Ocena składu
- 100% naturalnych składników
- sporo świeżego mięsa
- wartościowe tłuszcze
- wartościowe oleje roślinne
- brak zbóż
- dobrze opisane składniki
- wysoka strawność
- hipoalergiczna
- spełnia zalecenia FEDIAF dla dorosłych psów
- optymalne proporcje podrobów do mięsa
- białko o najwyższej wartości biologicznej
- dostarcza dużo omega-3 DHA i EPA
- optymalna ilość węglowodanów
- dużo warzyw i/lub owoców
- dobre proporcje białka do tłuszczu
- urozmaicony skład
- sposób produkcji zachowujący wszystkie wartości
Uwagi
- bezglutenowa
- jedno źródło białka zwierz.
- nieodpowiedni rozkład energii dla psów pracujących
Skład
świeże mięso z jelenia (mięso z mięśni) 42%, suszone mięso z jelenia (mięso z mięśni) 23%, suszony seler 12%, suszony czerwony burak 6%, pietruszka, suszona i mielona dynia, sproszkowane jaja, jabłka, gruszki, marchew, rozmaryn, olej z lnu, ekstrakt z juki schidigera, koper włoski, miąższ z buraków 2%, kiełki ryżu, mielone nasiona ostropestu 1%Legenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
Składniki analityczne
Wilgotność: 8%
* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
*** w suchej masie, po odjęciu wody
Białko
Karma zawiera 33.7% białka w suchej masie, (min.30.4% – maks.37%). Odpowiada to 85 g/1000kcal
Tłuszcz
Tłuszczu jest 13.8% w suchej masie, (min.11.6% – maks.18.2%). Odpowiada to 35 g/1000kcal
Energia pochodząca z tłuszczu przekracza 25% ME. Karma może być nieodpowiednia dla psów z chorobami trzustki lub wątroby, ze względu na ilość tłuszczu.
Karma zawiera sporo tłuszczu, jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. Zaprzęgowych lub pracujących.
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 41.6% w s.m. (30% – 51.1%). Odpowiada to 105 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.
Popiół
Zawartość popiołu to 5.7% w s.m. (4.6% – 6.7%). Jest to optymalny poziom.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 5.2% (3.4% – 7.1%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa i prawdopodobnie będzie wpływało negatywnie na stężenie we krwi ważnego aminokwasu jakim jest tauryna. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Źródła i jakość białka
Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Całe białko zwierzęce pochodzi ze świeżego mięsa, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało najwyższą wartość biologiczną.
Karma zawiera tylko jedno źródło, co może być zaletą dla zwierząt z alergią.
Źródła tłuszczu
Karma nie zawiera dodanego tłuszczu zwierzęcego, co oznacza, że jedynym źródłem tłuszczu jest tłuszcz naturalnie występujący w mięsie.
Karma najprawdopodobniej zawiera bardzo małe ilości kwasów omega-3 DHA i EPA.
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Energia z tłuszczu i węglowodanów jest odpowiednia dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów, ale zawartość białka może okazać się zbyt wysoka, co może skutkować obniżeniem krótkotrwałej wydajności. Natomiast rozkład energii jest nieodpowiedni dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie.
Opis składników
Mięso z mięśni
Mięso z mięśni
Sproszkowane jaja
Zwykle jest to proszek jajeczny powstały z całych jaj lub ich części (białko i żółtko w zmiennych proporcjach), ze skorupkami lub bez. Może zawierać konserwanty. Źródło pełnowartościowego białka, które posiada najwyższą wartość biologiczną. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy endo- i egzogenne o profilu uznawanym za wzorzec żywienia. Żółtko natomiast zawiera duże ilości tłuszczu, witamin, minerałów i cholesterolu.
Ekstrakt z juki schidigera
Dodawana w celu zmniejszenia brzydkiego zapachu odchodów.
Mielone nasiona ostropestu