- 100% naturalnych składników
- dużo świeżego mięsa
- białko o najwyższej wartości biologicznej
- brak zbóż
- dużo warzyw i/lub owoców
- dobrze opisane składniki
- hipoalergiczna
- spełnia zalecenia FEDIAF dla dorosłych psów
- optymalne proporcje podrobów do mięsa
- wartościowe tłuszcze
- dostarcza dużo omega-3 DHA i EPA
- wartościowe oleje roślinne
- optymalna ilość węglowodanów
- dobre proporcje białka do tłuszczu
- urozmaicony skład
- wysoka strawność
- sposób produkcji zachowujący wszystkie wartości
Uwagi
- bezglutenowa
- jedno źródło białka zwierz.
- nieodpowiedni rozkład energii dla psów pracujących i sportowych
Główne składniki
- mięso
- pozostałe
- warzywa
Skład
84% jagnięciny karmionej świeżą trawą (40% mięsa, 30% płuc, 15% wątroby, 15% ozory), 4% bio marchew, 3% nasiona chia, 3% bio komosa ryżowa, 3% bio szpinak, 2% bio rokitnik zwyczajny, 0.5% bio olej z ostropestu plamistego, 0.5% bio topinambur (koncentrat fermentowany)Legenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
składnik nierozpoznany przez system
Składniki analityczne
Wilgotność: 74%
* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
*** w suchej masie, po odjęciu wody
Białko
Karma zawiera 45.4% białka w suchej masie, (min.37.7% – maks.53.1%). Odpowiada to 126 g/1000kcal
Tłuszcz
Tłuszczu jest 14.6% w suchej masie, (min.6.9% – maks.30%). Odpowiada to 40 g/1000kcal
Energia pochodząca z białka przekracza 35% ME, co może być źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy.
Karma zawiera sporo tłuszczu, jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. Zaprzęgowych lub pracujących.
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 23.1% w s.m. (0% – 52.7%). Odpowiada to 64 g/1000kcal.
Popiół
Zawartość popiołu to 6.5% w s.m. (2.7% – 10.4%). Jest to optymalny poziom.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 10.4% (3.8% – 16.9%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa i prawdopodobnie będzie wpływało negatywnie na stężenie we krwi ważnego aminokwasu jakim jest tauryna. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest na normalnym poziomie
Źródła i jakość białka
Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Całe białko zwierzęce pochodzi ze świeżego mięsa, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało najwyższą wartość biologiczną.
Karma zawiera tylko jedno źródło, co może być zaletą dla zwierząt z alergią.
Źródła tłuszczu
Część tego składnika odżywczego osobno dodany tłuszcz, który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno. Dodane tłuszcze to prawdopodobnie składnik nieznanego pochodzenia i o niskiej wartości, zwykle wytopione z odpadów z przemysłu spożywczego.
Szacujemy, że w większości jest to tłuszcz naturalnie występujący w mięsie, co jest bardzo dobrą sytuacją.
Karma najprawdopodobniej zawiera bardzo małe ilości kwasów omega-3 DHA i EPA.
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Opis składników
Mięsa
Jedno z lepszych źródeł mięsa w diecie psa/kota. Smaczne, zwykle chude i zarazem lekkostrawne, często stosowane w karmach dla alergików. Jak wszystkie czerwone mięsa, zawiera znaczne ilości cholesterolu, tłuszczów trans oraz puryn. Dwa pierwsze nie wpływają negatywnie na zdrowie psów i kotów, ale ze względu na zawartość puryn mięso to nie nadaje się dla psów z niektórymi chorobami. Z lepszych stron tego mięsa trzeba wymienić wysoką zawartość witamin z grupy B, folianów oraz mikro i makroelementów. Zawiera dużo fosforu, żelaza, sodu, potasu, cynku.
Płuc
(jak mięsa)
Wątroby
Jedno z lepszych źródeł mięsa w diecie psa/kota. Smaczne, zwykle chude i zarazem lekkostrawne, często stosowane w karmach dla alergików. Jak wszystkie czerwone mięsa, zawiera znaczne ilości cholesterolu, tłuszczów trans oraz puryn. Dwa pierwsze nie wpływają negatywnie na zdrowie psów i kotów, ale ze względu na zawartość puryn mięso to nie nadaje się dla psów z niektórymi chorobami. Z lepszych stron tego mięsa trzeba wymienić wysoką zawartość witamin z grupy B, folianów oraz mikro i makroelementów. Zawiera dużo fosforu, żelaza, sodu, potasu, cynku. Źródło najwyższej jakości białek, witamin z grupy B, A i żelaza, w nadmiarze (5% i więcej) może szkodzić
Bio rokitnik zwyczajny
Bio olej z ostropestu plamistego
Nieznanego pochodzenia i wartości tłuszcze, wytopione z odpadów z przemysłu spożywczego; jak pokazują badania, tłuszcze te oprócz źródła energii nie wykazują szczególnych właściwości prozdrowotnych, mogą być zbliżone jakością do przepalonych olejów z przemysłu gastronomicznego.