- dobrze opisane składniki
- wysoka strawność
- spełnia zalecenia FEDIAF dla dorosłych psów
- 100% naturalnych składników
- dużo mięsa
- optymalne proporcje podrobów do mięsa
- białko o najwyższej wartości biologicznej
- wartościowe tłuszcze
- dostarcza dużo omega-3 DHA i EPA
- wartościowe oleje roślinne
- brak zbóż
- optymalna ilość węglowodanów
- dużo warzyw i/lub owoców
- dobre proporcje białka do tłuszczu
- urozmaicony skład
- hipoalergiczna
- sposób produkcji zachowujący wszystkie wartości
Uwagi
- zawiera gluten
- za mało białka dla aktywnych
- rozkład energii korzystny dla psów sportowych
- nieodpowiedni rozkład energii dla psów pracujących
Główne składniki
- skrobia kukurydziana
- hydrolizat piór o niskiej masie cząsteczkowej
- oleje roślinne
(zgrupowane, po odtworzeniu, „as fed”)
Skład
skład: skrobia kukurydziana, hydrolizat piór o niskiej masie cząsteczkowej (źródło l-aminokwasów i oligopeptydów), olej koprowy, olej sojowy, sole mineralne, włókno roślinne, pulpa z cykorii, fruktooligosacharydy, olej rybny, mono- i diglicerydy kwasów palmitynowego i stearynowego estryfikowane kwasem cytrynowym, tłuszcz zwierzęcy, wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny)Legenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
składnik nierozpoznany przez system
Składniki analityczne
Wilgotność: 8%
* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
*** w suchej masie, po odjęciu wody
Białko
Karma zawiera 19.6% białka w suchej masie, (min.17.1% – maks.22%). Odpowiada to 46 g/1000kcal
Tłuszcz
Tłuszczu jest 17.9% w suchej masie, (min.15.7% – maks.22.4%). Odpowiada to 42 g/1000kcal
Energia pochodząca z tłuszczu przekracza 35% ME, co może być źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczególności może być nieodpowiednia dla psów z chorobami trzustki lub wątroby.
Dla zachowania dobrego zdrowia, psy aktywne będą wymagać więcej białka. Karma zawiera sporo tłuszczu, jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. Zaprzęgowych lub pracujących.
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 53.6% w s.m. (42.6% – 62.3%). Odpowiada to 125 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.
Popiół
Zawartość popiołu to 7.1% w s.m. (6% – 8.2%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 1.8% (0% – 3.7%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Źródła i jakość białka
Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.Duża ilość niepełnowartościowego białka roślinnego to duże obciążenie organizmu szkodliwymi produktami przemiany materii (np. mocznik, kreatynina). Jest to szczególnie ważne w przypadku psów chorych (niewydolność nerek itp.), starszych lub na diecie.
Większość białka zwierzęcego pochodzi z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało dość wysoką wartość biologiczną, ale niższą niż białko z samego mięsa i podrobów.Natomiast biorąc pod uwagę niską zawartość białka zwierzęcego , uważamy, że karma może nie dostarczyć zadowalającej ilości niezbędnych aminokwasów egzogennych, choć najprawdopodobniej spełni minimalne wymagania żywieniowe FEDIAF. Niska jakość białka to duże obciążenie organizmu szkodliwymi produktami przemiany materii (np. mocznik, kreatynina). Jest to szczególnie ważne w przypadku psów chorych (niewydolność nerek itp.), starszych lub na diecie.
Karma zawiera tylko jedno źródło.
Źródła tłuszczu
Część tego składnika odżywczego osobno dodany tłuszcz, który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno. Dodane tłuszcze to prawdopodobnie składnik nieznanego pochodzenia i o niskiej wartości, zwykle wytopione z odpadów z przemysłu spożywczego.
Szacujemy, że w większości jest to tłuszcz naturalnie występujący w mięsie, co jest bardzo dobrą sytuacją.
Niekorzystny może być występujący w składzie olej roślinny, który dostarcza głównie kwasy omega-6 występujące już naturalnie w tłuszczu zwierzęcym, a w szczególności zwierząt hodowlanych wykorzystywanych w produkcji karm. Jego ilość może zaburzyć proporcje kwasów omega 3 do omega 6, co ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Organizmy psów nie są w stanie przetworzyć kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego do kwasów omega-3 DHA i EPA w wystarczającej ilości, a ich wykorzystanie jest obraczone produkcją szkodliwych związków (wolne rodniki itp.), które powodują stany zapalne organizmu, nowotwory, choroby skóry. Przewagę będą mieć tutaj oleje rybne, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku ora mózgu.
Karma zawiera źródło kwasów omega-3 DHA i EPA, ale może być za mało.
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Energia z białka, tłuszczu i węglowodanów jest odpowiednia dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Natomiast rozkład energii jest nieodpowiedni dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie.
Opis składników
Skrobia kukurydziana
Skrobia powstała w procesie oddzielania części kukurydzy (białko, skrobia itd) za pomocą wody. Cechuje się niższą alergennością niż pełne ziarno kukurydzy. Źródło węglowodanów bez żadnych wartości odżywczych dla psa czy kota. Produkt przetwarzania roślin pozostały po wypłukaniu białka oraz usunięciu skóry zawierającej witaminy i minerały. Od czasu wzrostu popularności karm bezzbożowych zaczęła być stosowana jako zamiennik glutenu, czyli spoiwo. Bez niego chrupki suchej karmy po prostu by się rozpadły. W wersji hydrolizowanej cechuje się wysoką strawnością. Tanie i kontrowersyjne źródło energii z węglowodanów. Posiada niewielkie wartości odżywcze dla zwierząt, szczególnie kotów, które są stuprocentowymi mięsożercami. Zawiera duże ilości węglowodanów i białka o bardzo niskiej wartości biologicznej, co należy uwzględnić przy ogólnej ocenie jakości i pochodzenia białka zawartego w karmie. Często używana jako zamiennik lepszych zbóż oraz jako ‘klej’ trzymający granulkę suchej karmy w całości. Posądzana o powodowanie reakcji alergicznych i nietolerancji pokarmowych. Częste podawanie karmy z dużą zawartością kukurydzy może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego organizmu ze względu na duże i nieproporcjonalne zawartości kwasów omega-6. Strawność kukurydzy nieprzetworzonej jest równa zeru, dlatego musi być zmielona przed wykorzystaniem. Im drobniej zmielona, tym większa strawność, ale też wyższy indeks glikemiczny, co może mieć związek z zachorowalnością na cukrzycę.
Źródło l
Białko nieznanego pochodzenia i wartości.
Olej koprowy
Źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), które są źródłem szybkiej energii i pozytywnie wpływają na funkcje poznawcze starszych psów, jednak najnowsze badania na psach pokazują, że zawarty w oleju kokosowym kwas laurynowy (ok. 30%) powoduje przewlekłe stany zapalne, jest toksyczny i powoduje zespół nieszczelnego jelita. Nadmiar (kilka procent) może powodować biegunki. Lepszy od oleju kokosowego będzie ekstrakt w postaci oleju MCT. Olei roślinnych powinno się unikać w diecie psa (a na pewno w diecie kota). Organizmy psów posiadają niewielkie zdolności do konwersji kwasu alfa-linolenowego (omega-3 ALA) pochodzenia roślinnego do form aktywnych – kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA) w wystarczającej ilości, a ich wykorzystanie jest obraczone produkcją szkodliwych związków (wolne rodniki itp. ), które powodują stany zapalne organizmu, nowotwory, choroby skóry. Oleje roślinne zawierają dużo kwasów omega-6, które już występują w wystarzająco dużych ilościach w mięsie zwierząt hodowlanych karmionych paszami (oprócz zwierząt hodowanych na wolnym wybiegu), w szczególności tych zawartych w karmach przemysłowych. Natomiast koty nie są w stanie ich przyswoić. Znacznie lepszym źródłem kwasów omega-3 będą zatem oleje rybne, np tran, olej z kryla, oraz niektóre oleje roślinne zawierające kwas omega-6 gamma-linolenowy (GLA), np. Olej z wiesiołka czy ogórecznika
Sole mineralne
Włókno roślinne
Fruktooligosacharydy
Tłuszcz zwierzęcy
Pochodzące z niewiadomego gatunku, Nieznanego pochodzenia i wartości tłuszcze, wytopione z odpadów z przemysłu spożywczego; jak pokazują badania, tłuszcze te oprócz źródła energii nie wykazują szczególnych właściwości prozdrowotnych, mogą być zbliżone jakością do przepalonych olejów z przemysłu gastronomicznego.