Markus-Mühle

Ocena składu
6.0na 10

Oceny

Odżywczość
70p.
Składniki
45p.
Mięso mięśniowe
38%
(z czego świeże)
2%
Podroby
0%
Warzywa i owoce
4%
Białko zwierzęce
25%
Energia
345kcal
Opłacalność
64%

Dowiedz się co oznaczają oceny

Główne składniki

(zgrupowane, po odtworzeniu)

Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Strawność
Wapń:Fosfor
Białko:Tłuszcz

Koszt i porcja

Waga Twojego psa
Aktywność/wiek
Kastrat
    
Dzienna porcja
 g
 kcal
Dzienny koszt
 zł

Białko
 g/kg m.c.

Tłuszcz
 g/kg m.c.

Woda
 ml/kg m.c.

Otwórz Zaawansowany kalkulator

O karmie w skrócie

Markus-Mühle jest karmą suchą tłoczoną na zimno. Sposób produkcji zapewnia idealne zachowanie wszystkich składników odżywczych. Na uwagę zasługuje mnogość użytych składników i produktów mięsnych. Głównym źródłem wysokiej jakości białka są: mięso drobiowe, mączka z dziczyzny i mączka rybna, a profil składników odżywczych jest dość dobry dla przeciętnego psa, spełnia minimalne zalecenia FEDIAF.
Kraj pochodzenia: Niemcy

Ankieta:
Czy podałbyś tę karmę swojemu psu?

50% TakVS
50% Nie

Skład

sproszkowane mięso drobiowe (28%), pełnoziarnista mąka kukurydziana otwarta, mączka z żwaczy z dziczyzny (8%), nasiona ryżu, mączka z kości z dziczyzny (5%), kiełki kukurydzy, mąka ze słonecznika bulwiastego, mączka z ryb morskich (5%), pulpa buraczana wysuszona, tłoczony na zimno olej lniany, tłoczony na zimno olej rzepakowy, żółtko z jajka (2%), suchy torf, proszek owocowy (2%)

Legenda:

składnik korzystny i bezpieczny

składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy

składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny

pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu

Aktualizacja składu: 3 czerwca 2020

Składniki analityczne

Białko
Tłuszcz
Popiół
Włókno
NFE2
dekl.
25%
10.5%
7%
3.3%
43.2%
min.1
22%
8.5%
6%
1.6%
32.5%
maks.1
28%
14.5%
8%
5%
51.9%
w s.m.3
28.1%
11.8%
7.9%
3.7%
48.5%
Wapń
Fosfor
Stosunek Ca:P
Potas
Sód
dekl.
1.3%
1%
1.3
b/d
b/d
min.1
1%
0.8%
0.8
b/d
b/d
maks.1
1.8%
1.2%
2.3
b/d
b/d
w s.m.
1.5%
1.1%
0%
0%

Wilgotność: 11%

1 wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.

2 związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.

3 w suchej masie, po odjęciu wody

Dopóki Twój pies nie jest chory, w wieku szczenięcym lub podeszłym, prawdopodobnie wystarczy, że będziesz trzymał się pożywienia o parametrach w zielonym zakresie.

Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Strawność
W celu równego porównania karm o różnych poziomach wilgotności (suche, mokre, półwilgotne) musimy odjąć od całago składu wodę. Jest to tzw. analiza w suchej masie (s.m.) i jest podstawą do wielu obliczeń i rozważań. Do porównania karm o różnej energetyczności pomocny jest wskaźnik wagi składnika na każde 1000 kcal energii metabolicznej karmy. Karmy o większej zawartości energii będą musiały mieć więcej składników odżywczych w celu zaspokojenia potrzeb zwierzęcia.

Podobają się recenzje? Będziemy wdzięczni za udostępnienie 🙂 Dzięki!

Jesteśmy też na facebooku!

Markus-Mühle

Podobają się recenzje? Będziemy wdzięczni za udostępnienie 🙂 Dzięki!

Jesteśmy też na facebooku!

Omówienie składu

W tej części naszej recenzji przyjrzymy się bliżej składowi karmy jaki producent umieścił na opakowaniu. Wykresy pomogą Ci popatrzeć na skład bardziej obrazowo, co da Ci lepsze pojęcie o właściwościach karmy.

Zacznijmy od złej wiadomości. Lista składników jest skomponowana w sposób pozwalający producentowi na niezauważalną modyfikację ilości i/lub jakości półproduktów lub zbyt ogólnie opisane, np. “zboża”). W składzie brak jest bogatych źródeł kwasów omega-3 DHA i EPA, które działają między innymi przeciwnowotworowo. Dodatek olejów roślinnych również może być niekorzystny dla zdrowia. Zawiera zboża, zboża rzekome lub produkty pochodne i gluten, które mogą być przyczyną wielu problemów zdrowotnych, jednak jeśli są w postaci np. Skrobii najprawdopowodniej nie ma się czym przejmować. Niewielkie jej ilości są czasem dodawane do karm jako zagęstnik. Zawartość pulpy buraczanej w połączeniu z ryżem może prowadzić do chorób serca spowodowanych niedoborem tauryny.

Skład karmy ma również dobre strony, z których należałoby wymienić to, że 100% składników jest naturalne. Oznacza to, że nie zostały one przetworzone przy użyciu substancji chemiczych, a jedynym sposobem ich przetworzenia mogły być procesy fizyczne (jak odparowanie wody), niezmieniające pierwotnego składu, lub niektóre procesy hydrolizy i żaden z nich nie jest uznawany za mogący powodować alergie. Procentowa ilość składników odżywczych spełnia zalecenia FEDIAF. Urozmaicenie składników gwarantuje optymalne ilości mikro- i makroelementów naturalnego pochodzenia. Oszacowana zawartość mięsa mięśniowego jest wysoka, stanowi ok. 38 procent wśród świeżych odpowiedników.

Realny skład karmy

Specjalnie na potrzeby serwisu opracowaliśmy zaawansowane algorytmy analizujące skład, co pozwoliło nam na podjęcie próby odtworzenia rzeczywistej wagi surowców użytych do produkcji tej karmy, nawet jeśli producent nie podaje ich procentowego udziału. Tak mógłby wyglądać skład pokarmu gotowanego dostarczającego tyle samo składników odżywczych co 100g tej karmy(dowiedz się więcej).

ingredient,value,cat sproszkowane mięso drobiowe,30.2,zw pełnoziarnista mąka kukurydziana otwarta*,26.9,rs nasiona ryżu*,9.3,rs mączka z żwaczy z dziczyzny,7.7,zw mączka z ryb morskich,6.7,zw mąka ze słonecznika bulwiastego*,5.6,rs proszek owocowy,4.5,rs pulpa buraczana wysuszona*,2.4,rs pozostałe,6.8,r

Tak prezentuje się skład po zrupowaniu składników należących do tej samej kategorii:

ingredient,value,cat mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego,39.7,zw zboża,36.2,rs produkty pochodzenia roślinnego,8.7,rs mączka z ryb morskich,6.7,zw proszek owocowy,4.5,rs pozostałe,4.2,r
Techniką często wykorzystywaną przez producentów jest rozdzielanie półproduktów tego samego pochodzenia na różne gatunki czy odmiany, aby półprodukty mięsne znalazły się na pierwszych miejscach listy składników (ang. ingredient splitting). Poddając skład karmy odwrotnemu procesowi dowiemy się co tak na prawdę może stanowić główną część pokarmu.

Obliczyliśmy również przewidywaną łączną zawartość mięsa, podrobów i produktów ubocznych , która wynosi ok. 47 procent wśród świeżych odpowiedników.

Dlaczego obliczona zawartość mięsa różni się od deklaracji producenta przeczytasz tu.

Omówienie wartości odżywczych

Białko

Karma zawiera 28.1% białka w suchej masie, (min.24.7%maks.31.5%). Odpowiada to 72 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg (zmień).

Procentowa liczba nie mówi nic o jego jakości, ponieważ może pochodzić ono nie tylko z mięśni, ale i z innych części (np. z kopyt) lub z roślin, co znacznie obniżyłoby jego wartość. Z tego względu w celu zaspokojenia minimalnego zapotrzebowania, FEDIAF zaleca minimum 18% w s.m. oraz 21% w s.m. dla psów mniej aktywnych. Dla psów starszych ta wartość będzie jeszcze większa, ok. 25%.

Więcej o jakości białka w tej karmie przeczytasz w części Źródła i jakość białka.

Tłuszcz

Tłuszczu jest 11.8% w s.m. (9.6%16.3%). Odpowiada to 30 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg (zmień).

Karma może być nieodpowiednia dla psów z chrobami trzustki lub wątroby, ze względu na ilość tłuszczu.

Więcej o tłuszczu zawartym w tej karmie przeczytasz w części Źródła tłuszczu.

Karma zawiera sporo tłuszczu jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. zaprzęgowych lub pracujących.
Więcej o energii z tłuszczu i białka w tej karmie przeczytasz w części Energia

Węglowodany

Obliczona ilość węglowodanów wynosi 48.5% w s.m. (36.5%58.3%). Odpowiada to 125 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.

Według badań naukowych, węglowodany w diecie dzikich psów stanowią ok. 5-10%, dlatego dorosłe i zdrowe psy nie wymagają w diecie tylu węglowodanów, a nawet psy mogą całkowicie się bez nich obejść, ponieważ glukozę jako źródło energii organizm psa potrafi wytworzyć z białka. Nadmiar węglowodanów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym może też powodować szereg problemów behawioralnych i problemy z pamięcią. Wyjątkiem, kiedy duża podaż węglowodanów jest przydatna, mogą być psy sportowe, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Poza tym wyjątkiem, jedynym uzasdnieniem wysokiej zawartości węglowodanów w karmach komercyjnych są względy ekonomiczne – węglowodany ze zbóż są najtańsze, lub zdrowotne – w karmach dla psów chorych o specjalnych wymaganiach.

Więcej o energii z węglowodanów dowiesz się w części Energia

Popiół

Zawartość popiołu to 7.9% w s.m. (6.7%9%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.

Popiół to nic innego jak minerały, głównie związki wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, cynku. Nie stanowi źródła energii i może wpływać na uczucie sytości. Dobre jakościowo karmy cechuje niska zawartość popiołu poniżej 7%. Popiół wpływa na strawność, jego wyższe wartości w suchych karmach z reguły wskazują na gorsze składniki.
Włókno

Zawartość włókna wynosi 3.7% (1.8%5.6%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka

Jest to parametr określający maksymalną strawność karmy, ponieważ wpływ na strawność ma bardzo dużo czynników jak zawartość włókna, popiołu oraz jakość składników, szczególnie białka, łącznie z osobniczymi cechami zwierzęcia, jego stanem zdrowia, wiekiem itp. W przypadku karm niskiej jakości, rzeczywista wartość będzie niższa, a dla karm wysokiej jakości – wyższa. Badania pokazały, że średia strawność karm suchych wynosi 81% dla białka, 85% dla tłuszczu i 79% dla węglowodanów, dlatego powstał pogląd, że powinno się wybierać karmy o strawności przynajmniej 80%. W przypadku karm najwyższej jakości zmierzona strawność wynosiła odpowiednio 89%, 95% i 88%.

Podobają się recenzje? Będziemy wdzięczni za udostępnienie 🙂 Dzięki!

Jesteśmy też na facebooku!

Energia

Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Jest to energia jaką zwierzę zużywa na procesy metaboliczne, regulację temperatury, procesy trawienia i aktywność fizyczną. Tutaj została obliczona na podstawie zaawansowanych wzorów opracowanych przez Narodową Radę Badań Naukowych USA (ang. National Research Council), które uznawane są za standard w branży będąc najbliższymi rzeczywistości.
345 kcal/100g
Rozkład energii ze składników odżywczych
W tym wykresie kluczowy jest stosunek energii pozyskanej z białka do energii pozyskanej z tłuszczu. Badania naukowe wykazały, że psy instynktownie wybierają pokarm, w którym w/w stosunek leżał w górnej granicy zakresu 0.6 – 0.9, a energia z węglowodanów była mniejsza niż 10%.
Stosunek energii z białka do tłuszczu wynosi 1 (leży poza zalecanym zakresem), a stosunek procentowej ilości tłuszczu do białka to 42%.
1

Energia z białka i tłuszczu jest odpowiednia dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Mimo że organizm psa potrafi wytworzyć glukozę z białka jako źródło energii, w tym przypadku zawartość węglowodanów może okazać się zbyt niska zmniejszając krótkotrwałą wydajność. Natomiast rozkład energii jest nieodpowiedni dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie.

Źródła i jakość białka

W dobrej recenzji nie może zabraknąć analizy pochodzenia i jakości białka, które jest najważniejszą i najdroższą składową pożywienia.

Jakość i pochodzenie ma duży wpływ na utrzymanie dobrej kondycji zwierzęcia oraz smakowitość karmy. Badania naukowe potwierdzają, że białko zwierzęce ma przewagę nad roślinnym. Jak już pewnie wiesz, psy to oportunistyczni mięsożercy dlatego tak ważne jest, aby białko pochodzenia zwierzęcego stanowiło 100% białka zawartego w karmie, co gwarantuje odpowiednią podaż aminokwasów, których zawsze brakuje w roślinach. Niższa wartość biologiczna białka będzie skutkowała zwiększonym zapotrzebowaniem na ten składnik oraz większą produkcją szkodliwych ubocznych produktów przemiany materii, a w skrajnych przypadkach chorobami, zanikiem mięśni i pogorszeniem stanu zwierząt chorych (np. ostra lub przewlekła niewydolność nerek).

Bazując na danych od producenta oszacowaliśmy procent pochodzenia tego najważniejszego składnika karmy.

Po wykonaniu obliczeń okazuje się, że karma może zawierać 88 procent białka pochodzenia zwierzęcego, resztę stanowi białko roślinne. Przekłada się to na 25% białka zwierzęcego w suchej masie, w porównaniu do 28% całkowitej ilości białka w s. M.

Nie mniej ważna jest jego jakość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.

Większość tych parametrów bada się w laboratorium z wykorzystaniem psów. My, tak samo jak robią to producenci nietestujący karm na zwierzętach, możemy tylko z grubsza oszacować jego jakość na podstawie średnich parametrów składników dostępnych w wielu badaniach naukowych oraz wpływu sposobu produkcji karmy. Przykładowo produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (np. “kurczak”) w stosunku do mięsa (np. “mięso z kurczaka”, “wątroba”) będą mieć niższą jakość białka ze względu na wysoki udział tkanki łącznej (kolagen) i kości, podobnie ze składnikami świeżymi vs suszonymi (np. mączki), które są dwukrotnie poddawane działaniu wysokiej temperatury co wpływa na ich jakość.

Większość białka zwierzęcego pochodzi z mięsa, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało wysoką wartość biologiczną.

Karma zawiera 5 źródeł tego składnika pokarmowego, w tym 2 pochodzenia roślinnego.

Składniki dostarczające białko zwierzęce:

  • mięso drobiowe ( udział ok. 59% )
  • mączka z dziczyzny ( ok. 17% )
  • mączka rybna ( ok. 11% )

Składniki dostarczające białko roślinne:

  • mąka kukurydziana ( udział ok. 7% )
  • oraz ryż.

Źródła tłuszczu

Karma nie zawiera dodanego tłuszczu zwierzęcego, co oznacza, że jedynym źródłem tłuszczu jest tłuszcz naturalnie występujący w mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego.

Wadą może być dodany olej roślinny, który dostarcza głównie kwasy omega-6 występujące już naturalnie w tłuszczu zwierzęcym, a w szczególności zwierząt hodowlanych wykorzystywanych w produkcji karm. Jego ilość może zaburzyć proporcje kwasów omega 3 do omega 6, co ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Organizmy psów nie są w stanie przetworzyć kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego do kwasów omega-3 DHA i EPA w wystarczającej ilości, a ich wykorzystanie jest obraczone produkcją szkodliwych związków (wolne rodniki itp.), które powodują stany zapalne organizmu, nowotwory, choroby skóry. Przewagę będą mieć tutaj oleje rybne, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku ora mózgu.

Karma najprawdopodobniej zawiera bardzo małe ilości kwasów omega-3 DHA i EPA.

Dodatki

witamina A (10.500 j.m./kg), witamina D3 (1.050 j.m./kg), witamina E (200 mg/kg), witamina B1 (3,5 mg/kg), witamina B2 (7 mg/kg), witamina B6 (4,2 mg/kg), witamina B12 (42 mcg/kg), biotyna (210 mcg/kg), kwasy foliowe (0,35 mg/kg), niacyna(21 mg/kg), witamina C (140 mg/kg), kwasy pantotenowe (7 mg/kg), chlorek choliny (1.050 mg/kg), żelazo(200 mg/kg)

Opis składników

Sproszkowane mięso drobiowe
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Mięso opisane jako dehydratyzowane, suszone, sproszkowane lub odwodnione najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowane chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały. Porządany składnik w diecie zwierzęcia. Niestety nie wiemy z jakiego gatunku drobiu pochodzi mięso. Może to być przeszkodą w przypadku psów z alergiami na konkretne białko.

Pełnoziarnista mąka kukurydziana otwarta
Skrobia powstała w procesie oddzielania części kukurydzy (białko, skrobia itd) za pomocą wody. Cechuje się niższą alergennością niż pełne ziarno kukurydzy. Źródło węglowodanów bez żadnych wartości odżywczych dla psa czy kota. Produkt przetwarzania roślin pozostały po wypłukaniu białka oraz usunięciu skóry zawierającej witaminy i minerały. Od czasu wzrostu popularności karm bezzbożowych zaczęła być stosowana jako zamiennik glutenu, czyli spoiwo. Bez niego chrupki suchej karmy po prostu by się rozpadły. W wersji hydrolizowanej cechuje się wysoką strawnością. Tanie i kontrowersyjne źródło energii z węglowodanów. Posiada niewielkie wartości odżywcze dla zwierząt, szczególnie kotów, które są stuprocentowymi mięsożercami. Zawiera duże ilości węglowodanów i białka o bardzo niskiej wartości biologicznej, co należy uwzględnić przy ogólnej ocenie jakości i pochodzenia białka zawartego w karmie. Często używana jako zamiennik lepszych zbóż oraz jako ‘klej’ trzymający granulkę suchej karmy w całości. Posądzana o powodowanie reakcji alergicznych i nietolerancji pokarmowych. Częste podawanie karmy z dużą zawartością kukurydzy może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego organizmu ze względu na duże i nieproporcjonalne zawartości kwasów omega-6. Strawność kukurydzy nieprzetworzonej jest równa zeru, dlatego musi być zmielona przed wykorzystaniem. Im drobniej zmielona, tym większa strawność, ale też wyższy indeks glikemiczny, co może mieć związek z zachorowalnością na cukrzycę.

Mączka z żwaczy z dziczyzny
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Mięso opisane jako dehydratyzowane, suszone, sproszkowane lub odwodnione najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowane chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały.

Nasiona ryżu
Jest źródłem węglowodanów i białka, a także w mniejszych ilościach błonnika. Ryż to popularny składnik karm, posiada niewielką wartość odżywczą dla psów, a tym bardziej kotów. Jest łatwo przyswajalny stąd znajduje zastosowanie w karmach hipoalergicznych. Może zawierać arszenik (FDA 2013), dlatego nie powinno się używać jednej karmy z ryżem przez wiele miesięcy czy lat. Karmy z ryżem przyczyniaja się też do utraty tauryny, co może się przyczyniac do jej niedoborów w organizmie i rozwinięcia chorób serca.

Mączka z kości z dziczyzny
Źródło wartościowych minerałów.

Mąka ze słonecznika bulwiastego
Połowę składu stanowi inulina – prebiotyk, czyli pożywka dla bakterii jelitowych. W nadmiarze może doprowadzić do przerostu flory bakteryjnej jelit.

Mączka z ryb morskich
Mączka rybna, która może być produkowana z całych ryb (rzadko) lub ich części. W drugim przypadku mogą być to jedynie pozostałości z ryb po odjęciu mięsa (np. Ości, płetwy, głowy, wnętrzności z treścią pokarmową, rozpuszczalne frakcje ryb). Zwykle produkowana z przyłowu, czyli zwierząt morskich złowionych przez przypadek podczas połowu określonego gatunku ryby. Stanowi skoncentrowane źródło białka i minerałów.

Tłoczony na zimno olej lniany
Dobre źródło kwasów omega-6 i omega-3, jednak powinien być używany tylko w przypadku niedoborów (np. Problemy ze skórą i sierścią), najlepiej zewnętrznie. Dla zdrowego, dobrze odżywionego psa nie przyniesie wiele korzyści. Olei roślinnych powinno się unikać w diecie psa (a na pewno w diecie kota). Organizmy psów posiadają niewielkie zdolności do konwersji kwasu alfa-linolenowego (omega-3 ALA) pochodzenia roślinnego do form aktywnych – kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA) w wystarczającej ilości, a ich wykorzystanie jest obraczone produkcją szkodliwych związków (wolne rodniki itp. ), które powodują stany zapalne organizmu, nowotwory, choroby skóry. Oleje roślinne zawierają dużo kwasów omega-6, które już występują w wystarzająco dużych ilościach w mięsie zwierząt hodowlanych karmionych paszami (oprócz zwierząt hodowanych na wolnym wybiegu), w szczególności tych zawartych w karmach przemysłowych. Natomiast koty nie są w stanie ich przyswoić. Znacznie lepszym źródłem kwasów omega-3 będą zatem oleje rybne, np tran, olej z kryla, oraz niektóre oleje roślinne zawierające kwas omega-6 gamma-linolenowy (GLA), np. Olej z wiesiołka czy ogórecznika

Tłoczony na zimno olej rzepakowy
Olej bogaty w niekorzystne kwasy omega-9, ale również omega-6 i niewielkie ilości omega-3. Jednak powinien być używany tylko w przypadku niedoborów (np. Problemy ze skórą i sierścią). Dla zdrowego, dobrze odżywionego psa ma niewiele wartości. Olei roślinnych powinno się unikać w diecie psa (a na pewno w diecie kota). Organizmy psów posiadają niewielkie zdolności do konwersji kwasu alfa-linolenowego (omega-3 ALA) pochodzenia roślinnego do form aktywnych – kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA) w wystarczającej ilości, a ich wykorzystanie jest obraczone produkcją szkodliwych związków (wolne rodniki itp. ), które powodują stany zapalne organizmu, nowotwory, choroby skóry. Oleje roślinne zawierają dużo kwasów omega-6, które już występują w wystarzająco dużych ilościach w mięsie zwierząt hodowlanych karmionych paszami (oprócz zwierząt hodowanych na wolnym wybiegu), w szczególności tych zawartych w karmach przemysłowych. Natomiast koty nie są w stanie ich przyswoić. Znacznie lepszym źródłem kwasów omega-3 będą zatem oleje rybne, np tran, olej z kryla, oraz niektóre oleje roślinne zawierające kwas omega-6 gamma-linolenowy (GLA), np. Olej z wiesiołka czy ogórecznika

Żółtko z jajka
Źródło doskonałej jakości tłuszczu, witamin, mienerałów i cholesterolu.

Suchy torf
Nieznany jest jego wpływ na psy i koty. W żywieniu zwierząt hodowlanych wykorzystywany jako składnik pozytywnie wpływający na trawienie i usuwanie toksyn z przewodu pokarmowego.

Owoce i warzywa
Źródło naturalnych witamin, łatoprzyswajalnych węglowodanów oraz włókna pokarmowego.

Podsumowanie

Markus-Mühle jest karmą suchą tłoczoną na zimno. Sposób produkcji zapewnia idealne zachowanie wszystkich składników odżywczych. Na uwagę zasługuje mnogość użytych składników i produktów mięsnych. Głównym źródłem wysokiej jakości białka są: mięso drobiowe, mączka z dziczyzny i mączka rybna, a profil składników odżywczych jest dość dobry dla przeciętnego psa, spełnia minimalne zalecenia FEDIAF.
Kraj pochodzenia: Niemcy

Bibliografia