Skład
mięso z kurczaka 24%, wołowina 10%, serce wieprzowe 10%, całe sardynki 9%, mięso z indyka 8%, cała szyja kurczaka 6%, całe skrzydełka z kurczaka 6%, wątroba indyka 5%, nerki wołowe 5%, marchewka 4%, brokuły 4%, żółtko z jajka 2%, seler 2%, jabłka 1.7% , płatki owsiane 1%, olej mct 0.8% , skorupki z jajek 0.5% , kurkuma 0.4% , sól himalajska, hemoglobina suszona, suszone algi 0.1%Legenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
Aktualizacja składu: 1 lipca 2020
Składniki analityczne
Wilgotność: 64%
** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
*** w suchej masie, po odjęciu wody
Dopóki Twój pies nie jest chory, w wieku szczenięcym lub podeszłym, prawdopodobnie wystarczy, że będziesz trzymał się pożywienia o parametrach w zielonym zakresie.
Omówienie składu
Skład karmy ma tylko dobre strony, z których należałoby wymienić to, że ponad 95% składników jest naturalne. Oznacza to, że nie zostały one przetworzone przy użyciu substancji chemiczych, a jedynym sposobem ich przetworzenia mogły być procesy fizyczne (jak odparowanie wody), niezmieniające pierwotnego składu, lub niektóre procesy hydrolizy Ponadto składniki karmy są opisane w sposób niebudzący wątpliwości co do faktycznego stanu i pochodzenia i żaden z nich nie jest uznawany za mogący powodować alergie. Procentowa ilość składników odżywczych spełnia zalecenia FEDIAF. Urozmaicenie składników gwarantuje optymalne ilości mikro- i makroelementów naturalnego pochodzenia. Oszacowana zawartość mięsa mięśniowego jest bardzo wysoka, stanowi ok. 46 procent wśród składu. Plusem jest optymalny stosunek podrobów do mięsa mięśniowego. Zawartość źródeł kwasów omega-3 DHA i EPA to również dobra wiadomość.
Tak prezentuje się skład po zrupowaniu składników należących do tej samej kategorii:
Obliczyliśmy również przewidywaną łączną zawartość mięsa, podrobów i produktów ubocznych , która wynosi aż ok. 85 procent
Omówienie wartości odżywczych
Białko
Dieta zawiera 41.7% białka w suchej masie, (min.36.2% – maks.47.2%). Odpowiada to 95 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg (zmień).
Więcej o jakości białka w tej diecie przeczytasz w części Źródła i jakość białka.
Tłuszcz
Tłuszczu jest 21.8% w s.m. (16.3% – 32.9%). Odpowiada to 50 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg (zmień).
Udział białka i tłuszczu przekracza 70% ME, co może byc źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczegolnosci może być nieodpowiednia dla psów z chrobami trzustki lub wątroby.
Więcej o tłuszczu zawartym w tej diecie przeczytasz w części Źródła tłuszczu.
Dieta zawiera sporo
tłuszczu jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. zaprzęgowych lub pracujących.
Więcej o energii z tłuszczu i białka w tej diecie przeczytasz w części Energia
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 22.4% w s.m. (0% – 40.3%). Odpowiada to 51 g/1000kcal.
Więcej o energii z węglowodanów dowiesz się w części Energia
Popiół
Zawartość popiołu to 12.7% w s.m. (9.9% – 15.5%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 1.4% (0% – 6.1%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność diety, która jest wysoka
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Źródła i jakość białka
W dobrej recenzji nie może zabraknąć analizy pochodzenia i jakości białka, które jest najważniejszą i najdroższą składową pożywienia.
Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Większość białka zwierzęcego pochodzi z mięsa i podrobów, ale też z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i przetworzonego białka zwierzęcego (PAP), co oznacza, że powinno dostarczyć Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i mieć wysoką wartość biologiczną, ale niższą niż białko z samego mięsa i podrobów.
Dieta zawiera 9 źródeł tego składnika pokarmowego, w tym żadne o znaczącej ilości pochodzenia roślinnego.
Składniki dostarczające białko zwierzęce:
- mięso z kurczaka ( udział ok. 30% )
- sardynki ( ok. 12% )
- serce wieprzowe ( ok. 11% )
- wołowina ( ok. 11% )
- mięso z indyka ( ok. 10% )
- wątroba indyka ( ok. 6% )
- nerki ( ok. 6% )
- oraz pozostałe: całe skrzydełka z kurczaka, cała szyja kurczaka.
Źródła tłuszczu
Dieta nie zawiera dodanego tłuszczu zwierzęcego, co oznacza, że jedynym źródłem tłuszczu jest tłuszcz naturalnie występujący w mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
Na plus trzeba zaliczyć dodatek kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z ryb, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku oraz mózgu.Opis składników
Mięso z kurczaka
Wysokiej jakości składnik, bogactwo aminokwasów i kwasów tłuszczowych omega 6.
Wołowina
Składnik o trudnej do ocenienia jakości (nie dotyczny półproduktów typu human-grade). Mogą się w nim znajdować wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nieprzeznaczonych dla ludzi (Rozporządzenie nr 68/2013), łącznie z piórami, dziobami, kopytami, łbami, jednak często są to całe tusze lub ich części, czyli pozostałości po oddzieleniu mięsa przeznaczonego dla ludzi. Składnik może być bogaty w wysokiej jakości białko pochodzące z mięsa i mięsnych kości, jak również zawierać białko niskiej jakości. Niższa jakość składnika będzie wpływała negatywnie na strawność białka i wchłanianie ważnych składników odżywczych, np. Tauryny, której niedobór prowadzi do chorób serca. Uważamy, że gdyby pod tym określeniem kryło się mięso, producent by to wyraźnie zaznaczył.
Wątroba indyka
Źródło najwyższej jakości białek, witamin z grupy B, A i żelaza, w nadmiarze (5% i więcej) może szkodzić
Żółtko z jajka
Źródło doskonałej jakości tłuszczu, witamin, mienerałów i cholesterolu.
Olej mct
Ekstrakt średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), które są źródłem szybkiej energii i pozytywnie wpływają na funkcje poznawcze starszych psów i funkcjonowanie układu nerwowego. Jest lepszym składnikiem niż olej kokosowy, który może źle wpływać na organizm ze względu na dużą zawartość kwasu laurynowego. Olei roślinnych powinno się unikać w diecie psa (a na pewno w diecie kota). Organizmy psów posiadają niewielkie zdolności do konwersji kwasu alfa-linolenowego (omega-3 ALA) pochodzenia roślinnego do form aktywnych – kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA) w wystarczającej ilości, a ich wykorzystanie jest obraczone produkcją szkodliwych związków (wolne rodniki itp. ), które powodują stany zapalne organizmu, nowotwory, choroby skóry. Oleje roślinne zawierają dużo kwasów omega-6, które już występują w wystarzająco dużych ilościach w mięsie zwierząt hodowlanych karmionych paszami (oprócz zwierząt hodowanych na wolnym wybiegu), w szczególności tych zawartych w karmach przemysłowych. Natomiast koty nie są w stanie ich przyswoić. Znacznie lepszym źródłem kwasów omega-3 będą zatem oleje rybne, np tran, olej z kryla, oraz niektóre oleje roślinne zawierające kwas omega-6 gamma-linolenowy (GLA), np. Olej z wiesiołka czy ogórecznika
Hemoglobina suszona
Źródło wysokiej jakości białka oraz łatoprzyswajalnego żelaza hemowego. Przetworzone białko zwierzęce produkowane jest wyłącznie z produktów ubocznych pochodzących z określonego gatunku nalezących do kategorii 3, czyli nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi. Materiał kategorii 3 cechuje się niższą wartością biologiczną niż białko z mięsa. Składnik ten obejmuje też mączkę z krwi. Zwykle jest konserwowane chemicznie.
Podsumowanie
Przykładowa dieta BARF jest wybitnie dobrą dietą mokrą surową. Wysokomięsna receptura jest zbliżona do diety biologicznie odpowiedniej i przyczynia się do odżywienia na wysokim poziomie. Sposób produkcji zapewnia idealne zachowanie wszystkich składników odżywczych. Większość składników jest bardzo dobrej jakości. Na uwagę zasługuje różnorodność użytych składników i produktów mięsnych oraz podrobów. Na plus trzeba zaliczyć dodatek kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z ryb. Głównym źródłem wysokiej jakości białka są: mięso z kurczaka, sardynki i serce wieprzowe, a profil składników odżywczych jest bardzo dobry dla przeciętnego psa i spełnia minimalne zalecenia FEDIAF.