Ocena składu
- dużo mięsa
- optymalne proporcje podrobów do mięsa
- białko o wysokiej wartości biologicznej
- wartościowe tłuszcze
- dostarcza dużo omega-3 DHA i EPA
- brak zbóż
- optymalna ilość węglowodanów
- dużo warzyw i/lub owoców
- dobrze opisane składniki
- urozmaicony skład
- wysoka strawność
- hipoalergiczna
- spełnia zalecenia FEDIAF dla dorosłych psów
- 100% naturalnych składników
- wartościowe oleje roślinne
- dobre proporcje białka do tłuszczu
- sposób produkcji zachowujący wszystkie wartości
Uwagi
- bezglutenowa
- zbyt tłusta dla nieaktywnych
- nieodpowiedni rozkład energii dla psów sportowych
Główne składniki
- mięso i podroby
- ryby i produkty z ryb
- surowe mięso jagnięce
(zgrupowane, po odtworzeniu, „as fed”)
Skład
surowe mięso jelenia szlachetnego 19% , surowe mięso kaczki z kośćmi 18.5% , surowa flądra 13.5% , surowe mięso jagnięce 12% , surowa wątroba kaczki 5% , surowy śledź 4% , surowa wątroba jagnięca 4% , surowa wątroba dzika 2.5% , surowe mięso dzika 2% , surowe mięso kozie 2% , włókno grochu, świeża cała dynia, świeże liście kapusty galicyjskiej, świeża marchew, świeże całe jabłka, surowa kość dzika 1% , surowe nerki jagnięce 1.5% , surowe żołądki jagnięce 1.5% , surowa wątroba kozia 0.6% , surowe żołądki kozie 0.6% , surowe nerki kozie 0.6% , surowe serca kaczki 0.6% , surowa śledziona z dzika 0.5% , suszony kelp, świeże nerki dzika 0.1% , chlorek potasuLegenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
Składniki analityczne
Wilgotność: 8%
* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
*** w suchej masie, po odjęciu wody
Białko
Karma zawiera 40.2% białka w suchej masie, (min.37% – maks.43.5%). Odpowiada to 83 g/1000kcal
Tłuszcz
Tłuszczu jest 37% w suchej masie, (min.33.7% – maks.43.5%). Odpowiada to 76 g/1000kcal
Energia pochodząca z tłuszczu przekracza 35% ME, co może być źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczególności może być nieodpowiednia dla psów z chorobami trzustki lub wątroby.
Karma zawiera dużo tłuszczu, , którego poziom powinien być odpowiedni dla psów bardzo aktywnych, ale może być zbyt wysoki dla psów mało aktywnych, otyłych bądź starszych.
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 7.6% w s.m. (0% – 18.3%). Odpowiada to 16 g/1000kcal.
Popiół
Zawartość popiołu to 9.8% w s.m. (8.6% – 11%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 5.4% (3.6% – 7.3%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa i prawdopodobnie będzie wpływało negatywnie na stężenie we krwi ważnego aminokwasu jakim jest tauryna. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Źródła i jakość białka
Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Większość białka zwierzęcego pochodzi z mięsa i podrobów, ale też z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i przetworzonego białka zwierzęcego (PAP), co oznacza, że powinno dostarczyć Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i mieć wysoką wartość biologiczną, ale niższą niż białko z samego mięsa i podrobów.
Karma zawiera 7 źródeł, w tym 1 pochodzenia roślinnego.
Źródła tłuszczu
Karma nie zawiera dodanego tłuszczu zwierzęcego, co oznacza, że jedynym źródłem tłuszczu jest tłuszcz naturalnie występujący w mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
Na plus trzeba zaliczyć dużą zawartość kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z ryb, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku oraz mózgu.
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Rozkład energii jest niekorzystny dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów, co może skutkować obniżeniem krótkotrwałej wydajności Natomiast energia z białka i węglowodanów jest odpowiednia dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie, ale zawartość tłuszczu może okazać się zbyt wysoka.
Opis składników
Surowe mięso jelenia szlachetnego
Surowe mięso kaczki z kośćmi
Surowa flądra
Surowe mięso jagnięce
Jedno z lepszych źródeł mięsa w diecie psa/kota. Smaczne, zwykle chude i zarazem lekkostrawne, często stosowane w karmach dla alergików. Jak wszystkie czerwone mięsa, zawiera znaczne ilości cholesterolu, tłuszczów trans oraz puryn. Dwa pierwsze nie wpływają negatywnie na zdrowie psów i kotów, ale ze względu na zawartość puryn mięso to nie nadaje się dla psów z niektórymi chorobami. Z lepszych stron tego mięsa trzeba wymienić wysoką zawartość witamin z grupy B, folianów oraz mikro i makroelementów. Zawiera dużo fosforu, żelaza, sodu, potasu, cynku.
Surowa wątroba kaczki
Źródło najwyższej jakości białek, witamin z grupy B, A i żelaza, w nadmiarze (5% i więcej) może szkodzić
Surowy śledź
Całe ryby lub ich części. Zwykle są to odpady po oddzieleniu mięsa przeznaczonego do spożycia przez ludzi (np. Ości, płetwy, głowy, wnętrzności z treścią pokarmową, rozpuszczalne frakcje ryb), co zwykle skutkuje obniżeniem jakości i wartości biologicznej białka w stosunku do białka z mięsa. Części inne niż mięso mogą gromadzić więcej toksycznych substancji i metali ciężkich. Te tłuste ryby to idealne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokiej jakości białka, ale tylko jeśli produkowane są z całych ryb lub samego ich mięsa. Zawiera sporo jodu, wapnia oraz witaminy D i A.
Surowa wątroba jagnięca
Mniam. Źródło najwyższej jakości białek, witamin z grupy B, A i żelaza, w nadmiarze (5% i więcej) może szkodzić
Surowa wątroba dzika
(jak surowa wątroba kaczki)
Surowe mięso dzika
Włókno grochu
Surowa kość dzika
Przetworzone białko zwierzęce produkowane jest wyłącznie z produktów ubocznych pochodzących z określonego gatunku nalezących do kategorii 3, czyli nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi. Materiał kategorii 3 cechuje się niższą wartością biologiczną niż białko z mięsa. Składnik ten obejmuje też mączkę z krwi. Zwykle jest konserwowane chemicznie.
Surowe nerki jagnięce
Surowe żołądki jagnięce
Surowa wątroba kozia
Surowe żołądki kozie
Surowe nerki kozie
Surowe serca kaczki
Surowa śledziona z dzika
(jak surowa kość dzika)
Suszony kelp
Świeże nerki dzika
Chlorek potasu