Skład
kukurydza, mąka kukurydziana, suszone białko wołowe i wieprzowe*, tłuszcze zwierzęce, suszone białko drobiowe, suszone białko wieprzowe, hydrolizat białka zwierzęcego, sole mineralne, pulpa buraczana, gluten kukurydziany, olej rybny, olej sojowy, drożdże, hydrolizat skorupiaków (źródło glukozaminy), hydrolizat chrząstki (źródło chondroityny),Legenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
Aktualizacja składu: 26 czerwca 2020
Składniki analityczne
Wilgotność: maks.8%
1 wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
2 związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
3 w suchej masie, po odjęciu wody
Dopóki Twój pies nie jest chory, w wieku szczenięcym lub podeszłym, prawdopodobnie wystarczy, że będziesz trzymał się pożywienia o parametrach w zielonym zakresie.
Omówienie składu
W tej części naszej recenzji przyjrzymy się bliżej składowi karmy jaki producent umieścił na opakowaniu. Wykresy pomogą Ci popatrzeć na skład bardziej obrazowo, co da Ci lepsze pojęcie o właściwościach karmy.
Zacznijmy od złej wiadomości. Karma zawiera składniki, które nie są naturalne. Oznacza to, że składniki te mogły zostać przetworzone przy użyciu substancji chemiczych np. Suszone białko wołowe i wieprzowe. Lista składników jest skomponowana w sposób pozwalający producentowi na niezauważalną modyfikację ilości i/lub jakości półproduktów lub zbyt ogólnie opisane, np. “zboża”). Ponadto niektóre składniki mogą powodować alergie u wrażliwych zwierząt. W składzie znajdują się źródła kwasów omega-3 DHA i EPA, które działają między innymi przeciwnowotworowo, jednak ich ilość może okazać się zbyt mała. Zawiera zboża, zboża rzekome lub produkty pochodne i gluten, które mogą być przyczyną wielu problemów zdrowotnych, jednak jeśli są w postaci np. Skrobii najprawdopowodniej nie ma się czym przejmować. Niewielkie jej ilości są czasem dodawane do karm jako zagęstnik. Tłuszcz dodany do karmy nie jest dokładnie określony co może oznaczać, że jest niskiej jakości. Niestety opis składników sugeruje znaczny udział produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co może oznaczać niską zawartość mięsa mięśniowego i cennych podrobów. Niestety mała różnorodność składników zwierzęcych może być minusem, ale jeśli mieszasz lub zmieniasz karmy, nie powinno to stanowić problemu.
Skład karmy ma również dobre strony, z których należałoby wymienić to, że , a procentowa ilość składników odżywczych spełnia zalecenia FEDIAF.
Realny skład karmy
Specjalnie na potrzeby serwisu opracowaliśmy zaawansowane algorytmy analizujące skład, co pozwoliło nam na podjęcie próby odtworzenia rzeczywistej wagi surowców użytych do produkcji tej karmy, nawet jeśli producent nie podaje ich procentowego udziału. Tak mógłby wyglądać skład pokarmu gotowanego dostarczającego tyle samo składników odżywczych co 100g tej karmy(dowiedz się więcej).
Tak prezentuje się skład po zrupowaniu składników należących do tej samej kategorii:
Obliczyliśmy również przewidywaną łączną
Dlaczego obliczona zawartość mięsa różni się od deklaracji producenta przeczytasz tu.
Omówienie wartości odżywczych
Białko
Karma zawiera 28.3% białka w suchej masie, (min.25% – maks.31.5%). Odpowiada to 65 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg (zmień).
Więcej o jakości białka w tej karmie przeczytasz w części Źródła i jakość białka.
Tłuszcz
Tłuszczu jest 18.5% w s.m. (16.2% – 23.1%). Odpowiada to 42 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg (zmień).
Udział tłuszczu przekracza 35% ME, co może byc źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczegolnosci może być nieodpowiednia dla psów z chrobami trzustki lub wątroby.
Więcej o tłuszczu zawartym w tej karmie przeczytasz w części Źródła tłuszczu.
Karma zawiera sporo
białka i tłuszczu jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. zaprzęgowych lub pracujących.
Więcej o energii z tłuszczu i białka w tej karmie przeczytasz w części Energia
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 44.7% w s.m. (32.7% – 53.7%). Odpowiada to 102 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.
Więcej o energii z węglowodanów dowiesz się w części Energia
Popiół
Zawartość popiołu to 7.3% w s.m. (6.2% – 8.4%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 1.3% (0% – 3.2%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Energia z białka, tłuszczu i węglowodanów jest odpowiednia dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Natomiast rozkład energii jest nieodpowiedni dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie.
Źródła i jakość białka
W dobrej recenzji nie może zabraknąć analizy pochodzenia i jakości białka, które jest najważniejszą i najdroższą składową pożywienia.
Bazując na danych od producenta oszacowaliśmy procent pochodzenia tego najważniejszego składnika karmy.
Nie mniej ważna jest jego jakość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Większość białka zwierzęcego pochodzi z przetworzonego białka zwierzęcego (PAP) i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego co oznacza, że będzie miało prawdopodobnie dużo niższą wartość biologiczną i strawność oraz może zawierać aminokwasy ograniczające (co wynika ze sposobu ich produkcji), ale nie musi jeśli użyto wysokiej jakości półproduktów (czego nie jesteśmy w stanie stwierdzić).
Karma zawiera 5 źródeł tego składnika pokarmowego, w tym 2 pochodzenia roślinnego.
Składniki dostarczające białko zwierzęce:
- białko wieprzowe ( udział ok. 42% )
- białko drobiowe ( ok. 20% )
- hydrolizowane białko zwierzęce ( ok. 10% )
Składniki dostarczające białko roślinne:
- kukurydza ( udział ok. 14% )
- mąka kukurydziana ( ok. 10% )
Źródła tłuszczu
Część tego składnika odżywczego to osobno dodany tłuszcz , który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno. Dodane tłuszcze to prawdopodobnie składnik nieznanego pochodzenia i o niskiej wartości, zwykle wytopione z odpadów z przemysłu spożywczego.
Szacujemy, że w większości jest to tłuszcz naturalnie występujący mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co jest bardzo dobrą sytuacją.
Karma zawiera źródło kwasów omega-3 DHA i EPA, ale może być za mało.Dodatki
dietetyczne Witamina A 16000 UI, Witamina D3 1000 UI, E1 (Żelazo) 52 mg, E2 (Jod) 5,2 mg, E4 (Miedź) 10 mg, E5 (Mangan) 67 mg, E6 (Cynk) 201 mg, E8 (Selen) 0,1 mg – Konserwanty – Przeciwutleniacze.Opis składników
Kukurydza
Tanie i kontrowersyjne źródło energii z węglowodanów. Posiada niewielkie wartości odżywcze dla zwierząt, szczególnie kotów, które są stuprocentowymi mięsożercami. Zawiera duże ilości węglowodanów i białka o bardzo niskiej wartości biologicznej, co należy uwzględnić przy ogólnej ocenie jakości i pochodzenia białka zawartego w karmie. Często używana jako zamiennik lepszych zbóż oraz jako ‘klej’ trzymający granulkę suchej karmy w całości. Posądzana o powodowanie reakcji alergicznych i nietolerancji pokarmowych. Częste podawanie karmy z dużą zawartością kukurydzy może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego organizmu ze względu na duże i nieproporcjonalne zawartości kwasów omega-6. Strawność kukurydzy nieprzetworzonej jest równa zeru, dlatego musi być zmielona przed wykorzystaniem. Im drobniej zmielona, tym większa strawność, ale też wyższy indeks glikemiczny, co może mieć związek z zachorowalnością na cukrzycę.
Mąka kukurydziana
Skrobia powstała w procesie oddzielania części kukurydzy (białko, skrobia itd) za pomocą wody. Cechuje się niższą alergennością niż pełne ziarno kukurydzy. Źródło węglowodanów bez żadnych wartości odżywczych dla psa czy kota. Produkt przetwarzania roślin pozostały po wypłukaniu białka oraz usunięciu skóry zawierającej witaminy i minerały. Od czasu wzrostu popularności karm bezzbożowych zaczęła być stosowana jako zamiennik glutenu, czyli spoiwo. Bez niego chrupki suchej karmy po prostu by się rozpadły. W wersji hydrolizowanej cechuje się wysoką strawnością. Tanie i kontrowersyjne źródło energii z węglowodanów. Posiada niewielkie wartości odżywcze dla zwierząt, szczególnie kotów, które są stuprocentowymi mięsożercami. Zawiera duże ilości węglowodanów i białka o bardzo niskiej wartości biologicznej, co należy uwzględnić przy ogólnej ocenie jakości i pochodzenia białka zawartego w karmie. Często używana jako zamiennik lepszych zbóż oraz jako ‘klej’ trzymający granulkę suchej karmy w całości. Posądzana o powodowanie reakcji alergicznych i nietolerancji pokarmowych. Częste podawanie karmy z dużą zawartością kukurydzy może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego organizmu ze względu na duże i nieproporcjonalne zawartości kwasów omega-6. Strawność kukurydzy nieprzetworzonej jest równa zeru, dlatego musi być zmielona przed wykorzystaniem. Im drobniej zmielona, tym większa strawność, ale też wyższy indeks glikemiczny, co może mieć związek z zachorowalnością na cukrzycę.
Suszone białko wołowe i wieprzowe
Przetworzone białko zwierzęce produkowane jest wyłącznie z produktów ubocznych pochodzących z określonego gatunku nalezących do kategorii 3, czyli nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi. Materiał kategorii 3 cechuje się niższą wartością biologiczną niż białko z mięsa. Składnik ten obejmuje też mączkę z krwi. Zwykle jest konserwowane chemicznie.
Tłuszcze zwierzęce
Pochodzące z niewiadomego gatunku, Nieznanego pochodzenia i wartości tłuszcze, wytopione z odpadów z przemysłu spożywczego; jak pokazują badania, tłuszcze te oprócz źródła energii nie wykazują szczególnych właściwości prozdrowotnych, mogą być zbliżone jakością do przepalonych olejów z przemysłu gastronomicznego.
Suszone białko drobiowe
(jak suszone białko wołowe i wieprzowe)
Suszone białko wieprzowe
(jak suszone białko wołowe i wieprzowe)
Hydrolizat białka zwierzęcego
Są to białka rozbite na małe cząsteczki (peptydy) o wyskiej przyswajalności (min. 90%). Hydrolizowane białko jest często stosowane w karmach dla alergików, ponieważ peptydy nie wywołują reakcji alergicznej, oraz w karmach dla niejadków ze względu na szczególne walory smakowe. Hydrolizat jest kontrowersyjnym składnikiem, ponieważ jest produkowany głównie z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego o niskiej wartości biologicznej białka, np pióra, rogi, głowy itp. W zależności od metody produkcji (kwasowa, zasadowa, enzymatyczna i mikrobiologiczna) poszczególne aminokwasy mogą ulegać zniszczeniu, co może powodować braki w zestawie niezbędnych aminokwasów. Najtańsza metoda służy produkcji polepszaczy smaku (digest) i powoduje zniszczenie większości aminokwasów. Natomiast najdroższe metody nieuszkadzające aminokwasów wykorzystuje się do produkcji hydrolizatów o wysokiej wartości biologicznej białek. Dodatkowo, w wyniku reakcji chemicznych powstaje glutaminian sodu – owiany złą sławą wzmacnacz smaku. Producent nie ma wymogu informowania o tym fakcie. Mimo wszystko, produkt ten może być bardzo odżywczy jeśli producent użył wysokiej jakości półproduktów, np tusze lub całe zwierzęta, mięsne kości, a nawet mięso czy podroby (hydrolizowane wątróbki często są wykorzystywane jako naturalny aromat).
Pozostałe składniki
są w na tyle małych ilościach, że wątpliwe jest aby miały jakiekolwiek znaczenie prozdrowotne.Są jednak wyjątki:Gluten kukurydziany
Źródło niepełnowartościowego białka często stosowane jako substytut mięsa i białka zwierzęcego. Białko to jest ciężkostrawne dla psów i kotów i może powodować nietolerancje pokarmowe i problemy skórne, szczególnie u zwierząt z wrażliwym układem trawiennym. Niedobory niektórych aminokwasów bardzo często mogą powodować problemy behawioralne (agresja, nadpobudliwość). Jego wysoka zawartość w karmie zwykle wskazuje na niską zawartość mięsa.
Drożdże
Są pozostałością po produkcji alkoholu. Chętnie dodawane do karm, gdyż uważa się, że mają wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają dużo mannooligosacharydów (MOS) i beta-glukanów, które mogą stymulować układ odpornościowy. Dodawane również w celu zwiększenia smakowitości karmy (zawierają naturalny glutaminian sodu). Mają stosunkowo dużo witamin z grupy B (poza wit. B12), jednak karmy mogą zawierać zbyt małe ilości, żeby miało to duże znaczenie dla zdrowia, szczególnie dla dużych psów. Niektóre gatunki drożdży są posądzane o wywoływanie chorób skóry i alergie. Zawierają też dużo puryn i w nadmiarze (ok. 10%) mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych.
Hydrolizat chrząstki
Źródło chondroityny, ważnego związku wspierającego pracę stawów
Podsumowanie
Royal Canin Maxi Adult jest karmą suchą ekstrudowaną. Większość składników wydaje się być kontrowersyjnymi, o niskiej odżywczości i/lub nieporządanymi w psiej diecie. Głównym źródłem białka są: białko wieprzowe, białko drobiowe i kukurydza, a profil składników odżywczych jest dość dobry dla przeciętnego psa, spełnia minimalne zalecenia FEDIAF.