Drób
składnik karm dla zwierząt

Inne nazwy

świeży drób, śladowe ilości drobiu, drób rehydratyzowany, drób, mieszanka drobiu

Opis

Zawiera składniki pochodzące z różnych gatunków, co może być przeszkodą przy wyborze diety dla alergików. Składnik o trudnej do ocenienia jakości (nie dotyczny półproduktów typu human-grade). Mogą się w nim znajdować wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nieprzeznaczonych dla ludzi (Rozporządzenie nr 68/2013), łącznie z piórami, dziobami, kopytami, łbami, jednak często są to całe tusze lub ich części, czyli pozostałości po oddzieleniu mięsa przeznaczonego dla ludzi. Składnik może być bogaty w wysokiej jakości białko pochodzące z mięsa i mięsnych kości, jak również zawierać białko niskiej jakości. Niższa jakość składnika będzie wpływała negatywnie na strawność białka i wchłanianie ważnych składników odżywczych, np. Tauryny, której niedobór prowadzi do chorób serca. Uważamy, że gdyby pod tym określeniem kryło się mięso, producent by to wyraźnie zaznaczył.

.

Podobne składniki:

podroby

Powiązane artykuły:

Karmy zawierające ten składnik: