. Składnik ten obejmuje też mączkę z krwi. Zwykle jest konserwowane chemicznie.

Żółty groszek
Źródło dobrej jakości węglowodanów i włókna pokarmowego. Zawiera też znaczne ilości niepełnowartościowego białka dlatego jest popularnym składnikiem karm bezzbożowych. Groch jest rośliną ciężkostrawną.

Tłuszcz z kurczaka
Składnik dobrej jakości, może być konserwowany chemicznie jednak coraz częściej konserwowany naturalnymi przeciwutleniaczami (np. Tokoferokle). Zawiera sporo kwasów omega-6.

Ciecierzyca
(inaczej cieciorka), Tak jak inne rośliny strączkowe, zyskuje ostatnio na popularności wśród producentów karm dla zwierząt. Jest to bogate źródło białka roślinnego i węglowodanów. Jak każde białko roślinne, jest ono niepełnowartościowe dla psów i kotów, ze względu na brak wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych lub zawartość aminokwasów ograniczających. Traktując ją jako wypełniacz, jest to dużo lepsza opcja niż ryż, pszenica czy kukurydza. Zawiera kwasy tłuszczowe omega 6, których powinno się unikać w diecie psów i kotów. Duża zawartość lecytyny oraz włókna pokarmowego wspomaga trawienie. Zawiera sporo potasu i innych pierwiastków oraz witamin.

Siemię lniane
Naturalne źródło kwasów omega-3, wiaminy E i rozpuszczalnego błonnika. Dobrze działa na układ trawienny stabilizując jego pracę. Zawiera też sporo białka roślinnego, jednak przy takich małych ilościach nie ma to znaczenia.

Olej z łososia
Bogate źródło kwasów omega-6 i omega-3, głównie DHA i EPA, charakteryzujące się najwyższą biodostępnością. Zawiera duże ilości witaminy A i D. Oleje z ryb mają szereg właściwości prozdrowotnych. Mają działanie antynowotworowe, pomagają leczyć choroby układu krwionośnego, reumatyzm, poprawiają ukrwienie mózgu, wspomagają układ odpornościowy i wiele innych. Wraz ze wzrostem podaży oleju rybnego, rośnie zapotrzebowanie na witaminę E. Olej rybny, w zależności od pochodzenia ryb, może bardzo różnić się jakością, świeżością i stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6. Może zawierać znaczne ilości metali ciężkich, dioksyn i innych toksyn. Pod tym względem lepszym źródłem DHA i EPA od oleju rybnego i oleju z kryla jest fitoplankton i zooplankton.

Drożdże browarniane
Są pozostałością po produkcji alkoholu. Chętnie dodawane do karm, gdyż uważa się, że mają wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają dużo mannooligosacharydów (MOS) i beta-glukanów, które mogą stymulować układ odpornościowy. Dodawane również w celu zwiększenia smakowitości karmy (zawierają naturalny glutaminian sodu). Mają stosunkowo dużo witamin z grupy B (poza wit. B12), jednak karmy mogą zawierać zbyt małe ilości, żeby miało to duże znaczenie dla zdrowia, szczególnie dla dużych psów. Niektóre gatunki drożdży są posądzane o wywoływanie chorób skóry i alergie. Zawierają też dużo puryn i w nadmiarze (ok. 10%) mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych.

Pozostałe składniki
są w na tyle małych ilościach, że wątpliwe jest aby miały jakiekolwiek znaczenie prozdrowotne.

Są jednak wyjątki:

Jukka schidigera
Dodawana w celu zmniejszenia brzydkiego zapachu odchodów.


Całe ryby lub ich części. Zwykle są to odpady po oddzieleniu mięsa przeznaczonego do spożycia przez ludzi (np. Ości, płetwy, głowy, wnętrzności z treścią pokarmową, rozpuszczalne frakcje ryb), co zwykle skutkuje obniżeniem jakości i wartości biologicznej białka w stosunku do białka z mięsa. Części inne niż mięso mogą gromadzić więcej toksycznych substancji i metali ciężkich. Te tłuste ryby to idealne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokiej jakości białka, ale tylko jeśli produkowane są z całych ryb lub samego ich mięsa. Zawiera sporo jodu, wapnia oraz witaminy D i A.

Podsumowanie

Brit Care Mini Grain-Free Adult Lamb jest karmą suchą ekstrudowaną. Na uwagę zasługuje mnogość użytych składników. Na plus trzeba zaliczyć dodatek kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z olejów rybnych. Głównym źródłem białka są: mączka z jagnięciny, białko jagnięce i groch żółty, a profil składników odżywczych jest dość dobry dla przeciętnego psa, spełnia minimalne zalecenia FEDIAF.
Kraj pochodzenia: Republika Czeska

Bibliografia