Ocena składu
- 100% naturalnych składników
- sporo świeżego mięsa
- białko o najwyższej wartości biologicznej
- wartościowe tłuszcze
- brak zbóż
- optymalna ilość węglowodanów
- dużo warzyw i/lub owoców
- dobre proporcje białka do tłuszczu
- dobrze opisane składniki
- wysoka strawność
- hipoalergiczna
- spełnia zalecenia FEDIAF dla dorosłych psów
- optymalne proporcje podrobów do mięsa
- dostarcza dużo omega-3 DHA i EPA
- wartościowe oleje roślinne
- sposób produkcji zachowujący wszystkie wartości
Uwagi
- bezglutenowa
- zbyt tłusta dla nieaktywnych
- nieodpowiedni rozkład energii dla psów sportowych
Główne składniki
- mięso i podroby
- mięso wołowe
- płuca wołowe
Skład
80% mięso i podroby (28% mięso kurczaka, 10% mięso wołowe, 10% serca jagnięce, 10% płuca wołowe, 7% żołądki drobiowe, 5% wątróbka kurczaka, 5% kurze szyje, 5% serce wołowe), 5.8% marchew, 5% słodkie ziemniaki, 2% twarożek, drożdże piwowarskie, pietruszka, całe jaja, sól morska, olej z wątroby dorsza, rumianek, sproszkowane skorupy jaj, korzeń jukkiLegenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
składnik nierozpoznany przez system
Składniki analityczne
Wilgotność: 72%
* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
*** w suchej masie, po odjęciu wody
Białko
Karma zawiera 45.7% białka w suchej masie, (min.38.4% – maks.52.9%). Odpowiada to 94 g/1000kcal
Tłuszcz
Tłuszczu jest 27.5% w s.m. (20.3% – 42%). Odpowiada to 57 g/1000kcal
Udział białka i tłuszczu przekracza 70% ME, co może byc źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczegolnosci może być nieodpowiednia dla psów z chrobami trzustki lub wątroby.
Karma zawiera bardzo dużo tłuszczu, którego poziom powinien być odpowiedni dla psów bardzo aktywnych, ale może być zbyt wysoki dla psów mało aktywnych, otyłych bądź starszych.
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 18.1% w s.m. (0% – 41.7%). Odpowiada to 37 g/1000kcal.
Popiół
Zawartość popiołu to 6.9% w s.m. (3.3% – 10.5%). Jest to optymalny poziom.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 1.8% (0% – 8%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Źródła i jakość białka
Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Całe białko zwierzęce pochodzi ze świeżego mięsa i podrobów, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało najwyższą wartość biologiczną.
Karma zawiera 3 źródła tego składnika pokarmowego, w tym żadne o znaczącej ilości pochodzenia roślinnego.
Źródła tłuszczu
Karma nie zawiera dodanego tłuszczu zwierzęcego, co oznacza, że jedynym źródłem tłuszczu jest tłuszcz naturalnie występujący w mięsie.
Karma zawiera źródło kwasów omega-3 DHA i EPA, ale może być za mało.Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Rozkład energii jest niekorzystny dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów, co może skutkować obniżeniem krótkotrwałej wydajności Natomiast energia z białka i tłuszczu jest odpowiednia dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie, ale zawartość węglowodanów może okazać się zbyt wysoka, co może skutkować spadkiem wydajności.
Opis składników
Mięso kurczaka
Wysokiej jakości składnik, bogactwo aminokwasów i kwasów tłuszczowych omega 6.
Mięso wołowe
Bardzo dobry składnik mięsny, ma jedną z najwyższych wartości biologicznych białka, a jego przyswajalność waha się od 70% do blisko 100%. Zawiera dużo minerałów takich jak fosfor, cynk, żelazo i selen. Cechuje się wysoką smakowitością dla psów i kotów. Jak wszystkie czerwone mięsa, zawiera znaczne ilości cholesterolu, tłuszczów trans oraz puryn. Dwa pierwsze nie wpływają negatywnie na zdrowie psów i kotów, ale ze względu na zawartość puryn mięso to nie nadaje się dla psów z niektórymi chorobami.
Serca jagnięce
Płuca wołowe
Żołądki drobiowe
Wątróbka kurczaka
Źródło najwyższej jakości białek, witamin z grupy B, A i żelaza, w nadmiarze (5% i więcej) może szkodzić
Kurze szyje
Serce wołowe
Słodkie ziemniaki
Popularny składnik w karmach bezzbożowych, źródło dobrych węglowodanów i niewielkiej ilości białka.
Drożdże piwowarskie
Są pozostałością po produkcji alkoholu. Chętnie dodawane do karm, gdyż uważa się, że mają wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają dużo mannooligosacharydów (MOS) i beta-glukanów, które mogą stymulować układ odpornościowy. Dodawane również w celu zwiększenia smakowitości karmy (zawierają naturalny glutaminian sodu). Mają stosunkowo dużo witamin z grupy B (poza wit. B12), jednak karmy mogą zawierać zbyt małe ilości, żeby miało to duże znaczenie dla zdrowia, szczególnie dla dużych psów. Niektóre gatunki drożdży są posądzane o wywoływanie chorób skóry i alergie. Zawierają też dużo puryn i w nadmiarze (ok. 10%) mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych.
Całe jaja
Źródło pełnowartościowego białka, które posiada najwyższą wartość biologiczną. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy endo- i egzogenne o profilu uznawanym za wzorzec żywienia. Żółtko natomiast zawiera duże ilości tłuszczu, witamin, minerałów i cholesterolu.
Sól morska
Niewielki dodatek soli w karmie jest zwykle podyktowany względami zdrowotnymi, a organizm zdrowych psów bardzo dobrze radzi sobie z nadmiarem soli, który nie powoduje negatywnych skutków ubocznych takich jak u ludzi.