Ocena składu
- 100% naturalnych składników
- sporo mięsa
- białko o wysokiej wartości biologicznej
- wartościowe tłuszcze
- dostarcza dużo omega-3 DHA i EPA
- brak zbóż
- optymalna ilość węglowodanów
- dobrze opisane składniki
- wysoka strawność
- hipoalergiczna
- spełnia zalecenia FEDIAF dla dorosłych psów
- optymalne proporcje podrobów do mięsa
- wartościowe oleje roślinne
- dużo warzyw i/lub owoców
- dobre proporcje białka do tłuszczu
- sposób produkcji zachowujący wszystkie wartości
Uwagi
- bezglutenowa
- zbyt tłusta dla nieaktywnych
- nieodpowiedni rozkład energii dla psów sportowych
Główne składniki
- mięso i produkty poch. zwierzęcego
- pozostałe
Skład
50% wieprzowina (27% mieso, 8% wątroba, 8% przełyki, 4% płuca, 3% nerki), 26.7% bulion z dziczyzny, 14% mieso z dzika, 4% burak cwiklowy, 4% ziemniak, 1% minerały, 0.2% olej z łososia, 0.1% rozmarynLegenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
Składniki analityczne
Wilgotność: 75%
* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
*** w suchej masie, po odjęciu wody
Białko
Karma zawiera 40.1% białka w suchej masie, (min.32.1% – maks.48%). Odpowiada to 77 g/1000kcal
Tłuszcz
Tłuszczu jest 37.7% w s.m. (29.8% – 53.6%). Odpowiada to 73 g/1000kcal
Udział tłuszczu przekracza 35% ME, co może byc źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczegolnosci może być nieodpowiednia dla psów z chrobami trzustki lub wątroby.
Karma zawiera bardzo dużo tłuszczu, którego poziom powinien być odpowiedni dla psów bardzo aktywnych, ale może być zbyt wysoki dla psów mało aktywnych, otyłych bądź starszych.
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 12.3% w s.m. (0% – 39.3%). Odpowiada to 24 g/1000kcal.
Popiół
Zawartość popiołu to 6.7% w s.m. (2.8% – 10.7%). Jest to optymalny poziom.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 3.2% (0% – 9.9%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Źródła i jakość białka
Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Większość białka zwierzęcego pochodzi z mięsa i podrobów, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało wysoką wartość biologiczną.
Karma zawiera 7 źródeł tego składnika pokarmowego, w tym żadne o znaczącej ilości pochodzenia roślinnego.
Źródła tłuszczu
Karma nie zawiera dodanego tłuszczu zwierzęcego, co oznacza, że jedynym źródłem tłuszczu jest tłuszcz naturalnie występujący w mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
Na plus trzeba zaliczyć dodatek kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z olejów rybnych, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku oraz mózgu.Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Rozkład energii jest niekorzystny dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów, co może skutkować obniżeniem krótkotrwałej wydajności Natomiast energia z białka i węglowodanów jest odpowiednia dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie, ale zawartość tłuszczu może okazać się zbyt wysoka.
Opis składników
Mieso
Wątroba
Źródło najwyższej jakości białek, witamin z grupy B, A i żelaza, w nadmiarze (5% i więcej) może szkodzić
Przełyki
Płuca
Nerki
Mieso z dzika
Ziemniak
Popularny składnik w karmach bezzbożowych, źródło dobrych węglowodanów i niewielkiej ilości białka.
Minerały
Olej z łososia
Bogate źródło kwasów omega-6 i omega-3, głównie DHA i EPA, charakteryzujące się najwyższą biodostępnością. Zawiera duże ilości witaminy A i D. Oleje z ryb mają szereg właściwości prozdrowotnych. Mają działanie antynowotworowe, pomagają leczyć choroby układu krwionośnego, reumatyzm, poprawiają ukrwienie mózgu, wspomagają układ odpornościowy i wiele innych. Wraz ze wzrostem podaży oleju rybnego, rośnie zapotrzebowanie na witaminę E. Olej rybny, w zależności od pochodzenia ryb, może bardzo różnić się jakością, świeżością i stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6. Może zawierać znaczne ilości metali ciężkich, dioksyn i innych toksyn. Pod tym względem lepszym źródłem DHA i EPA od oleju rybnego i oleju z kryla jest fitoplankton i zooplankton.