Ocena składu
Plusy
- przejrzysty skład
- brak zbóż
- sporo omega-3 DHA i EPA
- dużo warzyw i/lub owoców
- hipoalergiczna
- wysoka strawność
- bezglutenowa
Minusy
- brak świeżego mięsa
- mało urozmaicony skład
- dużo produktów ubocznych
- nieznana zawartość mięsa mięśniowego i podrobów
- dużo węglowodanów
Uwagi
- sposób produkcji może obniżać wartość
Główne składniki
- płatki ziemniaczane
- produkty poch. zwierzęcego
- suszona dynia
(zgrupowane, po odtworzeniu)
Skład
40% mięso drobiowe (suszone i dokładnie mielone), płatki ziemniaczane, lignoceluloza, 5% dynia (suszona),4% tłuszcz drobiowy, 2% olej z łososia, 2% jajo (suszone i dokładnie mielone), minerały, 0.5% suszona żurawina, 0.5% kocimiętka, fruktooligosacharydy (fos),0.25% borówki (suszone)Legenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
składnik nierozpoznany przez system
Składniki analityczne
Wilgotność: 8%
1 wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
2 związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany
3 w suchej masie, po odjęciu wody
Białko
Karma zawiera 38% białka w suchej masie, (min.34.8% – maks.41.3%). Odpowiada to 95 g/1000kcal
Tłuszcz
Tłuszczu jest 13% w s.m. (10.9% – 17.4%). Odpowiada to 33 g/1000kcal
Udział białka przekracza 35% ME, co może byc źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy
Karma może być nieodpowiednia dla psów z chrobami trzustki lub wątroby, ze względu na ilość tłuszczu.
Karma zawiera sporo tłuszczu jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. zaprzęgowych lub pracujących.
Węglowodany
Ilość węglowodanów wynosi 38.6% w s.m. (34.8% – 46.2%). Odpowiada to 96 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.
Popiół
Zawartość popiołu to 6.5% w s.m. (5.4% – 7.6%). Jest to optymalny poziom.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 3.8% (2% – 5.7%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Źródła i jakość białka
W dobrej recenzji nie może zabraknąć analizy pochodzenia i jakości białka, które jest najważniejszą i najdroższą składową pożywienia.
Bazując na danych od producenta oszacowaliśmy procent pochodzenia tego najważniejszego składnika karmy.
Nie mniej ważna jest jego jakość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Większość białka zwierzęcego pochodzi z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało dość wysoką wartość biologiczną, ale niższą niż białko z samego mięsa i podrobów.
Karma zawiera tylko jedno źródło tego składnika pokarmowego.
Źródła tłuszczu
Część tego składnika odżywczego to osobno dodany tłuszcz , który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno.
Szacujemy, że w większości jest to tłuszcz naturalnie występujący mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co jest bardzo dobrą sytuacją.
Na plus trzeba zaliczyć dodatek kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z olejów rybnych, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku oraz mózgu.Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Energia z tłuszczu i węglowodanów jest odpowiednia dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów, ale zawartość białka może okazać się zbyt wysoka, co może skutkować obniżeniem krótkotrwałej wydajności. Natomiast rozkład energii jest nieodpowiedni dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie.
Opis składników
Suszone mięso drobiowe
Składnik o trudnej do ocenienia jakości (nie dotyczny półproduktów typu human-grade). Mogą się w nim znajdować wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nieprzeznaczonych dla ludzi (Rozporządzenie nr 68/2013), łącznie z piórami, dziobami, kopytami, łbami, jednak często są to całe tusze lub ich części, czyli pozostałości po oddzieleniu mięsa przeznaczonego dla ludzi. Składnik może być bogaty w wysokiej jakości białko pochodzące z mięsa i mięsnych kości, jak również zawierać białko niskiej jakości. Niższa jakość składnika będzie wpływała negatywnie na strawność białka i wchłanianie ważnych składników odżywczych, np. Tauryny, której niedobór prowadzi do chorób serca. Uważamy, że gdyby pod tym określeniem kryło się mięso, producent by to wyraźnie zaznaczył. Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Często konserwowana chemicznie. Zwykle determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały.
Płatki ziemniaczane
Produkt suszony – po nawodnieniu będzie go kilka razy więcej. Popularny składnik w karmach bezzbożowych, źródło dobrych węglowodanów i niewielkiej ilości białka.
Lignoceluloza
Odpad przy przetwarzaniu drewna (produkcja mebli, papieru itp) lub roślin. Nienaturalny składnik w diecie psa czy kota, różniący się znacznie od włókien występujących naturalnie w warzywach czy owocach. Dodawany jako wypełniacz w karmach odchudzających, wpływa na uczucie sytości. Niestety powoduje zmniejszenie liczby dobrych bakterii w jelitach oraz zmniejsza wchłanianie składników pokarmowych, podobnie jak odcukrzona pulpa buraczana.
Tłuszcz drobiowy
Producent nie podaje z jakiego gatunku drobiu pochodzi tłuszcz, produkowane z ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nie przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
Olej z łososia
Bogate źródło kwasów omega-6 i omega-3, głównie DHA i EPA, charakteryzujące się najwyższą biodostępnością. Zawiera duże ilości witaminy A i D. Oleje z ryb mają szereg właściwości prozdrowotnych. Mają działanie antynowotworowe, pomagają leczyć choroby układu krwionośnego, reumatyzm, poprawiają ukrwienie mózgu, wspomagają układ odpornościowy i wiele innych. Wraz ze wzrostem podaży oleju rybnego, rośnie zapotrzebowanie na witaminę E. Olej rybny, w zależności od pochodzenia ryb, może bardzo różnić się jakością, świeżością i stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6. Może zawierać znaczne ilości metali ciężkich, dioksyn i innych toksyn. Pod tym względem lepszym źródłem DHA i EPA od oleju rybnego i oleju z kryla jest fitoplankton i zooplankton.
Suszone jajo
(jak suszone mięso drobiowe)
Minerały
Fruktooligosacharydy