Hydrolizowane białko zwierzęce
składnik karm dla zwierząt

Inne nazwy

hydrolizowane białko zwierzęce, hydrolizat białka zwierzęcego, hydrolizat białka zwierzęce, hydrolizat z białka zwierzęcego, hydrolizowane białka zwierzęce, białko zwierzęce (hydrolizowane), hydrolizat białka zwierzęcy, białko zwierzęce hydrolizowane

Opis

Są to białka rozbite na małe cząsteczki (peptydy) o wyskiej przyswajalności (min. 90%). Hydrolizowane białko jest często stosowane w karmach dla alergików, ponieważ peptydy nie wywołują reakcji alergicznej, oraz w karmach dla niejadków ze względu na szczególne walory smakowe. Hydrolizat jest kontrowersyjnym składnikiem, ponieważ jest produkowany głównie z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego o niskiej wartości biologicznej białka, np pióra, rogi, głowy itp. W zależności od metody produkcji (kwasowa, zasadowa, enzymatyczna i mikrobiologiczna) poszczególne aminokwasy mogą ulegać zniszczeniu, co może powodować braki w zestawie niezbędnych aminokwasów. Najtańsza metoda służy produkcji polepszaczy smaku (digest) i powoduje zniszczenie większości aminokwasów. Natomiast najdroższe metody nieuszkadzające aminokwasów wykorzystuje się do produkcji hydrolizatów o wysokiej wartości biologicznej białek. Dodatkowo, w wyniku reakcji chemicznych powstaje glutaminian sodu – owiany złą sławą wzmacnacz smaku. Producent nie ma wymogu informowania o tym fakcie. Mimo wszystko, produkt ten może być bardzo odżywczy jeśli producent użył wysokiej jakości półproduktów, np tusze lub całe zwierzęta, mięsne kości, a nawet mięso czy podroby (hydrolizowane wątróbki często są wykorzystywane jako naturalny aromat).

Podobne składniki:

białko zwierzęce, hydrolizowane białka roślinne, hydrolizowane białko drobiowe, hydrolizowane białko kurczaka, hydrolizowane białko sojowe, hydrolizowane białko z łososia

Karmy zawierające ten składnik: