- 100% naturalnych składników
- dobre proporcje białka do tłuszczu
- dobrze opisane składniki
- wysoka strawność
- hipoalergiczna
- spełnia zalecenia FEDIAF dla dorosłych psów
- dużo mięsa
- optymalne proporcje podrobów do mięsa
- białko o najwyższej wartości biologicznej
- wartościowe tłuszcze
- dostarcza dużo omega-3 DHA i EPA
- wartościowe oleje roślinne
- brak zbóż
- optymalna ilość węglowodanów
- dużo warzyw i/lub owoców
- sposób produkcji zachowujący wszystkie wartości
Uwagi
- bezglutenowa
- za mało białka i tłuszczu dla aktywnych
- jedno źródło białka zwierz.
- nieodpowiedni rozkład energii dla psów pracujących i sportowych
Główne składniki
- zboża
- mięso i produkty poch. zwierzęcego
- pozostałe
(zgrupowane, po odtworzeniu, „as fed”)
Skład
jagnięcian 34% (w tym suszona jagnięcina 25%, świeżo przygotowana jagnięcina 4%, tłuszcz jagnięcy 3%, wywar jagnięcy 2%), ryż brązowy 23%, jęczmień 16%, ryż biały 15%, siemię lniane, pulpa buraczana, lucerna, minerały, algi morskie, suplement omega-3, fruktooligosacharydy (fos, 0.096% ), wyciąg z cykorii 0.05% , wyciąg z juki 0.019% , mniszek lekarskiLegenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
Składniki analityczne
Wilgotność: 8%
* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
*** w suchej masie, po odjęciu wody
Białko
Karma zawiera 22.8% białka w suchej masie, (min.20% – maks.25.7%). Odpowiada to 60 g/1000kcal
Tłuszcz
Tłuszczu jest 10.9% w suchej masie, (min.8.7% – maks.15.2%). Odpowiada to 29 g/1000kcal
Energia pochodząca z tłuszczu przekracza 25% ME. Karma może być nieodpowiednia dla psów z chorobami trzustki lub wątroby, ze względu na ilość tłuszczu.
Dla zachowania dobrego zdrowia, psy aktywne będą wymagać więcej białka oraz tłuszczu, podobnie jak psy z obniżonym apetytem, ponieważ jest on nośnikiem smaku.
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 53.3% w s.m. (42% – 62.4%). Odpowiada to 141 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.
Popiół
Zawartość popiołu to 9.8% w s.m. (8.6% – 11%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 3.3% (1.4% – 5.1%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Źródła i jakość białka
Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Większość białka zwierzęcego pochodzi z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało dość wysoką wartość biologiczną, ale niższą niż białko z samego mięsa i podrobów.Natomiast biorąc pod uwagę niską zawartość białka zwierzęcego , uważamy, że karma może nie dostarczyć zadowalającej ilości niezbędnych aminokwasów egzogennych, choć najprawdopodobniej spełni minimalne wymagania żywieniowe FEDIAF. Niska jakość białka to duże obciążenie organizmu szkodliwymi produktami przemiany materii (np. mocznik, kreatynina). Jest to szczególnie ważne w przypadku psów chorych (niewydolność nerek itp.), starszych lub na diecie.
Karma zawiera 4 źródła, w tym 3 pochodzenia roślinnego.
Źródła tłuszczu
Większość tego składnika odżywczegoosobno dodany tłuszcz, który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno.
Pozostała część to tłuszcz naturalnie występujący w mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
Karma najprawdopodobniej zawiera bardzo małe ilości kwasów omega-3 DHA i EPA.
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Opis składników
Suszona jagnięcina
Składnik o trudnej do ocenienia jakości (nie dotyczny półproduktów typu human-grade). Mogą się w nim znajdować wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nieprzeznaczonych dla ludzi (Rozporządzenie nr 68/2013), łącznie z piórami, dziobami, kopytami, łbami, jednak często są to całe tusze lub ich części, czyli pozostałości po oddzieleniu mięsa przeznaczonego dla ludzi. Składnik może być bogaty w wysokiej jakości białko pochodzące z mięsa i mięsnych kości, jak również zawierać białko niskiej jakości. Niższa jakość składnika będzie wpływała negatywnie na strawność białka i wchłanianie ważnych składników odżywczych, np. Tauryny, której niedobór prowadzi do chorób serca. Uważamy, że gdyby pod tym określeniem kryło się mięso, producent by to wyraźnie zaznaczył. Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Często konserwowana chemicznie. Zwykle determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały.
Świeżo przygotowana jagnięcina
(jak suszona jagnięcina)
Tłuszcz jagnięcy
(jak suszona jagnięcina)
Ryż biały
Jest źródłem węglowodanów i białka, a także w mniejszych ilościach błonnika. Ryż to popularny składnik karm, posiada niewielką wartość odżywczą dla psów, a tym bardziej kotów. Jest łatwo przyswajalny stąd znajduje zastosowanie w karmach hipoalergicznych. Może zawierać arszenik (FDA 2013), dlatego nie powinno się używać jednej karmy z ryżem przez wiele miesięcy czy lat. Karmy z ryżem przyczyniaja się też do utraty tauryny, co może się przyczyniac do jej niedoborów w organizmie i rozwinięcia chorób serca.
Siemię lniane
Naturalne źródło kwasów omega-3, wiaminy E i rozpuszczalnego błonnika. Dobrze działa na układ trawienny stabilizując jego pracę. Zawiera też sporo białka roślinnego, jednak przy takich małych ilościach nie ma to znaczenia.
Lucerna
Dodana w małych ilościach stanowi dobre źródło makro i mikroelementów, jednak lepiej unikać karm, w których stanowi większą część składu (więcej niz kilka procent), gdyż wtedy jej rola zmienia się na tanie źródło białka o niskiej wartości oraz składników antyodżywczych. Może wpływać negatywnie na układ pokarmowy powodując kolkę i podrażnienie.
Minerały
Algi morskie
Suplement omega
Wyciąg z juki
Dodawana w celu zmniejszenia brzydkiego zapachu odchodów.