Mączka z dziczyzny
składnik karm dla zwierząt

Inne nazwy

mączka z dziczyzny, mączka z żwaczy z dziczyzny, mączka z sarny, mączka z jelenia, mączka z daniela

Opis

Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Mięso opisane jako dehydratyzowane, suszone, sproszkowane lub odwodnione najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowane chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały.

Podobne składniki:

mączka z kaczki, mączka z kurczaka

Powiązane artykuły:

Karmy zawierające ten składnik: