Hydrolizowana wątroba drobiowa
składnik karm dla zwierząt

Inne nazwy

hydrolizowana wątróbka drobiowa, hydrolizowana wątroba drobiowa, wątróbka drobiowa w postaci hydrolizowanej, hydrolizat wątróbki drobiowej, wątróbka drobiowa hydrolizowana, hydrolizowana wątroba, hydrolizat wątroby, hydrolizat białka z wątroby, wątróbki drobiowe hydrolizowane

Opis

Są to białka rozbite na małe cząsteczki (peptydy) o wyskiej przyswajalności (min. 90%). Hydrolizowane białko jest często stosowane w karmach dla alergików, ponieważ peptydy nie wywołują reakcji alergicznej, oraz w karmach dla niejadków ze względu na szczególne walory smakowe. Hydrolizat jest kontrowersyjnym składnikiem, ponieważ jest produkowany głównie z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego o niskiej wartości biologicznej białka, np pióra, rogi, głowy itp. W zależności od metody produkcji (kwasowa, zasadowa, enzymatyczna i mikrobiologiczna) poszczególne aminokwasy mogą ulegać zniszczeniu, co może powodować braki w zestawie niezbędnych aminokwasów. Najtańsza metoda służy produkcji polepszaczy smaku (digest) i powoduje zniszczenie większości aminokwasów. Natomiast najdroższe metody nieuszkadzające aminokwasów wykorzystuje się do produkcji hydrolizatów o wysokiej wartości biologicznej białek. Dodatkowo, w wyniku reakcji chemicznych powstaje glutaminian sodu – owiany złą sławą wzmacnacz smaku. Producent nie ma wymogu informowania o tym fakcie. Mimo wszystko, produkt ten może być bardzo odżywczy jeśli producent użył wysokiej jakości półproduktów, np tusze lub całe zwierzęta, mięsne kości, a nawet mięso czy podroby (hydrolizowane wątróbki często są wykorzystywane jako naturalny aromat).

Podobne składniki:

hydrolizowana wątroba jagnięca, hydrolizowana wątroba kurczaka, hydrolizowane białko drobiowe, suszona wątroba drobiowa, wątroba drobiowa

Karmy zawierające ten składnik: