Skład
suszona jagnięcina australijska 18%, suszony indyk, olej drobiowy, ryż 6.5%, pszenica pełnoziarnista, roślinne ekstrakty białkowe, hydrolizat kolagenu drobiowego (naturalne źródło chondroityny), suszona pulpa buraczana (naturalne źródło fos), suszone jabłka (naturalne źródło fos), suszone glony kelp ascophyllum nodosum 1.5%, suszone całe jaja 1.5%, mączka z całych krewetek (naturalne źródło glukozaminy), włókno celulozowe 1%, suszone drożdże, mannanooligosacharydy (mos), 0.4%, polifosforan sodu 0.3%, ekstrakt z aksamitki wzniesionej 0.2% (źródło luteiny), ekstrakt z juki schidigera 0.1%, beta-1,3/1,6-glukan 0.1%, siarczan glukozaminy 0.06%,Legenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
Aktualizacja składu: 1 października 2020
Składniki analityczne
Wilgotność: 10%
1 wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
2 związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
3 w suchej masie, po odjęciu wody
Dopóki Twój pies nie jest chory, w wieku szczenięcym lub podeszłym, prawdopodobnie wystarczy, że będziesz trzymał się pożywienia o parametrach w zielonym zakresie.
Omówienie składu
W tej części naszej recenzji przyjrzymy się bliżej składowi karmy jaki producent umieścił na opakowaniu. Wykresy pomogą Ci popatrzeć na skład bardziej obrazowo, co da Ci lepsze pojęcie o właściwościach karmy.
Zacznijmy od złej wiadomości. Karma zawiera składniki, które nie są naturalne. Oznacza to, że składniki te mogły zostać przetworzone przy użyciu substancji chemiczych np. Roślinne ekstrakty białkowe. Lista składników jest skomponowana w sposób pozwalający producentowi na niezauważalną modyfikację ilości i/lub jakości półproduktów lub zbyt ogólnie opisane, np. “zboża”). Ponadto niektóre składniki mogą powodować alergie u wrażliwych zwierząt. W składzie brak jest bogatych źródeł kwasów omega-3 DHA i EPA, które działają między innymi przeciwnowotworowo. Zawiera zboża, zboża rzekome lub produkty pochodne i gluten, które mogą być przyczyną wielu problemów zdrowotnych, jednak jeśli są w postaci np. Skrobii najprawdopowodniej nie ma się czym przejmować. Niewielkie jej ilości są czasem dodawane do karm jako zagęstnik. Ponadto zawartość pulpy buraczanej w połączeniu z ryżem może prowadzić do chorób serca spowodowanych niedoborem tauryny. Niestety mała różnorodność składników zwierzęcych może być minusem, ale jeśli mieszasz lub zmieniasz karmy, nie powinno to stanowić problemu.
Skład karmy ma również dobre strony, z których należałoby wymienić to, że , a procentowa ilość składników odżywczych spełnia zalecenia FEDIAF.
Realny skład karmy
Specjalnie na potrzeby serwisu opracowaliśmy zaawansowane algorytmy analizujące skład, co pozwoliło nam na podjęcie próby odtworzenia rzeczywistej wagi surowców użytych do produkcji tej karmy, nawet jeśli producent nie podaje ich procentowego udziału. Tak mógłby wyglądać skład pokarmu gotowanego dostarczającego tyle samo składników odżywczych co 100g tej karmy(dowiedz się więcej).
Tak prezentuje się skład po zrupowaniu składników należących do tej samej kategorii:
Obliczyliśmy również przewidywaną łączną zawartość mięsa, podrobów i produktów ubocznych (z tłuszczem zwierzęcym) , która wynosi ok. 43 procent wśród świeżych odpowiedników.
Dlaczego obliczona zawartość mięsa różni się od deklaracji producenta przeczytasz tu.
Omówienie wartości odżywczych
Białko
Karma zawiera 28.9% białka w suchej masie, (min.25.6% – maks.32.2%). Odpowiada to 70 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg (zmień).
Więcej o jakości białka w tej karmie przeczytasz w części Źródła i jakość białka.
Tłuszcz
Tłuszczu jest 20% w s.m. (17.5% – 25%). Odpowiada to 49 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg (zmień).
Udział tłuszczu przekracza 35% ME, co może byc źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczegolnosci może być nieodpowiednia dla psów z chrobami trzustki lub wątroby.
Więcej o tłuszczu zawartym w tej karmie przeczytasz w części Źródła tłuszczu.
Karma zawiera sporo
tłuszczu jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. zaprzęgowych lub pracujących.
Więcej o energii z tłuszczu i białka w tej karmie przeczytasz w części Energia
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 36% w s.m. (23.2% – 46.1%). Odpowiada to 88 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.
Więcej o energii z węglowodanów dowiesz się w części Energia
Popiół
Zawartość popiołu to 11.1% w s.m. (9.7% – 12.5%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 4% (2.1% – 5.9%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Energia z białka, tłuszczu i węglowodanów jest odpowiednia dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Natomiast rozkład energii jest nieodpowiedni dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie.
Źródła i jakość białka
W dobrej recenzji nie może zabraknąć analizy pochodzenia i jakości białka, które jest najważniejszą i najdroższą składową pożywienia.
Bazując na danych od producenta oszacowaliśmy procent pochodzenia tego najważniejszego składnika karmy.
Nie mniej ważna jest jego jakość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Duża ilość niepełnowartościowego białka roślinnego to duże obciążenie organizmu szkodliwymi produktami przemiany materii (np. mocznik, kreatynina). Jest to szczególnie ważne w przypadku psów chorych (niewydolność nerek itp.), starszych lub na diecie. Większość białka zwierzęcego pochodzi z mięsa, ale też z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i przetworzonego białka zwierzęcego (PAP), co oznacza, że powinno dostarczyć Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i mieć wysoką wartość biologiczną, ale niższą niż białko z samego mięsa i podrobów.
Karma zawiera 6 źródeł tego składnika pokarmowego, w tym 2 pochodzenia roślinnego.
Składniki dostarczające białko zwierzęce:
- mączka z jagnięciny ( udział ok. 33% )
- indyk ( ok. 20% )
- kolagen ( ok. 11% )
- jajka ( ok. 3% )
Składniki dostarczające białko roślinne:
- białko roślinne ( udział ok. 20% )
- pszenica ( ok. 8% )
Źródła tłuszczu
Część tego składnika odżywczego to osobno dodany tłuszcz , który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno.
Szacujemy, że w większości jest to tłuszcz naturalnie występujący mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co jest bardzo dobrą sytuacją.
Karma najprawdopodobniej zawiera bardzo małe ilości kwasów omega-3 DHA i EPA.Dodatki
wit. A 18 000 j.m., wit. D3 800 j.m., wit. E 600 mg, wit. C 100 mg, wit. B1 4,5 mg, wit. B2 18 mg, wit. B6 9 mg, wit. B12 30 mcg, E1 (Fe) 150 mg, E6 (Zn) 120 mg, E5 (Mn) 38 mg, E4 (Cu) 14 mg, E2 (I) 0,9 mg, E8 (Se) 0,2 mg, tauryna 1 000 mg.Opis składników
Suszona jagnięcina australijska
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Mięso opisane jako dehydratyzowane, suszone, sproszkowane lub odwodnione najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowane chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały. Jedno z lepszych źródeł mięsa w diecie psa/kota. Smaczne, zwykle chude i zarazem lekkostrawne, często stosowane w karmach dla alergików. Jak wszystkie czerwone mięsa, zawiera znaczne ilości cholesterolu, tłuszczów trans oraz puryn. Dwa pierwsze nie wpływają negatywnie na zdrowie psów i kotów, ale ze względu na zawartość puryn mięso to nie nadaje się dla psów z niektórymi chorobami. Z lepszych stron tego mięsa trzeba wymienić wysoką zawartość witamin z grupy B, folianów oraz mikro i makroelementów. Zawiera dużo fosforu, żelaza, sodu, potasu, cynku.
Suszony indyk
Składnik o trudnej do ocenienia jakości (nie dotyczny półproduktów typu human-grade). Mogą się w nim znajdować wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nieprzeznaczonych dla ludzi (Rozporządzenie nr 68/2013), łącznie z piórami, dziobami, kopytami, łbami, jednak często są to całe tusze lub ich części, czyli pozostałości po oddzieleniu mięsa przeznaczonego dla ludzi. Składnik może być bogaty w wysokiej jakości białko pochodzące z mięsa i mięsnych kości, jak również zawierać białko niskiej jakości. Niższa jakość składnika będzie wpływała negatywnie na strawność białka i wchłanianie ważnych składników odżywczych, np. Tauryny, której niedobór prowadzi do chorób serca. Uważamy, że gdyby pod tym określeniem kryło się mięso, producent by to wyraźnie zaznaczył. Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Często konserwowana chemicznie. Zwykle determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały.
Olej drobiowy
Producent nie podaje z jakiego gatunku drobiu pochodzi tłuszcz, produkowane z ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nie przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
Ryż
Jest źródłem węglowodanów i białka, a także w mniejszych ilościach błonnika. Ryż to popularny składnik karm, posiada niewielką wartość odżywczą dla psów, a tym bardziej kotów. Jest łatwo przyswajalny stąd znajduje zastosowanie w karmach hipoalergicznych. Może zawierać arszenik (FDA 2013), dlatego nie powinno się używać jednej karmy z ryżem przez wiele miesięcy czy lat. Karmy z ryżem przyczyniaja się też do utraty tauryny, co może się przyczyniac do jej niedoborów w organizmie i rozwinięcia chorób serca.
Pszenica pełnoziarnista
Popularny składnik tanich karm, źródło węglowodanów (z czego 90% to skrobia) o znikomej wartości dla psa czy kota.
Hydrolizat kolagenu drobiowego
Przetworzone białko zwierzęce produkowane jest wyłącznie z produktów ubocznych pochodzących z określonego gatunku nalezących do kategorii 3, czyli nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi. Materiał kategorii 3 cechuje się niższą wartością biologiczną niż białko z mięsa. Składnik ten obejmuje też mączkę z krwi. Zwykle jest konserwowane chemicznie.
Suszone całe jaja
Zwykle jest to proszek jajeczny powstały z całych jaj lub ich części (białko i żółtko w zmiennych proporcjach), ze skorupkami lub bez. Może zawierać konserwanty. Źródło pełnowartościowego białka, które posiada najwyższą wartość biologiczną. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy endo- i egzogenne o profilu uznawanym za wzorzec żywienia. Żółtko natomiast zawiera duże ilości tłuszczu, witamin, minerałów i cholesterolu.
Pozostałe składniki
są w na tyle małych ilościach, że wątpliwe jest aby miały jakiekolwiek znaczenie prozdrowotne.Są jednak wyjątki:Włókno celulozowe
Bezwartościowy produkt uboczny pochodzący z przemysłu rolniczego. Źródło nierozpuszczalnego włókna roślinnego. Dodawany jako wypełniacz w karmach odchudzających, wpływa na uczucie sytości. Niestety mimo tej zalety, jest to nienaturalny składnik w diecie psa czy kota, różniący się znacznie od włókien występujących naturalnie w warzywach czy owocach.
Suszone drożdże
Są pozostałością po produkcji alkoholu. Chętnie dodawane do karm, gdyż uważa się, że mają wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają dużo mannooligosacharydów (MOS) i beta-glukanów, które mogą stymulować układ odpornościowy. Dodawane również w celu zwiększenia smakowitości karmy (zawierają naturalny glutaminian sodu). Mają stosunkowo dużo witamin z grupy B (poza wit. B12), jednak karmy mogą zawierać zbyt małe ilości, żeby miało to duże znaczenie dla zdrowia, szczególnie dla dużych psów. Niektóre gatunki drożdży są posądzane o wywoływanie chorób skóry i alergie. Zawierają też dużo puryn i w nadmiarze (ok. 10%) mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych.
Mannanooligosacharydy
Polifosforan sodu
Substancja chemiczna stosowana w środkach czystości, a w przemyśle spożywczym jako stabilizator i środek zatrzymujący wodę w mięsie, “konserwant” przedłużający świeżość mięsa. Są doniesienia, że stosowany w suchych karmach może zmniejszać osadzanie się płytki nazębnej. W dużych ilościach może negatywnie wpływać na zdrowie układu moczowego, stężenia elektrolitów i innych makroskładników. Powinny go unikać zwierzęta z chorobą nerek i układu krążenia.
Ekstrakt z juki schidigera
Dodawana w celu zmniejszenia brzydkiego zapachu odchodów.
6-glukan
Owoce i warzywa
Źródło naturalnych witamin, łatoprzyswajalnych węglowodanów oraz włókna pokarmowego.
Podsumowanie
Tropidog Super Premium Adult Medium&large Breed Lamb With Rice jest karmą suchą ekstrudowaną. Na uwagę zasługuje różnorodność użytych składników. Głównym źródłem białka są: mączka z jagnięciny, białko roślinne i indyk, a profil składników odżywczych jest dość dobry dla przeciętnego psa, spełnia minimalne zalecenia FEDIAF.
Kraj pochodzenia: Polska