Skład
mączka z mięsa królika (25%), świeże białko z łososia (15%), żółty groszek, ciecierzyca, lignoceluloza bambusowa, suszone jabłka, gryka, siemię lniane (4%), tłuszcz z kurczaka (konserwowany tokoferolami), olej z łososia (2%), łuski i nasiona babki płesznik (1%), drożdże browarniane, algi (0.5%, ascophyllum nodosum), chlorek sodu, hydrolizat muszli skorupiaków (źródło glukozaminy, 260 mg/kg), jagody (230 mg/kg, źródło polifenoli 70 mg/kg i flawonoidów 30 mg/kg), wyciąg z chrząstki (źródło chondroityny, 160 mg/kg), mannooligosacharydy (150 mg/kg), zioła i owoce (rozmaryn, owoce cytrusowe, kurkuma, 150 mg/kg), fruktooligosacharydy (100 mg/kg), jukka schidigera (yucca schidigera), (100 mg/kg), żurawina (100 mg/kg), inulina (90 mg/kg), ostropest plamisty (75 mg/kg), rokitnik zwyczajny (75 mg/kg), rumianek (30 mg/kg), goździki (30 mg/kg), szałwia (25 mg/kg),Legenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
Aktualizacja składu: 30 marca 2020
Składniki analityczne
Wilgotność: 10%
1 wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
2 związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
3 w suchej masie, po odjęciu wody
Dopóki Twój pies nie jest chory, w wieku szczenięcym lub podeszłym, prawdopodobnie wystarczy, że będziesz trzymał się pożywienia o parametrach w zielonym zakresie.
Omówienie składu
W tej części naszej recenzji przyjrzymy się bliżej składowi karmy jaki producent umieścił na opakowaniu. Wykresy pomogą Ci popatrzeć na skład bardziej obrazowo, co da Ci lepsze pojęcie o właściwościach karmy.
Zacznijmy od złej wiadomości. Karma zawiera składniki, które nie są naturalne. Oznacza to, że składniki te mogły zostać przetworzone przy użyciu substancji chemiczych np. Świeże białko z łososia. Ponadto niektóre składniki mogą powodować alergie u wrażliwych zwierząt. Zawiera zboża, zboża rzekome lub produkty pochodne , które mogą być przyczyną wielu problemów zdrowotnych, jednak jeśli są w postaci np. Skrobii najprawdopowodniej nie ma się czym przejmować. Niewielkie jej ilości są czasem dodawane do karm jako zagęstnik. Niestety mała różnorodność składników zwierzęcych może być minusem, ale jeśli mieszasz lub zmieniasz karmy, nie powinno to stanowić problemu.
Skład karmy ma również dobre strony, z których należałoby wymienić to, że Ponadto składniki karmy są opisane w sposób niebudzący wątpliwości co do faktycznego stanu i pochodzenia. Procentowa ilość składników odżywczych spełnia zalecenia FEDIAF. Oszacowana zawartość mięsa mięśniowego jest wysoka, stanowi ok. 27 procent wśród świeżych odpowiedników. Zawartość źródeł kwasów omega-3 DHA i EPA to również dobra wiadomość.
Realny skład karmy
Specjalnie na potrzeby serwisu opracowaliśmy zaawansowane algorytmy analizujące skład, co pozwoliło nam na podjęcie próby odtworzenia rzeczywistej wagi surowców użytych do produkcji tej karmy, nawet jeśli producent nie podaje ich procentowego udziału. Tak mógłby wyglądać skład pokarmu gotowanego dostarczającego tyle samo składników odżywczych co 100g tej karmy(dowiedz się więcej).
Tak prezentuje się skład po zrupowaniu składników należących do tej samej kategorii:
Obliczyliśmy również przewidywaną łączną zawartość mięsa, podrobów i produktów ubocznych (z tłuszczem zwierzęcym) , która wynosi ok. 40 procent wśród świeżych odpowiedników.
Dlaczego obliczona zawartość mięsa różni się od deklaracji producenta przeczytasz tu.
Omówienie wartości odżywczych
Białko
Karma zawiera 28.9% białka w suchej masie, (min.25.6% – maks.32.2%). Odpowiada to 80 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg (zmień).
Więcej o jakości białka w tej karmie przeczytasz w części Źródła i jakość białka.
Tłuszcz
Tłuszczu jest 13.3% w s.m. (11.1% – 17.8%). Odpowiada to 37 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg (zmień).
Karma może być nieodpowiednia dla psów z chrobami trzustki lub wątroby, ze względu na ilość tłuszczu.
Więcej o tłuszczu zawartym w tej karmie przeczytasz w części Źródła tłuszczu.
Karma zawiera sporo
tłuszczu jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. zaprzęgowych lub pracujących.
Więcej o energii z tłuszczu i białka w tej karmie przeczytasz w części Energia
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 42.2% w s.m. (30.3% – 51.9%). Odpowiada to 117 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.
Więcej o energii z węglowodanów dowiesz się w części Energia
Popiół
Zawartość popiołu to 6.1% w s.m. (5% – 7.2%). Jest to optymalny poziom.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 9.4% (7.6% – 11.3%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa i prawdopodobnie będzie wpływało negatywnie na stężenie we krwi ważnego aminokwasu jakim jest tauryna. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest na normalnym poziomie
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Energia z tłuszczu i węglowodanów jest odpowiednia dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów, ale zawartość białka może okazać się zbyt wysoka, co może skutkować obniżeniem krótkotrwałej wydajności. Natomiast rozkład energii jest nieodpowiedni dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie.
Źródła i jakość białka
W dobrej recenzji nie może zabraknąć analizy pochodzenia i jakości białka, które jest najważniejszą i najdroższą składową pożywienia.
Bazując na danych od producenta oszacowaliśmy procent pochodzenia tego najważniejszego składnika karmy.
Nie mniej ważna jest jego jakość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Większość białka zwierzęcego pochodzi z przetworzonego białka zwierzęcego (PAP), ale też z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i mięsa co oznacza, że będzie miało średnią wartość biologiczną.
Karma zawiera 5 źródeł tego składnika pokarmowego, w tym 3 pochodzenia roślinnego.
Składniki dostarczające białko zwierzęce:
- mięso królicze ( udział ok. 54% )
- świeże białko z łososia ( ok. 18% )
Składniki dostarczające białko roślinne:
- groch żółty ( udział ok. 11% )
- ciecierzyca ( ok. 11% )
- gryka ( ok. 3% )
Źródła tłuszczu
Część tego składnika odżywczego to osobno dodany tłuszcz , który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno.
Szacujemy, że w większości jest to tłuszcz naturalnie występujący mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co jest bardzo dobrą sytuacją.
Na plus trzeba zaliczyć dodatek kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z olejów rybnych, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku oraz mózgu.Opis składników
Mączka z mięsa królika
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Mięso opisane jako dehydratyzowane, suszone, sproszkowane lub odwodnione najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowane chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały.
Świeże białko z łososia
Najprawdopodobniej pochodzi z łososia hodowlanego. Całe ryby lub ich części. Zwykle są to odpady po oddzieleniu mięsa przeznaczonego do spożycia przez ludzi (np. Ości, płetwy, głowy, wnętrzności z treścią pokarmową, rozpuszczalne frakcje ryb), co zwykle skutkuje obniżeniem jakości i wartości biologicznej białka w stosunku do białka z mięsa. Części inne niż mięso mogą gromadzić więcej toksycznych substancji i metali ciężkich. Przetworzone białko zwierzęce produkowane jest wyłącznie z produktów ubocznych pochodzących z określonego gatunku nalezących do kategorii 3, czyli nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi. Materiał kategorii 3 cechuje się niższą wartością biologiczną niż białko z mięsa. Składnik ten obejmuje też mączkę z krwi. Zwykle jest konserwowane chemicznie.
Żółty groszek
Źródło dobrej jakości węglowodanów i włókna pokarmowego. Zawiera też znaczne ilości niepełnowartościowego białka dlatego jest popularnym składnikiem karm bezzbożowych. Groch jest rośliną ciężkostrawną.
Ciecierzyca
(inaczej cieciorka), Tak jak inne rośliny strączkowe, zyskuje ostatnio na popularności wśród producentów karm dla zwierząt. Jest to bogate źródło białka roślinnego i węglowodanów. Jak każde białko roślinne, jest ono niepełnowartościowe dla psów i kotów, ze względu na brak wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych lub zawartość aminokwasów ograniczających. Traktując ją jako wypełniacz, jest to dużo lepsza opcja niż ryż, pszenica czy kukurydza. Zawiera kwasy tłuszczowe omega 6, których powinno się unikać w diecie psów i kotów. Duża zawartość lecytyny oraz włókna pokarmowego wspomaga trawienie. Zawiera sporo potasu i innych pierwiastków oraz witamin.
Lignoceluloza bambusowa
Odpad przy przetwarzaniu drewna (produkcja mebli, papieru itp) lub roślin. Nienaturalny składnik w diecie psa czy kota, różniący się znacznie od włókien występujących naturalnie w warzywach czy owocach. Dodawany jako wypełniacz w karmach odchudzających, wpływa na uczucie sytości. Niestety powoduje zmniejszenie liczby dobrych bakterii w jelitach oraz zmniejsza wchłanianie składników pokarmowych, podobnie jak odcukrzona pulpa buraczana.
Siemię lniane
Naturalne źródło kwasów omega-3, wiaminy E i rozpuszczalnego błonnika. Dobrze działa na układ trawienny stabilizując jego pracę. Zawiera też sporo białka roślinnego, jednak przy takich małych ilościach nie ma to znaczenia.
Tłuszcz z kurczaka
Składnik dobrej jakości, może być konserwowany chemicznie jednak coraz częściej konserwowany naturalnymi przeciwutleniaczami (np. Tokoferokle). Zawiera sporo kwasów omega-6.
Olej z łososia
Bogate źródło kwasów omega-6 i omega-3, głównie DHA i EPA, charakteryzujące się najwyższą biodostępnością. Zawiera duże ilości witaminy A i D. Oleje z ryb mają szereg właściwości prozdrowotnych. Mają działanie antynowotworowe, pomagają leczyć choroby układu krwionośnego, reumatyzm, poprawiają ukrwienie mózgu, wspomagają układ odpornościowy i wiele innych. Wraz ze wzrostem podaży oleju rybnego, rośnie zapotrzebowanie na witaminę E. Olej rybny, w zależności od pochodzenia ryb, może bardzo różnić się jakością, świeżością i stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6. Może zawierać znaczne ilości metali ciężkich, dioksyn i innych toksyn. Pod tym względem lepszym źródłem DHA i EPA od oleju rybnego i oleju z kryla jest fitoplankton i zooplankton.
Pozostałe składniki
są w na tyle małych ilościach, że wątpliwe jest aby miały jakiekolwiek znaczenie prozdrowotne.Są jednak wyjątki:Drożdże browarniane
Są pozostałością po produkcji alkoholu. Chętnie dodawane do karm, gdyż uważa się, że mają wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają dużo mannooligosacharydów (MOS) i beta-glukanów, które mogą stymulować układ odpornościowy. Dodawane również w celu zwiększenia smakowitości karmy (zawierają naturalny glutaminian sodu). Mają stosunkowo dużo witamin z grupy B (poza wit. B12), jednak karmy mogą zawierać zbyt małe ilości, żeby miało to duże znaczenie dla zdrowia, szczególnie dla dużych psów. Niektóre gatunki drożdży są posądzane o wywoływanie chorób skóry i alergie. Zawierają też dużo puryn i w nadmiarze (ok. 10%) mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych.
Chlorek sodu
Niewielki dodatek soli w karmie jest zwykle podyktowany względami zdrowotnymi, a organizm zdrowych psów bardzo dobrze radzi sobie z nadmiarem soli, który nie powoduje negatywnych skutków ubocznych takich jak u ludzi.
Całe ryby lub ich części. Zwykle są to odpady po oddzieleniu mięsa przeznaczonego do spożycia przez ludzi (np. Ości, płetwy, głowy, wnętrzności z treścią pokarmową, rozpuszczalne frakcje ryb), co zwykle skutkuje obniżeniem jakości i wartości biologicznej białka w stosunku do białka z mięsa. Części inne niż mięso mogą gromadzić więcej toksycznych substancji i metali ciężkich. Te tłuste ryby to idealne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokiej jakości białka, ale tylko jeśli produkowane są z całych ryb lub samego ich mięsa. Zawiera sporo jodu, wapnia oraz witaminy D i A.
Owoce i warzywa
Źródło naturalnych witamin, łatoprzyswajalnych węglowodanów oraz włókna pokarmowego.
Podsumowanie
Brit Care Mini Grain-Free Light&Sterilised jest karmą suchą ekstrudowaną. Na uwagę zasługuje mnogość użytych składników. Na plus trzeba zaliczyć dodatek kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z olejów rybnych. Głównym źródłem białka są: mięso królicze, świeże białko z łososia i groch żółty, a profil składników odżywczych jest dość dobry dla przeciętnego psa, spełnia minimalne zalecenia FEDIAF.
Kraj pochodzenia: Republika Czeska