Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego
składnik karm dla zwierząt

Inne nazwy

mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, mięso i składniki pochodzenia zwierzęcego, mięso i produkty pochodne, mięso i pochodne mięsa, mięso i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, zwierzęce produkty uboczne, produkty pochodzenia zwierzęcego, mięso i składniki zwierzęce, składniki zwierzęce, zwierzęce

Opis

Składnik o trudnej do ocenienia jakości (nie dotyczny półproduktów typu human-grade). Mogą się w nim znajdować wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nieprzeznaczonych dla ludzi (Rozporządzenie nr 68/2013), łącznie z piórami, dziobami, kopytami, łbami, jednak często są to całe tusze lub ich części, czyli pozostałości po oddzieleniu mięsa przeznaczonego dla ludzi. Składnik może być bogaty w wysokiej jakości białko pochodzące z mięsa i mięsnych kości, jak również zawierać białko niskiej jakości. Niższa jakość składnika będzie wpływała negatywnie na strawność białka i wchłanianie ważnych składników odżywczych, np. Tauryny, której niedobór prowadzi do chorób serca. Uważamy, że gdyby pod tym określeniem kryło się mięso, producent by to wyraźnie zaznaczył.

.

Podobne składniki:

suszone mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego

Powiązane artykuły:

Karmy zawierające ten składnik: