- 100% naturalnych składników
- wartościowe tłuszcze
- dostarcza dużo omega-3 DHA i EPA
- brak zbóż
- optymalna ilość węglowodanów
- dobre proporcje białka do tłuszczu
- dobrze opisane składniki
- urozmaicony skład
- wysoka strawność
- hipoalergiczna
- odpowiedni stosunek wapń:fosfor
- spełnia zalecenia FEDIAF dla dorosłych psów
- dużo mięsa
- optymalne proporcje podrobów do mięsa
- białko o najwyższej wartości biologicznej
- wartościowe oleje roślinne
- dużo warzyw i/lub owoców
- sposób produkcji zachowujący wszystkie wartości
Uwagi
- bezglutenowa
- nieodpowiedni rozkład energii dla psów sportowych
Główne składniki
- mięso i produkty poch. zwierzęcego
- rośliny strączkowe
- ryby i produkty z ryb
(zgrupowane, po odtworzeniu, „as fed”)
Skład
świeże mięso kozie 5% , świeże mięso z dzika 5% , świeży golec arktyczny 4.5% , świeże mięso z jelenia 4.5% , świeży pstrąg tęczowy 4.5% , świeżego mięsa z kaczki 4.5% , świeża wątroba kacza 4.5% , świeża baranina 4.5% , świeże sardynki całe 4% , świeża wątróbka barania 4% , jagnięcina 3.5% , kaczka 3.5% , dorsz 3.55% , baranina 3.5% , błękitek cały 3.5% , śledź cały 3.5% , makrela cała 3% , czerwona soczewica cała, zielona soczewica cała, fasola pinto cała, zielony groszek cały, ciecierzyca cała, włókna soczewicy, wątroba z dzika 2% , tłuszcz z kaczki 2% , naturalny aromat wieprzowy 2% , olej z łososia 2% , fasola zielona cała, groch żółty cały, chrząstka kozia, świeża wątroba kozia 1% , świeże żwacze kozie 1% , świeże żwacze baranie 1% , świeża flaki z dzika 1% , świeża wątroba jelenia 1% , świeże serce jelenia 1% , świeże serce z dzika 1% , świeże serce kozie 1% , algi brunatne, liofilizowane wątróbki kozie 0.05% , liofilizowana wątroba jelenia 0.05% , dynia piżmowa, cukinia, pasternak, marchew, jabłka, gruszki, jarmuż, liście szpinaku, liście buraka czerwonego, liście rzodkiewki, żurawina cała, jagody całe, korzeń cykorii, kurkuma, korzeń łopianu, lawenda, korzeń prawoślazu, owoc dzikiej różyLegenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
składnik nierozpoznany przez system
Składniki analityczne
Wilgotność: 12%
* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
*** w suchej masie, po odjęciu wody
Białko
Karma zawiera 45.5% białka w suchej masie, (min.42% – maks.48.9%). Odpowiada to 111 g/1000kcal
Tłuszcz
Tłuszczu jest 20.5% w suchej masie, (min.17.9% – maks.25.6%). Odpowiada to 50 g/1000kcal
Energia pochodząca z białka i tłuszczu przekracza 70%, co może być źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczególności może być nieodpowiednia dla psów z chorobami trzustki lub wątroby.
Karma zawiera sporo tłuszczu, jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. Zaprzęgowych lub pracujących.
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 18.2% w s.m. (5.3% – 28.4%). Odpowiada to 44 g/1000kcal.
Popiół
Zawartość popiołu to 10.2% w s.m. (8.9% – 11.5%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 5.7% (3.8% – 7.6%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa i prawdopodobnie będzie wpływało negatywnie na stężenie we krwi ważnego aminokwasu jakim jest tauryna. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Źródła i jakość białka
Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Większość białka zwierzęcego pochodzi z mięsa i podrobów, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało wysoką wartość biologiczną.
Karma zawiera 17 źródeł, w tym 2 pochodzenia roślinnego.
Źródła tłuszczu
Część tego składnika odżywczego osobno dodany tłuszcz, który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno.
Szacujemy, że w większości jest to tłuszcz naturalnie występujący w mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co jest bardzo dobrą sytuacją.
Na plus trzeba zaliczyć dużą zawartość kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z ryb i olejów rybnych, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku oraz mózgu.
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Rozkład energii jest niekorzystny dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów, co może skutkować obniżeniem krótkotrwałej wydajności Natomiast energia z białka i tłuszczu jest odpowiednia dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie, ale zawartość węglowodanów może okazać się zbyt wysoka, co może skutkować spadkiem wydajności.
Opis składników
Świeże mięso kozie
Świeże mięso z dzika
Świeży golec arktyczny
Całe ryby lub ich części. Zwykle są to odpady po oddzieleniu mięsa przeznaczonego do spożycia przez ludzi (np. Ości, płetwy, głowy, wnętrzności z treścią pokarmową, rozpuszczalne frakcje ryb), co zwykle skutkuje obniżeniem jakości i wartości biologicznej białka w stosunku do białka z mięsa. Części inne niż mięso mogą gromadzić więcej toksycznych substancji i metali ciężkich.
Świeże mięso z jelenia
Świeży pstrąg tęczowy
Świeżego mięsa z kaczki
Świeża wątroba kacza
Źródło najwyższej jakości białek, witamin z grupy B, A i żelaza, w nadmiarze (5% i więcej) może szkodzić
Świeża baranina
Świeże sardynki całe
Świeża wątróbka barania
Jagnięcina
Jedno z lepszych źródeł mięsa w diecie psa/kota. Smaczne, zwykle chude i zarazem lekkostrawne, często stosowane w karmach dla alergików. Jak wszystkie czerwone mięsa, zawiera znaczne ilości cholesterolu, tłuszczów trans oraz puryn. Dwa pierwsze nie wpływają negatywnie na zdrowie psów i kotów, ale ze względu na zawartość puryn mięso to nie nadaje się dla psów z niektórymi chorobami. Z lepszych stron tego mięsa trzeba wymienić wysoką zawartość witamin z grupy B, folianów oraz mikro i makroelementów. Zawiera dużo fosforu, żelaza, sodu, potasu, cynku. Składnik o trudnej do ocenienia jakości (nie dotyczny półproduktów typu human-grade). Mogą się w nim znajdować wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nieprzeznaczonych dla ludzi (Rozporządzenie nr 68/2013), łącznie z piórami, dziobami, kopytami, łbami, jednak często są to całe tusze lub ich części, czyli pozostałości po oddzieleniu mięsa przeznaczonego dla ludzi. Składnik może być bogaty w wysokiej jakości białko pochodzące z mięsa i mięsnych kości, jak również zawierać białko niskiej jakości. Niższa jakość składnika będzie wpływała negatywnie na strawność białka i wchłanianie ważnych składników odżywczych, np. Tauryny, której niedobór prowadzi do chorób serca. Uważamy, że gdyby pod tym określeniem kryło się mięso, producent by to wyraźnie zaznaczył.
Kaczka
Składnik o trudnej do ocenienia jakości (nie dotyczny półproduktów typu human-grade). Mogą się w nim znajdować wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nieprzeznaczonych dla ludzi (Rozporządzenie nr 68/2013), łącznie z piórami, dziobami, kopytami, łbami, jednak często są to całe tusze lub ich części, czyli pozostałości po oddzieleniu mięsa przeznaczonego dla ludzi. Składnik może być bogaty w wysokiej jakości białko pochodzące z mięsa i mięsnych kości, jak również zawierać białko niskiej jakości. Niższa jakość składnika będzie wpływała negatywnie na strawność białka i wchłanianie ważnych składników odżywczych, np. Tauryny, której niedobór prowadzi do chorób serca. Uważamy, że gdyby pod tym określeniem kryło się mięso, producent by to wyraźnie zaznaczył.
Dorsz
Baranina
Błękitek cały
Śledź cały
Te tłuste ryby to idealne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokiej jakości białka, ale tylko jeśli produkowane są z całych ryb lub samego ich mięsa. Zawiera sporo jodu, wapnia oraz witaminy D i A.
Makrela cała
Czerwona soczewica cała
Fasola pinto cała
Bogata w węglowodany i białko roślinne. Jak każde białko roślinne, jest ono niepełnowartościowe dla psów i kotów, ze względu na brak wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych lub zawartość aminokwasów ograniczających. Zawiera też spore ilości błonnika wspomagającego trawienie.
Włókna soczewicy
Wątroba z dzika
(jak świeża wątroba kacza)
Tłuszcz z kaczki
Olej z łososia
Bogate źródło kwasów omega-6 i omega-3, głównie DHA i EPA, charakteryzujące się najwyższą biodostępnością. Zawiera duże ilości witaminy A i D. Oleje z ryb mają szereg właściwości prozdrowotnych. Mają działanie antynowotworowe, pomagają leczyć choroby układu krwionośnego, reumatyzm, poprawiają ukrwienie mózgu, wspomagają układ odpornościowy i wiele innych. Wraz ze wzrostem podaży oleju rybnego, rośnie zapotrzebowanie na witaminę E. Olej rybny, w zależności od pochodzenia ryb, może bardzo różnić się jakością, świeżością i stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6. Może zawierać znaczne ilości metali ciężkich, dioksyn i innych toksyn. Pod tym względem lepszym źródłem DHA i EPA od oleju rybnego i oleju z kryla jest fitoplankton i zooplankton.
Fasola zielona cała
Świeża wątroba kozia
Świeże żwacze kozie
Świeże żwacze baranie
Świeża flaki z dzika
(jak kaczka)
Świeża wątroba jelenia
Świeże serce jelenia
Świeże serce z dzika
Świeże serce kozie
Algi brunatne
Liofilizowane wątróbki kozie
Liofilizowana wątroba jelenia