wersja testowa 0.9.47-c03d ( 18 września 2024 )
Główne składniki
(zgrupowane, po odtworzeniu, „as fed”)
Skład
świeże mięso kangura 30%,
ziemniaki 22%,
bataty 16%,
dynia 8%,
białko grochowe,
suszone mięso końskie 4%,
ciecierzyca, tłuszcz koński 3%,
minerały, koncentrat pomidorowy,
topinambur, pasternak, koper włoski,
tymianek, majeranek oregano,
pietruszka, szałwia, jeżyny 0.1% ,
maliny 0.1% ,
jagody 0.1% ,
czarna porzeczka,
czarny bez,
jagody aronii,
szpinak, wodorosty, siemię lniane,
marchew, buraki, fasolka szparagowa,
pokrzywa, głóg, żeń-szeń, mięta pieprzowa,
nagietek, żurawina, mniszek lekarski 0.1% , mannano-oligosacharydy (
prebiotyk mos), fruktooligosacharydy (
prebiotyk fos),
ekstrakt z juki schidigera
Legenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
składnik nierozpoznany przez system
Składniki analityczne
w s.m.*
25%
10.3%
2.2%
4.3%
58.2%
Wilgotność: 8%
* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
*** w suchej masie, po odjęciu wody
W celu równego porównania karm o różnych poziomach wilgotności (suche, mokre, półwilgotne) musimy odjąć od całago składu wodę. Jest to tzw. analiza w suchej masie (s.m.) i jest podstawą do wielu obliczeń i rozważań.
Do porównania karm o różnej energetyczności pomocny jest wskaźnik wagi składnika na każde 1000 kcal energii metabolicznej karmy. Karmy o większej zawartości energii będą musiały mieć więcej składników odżywczych w celu zaspokojenia potrzeb zwierzęcia.
Białko
Karma zawiera 25% białka w suchej masie, (min.21.9% – maks.28.1%). Odpowiada to 63 g/1000kcal
Procentowa liczba nie mówi nic o jego jakości, ponieważ może pochodzić ono nie tylko z mięśni, ale i z innych części (np. z kopyt) lub z roślin, co znacznie obniżyłoby jego wartość. Z tego względu w celu zaspokojenia minimalnego zapotrzebowania, FEDIAF zaleca minimum 18% w s.m. oraz 21% w s.m. dla psów mniej aktywnych. Dla psów starszych ta wartość będzie jeszcze większa, ok. 25%.
Tłuszcz
Tłuszczu jest 10.3% w suchej masie, (min.8.2% – maks.14.7%). Odpowiada to 26 g/1000kcal
Dla zachowania dobrego zdrowia, psy aktywne będą wymagać więcej białka oraz tłuszczu, podobnie jak psy z obniżonym apetytem, ponieważ jest on nośnikiem smaku.
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 58.2% w s.m. (46.6% – 67.5%). Odpowiada to 147 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.
Według badań naukowych, węglowodany w diecie dzikich psów stanowią ok. 5-10%, dlatego dorosłe i zdrowe psy nie wymagają w diecie tylu węglowodanów, a nawet psy mogą całkowicie się bez nich obejść, ponieważ glukozę jako źródło energii organizm psa potrafi wytworzyć z białka.
Nadmiar węglowodanów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym może też powodować szereg problemów behawioralnych i problemy z pamięcią.
Wyjątkiem, kiedy duża podaż węglowodanów jest przydatna, mogą być psy sportowe, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów.
Poza tym wyjątkiem, jedynym uzasdnieniem wysokiej zawartości węglowodanów w karmach komercyjnych są względy ekonomiczne – węglowodany ze zbóż są najtańsze, lub zdrowotne – w karmach dla psów chorych o specjalnych wymaganiach.
Popiół
Zawartość popiołu to 2.2% w s.m. (1.1% – 3.3%). Jest to optymalny poziom.
Popiół to nic innego jak minerały, głównie związki wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, cynku. Nie stanowi źródła energii i może wpływać na uczucie sytości. Dobre jakościowo karmy cechuje niska zawartość popiołu poniżej 7%. Popiół wpływa na strawność, jego wyższe wartości w suchych karmach często wskazują na gorsze składniki.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 4.3% (2.5% – 6.2%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Jest to parametr
określający maksymalną strawność karmy, ponieważ wpływ na strawność ma bardzo dużo czynników jak
zawartość włókna, popiołu oraz jakość składników, szczególnie białka,
łącznie z osobniczymi cechami zwierzęcia, jego stanem zdrowia, wiekiem
itp. W przypadku karm niskiej jakości, rzeczywista wartość będzie
niższa, a dla karm wysokiej jakości – wyższa. Badania pokazały, że
średia strawność karm suchych wynosi 81% dla białka, 85% dla tłuszczu i
79% dla węglowodanów, dlatego powstał pogląd, że powinno się wybierać
karmy o strawności przynajmniej 80%. W przypadku karm najwyższej
jakości zmierzona strawność wynosiła odpowiednio 89%, 95% i 88%.
Źródła i jakość białka
Jakość i pochodzenie ma duży wpływ na utrzymanie dobrej kondycji zwierzęcia oraz smakowitość karmy. Badania naukowe potwierdzają, że białko zwierzęce ma przewagę nad roślinnym. Jak już pewnie wiesz, psy to oportunistyczni mięsożercy dlatego tak ważne jest, aby białko pochodzenia zwierzęcego stanowiło 100% białka zawartego w karmie,co gwarantuje odpowiednią podaż aminokwasów, których zawsze brakuje w roślinach.
Niższa wartość biologiczna białka będzie skutkowała zwiększonym zapotrzebowaniem na ten składnik oraz większą produkcją szkodliwych ubocznych produktów przemiany materii, a w skrajnych przypadkach chorobami, zanikiem mięśni i pogorszeniem stanu zwierząt chorych (np. ostra lub przewlekła niewydolność nerek).
Po wykonaniu obliczeń okazuje się, że karma może zawierać tylko 44 procent białka pochodzenia zwierzęcego, resztę stanowi białko roślinne. Przekłada się to na tylko 11% białka zwierzęcego w suchej masie, w porównaniu do 25% całkowitej ilości białka w s. M.
Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.Duża ilość niepełnowartościowego białka roślinnego to duże obciążenie organizmu szkodliwymi produktami przemiany materii (np. mocznik, kreatynina). Jest to szczególnie ważne w przypadku psów chorych (niewydolność nerek itp.), starszych lub na diecie.
Większość tych parametrów bada się w laboratorium z wykorzystaniem psów. My, tak samo jak robią to producenci nietestujący karm na zwierzętach, możemy tylko z grubsza oszacować jego jakość na podstawie średnich parametrów składników dostępnych w wielu badaniach naukowych oraz wpływu sposobu produkcji karmy. Przykładowo produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (np. “kurczak”) w stosunku do mięsa (np. “mięso z kurczaka”, “wątroba”) będą mieć niższą jakość białka ze względu na wysoki udział tkanki łącznej (kolagen) i kości, podobnie ze składnikami świeżymi vs suszonymi (np. mączki), które są dwukrotnie poddawane działaniu wysokiej temperatury co wpływa na ich wartość.
Całe białko zwierzęce pochodzi z mięsa, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało wysoką wartość biologiczną.Natomiast biorąc pod uwagę niską zawartość białka zwierzęcego , uważamy, że karma może nie dostarczyć zadowalającej ilości niezbędnych aminokwasów egzogennych, choć najprawdopodobniej spełni minimalne wymagania żywieniowe FEDIAF. Niska jakość białka to duże obciążenie organizmu szkodliwymi produktami przemiany materii (np. mocznik, kreatynina). Jest to szczególnie ważne w przypadku psów chorych (niewydolność nerek itp.), starszych lub na diecie.
Karma zawiera 6 źródeł, w tym 4 pochodzenia roślinnego.
Źródła tłuszczu
Karma nie zawiera dodanego tłuszczu zwierzęcego, co oznacza, że jedynym źródłem tłuszczu jest tłuszcz naturalnie występujący w mięsie.
Karma najprawdopodobniej zawiera bardzo małe ilości kwasów omega-3 DHA i EPA.
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Jest to energia jaką zwierzę zużywa na procesy metaboliczne, regulację temperatury, procesy trawienia i aktywność fizyczną. Tutaj została obliczona na podstawie zaawansowanych wzorów opracowanych przez Narodową Radę Badań Naukowych USA (ang. National Research Council), które uznawane są za standard w branży będąc najbliższymi rzeczywistości.
Rozkład energii ze składników odżywczych
W tym wykresie kluczowy jest stosunek energii pozyskanej z białka do energii pozyskanej z tłuszczu. Badania naukowe wykazały, że psy instynktownie wybierają pokarm, w którym w/w stosunek leżał w górnej granicy zakresu 0.6 – 0.9, a energia z węglowodanów była mniejsza niż 10%.
Stosunek energii z białka do tłuszczu wynosi 1 (leży poza zalecanym zakresem), a stosunek procentowej ilości tłuszczu do białka to 41%.
Rozkład energii jest
niekorzystny dla psów sportowych i pracujących, np. Wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie,
agility,
flyball, wyścigi chartów, co może skutkować obniżeniem wydajności lub problemami zdrowotnymi.
Opis składników
Świeże mięso kangura
Ziemniaki
Produkt suszony – po nawodnieniu będzie go kilka razy więcej. Popularny składnik w karmach bezzbożowych, źródło dobrych węglowodanów i niewielkiej ilości białka.
Bataty
(jak ziemniaki)
Minerały
Nagietek
Prebiotyk mos