Royal Canin Maxi Adult

0.9na 10

Plusy

  • dobre proporcje białka do tłuszczu
  • wysoka strawność

Minusy

  • zawiera zboża
  • kontrowersyjne składniki
  • dużo produktów uboczncyh
  • bardzo mało mięsa mięśniowego
  • tłuszcze o nieznanej wartości
  • mało omega-3 DHA i EPA
  • dodane oleje roślinne
  • mało warzyw i/lub owoców
  • dużo węglowodanów
Odżywczość
8%
Składniki
10%
Produkty uboczne poch. zwierzęcego
14%
Warzywa i owoce
0%
Białko zwierzęce
21%
Energia
403kcal
Opłacalność
10%


Przeczytaj tu co oznaczają oceny

Koszt i porcja

Waga Twojego psa
Aktywność
Kastrat
    
Dzienna porcja
 g
 kcal
Dzienny koszt
 zł

Białko:  g

Woda:  g

Otwórz Zaawansowany kalkulator

O karmie w skrócie

Royal Canin Maxi Adult jest karmą suchą ekstrudowaną. Większość składników wydaje się być słabej jakości, kontrowersyjnych i/lub nieporządanych w psiej diecie. Głównym źródłem białka są: białko wieprzowe, białko drobiowe i kukurydza, a profil składników odżywczych jest dość dobry dla przeciętnego psa, spełnia minimalne zalecenia FEDIAF. Karma otrzymuje od nas 0.9 punktów na 10 możliwych.

Skład

kukurydza, mąka kukurydziana, suszone białko wołowe i wieprzowe*, tłuszcze zwierzęce, suszone białko drobiowe, suszone białko wieprzowe, hydrolizat białka zwierzęcego, sole mineralne, pulpa buraczana, gluten kukurydziany, olej rybny, olej sojowy, drożdże, hydrolizat skorupiaków (źródło glukozaminy), hydrolizat chrząstki (źródło chondroityny),

Legenda:

składnik korzystny i bezpieczny

składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy

składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny

pozostałe składniki neutralne lub o nieznanym działaniu

Składniki analityczne

Białko
Tłuszcz
Popiół
Włókno
NFE2
dekl.
26%
17%
6.7%
1.2%
41.1%
min.1
23%
14.9%
5.7%
0%
30.1%
maks.1
29%
21.3%
7.7%
2.9%
49.4%
w s.m.3
28.3%
18.5%
7.3%
1.3%
44.7%

Wilgotność: 8%

1 wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.

2 związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.

3 w suchej masie, po odjęciu wody

Dopóki Twój pies nie jest chory, w wieku szczenięcym lub podeszłym, prawdopodobnie wystarczy, że będziesz trzymał się pożywienia o parametrach w zielonym zakresie.

Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Strawność
W celu równego porównania karm o różnych poziomach wilgotności (suche, mokre, półwilgotne) musimy odjąć od całago składu wodę. Jest to tzw. analiza w suchej masie (s.m.) i jest podstawą do wielu obliczeń i rozważań. Do porównania karm o różnej energetyczności pomocny jest wskaźnik wagi składnika na każde 1000 kcal energii metabolicznej karmy. Karmy o większej zawartości energii będą musiały mieć więcej składników odżywczych w celu zaspokojenia potrzeb zwierzęcia.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Omówienie składu

W tej części naszej recenzji przyjrzymy się bliżej składowi karmy jaki producent umieścił na opakowaniu. Wykresy pomogą Ci popatrzeć na skład bardziej obrazowo, co da Ci lepsze pojęcie o właściwościach karmy.

Zacznijmy od złej wiadomości. Karma zawiera składniki, które nie są naturalne. Oznacza to, że składniki te mogły zostać przetworzone przy użyciu substancji chemiczych np. Suszone białko wołowe i wieprzowe. Lista składników jest skomponowana w sposób pozwalający producentowi na niezauważalną modyfikację ilości i/lub jakości półproduktów lub zbyt ogólnie opisane, np. “zboża”). Ponadto niektóre składniki mogą powodować alergie u wrażliwych zwierząt. W składzie brak jest bogatych źródeł kwasów omega-3 (DHA i EPA), które działają między innymi przeciwnowotworowo. Dodatek olejów roślinnych również może być niekorzystny dla zdrowia. Zawiera zboża lub produkty pochodne i gluten, które mogą być przyczyną wielu problemów zdrowotnych, jednak jeśli są w postaci np. Skrobii najprawdopowodniej nie ma się czym przejmować. Niewielkie jej ilości są czasem dodawane do karm jako zagęstnik. Tłuszcz dodany do karmy nie jest dokładnie określony co może oznaczać, że jest niskiej jakości. W składzie znajduje się mało podrobów będących źródłem ważnych składników odżywczych.

Skład karmy ma również dobre strony, z których należałoby wymienić to, że , a procentowa ilość składników odżywczych spełnia zalecenia FEDIAF.

Realny skład karmy

Specjalnie na potrzeby serwisu opracowaliśmy zaawansowane algorytmy analizujące skład, co pozwoliło nam na podjęcie próby odtworzenia rzeczywistej wagi surowców użytych do produkcji tej karmy, nawet jeśli producent nie podaje ich procentowego udziału. Tak mógłby wyglądać skład pokarmu gotowanego dostarczającego tyle samo składników odżywczych co 100g tej karmy(dowiedz się więcej).

ingredient,value,cat kukurydza*,52,rs mąka kukurydziana*,28.1,rs suszone białko drobiowe*,6.8,zw białko wieprzowe*,4.7,zw tłuszcze zwierzęce*,2.9,zw hydrolizat białka zwierzęcego*,2.6,zw pozostałe,2.8,rs

Tak prezentuje się skład po zrupowaniu składników należących do tej samej kategorii:

ingredient,value,cat zboża,80.2,rs białko zwierzęce lub rybne,14.1,zw pozostałe,5.7,rs
Techniką często wykorzystywaną przez producentów jest rozdzielanie półproduktów tego samego pochodzenia na różne gatunki czy odmiany, aby półprodukty mięsne znalazły się na pierwszych miejscach listy składników (ang. ingredient splitting). Poddając skład karmy odwrotnemu procesowi dowiemy się co tak na prawdę może stanowić główną część pokarmu.

Obliczyliśmy również przewidywaną łączną

Dlaczego obliczona zawartość mięsa różni się od deklaracji producenta przeczytasz tu.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Ankieta:
Czy podałbyś tę karmę swojemu psu?

50% TakVS
50% Nie

Analiza wartości odżywczych

Białko

Karma zawiera 28.3% białka w s.m., (min.25%maks.31.5%). Odpowiada to 65 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg.

Procentowa liczba nie mówi nic o jego jakości, ponieważ może pochodzić ono nie tylko z mięśni, ale i z innych części (np. z kopyt) lub z roślin, co znacznie obniżyłoby jego wartość. Z tego względu w celu zaspokojenia minimalnego zapotrzebowania, FEDIAF zaleca minimum 18% w s.m. oraz 21% w s.m. dla psów mniej aktywnych. Dla psów starszych ta wartość będzie jeszcze większa, ok. 25%.

Więcej o jakości białka w tej karmie przeczytasz w części Źródła i jakość białka.

Tłuszcz

Tłuszczu jest 18.5% (16.2%23.1%). Odpowiada to 42 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg.

Udział tłuszczu przekracza 35% ME, co może byc źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczegolnosci może być nieodpowiednia dla psów z chrobami trzustki lub wątroby.

Więcej o tłuszczu zawartym w tej karmie przeczytasz w części Źródła tłuszczu.

Karma zawiera sporo białka i tłuszczu jednak jego ilość może być niewystarczająca dla psów niektórych psów bardzo aktywnych np. zaprzęgowych lub pracujących.
Więcej o energii z tłuszczu i białka w tej karmie przeczytasz w części Energia

Węglowodany

Obliczona ilość węglowodanów wynosi 44.7% (32.7%53.7%). Odpowiada to 102 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.

Według badań naukowych, węglowodany w diecie dzikich psów stanowią ok. 5-10%, dlatego dorosłe i zdrowe psy nie wymagają w diecie tylu węglowodanów, a nawet psy mogą całkowicie się bez nich obejść, ponieważ glukozę jako źródło energii organizm psa potrafi wytworzyć z białka. Nadmiar węglowodanów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym może też powodować szereg problemów behawioralnych i problemy z pamięcią. Wyjątkiem, kiedy duża podaż węglowodanów jest przydatna, mogą być psy sportowe, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Poza tym wyjątkiem, jedynym uzasdnieniem wysokiej zawartości węglowodanów w karmach komercyjnych są względy ekonomiczne – węglowodany ze zbóż są najtańsze, lub zdrowotne – w karmach dla psów chorych o specjalnych wymaganiach.

Więcej o energii z węglowodanów dowiesz się w części Energia

Popiół

Zawartość popiołu to 7.3% (6.2%8.4%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.

Popiół to nic innego jak minerały, głównie związki wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, cynku. Nie stanowi źródła energii i może wpływać na uczucie sytości. Dobre jakościowo karmy cechuje niska zawartość popiołu poniżej 7%. Popiół wpływa na strawność, jego wyższe wartości w suchych karmach z reguły wskazują na gorsze składniki.
Włókno

Zawartość włókna wynosi 1.3% (0%3.2%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka

Jest to parametr określający maksymalną strawność karmy, ponieważ wpływ na strawność ma bardzo dużo czynników jak zawartość włókna, popiołu oraz jakość składników, szczególnie białka, łącznie z osobniczymi cechami zwierzęcia, jego stanem zdrowia, wiekiem itp. W przypadku karm niskiej jakości, rzeczywista wartość będzie niższa, a dla karm wysokiej jakości – wyższa. Badania pokazały, że średia strawność karm suchych wynosi 81% dla białka, 85% dla tłuszczu i 79% dla węglowodanów, dlatego powstał pogląd, że powinno się wybierać karmy o strawności przynajmniej 80%. W przypadku karm najwyższej jakości zmierzona strawność wynosiła odpowiednio 89%, 95% i 88%.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Energia

Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Jest to energia jaką zwierzę zużywa na procesy metaboliczne, regulację temperatury, procesy trawienia i aktywność fizyczną. Tutaj została obliczona na podstawie zaawansowanych wzorów opracowanych przez Narodową Radę Badań Naukowych USA (ang. National Research Council), które uznawane są za standard w branży będąc najbliższymi rzeczywistości.
403 kcal/100g
Rozkład energii ze składników odżywczych
W tym wykresie kluczowy jest stosunek energii pozyskanej z białka do energii pozyskanej z tłuszczu. Badania naukowe wykazały, że psy instynktownie wybierają pokarm, w którym w/w stosunek leżał w górnej granicy zakresu 0.6 – 0.9, a energia z węglowodanów była mniejsza niż 10%.

W ocenianej karmie stosunek energii z białka do tłuszczu wynosi 0.6 (mieści się w zalecanym zakresie), a stosunek procentowej ilości tłuszczu do białka to 65%.

Energia z białka, tłuszczu i węglowodanów jest odpowiednia dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Źródła i jakość białka

W dobrej recenzji nie może zabraknąć analizy pochodzenia i jakości białka, które jest najważniejszą i najdroższą składową pożywienia.

Jakość i pochodzenie ma duży wpływ na utrzymanie dobrej kondycji zwierzęcia oraz smakowitość karmy. Badania naukowe potwierdzają, że białko zwierzęce ma przewagę nad roślinnym. Jak już pewnie wiesz, psy to oportunistyczni mięsożercy dlatego tak ważne jest, aby białko pochodzenia zwierzęcego stanowiło 100% białka zawartego w karmie, co gwarantuje odpowiednią podaż aminokwasów, których zawsze brakuje w roślinach. Niższa wartość biologiczna białka będzie skutkowała zwiększonym zapotrzebowaniem na ten składnik oraz większą produkcją szkodliwych ubocznych produktów przemiany materii, a w skrajnych przypadkach chorobami, zanikiem mięśni i pogorszeniem stanu zwierząt chorych (np. ostra lub przewlekła niewydolność nerek).

Bazując na danych od producenta oszacowaliśmy procent pochodzenia tego najważniejszego składnika karmy.

Po wykonaniu obliczeń okazuje się, że karma może zawierać 73 procent białka pochodzenia zwierzęcego, resztę stanowi białko roślinne. Przekłada się to na 21% białka zwierzęcego w suchej masie, w porównaniu do 28% całkowitej ilości białka w s. M.

Nie mniej ważna jest jego jakość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.

Większość tych parametrów bada się w laboratorium z wykorzystaniem psów. My, tak samo jak robią to producenci nietestujący karm na zwierzętach, możemy tylko z grubsza oszacować jego jakość na podstawie średnich parametrów składników dostępnych w wielu badaniach naukowych oraz wpływu sposobu produkcji karmy. Przykładowo produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (np. “kurczak”) w stosunku do mięsa (np. “mięso z kurczaka”, “wątroba”) będą mieć niższą jakość białka ze względu na wysoki udział tkanki łącznej (kolagen) i kości, podobnie ze składnikami świeżymi vs suszonymi (np. mączki), które są dwukrotnie poddawane działaniu wysokiej temperatury co wpływa na ich jakość.

Większość białka zwierzęcego pochodzi z przetworzonego białka zwierzęcego (PAP) i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego co oznacza, że będzie miało prawdopodobnie dużo niższą wartość biologiczną i strawność oraz może zawierać aminokwasy ograniczające (co wynika ze sposobu ich produkcji), ale nie musi jeśli użyto wysokiej jakości półproduktów (czego nie jesteśmy w stanie stwierdzić).

Karma zawiera 5 źródeł tego składnika pokarmowego, w tym 2 pochodzenia roślinnego.

Składniki dostarczające białko zwierzęce:

  • białko wieprzowe ( udział ok. 42% )
  • białko drobiowe ( ok. 20% )
  • hydrolizowane białko zwierzęce ( ok. 11% )

Składniki dostarczające białko roślinne:

  • kukurydza ( udział ok. 14% )
  • mąka kukurydziana ( ok. 10% )

Źródła tłuszczu

Większość tego składnika odżywczego to osobno dodany tłuszcz , który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno. Dodane tłuszcze to prawdopodobnie składnik nieznanego pochodzenia i o niskiej wartości, zwykle wytopione z odpadów z przemysłu spożywczego.

Pozostała część to tłuszcz naturalnie występujący w mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego.

Wadą może być dodany olej roślinny, który dostarcza głównie kwasy omega-6 występujące już naturalnie w tłuszczu zwierzęcym, a w szczególności zwierząt hodowlanych wykorzystywanych w produkcji karm. Ta ilość prawie na pewno zaburzy proporcje kwasów tłuszczowych, co ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Organizmy psów nie są w stanie przetworzyć kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego do kwasów omega-3 DHA i EPA w wystarczającej ilości, a ich wykorzystanie jest obraczone produkcją szkodliwych związków (wolne rodniki itp.), które powodują stany zapalne organizmu, nowotwory, choroby skóry. Przewagę będą mieć tutaj oleje rybne, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku ora mózgu.

Karma niestety zawiera najprawdopodobniej bardzo małe ilości kwasów omega-3 DHA i EPA.

Dodatki

dietetyczne Witamina A 16000 UI, Witamina D3 1000 UI, E1 (Żelazo) 52 mg, E2 (Jod) 5,2 mg, E4 (Miedź) 10 mg, E5 (Mangan) 67 mg, E6 (Cynk) 201 mg, E8 (Selen) 0,1 mg – Konserwanty – Przeciwutleniacze.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Opis składników

Kukurydza
Tanie i kontrowersyjne źródło energii z węglowodanów. Posiada niewielkie wartości odżywcze dla zwierząt, szczególnie kotów, które są stuprocentowymi mięsożercami. Zawiera duże ilości węglowodanów i białka o bardzo niskiej wartości biologicznej, co należy uwzględnić przy ogólnej ocenie jakości i pochodzenia białka zawartego w karmie. Często używana jako zamiennik lepszych zbóż oraz jako ‘klej’ trzymający granulkę suchej karmy w całości. Posądzana o powodowanie reakcji alergicznych i nietolerancji pokarmowych. Częste podawanie karmy z dużą zawartością kukurydzy może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego organizmu ze względu na duże i nieproporcjonalne zawartości kwasów omega-6. Strawność kukurydzy nieprzetworzonej jest równa zeru, dlatego musi być zmielona przed wykorzystaniem. Im drobniej zmielona, tym większa strawność, ale też wyższy indeks glikemiczny, co może mieć związek z zachorowalnością na cukrzycę.

Mąka kukurydziana
Skrobia powstała w procesie oddzielania części kukurydzy (białko, skrobia itd) za pomocą wody. Cechuje się niższą alergennością niż pełne ziarno kukurydzy. Źródło węglowodanów bez żadnych wartości odżywczych dla psa czy kota. Produkt przetwarzania roślin pozostały po wypłukaniu białka oraz usunięciu skóry zawierającej witaminy i minerały. Od czasu wzrostu popularności karm bezzbożowych zaczęła być stosowana jako zamiennik glutenu, czyli spoiwo. Bez niego chrupki suchej karmy po prostu by się rozpadły. W wersji hydrolizowanej cechuje się wysoką strawnością. Tanie i kontrowersyjne źródło energii z węglowodanów. Posiada niewielkie wartości odżywcze dla zwierząt, szczególnie kotów, które są stuprocentowymi mięsożercami. Zawiera duże ilości węglowodanów i białka o bardzo niskiej wartości biologicznej, co należy uwzględnić przy ogólnej ocenie jakości i pochodzenia białka zawartego w karmie. Często używana jako zamiennik lepszych zbóż oraz jako ‘klej’ trzymający granulkę suchej karmy w całości. Posądzana o powodowanie reakcji alergicznych i nietolerancji pokarmowych. Częste podawanie karmy z dużą zawartością kukurydzy może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego organizmu ze względu na duże i nieproporcjonalne zawartości kwasów omega-6. Strawność kukurydzy nieprzetworzonej jest równa zeru, dlatego musi być zmielona przed wykorzystaniem. Im drobniej zmielona, tym większa strawność, ale też wyższy indeks glikemiczny, co może mieć związek z zachorowalnością na cukrzycę.

Suszone białko wołowe i wieprzowe
Przetworzone białko zwierzęce produkowane jest wyłącznie z produktów ubocznych pochodzących z określonego gatunku nalezących do kategorii 3, czyli nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi. Może cechować się niższą wartością biologiczną niż białko z mięsa. Składnik ten obejmuje też mączkę z krwi. Zwykle jest konserwowane chemicznie.

Tłuszcze zwierzęce
Pochodzące z niewiadomego gatunku, Nieznanego pochodzenia i wartości tłuszcze, wytopione z odpadów z przemysłu spożywczego; jak pokazują badania, tłuszcze te oprócz źródła energii nie wykazują szczególnych właściwości prozdrowotnych, mogą być zbliżone jakością do przepalonych olejów z przemysłu gastronomicznego.

Suszone białko drobiowe
(jak suszone białko wołowe i wieprzowe)

Suszone białko wieprzowe
(jak suszone białko wołowe i wieprzowe)

Hydrolizat białka zwierzęcego
Są to białka rozbite na małe cząsteczki (peptydy) o wyskiej przyswajalności (min. 90%). Hydrolizowane białko jest często stosowane w karmach dla alergików, ponieważ peptydy nie wywołują reakcji alergicznej, oraz w karmach dla niejadków ze względu na szczególne walory smakowe. Hydrolizat jest kontrowersyjnym składnikiem, ponieważ jest produkowany głównie z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego o niskiej wartości biologicznej białka, np pióra, rogi, głowy itp. W zależności od metody produkcji (kwasowa, zasadowa, enzymatyczna i mikrobiologiczna) poszczególne aminokwasy mogą ulegać zniszczeniu, co może powodować braki w zestawie niezbędnych aminokwasów. Najtańsza metoda służy produkcji polepszaczy smaku (digest) i powoduje zniszczenie większości aminokwasów. Natomiast najdroższe metody nieuszkadzające aminokwasów wykorzystuje się do produkcji hydrolizatów o wysokiej wartości biologicznej białek. Dodatkowo, w wyniku reakcji chemicznych powstaje glutaminian sodu – owiany złą sławą wzmacnacz smaku. Producent nie ma wymogu informowania o tym fakcie. Mimo wszystko, produkt ten może być bardzo odżywczy jeśli producent użył wysokiej jakości półproduktów, np tusze lub całe zwierzęta, mięsne kości, a nawet mięso czy podroby (hydrolizowane wątróbki często są wykorzystywane jako naturalny aromat).

Pozostałe składniki
są w na tyle małych ilościach, że wątpliwe jest aby miały jakiekolwiek znaczenie prozdrowotne.

Są jednak wyjątki:

Gluten kukurydziany
Źródło niepełnowartościowego białka często stosowane jako substytut mięsa i białka zwierzęcego. Białko to jest ciężkostrawne dla psów i kotów i może powodować nietolerancje pokarmowe i problemy skórne, szczególnie u zwierząt z wrażliwym układem trawiennym. Niedobory niektórych aminokwasów bardzo często mogą powodować problemy behawioralne (agresja, nadpobudliwość). Jego wysoka zawartość w karmie zwykle wskazuje na niską zawartość mięsa.

Drożdże
Są pozostałością po produkcji alkoholu. Chętnie dodawane do karm, gdyż uważa się, że mają wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają dużo mannooligosacharydów (MOS) i beta-glukanów, które mogą stymulować układ odpornościowy. Dodawane również w celu zwiększenia smakowitości karmy (zawierają naturalny glutaminian sodu). Mają stosunkowo dużo witamin z grupy B (poza wit. B12), jednak karmy mogą zawierać zbyt małe ilości, żeby miało to duże znaczenie dla zdrowia, szczególnie dla dużych psów. Niektóre gatunki drożdży są posądzane o wywoływanie chorób skóry i alergie. Zawierają też dużo puryn i w nadmiarze (ok. 10%) mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych.

Hydrolizat chrząstki
Źródło chondroityny, ważnego związku wspierającego pracę stawów

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Podsumowanie

Royal Canin Maxi Adult jest karmą suchą ekstrudowaną. Większość składników wydaje się być słabej jakości, kontrowersyjnych i/lub nieporządanych w psiej diecie. Głównym źródłem białka są: białko wieprzowe, białko drobiowe i kukurydza, a profil składników odżywczych jest dość dobry dla przeciętnego psa, spełnia minimalne zalecenia FEDIAF. Karma otrzymuje od nas 0.9 punktów na 10 możliwych.

Bibliografia

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!