Markus-Mühle Black Angus Senior

6.5na 10

Plusy

  • przejrzysty skład
  • urozmaicona dieta
  • sporo świeżego mięsa
  • zawiera omega-3 DHA i EPA
  • dobre proporcje białka do tłuszczu
  • bezglutenowa
  • sposób produkcji

Minusy

  • zawiera zboża
  • mało podrobów
  • dodane oleje roślinne
  • dużo węglowodanów
Odżywczość
65%
Składniki
65%
Mięso mięśniowe
38%
Podroby
0%
Warzywa i owoce
5%
Białko zwierzęce
19%
Energia
332kcal
Opłacalność
67%


Przeczytaj tu co oznaczają oceny

Koszt i porcja

Waga Twojego psa
Aktywność
Kastrat
    
Dzienna porcja
 g
 kcal
Dzienny koszt
 zł

Białko:  g

Woda:  g

Otwórz Zaawansowany kalkulator

O karmie w skrócie

Markus-Mühle Black Angus Senior jest karmą suchą tłoczoną na zimno. Sposób produkcji zapewnia idealne zachowanie wszystkich składników odżywczych. Na uwagę zasługuje różnorodność użytych składników i produktów mięsnych i ryb. Na plus trzeba zaliczyć dużą zawartość kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z ryb i olejów rybnych. Głównym źródłem białka są: wołowina, mięso z kaczki i mączka mięsna ze śledzia, a profil składników odżywczych jest dość dobry dla przeciętnego psa, spełnia minimalne zalecenia FEDIAF. Karma otrzymuje od nas 6.5 punktów na 10 możliwych.
Kraj pochodzenia: Niemcy

Skład

black angus mielone wysuszone mięso wołowe (17%), mielony brązowy pełnoziarnisty ryż, mielone suszone mięso z kaczki (8.5%), mielone suszone mięso ze śledzia (5.4%), mielone proso, mielony amarant, świeże zielone zioła, siemię lniane, mieszanka alg, tran ze śledzia, prasowana na zimno mieszanka olei roślinnych, pulpa buraczana, żelatyna, wysuszony torf (2%), juka schidigera wysuszona i zmielona, nasiona ostropestu, nasiona kopru, suszone jagody, białko sproszkowane, krzemionka (1.5%), ekstrakt z małży nowozelandzkich (1.5%), białko z mięczaków morskich z perna canaliculus (1%), kwiatki aksamitki, korzeń żeńszenia,

* skład autentyczny

Legenda:

składnik korzystny i bezpieczny

składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy

składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny

pozostałe składniki neutralne lub o nieznanym działaniu

Składniki analityczne

Białko
Tłuszcz
Popiół
Włókno
NFE2
dekl.
22%
10%
7.1%
6.3%
46.6%
min.1
19.3%
8%
6.1%
4.6%
36.1%
maks.1
24.8%
14%
8.1%
8%
55%
w s.m.3
23.9%
10.9%
7.7%
6.8%
50.7%
Wapń
Fosfor
Stosunek Ca:P
Potas
Sód
dekl.
1.28%
0.98%
1.3
b/d
b/d
min.1
1%
0.8%
0.8
b/d
b/d
maks.1
1.8%
1.2%
2.3
b/d
b/d
w s.m.
1.4%
1.1%
0%
0%

Wilgotność: 8%

1 wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.

2 związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.

3 w suchej masie, po odjęciu wody

Dopóki Twój pies nie jest chory, w wieku szczenięcym lub podeszłym, prawdopodobnie wystarczy, że będziesz trzymał się pożywienia o parametrach w zielonym zakresie.

Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Strawność
W celu równego porównania karm o różnych poziomach wilgotności (suche, mokre, półwilgotne) musimy odjąć od całago składu wodę. Jest to tzw. analiza w suchej masie (s.m.) i jest podstawą do wielu obliczeń i rozważań. Do porównania karm o różnej energetyczności pomocny jest wskaźnik wagi składnika na każde 1000 kcal energii metabolicznej karmy. Karmy o większej zawartości energii będą musiały mieć więcej składników odżywczych w celu zaspokojenia potrzeb zwierzęcia.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Omówienie składu

W tej części naszej recenzji przyjrzymy się bliżej składowi karmy jaki producent umieścił na opakowaniu. Wykresy pomogą Ci popatrzeć na skład bardziej obrazowo, co da Ci lepsze pojęcie o właściwościach karmy.

Zacznijmy od złej wiadomości. Niektóre składniki mogą powodować alergie u wrażliwych zwierząt. Dodatek olejów roślinnych może być niekorzystny dla zdrowia. Zawiera zboża lub produkty pochodne , które mogą być przyczyną wielu problemów zdrowotnych, jednak jeśli są w postaci np. Skrobii najprawdopowodniej nie ma się czym przejmować. Niewielkie jej ilości są czasem dodawane do karm jako zagęstnik. W składzie znajduje się mało podrobów będących źródłem ważnych składników odżywczych. Zawartość pulpy buraczanej w połączeniu z ryżem może prowadzić do chorób serca spowodowanych niedoborem tauryny.

Skład karmy ma jednak więcej plusów niż minusów,, z których należałoby wymienić to, że ponad 95% składników jest naturalne. Oznacza to, że nie zostały one przetworzone przy użyciu substancji chemiczych, a jedynym sposobem ich przetworzenia mogły być procesy fizyczne (jak odparowanie wody), niezmieniające pierwotnego składu, lub niektóre procesy hydrolizy Ponadto składniki karmy są opisane w sposób niebudzący wątpliwości co do faktycznego stanu i pochodzenia. Procentowa ilość składników odżywczych spełnia zalecenia FEDIAF. Urozmaicenie składników gwarantuje optymalne ilości mikro- i makroelementów naturalnego pochodzenia. Oszacowana zawartość świeżego mięsa mięśniowego jest wysoka, stanowi ok. 38 procent wśród świeżych odpowiedników.

Realny skład karmy

Specjalnie na potrzeby serwisu opracowaliśmy zaawansowane algorytmy analizujące skład, co pozwoliło nam na podjęcie próby odtworzenia rzeczywistej wagi surowców użytych do produkcji tej karmy, nawet jeśli producent nie podaje ich procentowego udziału. Tak mógłby wyglądać skład pokarmu gotowanego dostarczającego tyle samo składników odżywczych co 100g tej karmy(dowiedz się więcej).

ingredient,value,cat mielony brązowy pełnoziarnisty ryż*,30.5,rs black angus mielone wysuszone mięso wołowe,20.4,zw mielone suszone mięso z kaczki,9.6,zw mielony amarant*,8.6,rs mielone suszone mięso ze śledzia,8.1,zw mielone proso*,6.9,rs suszone jagody*,3.7,rs pozostałe,12.2,rs

Tak prezentuje się skład po zrupowaniu składników należących do tej samej kategorii:

ingredient,value,cat zboża,46,rs mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego,30,zw ryby i produkty z ryb,8.8,zw pozostałe,8.1,rs suszone jagody,3.7,rs produkty pochodzenia roślinnego,3.4,rs
Techniką często wykorzystywaną przez producentów jest rozdzielanie półproduktów tego samego pochodzenia na różne gatunki czy odmiany, aby półprodukty mięsne znalazły się na pierwszych miejscach listy składników (ang. ingredient splitting). Poddając skład karmy odwrotnemu procesowi dowiemy się co tak na prawdę może stanowić główną część pokarmu.

Obliczyliśmy również przewidywaną łączną zawartość mięsa, podrobów i produktów ubocznych , która wynosi ok. 39 procent wśród świeżych odpowiedników.

Dlaczego obliczona zawartość mięsa różni się od deklaracji producenta przeczytasz tu.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Ankieta:
Czy podałbyś tę karmę swojemu psu?

50% TakVS
50% Nie

Analiza wartości odżywczych

Białko

Karma zawiera 23.9% białka w s.m., (min.20.9%maks.26.9%). Odpowiada to 66 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg.

Procentowa liczba nie mówi nic o jego jakości, ponieważ może pochodzić ono nie tylko z mięśni, ale i z innych części (np. z kopyt) lub z roślin, co znacznie obniżyłoby jego wartość. Z tego względu w celu zaspokojenia minimalnego zapotrzebowania, FEDIAF zaleca minimum 18% w s.m. oraz 21% w s.m. dla psów mniej aktywnych. Dla psów starszych ta wartość będzie jeszcze większa, ok. 25%.

Więcej o jakości białka w tej karmie przeczytasz w części Źródła i jakość białka.

Tłuszcz

Tłuszczu jest 10.9% (8.7%15.2%). Odpowiada to 30 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg.

Karma może być nieodpowiednia dla psów z chrobami trzustki lub wątroby, ze względu na ilość tłuszczu.

Więcej o tłuszczu zawartym w tej karmie przeczytasz w części Źródła tłuszczu.

Dla zachowania dobrego zdrowia, psy bardziej aktywne będą wymagać więcej białka oraz tłuszczu, podobnie jak psy z obniżonym apetytem, ponieważ jest on nośnikiem smaku.
Więcej o energii z tłuszczu i białka w tej karmie przeczytasz w części Energia

Węglowodany

Obliczona ilość węglowodanów wynosi 50.7% (39.2%59.8%). Odpowiada to 140 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.

Według badań naukowych, węglowodany w diecie dzikich psów stanowią ok. 5-10%, dlatego dorosłe i zdrowe psy nie wymagają w diecie tylu węglowodanów, a nawet psy mogą całkowicie się bez nich obejść, ponieważ glukozę jako źródło energii organizm psa potrafi wytworzyć z białka. Nadmiar węglowodanów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym może też powodować szereg problemów behawioralnych i problemy z pamięcią. Wyjątkiem, kiedy duża podaż węglowodanów jest przydatna, mogą być psy sportowe, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Poza tym wyjątkiem, jedynym uzasdnieniem wysokiej zawartości węglowodanów w karmach komercyjnych są względy ekonomiczne – węglowodany ze zbóż są najtańsze, lub zdrowotne – w karmach dla psów chorych o specjalnych wymaganiach.

Więcej o energii z węglowodanów dowiesz się w części Energia

Popiół

Zawartość popiołu to 7.7% (6.6%8.8%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.

Popiół to nic innego jak minerały, głównie związki wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, cynku. Nie stanowi źródła energii i może wpływać na uczucie sytości. Dobre jakościowo karmy cechuje niska zawartość popiołu poniżej 7%. Popiół wpływa na strawność, jego wyższe wartości w suchych karmach z reguły wskazują na gorsze składniki.
Włókno

Zawartość włókna wynosi 6.8% (5%8.7%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa i prawdopodobnie będzie wpływało negatywnie na stężenie we krwi ważnego aminokwasu jakim jest tauryna. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest na normalnym poziomie

Jest to parametr określający maksymalną strawność karmy, ponieważ wpływ na strawność ma bardzo dużo czynników jak zawartość włókna, popiołu oraz jakość składników, szczególnie białka, łącznie z osobniczymi cechami zwierzęcia, jego stanem zdrowia, wiekiem itp. W przypadku karm niskiej jakości, rzeczywista wartość będzie niższa, a dla karm wysokiej jakości – wyższa. Badania pokazały, że średia strawność karm suchych wynosi 81% dla białka, 85% dla tłuszczu i 79% dla węglowodanów, dlatego powstał pogląd, że powinno się wybierać karmy o strawności przynajmniej 80%. W przypadku karm najwyższej jakości zmierzona strawność wynosiła odpowiednio 89%, 95% i 88%.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Energia

Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Jest to energia jaką zwierzę zużywa na procesy metaboliczne, regulację temperatury, procesy trawienia i aktywność fizyczną. Tutaj została obliczona na podstawie zaawansowanych wzorów opracowanych przez Narodową Radę Badań Naukowych USA (ang. National Research Council), które uznawane są za standard w branży będąc najbliższymi rzeczywistości.
332 kcal/100g
Rozkład energii ze składników odżywczych
W tym wykresie kluczowy jest stosunek energii pozyskanej z białka do energii pozyskanej z tłuszczu. Badania naukowe wykazały, że psy instynktownie wybierają pokarm, w którym w/w stosunek leżał w górnej granicy zakresu 0.6 – 0.9, a energia z węglowodanów była mniejsza niż 10%.

W ocenianej karmie stosunek energii z białka do tłuszczu wynosi 0.9 (mieści się w zalecanym zakresie), a stosunek procentowej ilości tłuszczu do białka to 45%.

Energia z białka i tłuszczu jest odpowiednia dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Mimo że organizm psa potrafi wytworzyć glukozę z białka jako źródło energii, w tym przypadku zawartość węglowodanów może okazać się zbyt niska zmniejszając krótkotrwałą wydajność.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Źródła i jakość białka

W dobrej recenzji nie może zabraknąć analizy pochodzenia i jakości białka, które jest najważniejszą i najdroższą składową pożywienia.

Jakość i pochodzenie ma duży wpływ na utrzymanie dobrej kondycji zwierzęcia oraz smakowitość karmy. Badania naukowe potwierdzają, że białko zwierzęce ma przewagę nad roślinnym. Jak już pewnie wiesz, psy to oportunistyczni mięsożercy dlatego tak ważne jest, aby białko pochodzenia zwierzęcego stanowiło 100% białka zawartego w karmie, co gwarantuje odpowiednią podaż aminokwasów, których zawsze brakuje w roślinach. Niższa wartość biologiczna białka będzie skutkowała zwiększonym zapotrzebowaniem na ten składnik oraz większą produkcją szkodliwych ubocznych produktów przemiany materii, a w skrajnych przypadkach chorobami, zanikiem mięśni i pogorszeniem stanu zwierząt chorych (np. ostra lub przewlekła niewydolność nerek).

Bazując na danych od producenta oszacowaliśmy procent pochodzenia tego najważniejszego składnika karmy.

Po wykonaniu obliczeń okazuje się, że karma może zawierać 79 procent białka pochodzenia zwierzęcego, resztę stanowi białko roślinne. Przekłada się to na 19% białka zwierzęcego w suchej masie, w porównaniu do 24% całkowitej ilości białka w s. M.

Nie mniej ważna jest jego jakość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.

Większość tych parametrów bada się w laboratorium z wykorzystaniem psów. My, tak samo jak robią to producenci nietestujący karm na zwierzętach, możemy tylko z grubsza oszacować jego jakość na podstawie średnich parametrów składników dostępnych w wielu badaniach naukowych oraz wpływu sposobu produkcji karmy. Przykładowo produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (np. “kurczak”) w stosunku do mięsa (np. “mięso z kurczaka”, “wątroba”) będą mieć niższą jakość białka ze względu na wysoki udział tkanki łącznej (kolagen) i kości, podobnie ze składnikami świeżymi vs suszonymi (np. mączki), które są dwukrotnie poddawane działaniu wysokiej temperatury co wpływa na ich jakość.

Większość białka zwierzęcego pochodzi ze świeżego mięsa, ale też z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i przetworzonego białka zwierzęcego (PAP), co oznacza, że powinno dostarczyć Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i mieć wysoką wartość biologiczną, ale niższą niż białko z samego mięsa i podrobów.

Karma zawiera 9 źródeł tego składnika pokarmowego, w tym 4 pochodzenia roślinnego.

Składniki dostarczające białko zwierzęce:

  • wołowina ( udział ok. 35% )
  • mięso z kaczki ( ok. 22% )
  • mączka mięsna ze śledzia ( ok. 13% )
  • żelatyna ( ok. 7% )
  • oraz białko z małży zielonej.

Składniki dostarczające białko roślinne:

  • ryż brązowy ( udział ok. 7% )
  • białko roślinne ( ok. 5% )
  • amarant ( ok. 4% )
  • oraz proso.

Źródła tłuszczu

Karma nie zawiera dodanego tłuszczu zwierzęcego, co oznacza, że jedynym źródłem tłuszczu jest tłuszcz naturalnie występujący w mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego.

Wadą może być dodany olej roślinny, który dostarcza głównie kwasy omega-6 występujące już naturalnie w tłuszczu zwierzęcym, a w szczególności zwierząt hodowlanych wykorzystywanych w produkcji karm. Ta ilość prawie na pewno zaburzy proporcje kwasów tłuszczowych, co ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Organizmy psów nie są w stanie przetworzyć kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego do kwasów omega-3 DHA i EPA w wystarczającej ilości, a ich wykorzystanie jest obraczone produkcją szkodliwych związków (wolne rodniki itp.), które powodują stany zapalne organizmu, nowotwory, choroby skóry. Przewagę będą mieć tutaj oleje rybne, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku ora mózgu.

Na plus trzeba zaliczyć dużą zawartość kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z ryb i olejów rybnych, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku oraz mózgu.

Dodatki

witamina A (12.000 j.m./kg), witamina D3 (1.200 j.m./kg), witamina E (240 mg/kg), witamina B1 [mono azotan tiaminy] (4,2 mg/kg), witamina B2 [ryboflawina] (8,4 mg/kg), witamina B6 [chlorek pirydoksyny] (5 mg/kg), witamina B12 (50 µg/kg), biotyna (250 µg/kg), kwas foliowy (0,42 mg/kg), niacyna (25 mg/kg), witamina C [L-kwas askorbinowy] (170 mg/kg), kwas pantotenowy [D-pantotenian wapnia] (9,6 mg/kg), chlorek choliny (1.500 mg/kg), mangan (58 mg/kg), miedź (12 mg/kg), cynk (144 mg/kg), żelazo (240 mg/kg).

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Opis składników

Black angus mielone wysuszone mięso wołowe
Bardzo dobry składnik mięsny, ma jedną z najwyższych wartości biologicznych białka, a jego przyswajalność waha się od 70% do blisko 100%. Zawiera dużo minerałów takich jak fosfor, cynk, żelazo i selen. Cechuje się wysoką smakowitością dla psów i kotów. Jak wszystkie czerwone mięsa, zawiera znaczne ilości cholesterolu, tłuszczów trans oraz puryn. Dwa pierwsze nie wpływają negatywnie na zdrowie psów i kotów, ale ze względu na zawartość puryn mięso to nie nadaje się dla psów z niektórymi chorobami.

Mielone suszone mięso z kaczki
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Mięso opisane jako dehydratyzowane, suszone, sproszkowane lub odwodnione najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowane chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały.

Mielone suszone mięso ze śledzia
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Mięso opisane jako dehydratyzowane, suszone, sproszkowane lub odwodnione najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowane chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały. Te tłuste ryby to idealne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokiej jakości białka. Zawiera sporo jodu, wapnia oraz witaminy D i A.

Mielony amarant
Składnik kontrowersyjny w diecie psów i kotów ze względu na dużą zawartość elementów antyodżywczych i ich nieznany wpływ na ich zdrowie. Nasiona tej rośliny zawierają głównie węglowodany i trochę białka oraz dużo magnezu i potasu. Jak każde białko roślinne, jest ono niepełnowartościowe dla psów i kotów, ze względu na brak wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych lub zawartość aminokwasów ograniczających.

Siemię lniane
Naturalne źródło kwasów omega-3, wiaminy E i rozpuszczalnego błonnika. Dobrze działa na układ trawienny stabilizując jego pracę. Zawiera też sporo białka roślinnego, jednak przy takich małych ilościach nie ma to znaczenia.

Tran ze śledzia
Bogate źródło kwasów omega-6 i omega-3, głównie DHA i EPA, charakteryzujące się najwyższą biodostępnością. Zawiera duże ilości witaminy A i D. Oleje z ryb mają szereg właściwości prozdrowotnych. Mają działanie antynowotworowe, pomagają leczyć choroby układu krwionośnego, reumatyzm, poprawiają ukrwienie mózgu, wspomagają układ odpornościowy i wiele innych. Wraz ze wzrostem podaży oleju rybnego, rośnie zapotrzebowanie na witaminę E. Olej rybny, w zależności od pochodzenia ryb, może bardzo różnić się jakością, świeżością i stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6. Może zawierać znaczne ilości metali ciężkich, dioksyn i innych toksyn. Pod tym względem lepszym źródłem DHA i EPA od oleju rybnego i oleju z kryla jest fitoplankton i zooplankton.

Prasowana na zimno mieszanka olei roślinnych
Olei roślinnych powinno się unikać w diecie psa (a na pewno w diecie kota). Organizmy psów posiadają niewielkie zdolności do konwersji kwasu alfa-linolenowego (omega-3 ALA) pochodzenia roślinnego do form aktywnych – kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA) w wystarczającej ilości, a ich wykorzystanie jest obraczone produkcją szkodliwych związków (wolne rodniki itp. ), które powodują stany zapalne organizmu, nowotwory, choroby skóry. Oleje roślinne zawierają dużo kwasów omega-6, które już występują w wystarzająco dużych ilościach w mięsie zwierząt hodowlanych karmionych paszami (oprócz zwierząt hodowanych na wolnym wybiegu), w szczególności tych zawartych w karmach przemysłowych. Natomiast koty nie są w stanie ich przyswoić. Znacznie lepszym źródłem kwasów omega-3 będą zatem oleje rybne, np tran, olej z kryla, oraz niektóre oleje roślinne zawierające kwas omega-6 gamma-linolenowy (GLA), np. Olej z wiesiołka czy ogórecznika

Żelatyna
Białko zwierzęce o małej wartości odżywczej, otrzmywane z kolagenu. Używana w celu poprawy smakowitości i lepszego formowania granulek karmy.

Wysuszony torf
Nieznany jest jego wpływ na psy i koty. W żywieniu zwierząt hodowlanych wykorzystywany jako składnik pozytywnie wpływający na trawienie i usuwanie toksyn z przewodu pokarmowego.

Juka schidigera wysuszona i zmielona
Dodawana w celu zmniejszenia brzydkiego zapachu odchodów.

Pozostałe składniki
są w na tyle małych ilościach, że wątpliwe jest aby miały jakiekolwiek znaczenie prozdrowotne.

Są jednak wyjątki:

Białko sproszkowane

Białko z mięczaków morskich z perna canaliculus
Przetworzone białko zwierzęce produkowane jest wyłącznie z produktów ubocznych pochodzących z określonego gatunku nalezących do kategorii 3, czyli nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi. Może cechować się niższą wartością biologiczną niż białko z mięsa. Składnik ten obejmuje też mączkę z krwi. Zwykle jest konserwowane chemicznie.

Owoce i warzywa
Źródło naturalnych witamin, łatoprzyswajalnych węglowodanów oraz włókna pokarmowego.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Podsumowanie

Markus-Mühle Black Angus Senior jest karmą suchą tłoczoną na zimno. Sposób produkcji zapewnia idealne zachowanie wszystkich składników odżywczych. Na uwagę zasługuje różnorodność użytych składników i produktów mięsnych i ryb. Na plus trzeba zaliczyć dużą zawartość kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z ryb i olejów rybnych. Głównym źródłem białka są: wołowina, mięso z kaczki i mączka mięsna ze śledzia, a profil składników odżywczych jest dość dobry dla przeciętnego psa, spełnia minimalne zalecenia FEDIAF. Karma otrzymuje od nas 6.5 punktów na 10 możliwych.
Kraj pochodzenia: Niemcy

Bibliografia

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!