Ocena składu
Plusy
- naturalne składniki
- przejrzysty skład
- sporo mięsa
- białko wysokiej jakości
- dobre tłuszcze
- dobre proporcje białka do tłuszczu
- hipoalergiczna
- wysoka strawność
- bezglutenowa
Minusy
- mało świeżego mięsa
- zawiera zboża lub zboża rzekome
- mało podrobów w stosunku do mięsa
- dużo węglowodanów
Uwagi
- niedużo omega-3 EPA
- mało warzyw/owoców
- sposób produkcji może obniżać wartość
- rozkład energii korzystny dla psów sportowych
Skład
wieże mięso z kurczaka 42% , otręby, świeże mięso i podroby wołowe 10% , mielony ryż, suszone mięso wołowe 6% , wysłodki buraczane, naturalny przeciwutleniacz: tokoferoleLegenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
składnik nierozpoznany przez system
Składniki analityczne
Wilgotność: 7%
1 wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
2 związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany
3 w suchej masie, po odjęciu wody
Białko
Karma zawiera 30% białka w suchej masie, (min.26.8% – maks.33.2%). Odpowiada to 72 g/1000kcal
Tłuszcz
Tłuszczu jest 16.1% w s.m. (13.9% – 20.4%). Odpowiada to 38 g/1000kcal
Udział tłuszczu przekracza 35% ME, co może byc źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczegolnosci może być nieodpowiednia dla psów z chrobami trzustki lub wątroby.
Karma zawiera sporo tłuszczu jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. zaprzęgowych lub pracujących.
Węglowodany
Ilość węglowodanów wynosi 43.7% w s.m. (40% – 51.2%). Odpowiada to 105 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.
Popiół
Zawartość popiołu to 8% w s.m. (7% – 9.1%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 2.1% (0.3% – 4%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Źródła i jakość białka
W dobrej recenzji nie może zabraknąć analizy pochodzenia i jakości białka, które jest najważniejszą i najdroższą składową pożywienia.
Bazując na danych od producenta oszacowaliśmy procent pochodzenia tego najważniejszego składnika karmy.
Nie mniej ważna jest jego jakość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Całe białko zwierzęce pochodzi z mięsa i podrobów, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało wysoką wartość biologiczną.
Karma zawiera 4 źródła tego składnika pokarmowego, w tym żadne o znaczącej ilości pochodzenia roślinnego.
Składniki dostarczające białko zwierzęce:
- mięso z kurczaka
- wołowina
- podroby
- mięso
Źródła tłuszczu
Karma nie zawiera dodanego tłuszczu zwierzęcego, co oznacza, że jedynym źródłem tłuszczu jest tłuszcz naturalnie występujący w mięsie.
Karma najprawdopodobniej zawiera bardzo małe ilości kwasów omega-3 DHA i EPA.Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Energia z białka, tłuszczu i węglowodanów jest odpowiednia dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Natomiast rozkład energii jest nieodpowiedni dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie.
Opis składników
Wieże mięso z kurczaka
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Mięso opisane jako dehydratyzowane, suszone, sproszkowane lub odwodnione najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowane chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały. Wysokiej jakości składnik, bogactwo aminokwasów i kwasów tłuszczowych omega 6.
Świeże mięso
Podroby wołowe
Mielony ryż
Jest źródłem węglowodanów i białka, a także w mniejszych ilościach błonnika. Ryż to popularny składnik karm, posiada niewielką wartość odżywczą dla psów, a tym bardziej kotów. Jest łatwo przyswajalny stąd znajduje zastosowanie w karmach hipoalergicznych. Może zawierać arszenik (FDA 2013), dlatego nie powinno się używać jednej karmy z ryżem przez wiele miesięcy czy lat. Karmy z ryżem przyczyniaja się też do utraty tauryny, co może się przyczyniac do jej niedoborów w organizmie i rozwinięcia chorób serca.
Suszone mięso wołowe
Bardzo dobry składnik mięsny, ma jedną z najwyższych wartości biologicznych białka, a jego przyswajalność waha się od 70% do blisko 100%. Zawiera dużo minerałów takich jak fosfor, cynk, żelazo i selen. Cechuje się wysoką smakowitością dla psów i kotów. Jak wszystkie czerwone mięsa, zawiera znaczne ilości cholesterolu, tłuszczów trans oraz puryn. Dwa pierwsze nie wpływają negatywnie na zdrowie psów i kotów, ale ze względu na zawartość puryn mięso to nie nadaje się dla psów z niektórymi chorobami.