Renske Dog fresh meat świeże mięso indyk bez zbóż
karma dla psów

Ocena składu

6/ 10
  • 100% naturalnych składników
  • brak zbóż
  • optymalna ilość węglowodanów
  • dobrze opisane składniki
  • wysoka strawność
  • hipoalergiczna
  • spełnia zalecenia FEDIAF dla dorosłych psów
  • dużo mięsa
  • optymalne proporcje podrobów do mięsa
  • białko o najwyższej wartości biologicznej
  • wartościowe tłuszcze
  • dostarcza dużo omega-3 DHA i EPA
  • wartościowe oleje roślinne
  • dużo warzyw i/lub owoców
  • dobre proporcje białka do tłuszczu
  • urozmaicony skład
  • sposób produkcji zachowujący wszystkie wartości

Uwagi

  • bezglutenowa
  • zbyt tłusta dla nieaktywnych
  • nieodpowiedni rozkład energii dla psów pracujących i sportowych
wersja testowa 0.9.42-c03d ( 5 kwietnia 2024 )

Oceny

Odżywczość
Składniki
Produkty uboczne i mięso
(z czego świeże)
Warzywa i owoce *
Białko zwierzęce
Energia
151kcal

Dowiedz się co oznaczają oceny

Główne składniki

  • mięso i produkty poch. zwierzęcego
  • pozostałe
  • żurawina

(zgrupowane, po odtworzeniu, „as fed”)

Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Strawność
Wapń:Fosfor (brak danych)
Białko:Tłuszcz

Skład

świeży indyk 75% , wątróbka z indyka 5% , żurawina 4% , dynia piżmowa 1% , groch 1% , marchew 1% , wyciąg z wodorostów 0.45% , prebiotyk fruktooligosacharydy, minerały, ekstrakt z juki, żywokost lekarski, pietruszka, rozmaryn, czosnek, glukozamina 0.05% , chondroityna 0.05% ,

Legenda:

składnik korzystny i bezpieczny

składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy

składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny

pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu

składnik nierozpoznany przez system

Składniki analityczne

Białko
Tłuszcz
Popiół
Włókno
NFE**
10.5%
10%
2%
0.7%
6.8%
w s.m.*
35%
33.3%
6.7%
2.3%
22.7%

Wilgotność: 70%

* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.

** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.

*** w suchej masie, po odjęciu wody

W celu równego porównania karm o różnych poziomach wilgotności (suche, mokre, półwilgotne) musimy odjąć od całago składu wodę. Jest to tzw. analiza w suchej masie (s.m.) i jest podstawą do wielu obliczeń i rozważań. Do porównania karm o różnej energetyczności pomocny jest wskaźnik wagi składnika na każde 1000 kcal energii metabolicznej karmy. Karmy o większej zawartości energii będą musiały mieć więcej składników odżywczych w celu zaspokojenia potrzeb zwierzęcia.
Białko

Karma zawiera 35% białka w suchej masie, (min.28.3%maks.41.7%). Odpowiada to 70 g/1000kcal

Procentowa liczba nie mówi nic o jego jakości, ponieważ może pochodzić ono nie tylko z mięśni, ale i z innych części (np. z kopyt) lub z roślin, co znacznie obniżyłoby jego wartość. Z tego względu w celu zaspokojenia minimalnego zapotrzebowania, FEDIAF zaleca minimum 18% w s.m. oraz 21% w s.m. dla psów mniej aktywnych. Dla psów starszych ta wartość będzie jeszcze większa, ok. 25%.
Tłuszcz

Tłuszczu jest 33.3% w s.m. (26.7%46.7%). Odpowiada to 66 g/1000kcal

Udział tłuszczu przekracza 35% ME, co może byc źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczegolnosci może być nieodpowiednia dla psów z chrobami trzustki lub wątroby.

Karma zawiera sporo białka jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. zaprzęgowych lub pracujących. Karma zawiera bardzo dużo tłuszczu, którego poziom powinien być odpowiedni dla psów bardzo aktywnych, ale może być zbyt wysoki dla psów mało aktywnych, otyłych bądź starszych.

Węglowodany

Obliczona ilość węglowodanów wynosi 22.7% w s.m. (0%45%). Odpowiada to 45 g/1000kcal.

Według badań naukowych, węglowodany w diecie dzikich psów stanowią ok. 5-10%, dlatego dorosłe i zdrowe psy nie wymagają w diecie więcej węglowodanów, a nawet psy mogą całkowicie się bez nich obejść, ponieważ glukozę jako źródło energii organizm psa potrafi wytworzyć z białka. Nadmiar węglowodanów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym może też powodować szereg problemów behawioralnych i problemy z pamięcią. Wyjątkiem, kiedy duża podaż węglowodanów jest przydatna, mogą być psy sportowe, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Poza tym wyjątkiem, jedynym uzasdnieniem wysokiej zawartości węglowodanów w karmach komercyjnych są względy ekonomiczne – węglowodany ze zbóż są najtańsze, lub zdrowotne – w karmach dla psów chorych o specjalnych wymaganiach.
Popiół

Zawartość popiołu to 6.7% w s.m. (3.3%10%). Jest to optymalny poziom.

Popiół to nic innego jak minerały, głównie związki wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, cynku. Nie stanowi źródła energii i może wpływać na uczucie sytości. Dobre jakościowo karmy cechuje niska zawartość popiołu poniżej 7%. Popiół wpływa na strawność, jego wyższe wartości w suchych karmach z reguły wskazują na gorsze składniki.
Włókno

Zawartość włókna wynosi 2.3% (0%8%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka

Jest to parametr określający maksymalną strawność karmy, ponieważ wpływ na strawność ma bardzo dużo czynników jak zawartość włókna, popiołu oraz jakość składników, szczególnie białka, łącznie z osobniczymi cechami zwierzęcia, jego stanem zdrowia, wiekiem itp. W przypadku karm niskiej jakości, rzeczywista wartość będzie niższa, a dla karm wysokiej jakości – wyższa. Badania pokazały, że średia strawność karm suchych wynosi 81% dla białka, 85% dla tłuszczu i 79% dla węglowodanów, dlatego powstał pogląd, że powinno się wybierać karmy o strawności przynajmniej 80%. W przypadku karm najwyższej jakości zmierzona strawność wynosiła odpowiednio 89%, 95% i 88%.

Źródła i jakość białka

Jakość i pochodzenie ma duży wpływ na utrzymanie dobrej kondycji zwierzęcia oraz smakowitość karmy. Badania naukowe potwierdzają, że białko zwierzęce ma przewagę nad roślinnym. Jak już pewnie wiesz, psy to oportunistyczni mięsożercy dlatego tak ważne jest, aby białko pochodzenia zwierzęcego stanowiło 100% białka zawartego w karmie, co gwarantuje odpowiednią podaż aminokwasów, których zawsze brakuje w roślinach. Niższa wartość biologiczna białka będzie skutkowała zwiększonym zapotrzebowaniem na ten składnik oraz większą produkcją szkodliwych ubocznych produktów przemiany materii, a w skrajnych przypadkach chorobami, zanikiem mięśni i pogorszeniem stanu zwierząt chorych (np. ostra lub przewlekła niewydolność nerek).
Po wykonaniu obliczeń okazuje się, że karma może zawierać aż 98 procent białka pochodzenia zwierzęcego, resztę stanowi białko roślinne. Przekłada się to na aż 34% białka zwierzęcego w suchej masie, w porównaniu do 35% całkowitej ilości białka w s. M.

Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.

Większość tych parametrów bada się w laboratorium z wykorzystaniem psów. My, tak samo jak robią to producenci nietestujący karm na zwierzętach, możemy tylko z grubsza oszacować jego jakość na podstawie średnich parametrów składników dostępnych w wielu badaniach naukowych oraz wpływu sposobu produkcji karmy. Przykładowo produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (np. “kurczak”) w stosunku do mięsa (np. “mięso z kurczaka”, “wątroba”) będą mieć niższą jakość białka ze względu na wysoki udział tkanki łącznej (kolagen) i kości, podobnie ze składnikami świeżymi vs suszonymi (np. mączki), które są dwukrotnie poddawane działaniu wysokiej temperatury co wpływa na ich wartość.

Większość białka zwierzęcego pochodzi z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało dość wysoką wartość biologiczną, ale niższą niż białko z samego mięsa i podrobów.

Karma zawiera 2 źródła tego składnika pokarmowego, w tym żadne o znaczącej ilości pochodzenia roślinnego.

Źródła tłuszczu

Karma nie zawiera dodanego tłuszczu zwierzęcego, co oznacza, że jedynym źródłem tłuszczu jest tłuszcz naturalnie występujący w mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego.

Karma najprawdopodobniej zawiera bardzo małe ilości kwasów omega-3 DHA i EPA.

Energia

Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Jest to energia jaką zwierzę zużywa na procesy metaboliczne, regulację temperatury, procesy trawienia i aktywność fizyczną. Tutaj została obliczona na podstawie zaawansowanych wzorów opracowanych przez Narodową Radę Badań Naukowych USA (ang. National Research Council), które uznawane są za standard w branży będąc najbliższymi rzeczywistości.
151 kcal/100g
Rozkład energii ze składników odżywczych
W tym wykresie kluczowy jest stosunek energii pozyskanej z białka do energii pozyskanej z tłuszczu. Badania naukowe wykazały, że psy instynktownie wybierają pokarm, w którym w/w stosunek leżał w górnej granicy zakresu 0.6 – 0.9, a energia z węglowodanów była mniejsza niż 10%.
Stosunek energii z białka do tłuszczu wynosi 0.4 (leży poza zalecanym zakresem), a stosunek procentowej ilości tłuszczu do białka to 95%.
0.4

Rozkład energii jest niekorzystny dla psów sportowych i pracujących, np. Wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie, agility, flyball, wyścigi chartów, co może skutkować obniżeniem wydajności lub problemami zdrowotnymi.

Opis składników

Świeży indyk
Składnik o trudnej do ocenienia jakości (nie dotyczny półproduktów typu human-grade). Mogą się w nim znajdować wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nieprzeznaczonych dla ludzi (Rozporządzenie nr 68/2013), łącznie z piórami, dziobami, kopytami, łbami, jednak często są to całe tusze lub ich części, czyli pozostałości po oddzieleniu mięsa przeznaczonego dla ludzi. Składnik może być bogaty w wysokiej jakości białko pochodzące z mięsa i mięsnych kości, jak również zawierać białko niskiej jakości. Niższa jakość składnika będzie wpływała negatywnie na strawność białka i wchłanianie ważnych składników odżywczych, np. Tauryny, której niedobór prowadzi do chorób serca. Uważamy, że gdyby pod tym określeniem kryło się mięso, producent by to wyraźnie zaznaczył.

Wątróbka z indyka
Źródło najwyższej jakości białek, witamin z grupy B, A i żelaza, w nadmiarze (5% i więcej) może szkodzić

Prebiotyk fruktooligosacharydy

Minerały

Ekstrakt z juki