Ocena składu
- 100% naturalnych składników
- sporo mięsa
- białko o wysokiej wartości biologicznej
- wartościowe tłuszcze
- dostarcza dużo omega-3 DHA i EPA
- brak zbóż
- dobrze opisane składniki
- urozmaicony skład
- wysoka strawność
- hipoalergiczna
- optymalne proporcje podrobów do mięsa
- wartościowe oleje roślinne
- optymalna ilość węglowodanów
- dużo warzyw i/lub owoców
- dobre proporcje białka do tłuszczu
- sposób produkcji zachowujący wszystkie wartości
- spełnia zalecenia FEDIAF dla dorosłych psów
Minusy
- nie spełnia zaleceń FEDIAF dla karm pełnoporcjowych dla dorosłych psów
Uwagi
- bezglutenowa
- za mało tłuszczu dla aktywnych
- nieodpowiedni rozkład energii dla psów pracujących i sportowych
Główne składniki
- mięso i produkty poch. zwierzęcego
- ryby i produkty z ryb
- produkty poch. roślinnego
(zgrupowane, po odtworzeniu, „as fed”)
Skład
świeże mięso kurczaka 20% , świeże organy kurczaka (wątroba, serce) 11% , surowy cały śledź 8% , surowe mięso indyka 6% , surowy cały morszczuk północnopacyficzny 5% , świeże jaja 5% , surowa cała makrela 4% , dehydratyzowany kurczak 4% , dehydratyzowany indyk 4% , dehydratyzowana makrela 4% , dehydratyzowana sardynka 3% , dehydratyzowany śledź 3% , dehydratyzowana sieja kanadyjska 3% , surowa wątroba indyka 3% , włókno soczewicy, cała czerwona soczewica, cała zielona soczewica, cały groch, cała ciecierzyca, cała fasola pinto, skrobia grochowa, cała fasola biała, dehydratyzowany błękitek 1% ,, błonnik jabłkowy , suszony kelp, algi (źródło dha), świeża cała dynia, świeża cała dynia piżmowa, świeża cała cukinia, świeża cała marchew, świeże całe jabłka, świeże całe gruszki, suszony korzeń cykorii, świeży jarmuż, świeży szpinak, świeże liście buraków, świeże liście rzepy, cała żurawina, całe borówki, całe jagody saskatoon, kurkuma, ostropest plamisty, korzeń łopianu, lawenda, korzeń prawoślazu lekarskiego, owoce dzikiej różyLegenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
składnik nierozpoznany przez system
Składniki analityczne
Wilgotność: 12%
* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
*** w suchej masie, po odjęciu wody
Białko
Karma zawiera 44.3% białka w suchej masie, (min.40.9% – maks.47.7%). Odpowiada to 134 g/1000kcal
Tłuszcz
Tłuszczu jest 1.1% w suchej masie, (min.0% – maks.5.7%). Odpowiada to 3 g/1000kcal
Energia pochodząca z białka przekracza 35% ME, co może być źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy.
Dla zachowania dobrego zdrowia, psy aktywne będą wymagać więcej tłuszczu, podobnie jak psy z obniżonym apetytem, ponieważ jest on nośnikiem smaku.
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 39.8% w s.m. (27.5% – 48.6%). Odpowiada to 120 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.
Popiół
Zawartość popiołu to 10.2% w s.m. (8.9% – 11.5%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 4.5% (2.6% – 6.5%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Źródła i jakość białka
Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Większość białka zwierzęcego pochodzi z mięsa i podrobów, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało wysoką wartość biologiczną.
Karma zawiera 12 źródeł, w tym 1 pochodzenia roślinnego.
Źródła tłuszczu
Karma nie zawiera dodanego tłuszczu zwierzęcego, co oznacza, że jedynym źródłem tłuszczu jest tłuszcz naturalnie występujący w mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
Na plus trzeba zaliczyć dużą zawartość kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z ryb, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku oraz mózgu.
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Opis składników
Świeże mięso kurczaka
Wysokiej jakości składnik, bogactwo aminokwasów i kwasów tłuszczowych omega 6.
Wątroba
Źródło najwyższej jakości białek, witamin z grupy B, A i żelaza, w nadmiarze (5% i więcej) może szkodzić
Serce
Surowy cały śledź
Te tłuste ryby to idealne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokiej jakości białka, ale tylko jeśli produkowane są z całych ryb lub samego ich mięsa. Zawiera sporo jodu, wapnia oraz witaminy D i A.
Surowe mięso indyka
Surowy cały morszczuk północnopacyficzny
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż produkt świeży. Składnik opisany jako dehydratyzowany, suszony, sproszkowany lub odwodniony najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowany chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji, jednak spadek wartości odżywczych jest bardzo mały.
Świeże jaja
Źródło pełnowartościowego białka, które posiada najwyższą wartość biologiczną. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy endo- i egzogenne o profilu uznawanym za wzorzec żywienia. Żółtko natomiast zawiera duże ilości tłuszczu, witamin, minerałów i cholesterolu.
Surowa cała makrela
Dehydratyzowany kurczak
Składnik o trudnej do ocenienia jakości (nie dotyczny półproduktów typu human-grade). Mogą się w nim znajdować wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nieprzeznaczonych dla ludzi (Rozporządzenie nr 68/2013), łącznie z piórami, dziobami, kopytami, łbami, jednak często są to całe tusze lub ich części, czyli pozostałości po oddzieleniu mięsa przeznaczonego dla ludzi. Składnik może być bogaty w wysokiej jakości białko pochodzące z mięsa i mięsnych kości, jak również zawierać białko niskiej jakości. Niższa jakość składnika będzie wpływała negatywnie na strawność białka i wchłanianie ważnych składników odżywczych, np. Tauryny, której niedobór prowadzi do chorób serca. Uważamy, że gdyby pod tym określeniem kryło się mięso, producent by to wyraźnie zaznaczył. Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Często konserwowana chemicznie. Zwykle determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały.
Dehydratyzowany indyk
(jak dehydratyzowany kurczak)
Dehydratyzowana makrela
Źródło naturalnych witamin, łatoprzyswajalnych węglowodanów oraz włókna pokarmowego.
Dehydratyzowana sardynka
(jak surowy cały morszczuk północnopacyficzny)
Dehydratyzowany śledź
Całe ryby lub ich części. Zwykle są to odpady po oddzieleniu mięsa przeznaczonego do spożycia przez ludzi (np. Ości, płetwy, głowy, wnętrzności z treścią pokarmową, rozpuszczalne frakcje ryb), co zwykle skutkuje obniżeniem jakości i wartości biologicznej białka w stosunku do białka z mięsa. Części inne niż mięso mogą gromadzić więcej toksycznych substancji i metali ciężkich. Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż produkt świeży. Składnik opisany jako dehydratyzowany, suszony, sproszkowany lub odwodniony najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowany chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji, jednak spadek wartości odżywczych jest bardzo mały. Te tłuste ryby to idealne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokiej jakości białka, ale tylko jeśli produkowane są z całych ryb lub samego ich mięsa. Zawiera sporo jodu, wapnia oraz witaminy D i A.
Surowa wątroba indyka
(jak wątroba)
Włókno soczewicy
Cała czerwona soczewica
Cała fasola pinto
Bogata w węglowodany i białko roślinne. Jak każde białko roślinne, jest ono niepełnowartościowe dla psów i kotów, ze względu na brak wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych lub zawartość aminokwasów ograniczających. Zawiera też spore ilości błonnika wspomagającego trawienie.
Skrobia grochowa
Źródło węglowodanów z grochu, głównie amylozy, zawiera tylko śladowe ilości białka roślinnego. Stosowany jako tanie źródło energii, a karmach bezzbożowych również jako “klej” do formowania granulek (w zamian glutenu).
Cała fasola biała
(jak cała fasola pinto)
Dehydratyzowany błękitek
Całe ryby lub ich części. Zwykle są to odpady po oddzieleniu mięsa przeznaczonego do spożycia przez ludzi (np. Ości, płetwy, głowy, wnętrzności z treścią pokarmową, rozpuszczalne frakcje ryb), co zwykle skutkuje obniżeniem jakości i wartości biologicznej białka w stosunku do białka z mięsa. Części inne niż mięso mogą gromadzić więcej toksycznych substancji i metali ciężkich.
Błonnik jabłkowy
Bezwartościowy produkt uboczny pochodzący z przemysłu rolniczego. Źródło nierozpuszczalnego włókna roślinnego. Dodawany jako wypełniacz w karmach odchudzających, wpływa na uczucie sytości. Niestety mimo tej zalety, jest to nienaturalny składnik w diecie psa czy kota, różniący się znacznie od włókien występujących naturalnie w warzywach czy owocach.
Suszony kelp
Źródło dha
Suszony korzeń cykorii
Źródło włókna pokarmowego, głównie inuliny (fruktooligosacharyd).