Eukanuba Daily Care dla psów z wrażliwą skórą
karma dla psów

Ocena składu

1/ 10
  • 100% naturalnych składników
  • dostarcza dużo omega-3 DHA i EPA
  • dobre proporcje białka do tłuszczu
  • wysoka strawność
  • spełnia zalecenia FEDIAF dla dorosłych psów
  • dużo mięsa
  • optymalne proporcje podrobów do mięsa
  • białko o najwyższej wartości biologicznej
  • wartościowe tłuszcze
  • wartościowe oleje roślinne
  • brak zbóż
  • optymalna ilość węglowodanów
  • dużo warzyw i/lub owoców
  • dobrze opisane składniki
  • urozmaicony skład
  • hipoalergiczna
  • sposób produkcji zachowujący wszystkie wartości

Uwagi

  • zawiera gluten
  • za mało białka dla aktywnych
  • jedno źródło białka zwierz.
  • nieodpowiedni rozkład energii dla psów pracujących
wersja testowa 0.9.42-c03d ( 5 kwietnia 2024 )

Oceny

Odżywczość
Składniki
Produkty uboczne i mięso
(z czego świeże)
Warzywa i owoce *
Białko zwierzęce
Energia
386kcal

Dowiedz się co oznaczają oceny

Główne składniki

  • kukurydza
  • mączka rybna
  • pozostałe

(zgrupowane, po odtworzeniu, „as fed”)

Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Strawność
Wapń:Fosfor (brak danych)
Białko:Tłuszcz

Skład

kukurydza, mączka rybna 22% , tłuszcz wieprzowy, suszona pulpa buraczana 2.9% , sos rybny, minerały (w tym heksametafosforan sodu 0.38% ), fruktooligosacharydy 0.28% , suszone drożdże piwne

Legenda:

składnik korzystny i bezpieczny

składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy

składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny

pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu

Składniki analityczne

Białko
Tłuszcz
Popiół
Włókno
NFE**
22%
14%
5.8%
1.8%
48.4%
w s.m.*
23.9%
15.2%
6.3%
2%
52.6%

Wilgotność: 8%

* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.

** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.

*** w suchej masie, po odjęciu wody

W celu równego porównania karm o różnych poziomach wilgotności (suche, mokre, półwilgotne) musimy odjąć od całago składu wodę. Jest to tzw. analiza w suchej masie (s.m.) i jest podstawą do wielu obliczeń i rozważań. Do porównania karm o różnej energetyczności pomocny jest wskaźnik wagi składnika na każde 1000 kcal energii metabolicznej karmy. Karmy o większej zawartości energii będą musiały mieć więcej składników odżywczych w celu zaspokojenia potrzeb zwierzęcia.
Białko

Karma zawiera 23.9% białka w suchej masie, (min.20.9%maks.26.9%). Odpowiada to 57 g/1000kcal

Procentowa liczba nie mówi nic o jego jakości, ponieważ może pochodzić ono nie tylko z mięśni, ale i z innych części (np. z kopyt) lub z roślin, co znacznie obniżyłoby jego wartość. Z tego względu w celu zaspokojenia minimalnego zapotrzebowania, FEDIAF zaleca minimum 18% w s.m. oraz 21% w s.m. dla psów mniej aktywnych. Dla psów starszych ta wartość będzie jeszcze większa, ok. 25%.
Tłuszcz

Tłuszczu jest 15.2% w s.m. (13%19.6%). Odpowiada to 36 g/1000kcal

Karma może być nieodpowiednia dla psów z chrobami trzustki lub wątroby, ze względu na ilość tłuszczu.

Dla zachowania dobrego zdrowia, psy aktywne będą wymagać więcej białka. Karma zawiera sporo tłuszczu jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. zaprzęgowych lub pracujących.

Węglowodany

Obliczona ilość węglowodanów wynosi 52.6% w s.m. (41.2%61.7%). Odpowiada to 125 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.

Według badań naukowych, węglowodany w diecie dzikich psów stanowią ok. 5-10%, dlatego dorosłe i zdrowe psy nie wymagają w diecie tylu węglowodanów, a nawet psy mogą całkowicie się bez nich obejść, ponieważ glukozę jako źródło energii organizm psa potrafi wytworzyć z białka. Nadmiar węglowodanów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym może też powodować szereg problemów behawioralnych i problemy z pamięcią. Wyjątkiem, kiedy duża podaż węglowodanów jest przydatna, mogą być psy sportowe, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Poza tym wyjątkiem, jedynym uzasdnieniem wysokiej zawartości węglowodanów w karmach komercyjnych są względy ekonomiczne – węglowodany ze zbóż są najtańsze, lub zdrowotne – w karmach dla psów chorych o specjalnych wymaganiach.
Popiół

Zawartość popiołu to 6.3% w s.m. (5.2%7.4%). Jest to optymalny poziom.

Popiół to nic innego jak minerały, głównie związki wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, cynku. Nie stanowi źródła energii i może wpływać na uczucie sytości. Dobre jakościowo karmy cechuje niska zawartość popiołu poniżej 7%. Popiół wpływa na strawność, jego wyższe wartości w suchych karmach z reguły wskazują na gorsze składniki.
Włókno

Zawartość włókna wynosi 2% (0.1%3.8%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka

Jest to parametr określający maksymalną strawność karmy, ponieważ wpływ na strawność ma bardzo dużo czynników jak zawartość włókna, popiołu oraz jakość składników, szczególnie białka, łącznie z osobniczymi cechami zwierzęcia, jego stanem zdrowia, wiekiem itp. W przypadku karm niskiej jakości, rzeczywista wartość będzie niższa, a dla karm wysokiej jakości – wyższa. Badania pokazały, że średia strawność karm suchych wynosi 81% dla białka, 85% dla tłuszczu i 79% dla węglowodanów, dlatego powstał pogląd, że powinno się wybierać karmy o strawności przynajmniej 80%. W przypadku karm najwyższej jakości zmierzona strawność wynosiła odpowiednio 89%, 95% i 88%.

Źródła i jakość białka

Jakość i pochodzenie ma duży wpływ na utrzymanie dobrej kondycji zwierzęcia oraz smakowitość karmy. Badania naukowe potwierdzają, że białko zwierzęce ma przewagę nad roślinnym. Jak już pewnie wiesz, psy to oportunistyczni mięsożercy dlatego tak ważne jest, aby białko pochodzenia zwierzęcego stanowiło 100% białka zawartego w karmie, co gwarantuje odpowiednią podaż aminokwasów, których zawsze brakuje w roślinach. Niższa wartość biologiczna białka będzie skutkowała zwiększonym zapotrzebowaniem na ten składnik oraz większą produkcją szkodliwych ubocznych produktów przemiany materii, a w skrajnych przypadkach chorobami, zanikiem mięśni i pogorszeniem stanu zwierząt chorych (np. ostra lub przewlekła niewydolność nerek).
Po wykonaniu obliczeń okazuje się, że karma może zawierać tylko 59 procent białka pochodzenia zwierzęcego, resztę stanowi białko roślinne. Przekłada się to na tylko 14% białka zwierzęcego w suchej masie, w porównaniu do 24% całkowitej ilości białka w s. M.

Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.

Większość tych parametrów bada się w laboratorium z wykorzystaniem psów. My, tak samo jak robią to producenci nietestujący karm na zwierzętach, możemy tylko z grubsza oszacować jego jakość na podstawie średnich parametrów składników dostępnych w wielu badaniach naukowych oraz wpływu sposobu produkcji karmy. Przykładowo produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (np. “kurczak”) w stosunku do mięsa (np. “mięso z kurczaka”, “wątroba”) będą mieć niższą jakość białka ze względu na wysoki udział tkanki łącznej (kolagen) i kości, podobnie ze składnikami świeżymi vs suszonymi (np. mączki), które są dwukrotnie poddawane działaniu wysokiej temperatury co wpływa na ich wartość.

Duża ilość niepełnowartościowego białka roślinnego to duże obciążenie organizmu szkodliwymi produktami przemiany materii (np. mocznik, kreatynina). Jest to szczególnie ważne w przypadku psów chorych (niewydolność nerek itp.), starszych lub na diecie. Większość białka zwierzęcego pochodzi z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało dość wysoką wartość biologiczną, ale niższą niż białko z samego mięsa i podrobów. Natomiast biorąc pod uwagę niską zawartość białka zwierzęcego, uważamy, że karma może nie dostarczyć zadowalającej ilości niezbędnych aminokwasów egzogennych choć najprawdopodobniej spełni minimalne wymagania żywieniowe FEDIAF. Niska jakość białka to duże obciążenie organizmu szkodliwymi produktami przemiany materii (np. mocznik, kreatynina). Jest to szczególnie ważne w przypadku psów chorych (niewydolność nerek itp.), starszych lub na diecie.

Karma zawiera 2 źródła tego składnika pokarmowego, w tym 1 pochodzenia roślinnego.

Źródła tłuszczu

Część tego składnika odżywczego to osobno dodany tłuszcz , który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno.

Szacujemy, że w większości jest to tłuszcz naturalnie występujący mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co jest bardzo dobrą sytuacją.

Na plus trzeba zaliczyć dużą zawartość kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z ryb, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku oraz mózgu.

Energia

Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Jest to energia jaką zwierzę zużywa na procesy metaboliczne, regulację temperatury, procesy trawienia i aktywność fizyczną. Tutaj została obliczona na podstawie zaawansowanych wzorów opracowanych przez Narodową Radę Badań Naukowych USA (ang. National Research Council), które uznawane są za standard w branży będąc najbliższymi rzeczywistości.
386 kcal/100g
Rozkład energii ze składników odżywczych
W tym wykresie kluczowy jest stosunek energii pozyskanej z białka do energii pozyskanej z tłuszczu. Badania naukowe wykazały, że psy instynktownie wybierają pokarm, w którym w/w stosunek leżał w górnej granicy zakresu 0.6 – 0.9, a energia z węglowodanów była mniejsza niż 10%.
Stosunek energii z białka do tłuszczu wynosi 0.6 (mieści się w zalecanym zakresie), a stosunek procentowej ilości tłuszczu do białka to 64%.
0.6

Energia z białka i tłuszczu jest odpowiednia dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Mimo że organizm psa potrafi wytworzyć glukozę z białka jako źródło energii, w tym przypadku zawartość węglowodanów może okazać się zbyt niska zmniejszając krótkotrwałą wydajność. Natomiast rozkład energii jest nieodpowiedni dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie.

Opis składników

Kukurydza
Tanie i kontrowersyjne źródło energii z węglowodanów. Posiada niewielkie wartości odżywcze dla zwierząt, szczególnie kotów, które są stuprocentowymi mięsożercami. Zawiera duże ilości węglowodanów i białka o bardzo niskiej wartości biologicznej, co należy uwzględnić przy ogólnej ocenie jakości i pochodzenia białka zawartego w karmie. Często używana jako zamiennik lepszych zbóż oraz jako ‘klej’ trzymający granulkę suchej karmy w całości. Posądzana o powodowanie reakcji alergicznych i nietolerancji pokarmowych. Częste podawanie karmy z dużą zawartością kukurydzy może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego organizmu ze względu na duże i nieproporcjonalne zawartości kwasów omega-6. Strawność kukurydzy nieprzetworzonej jest równa zeru, dlatego musi być zmielona przed wykorzystaniem. Im drobniej zmielona, tym większa strawność, ale też wyższy indeks glikemiczny, co może mieć związek z zachorowalnością na cukrzycę.

Mączka rybna
Mączka rybna, która może być produkowana z całych ryb (rzadko) lub ich części. W drugim przypadku mogą być to jedynie pozostałości z ryb po odjęciu mięsa (np. Ości, płetwy, głowy, wnętrzności z treścią pokarmową, rozpuszczalne frakcje ryb). Zwykle produkowana z przyłowu, czyli zwierząt morskich złowionych przez przypadek podczas połowu określonego gatunku ryby. Stanowi skoncentrowane źródło białka i minerałów.

Tłuszcz wieprzowy

Minerały