- 100% naturalnych składników
- sporo mięsa
- białko o wysokiej wartości biologicznej
- wartościowe tłuszcze
- brak zbóż
- dobrze opisane składniki
- wysoka strawność
- hipoalergiczna
- spełnia zalecenia FEDIAF dla dorosłych psów
- optymalne proporcje podrobów do mięsa
- dostarcza dużo omega-3 DHA i EPA
- wartościowe oleje roślinne
- optymalna ilość węglowodanów
- dużo warzyw i/lub owoców
- dobre proporcje białka do tłuszczu
- sposób produkcji zachowujący wszystkie wartości
Uwagi
- bezglutenowa
- nieodpowiedni rozkład energii dla psów pracujących
Główne składniki
- płatki ziemniaczane
- mięso i produkty poch. zwierzęcego
- pozostałe
(zgrupowane, po odtworzeniu, „as fed”)
Skład
świeże chude mięso z sarny i jelenia 64% , płatki ziemniaczane 15% , mąka kokosowa 5% , jabłko 2% , drożdże piwowarskie, pasternak 1.67% , marchew 1.52% , cukinia 1.44% , seler 1.2% , świeża wątroba sarny i jelenia 1% , sproszkowane skorupki jaj 1% , dynia 0.8% , siemię lniane, morele 0.5% , kozieradka 0.4% , korzeń pietruszki 0.4% , mączka rzepakowa, glinka mineralna, szpinak 0.16% , algi morskie, mniszek lekarski 0.1% , dzika róża 0.1% , rumianek 0.1% , rozmaryn, tymianek składniki suszonezawartość wilgoci 3.7%Legenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
składnik nierozpoznany przez system
Składniki analityczne
Wilgotność: 8%
* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
*** w suchej masie, po odjęciu wody
Białko
Karma zawiera 32% białka w suchej masie, (min.28.7% – maks.35.2%). Odpowiada to 78 g/1000kcal
Tłuszcz
Tłuszczu jest 13.6% w suchej masie, (min.11.4% – maks.17.9%). Odpowiada to 33 g/1000kcal
Energia pochodząca z tłuszczu przekracza 25% ME. Karma może być nieodpowiednia dla psów z chorobami trzustki lub wątroby, ze względu na ilość tłuszczu.
Karma zawiera sporo tłuszczu, jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. Zaprzęgowych lub pracujących.
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 45.9% w s.m. (34.2% – 55.3%). Odpowiada to 112 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.
Popiół
Zawartość popiołu to 5.5% w s.m. (4.5% – 6.6%). Jest to optymalny poziom.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 3% (1.2% – 4.9%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Źródła i jakość białka
Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Większość białka zwierzęcego pochodzi z mięsa i podrobów, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało wysoką wartość biologiczną.
Karma zawiera 3 źródła, w tym 1 pochodzenia roślinnego.
Źródła tłuszczu
Karma nie zawiera dodanego tłuszczu zwierzęcego, co oznacza, że jedynym źródłem tłuszczu jest tłuszcz naturalnie występujący w mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
Karma najprawdopodobniej zawiera bardzo małe ilości kwasów omega-3 DHA i EPA.
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Energia z tłuszczu i węglowodanów jest odpowiednia dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów, ale zawartość białka może okazać się zbyt wysoka, co może skutkować obniżeniem krótkotrwałej wydajności. Natomiast rozkład energii jest nieodpowiedni dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie.
Opis składników
Świeże chude mięso z sarny
Świeże chude mięso z jelenia
Płatki ziemniaczane
Produkt suszony – po nawodnieniu będzie go kilka razy więcej. Popularny składnik w karmach bezzbożowych, źródło dobrych węglowodanów i niewielkiej ilości białka.
Świeża wątroba sarny
Jelenia
Składnik o trudnej do ocenienia jakości (nie dotyczny półproduktów typu human-grade). Mogą się w nim znajdować wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nieprzeznaczonych dla ludzi (Rozporządzenie nr 68/2013), łącznie z piórami, dziobami, kopytami, łbami, jednak często są to całe tusze lub ich części, czyli pozostałości po oddzieleniu mięsa przeznaczonego dla ludzi. Składnik może być bogaty w wysokiej jakości białko pochodzące z mięsa i mięsnych kości, jak również zawierać białko niskiej jakości. Niższa jakość składnika będzie wpływała negatywnie na strawność białka i wchłanianie ważnych składników odżywczych, np. Tauryny, której niedobór prowadzi do chorób serca. Uważamy, że gdyby pod tym określeniem kryło się mięso, producent by to wyraźnie zaznaczył.
Sproszkowane skorupki jaj
Kozieradka
Mączka rzepakowa
Źródło węglowodanów z grochu, głównie amylozy, zawiera tylko śladowe ilości białka roślinnego. Stosowany jako tanie źródło energii, a karmach bezzbożowych również jako “klej” do formowania granulek (w zamian glutenu).
Mniszek lekarski
Tymianek składniki suszonezawartość wilgoci