Skład
20% wołowina (11% black angus, 9% wołowina), 19% suszone mięso drobiowe, 17.5% świeżo złowiony łosoś – bez ości, suszone bataty, suszone ziemniaki, 6.5% tłuszcz drobiowy, 5% suszone mięso indyka, 1.6% hydrolizat kurczaka, groch, białko ziemniaczane, witaminy, minerały, nasiona babki śródziemnomorskiej , 0.5% olej z łososia, 0.4% jajka (suszone), nasiona babki śródziemnomorskiej, szpinak w proszku, jabłka, marchew, fruktooligosacharydy, algi morskie, suszone zioła (tymianek, oregano, szałwia, pietruszka, majeranek, rumianek, nasiona anyżu, kozieradka, nagietek, mięta), żurawinaLegenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
Aktualizacja składu: 7 sierpnia 2020
Składniki analityczne
Wilgotność: maks.8%
* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
*** w suchej masie, po odjęciu wody
Dopóki Twój pies nie jest chory, w wieku szczenięcym lub podeszłym, prawdopodobnie wystarczy, że będziesz trzymał się pożywienia o parametrach w zielonym zakresie.
Omówienie składu
W tej części naszej recenzji przyjrzymy się bliżej składowi karmy jaki producent umieścił na opakowaniu. Wykresy pomogą Ci popatrzeć na skład bardziej obrazowo, co da Ci lepsze pojęcie o właściwościach karmy.
Zacznijmy od złej wiadomości. Lista składników jest skomponowana w sposób pozwalający producentowi na niezauważalną modyfikację ilości i/lub jakości półproduktów lub zbyt ogólnie opisane, np. “zboża”). Ponadto niektóre składniki mogą powodować alergie u wrażliwych zwierząt.
Skład karmy ma również dobre strony, z których należałoby wymienić to, że ponad 95% składników jest naturalne. Oznacza to, że nie zostały one przetworzone przy użyciu substancji chemiczych, a jedynym sposobem ich przetworzenia mogły być procesy fizyczne (jak odparowanie wody), niezmieniające pierwotnego składu, lub niektóre procesy hydrolizy , a procentowa ilość składników odżywczych spełnia zalecenia FEDIAF. Urozmaicenie składników gwarantuje optymalne ilości mikro- i makroelementów naturalnego pochodzenia. Oszacowana zawartość mięsa mięśniowego jest wysoka, stanowi ok. 31 procent wśród świeżych odpowiedników. Zawartość źródeł kwasów omega-3 DHA i EPA to również dobra wiadomość. Brak jest glutenu oraz zbóż mogących być przyczyną wielu problemów zdrowotnych.
Realny skład karmy
Specjalnie na potrzeby serwisu opracowaliśmy zaawansowane algorytmy analizujące skład, co pozwoliło nam na podjęcie próby odtworzenia rzeczywistej wagi surowców użytych do produkcji tej karmy, nawet jeśli producent nie podaje ich procentowego udziału. Tak mógłby wyglądać skład pokarmu gotowanego dostarczającego tyle samo składników odżywczych co 100g tej karmy(dowiedz się więcej).
Tak prezentuje się skład po zrupowaniu składników należących do tej samej kategorii:
Obliczyliśmy również przewidywaną łączną zawartość mięsa, podrobów i produktów ubocznych (z tłuszczem zwierzęcym) , która wynosi ok. 48 procent wśród świeżych odpowiedników.
Dlaczego obliczona zawartość mięsa różni się od deklaracji producenta przeczytasz tu.
Omówienie wartości odżywczych
Białko
Karma zawiera 42.4% białka w suchej masie, (min.39.1% – maks.45.7%). Odpowiada to 100 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg (zmień).
Więcej o jakości białka w tej karmie przeczytasz w części Źródła i jakość białka.
Tłuszcz
Tłuszczu jest 18.5% w s.m. (16.2% – 23.1%). Odpowiada to 44 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg (zmień).
Udział białka i tłuszczu przekracza 70% ME, co może byc źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczegolnosci może być nieodpowiednia dla psów z chrobami trzustki lub wątroby.
Więcej o tłuszczu zawartym w tej karmie przeczytasz w części Źródła tłuszczu.
Karma zawiera sporo
tłuszczu jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. zaprzęgowych lub pracujących.
Więcej o energii z tłuszczu i białka w tej karmie przeczytasz w części Energia
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 27.7% w s.m. (15.8% – 37.3%). Odpowiada to 66 g/1000kcal.
Więcej o energii z węglowodanów dowiesz się w części Energia
Popiół
Zawartość popiołu to 7.6% w s.m. (6.5% – 8.7%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 3.8% (2% – 5.7%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Źródła i jakość białka
W dobrej recenzji nie może zabraknąć analizy pochodzenia i jakości białka, które jest najważniejszą i najdroższą składową pożywienia.
Bazując na danych od producenta oszacowaliśmy procent pochodzenia tego najważniejszego składnika karmy.
Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Większość białka zwierzęcego pochodzi z mięsa, ale też z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i przetworzonego białka zwierzęcego (PAP), co oznacza, że powinno dostarczyć Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i mieć wysoką wartość biologiczną, ale niższą niż białko z samego mięsa i podrobów.
Karma zawiera 8 źródeł tego składnika pokarmowego, w tym 3 pochodzenia roślinnego.
Składniki dostarczające białko zwierzęce:
- mięso drobiowe ( udział ok. 42% )
- mięso z indyka ( ok. 14% )
- wołowina ( ok. 12% )
- łosoś ( ok. 10% )
- hydrolizowane białko kurczaka ( ok. 5% )
Składniki dostarczające białko roślinne:
- białko ziemniaczane ( udział ok. 15% )
- bataty ( ok. 9% )
- ziemniaki ( ok. 5% )
Źródła tłuszczu
Część tego składnika odżywczego to osobno dodany tłuszcz , który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno.
Szacujemy, że w większości jest to tłuszcz naturalnie występujący mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co jest bardzo dobrą sytuacją.
Na plus trzeba zaliczyć dodatek kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z olejów rybnych, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku oraz mózgu.Dodatki
witamina A 25000 j.m., witamina D (witamina D3) 1500 j.m., witamina E (Octan alfatokoferolu) 200 j.m., witamina B1 (monoazotan tiaminy) 11 mg, witamina B2 (ryboflawina) 11 mg, witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) 9 mg, witamina B12(cyjanokobalamina) 45 mcg, biotyna 347 mcg, chlorowodorek choliny 1000 mg, kwas foliowy 1,17 mg, niacyna 80 mg, pantotenian wapnia 30 mg, tauryna 1100 mg, cynk (jako tlenek cynku) 60 mg, mangan (jako tlenek manganu (II)) 6 mg), miedź (siarczan miedzi (II), pentahydrat) 5 mg, jod (jodan wapnia, bezwodny) 1,5 mg.Opis składników
Black angus
Składnik o trudnej do ocenienia jakości (nie dotyczny półproduktów typu human-grade). Mogą się w nim znajdować wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nieprzeznaczonych dla ludzi (Rozporządzenie nr 68/2013), łącznie z piórami, dziobami, kopytami, łbami, jednak często są to całe tusze lub ich części, czyli pozostałości po oddzieleniu mięsa przeznaczonego dla ludzi. Składnik może być bogaty w wysokiej jakości białko pochodzące z mięsa i mięsnych kości, jak również zawierać białko niskiej jakości. Niższa jakość składnika będzie wpływała negatywnie na strawność białka i wchłanianie ważnych składników odżywczych, np. Tauryny, której niedobór prowadzi do chorób serca. Uważamy, że gdyby pod tym określeniem kryło się mięso, producent by to wyraźnie zaznaczył.
Wołowina
(jak black angus)
Suszone mięso drobiowe
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Mięso opisane jako dehydratyzowane, suszone, sproszkowane lub odwodnione najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowane chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały. Porządany składnik w diecie zwierzęcia. Niestety nie wiemy z jakiego gatunku drobiu pochodzi mięso. Może to być przeszkodą w przypadku psów z alergiami na konkretne białko.
Świeżo złowiony łosoś
Całe ryby lub ich części. Zwykle są to odpady po oddzieleniu mięsa przeznaczonego do spożycia przez ludzi (np. Ości, płetwy, głowy, wnętrzności z treścią pokarmową, rozpuszczalne frakcje ryb), co zwykle skutkuje obniżeniem jakości i wartości biologicznej białka w stosunku do białka z mięsa. Części inne niż mięso mogą gromadzić więcej toksycznych substancji i metali ciężkich.
Suszone bataty
Produkt suszony – po nawodnieniu będzie go kilka razy więcej. Popularny składnik w karmach bezzbożowych, źródło dobrych węglowodanów i niewielkiej ilości białka.
Suszone ziemniaki
(jak suszone bataty)
Tłuszcz drobiowy
Producent nie podaje z jakiego gatunku drobiu pochodzi tłuszcz, produkowane z ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nie przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
Suszone mięso indyka
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Mięso opisane jako dehydratyzowane, suszone, sproszkowane lub odwodnione najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowane chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały.
Hydrolizat kurczaka
Są to białka rozbite na małe cząsteczki (peptydy) o wyskiej przyswajalności (min. 90%). Hydrolizowane białko jest często stosowane w karmach dla alergików, ponieważ peptydy nie wywołują reakcji alergicznej, oraz w karmach dla niejadków ze względu na szczególne walory smakowe. Hydrolizat jest kontrowersyjnym składnikiem, ponieważ jest produkowany głównie z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego o niskiej wartości biologicznej białka, np pióra, rogi, głowy itp. W zależności od metody produkcji (kwasowa, zasadowa, enzymatyczna i mikrobiologiczna) poszczególne aminokwasy mogą ulegać zniszczeniu, co może powodować braki w zestawie niezbędnych aminokwasów. Najtańsza metoda służy produkcji polepszaczy smaku (digest) i powoduje zniszczenie większości aminokwasów. Natomiast najdroższe metody nieuszkadzające aminokwasów wykorzystuje się do produkcji hydrolizatów o wysokiej wartości biologicznej białek. Dodatkowo, w wyniku reakcji chemicznych powstaje glutaminian sodu – owiany złą sławą wzmacnacz smaku. Producent nie ma wymogu informowania o tym fakcie. Mimo wszystko, produkt ten może być bardzo odżywczy jeśli producent użył wysokiej jakości półproduktów, np tusze lub całe zwierzęta, mięsne kości, a nawet mięso czy podroby (hydrolizowane wątróbki często są wykorzystywane jako naturalny aromat).
Pozostałe składniki
są w na tyle małych ilościach, że wątpliwe jest aby miały jakiekolwiek znaczenie prozdrowotne.Są jednak wyjątki:Witaminy
Minerały
Olej z łososia
Bogate źródło kwasów omega-6 i omega-3, głównie DHA i EPA, charakteryzujące się najwyższą biodostępnością. Zawiera duże ilości witaminy A i D. Oleje z ryb mają szereg właściwości prozdrowotnych. Mają działanie antynowotworowe, pomagają leczyć choroby układu krwionośnego, reumatyzm, poprawiają ukrwienie mózgu, wspomagają układ odpornościowy i wiele innych. Wraz ze wzrostem podaży oleju rybnego, rośnie zapotrzebowanie na witaminę E. Olej rybny, w zależności od pochodzenia ryb, może bardzo różnić się jakością, świeżością i stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6. Może zawierać znaczne ilości metali ciężkich, dioksyn i innych toksyn. Pod tym względem lepszym źródłem DHA i EPA od oleju rybnego i oleju z kryla jest fitoplankton i zooplankton.
Jajka
Zwykle jest to proszek jajeczny powstały z całych jaj lub ich części (białko i żółtko w zmiennych proporcjach), ze skorupkami lub bez. Może zawierać konserwanty. Źródło pełnowartościowego białka, które posiada najwyższą wartość biologiczną. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy endo- i egzogenne o profilu uznawanym za wzorzec żywienia. Żółtko natomiast zawiera duże ilości tłuszczu, witamin, minerałów i cholesterolu.
Nasiona anyżu
Jest źródłem węglowodanów i białka, a także w mniejszych ilościach błonnika. Ryż to popularny składnik karm, posiada niewielką wartość odżywczą dla psów, a tym bardziej kotów. Jest łatwo przyswajalny stąd znajduje zastosowanie w karmach hipoalergicznych. Może zawierać arszenik (FDA 2013), dlatego nie powinno się używać jednej karmy z ryżem przez wiele miesięcy czy lat. Karmy z ryżem przyczyniaja się też do utraty tauryny, co może się przyczyniac do jej niedoborów w organizmie i rozwinięcia chorób serca.
Podsumowanie
Purizon Adult Black Angus jest karmą suchą ekstrudowaną. Na uwagę zasługuje różnorodność użytych składników i produktów mięsnych. Na plus trzeba zaliczyć dodatek kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z olejów rybnych. Głównym źródłem białka są: mięso drobiowe, mięso z indyka i łosoś, a profil składników odżywczych jest bardzo dobry dla przeciętnego psa i spełnia minimalne zalecenia FEDIAF.
Kraj pochodzenia: Niemcy