O'Canis z wołowiną
karma dla psów

Ocena składu

7/ 10
  • 100% naturalnych składników
  • dużo mięsa
  • białko o wysokiej wartości biologicznej
  • brak zbóż
  • dobrze opisane składniki
  • wysoka strawność
  • hipoalergiczna
  • spełnia zalecenia FEDIAF dla dorosłych psów
  • optymalne proporcje podrobów do mięsa
  • wartościowe tłuszcze
  • dostarcza dużo omega-3 DHA i EPA
  • wartościowe oleje roślinne
  • optymalna ilość węglowodanów
  • dużo warzyw i/lub owoców
  • dobre proporcje białka do tłuszczu
  • sposób produkcji zachowujący wszystkie wartości

Uwagi

  • bezglutenowa
  • nieodpowiedni rozkład energii dla psów pracujących
wersja testowa 0.9.47-c03d ( 18 września 2024 )

Oceny

Odżywczość
Składniki
Mięso mięśniowe
(z czego świeże)
Podroby
Warzywa i owoce *
Białko zwierzęce
Energia
367kcal

Dowiedz się co oznaczają oceny

Główne składniki

  • mięso
  • słodkie ziemniaki
  • warzywa

(zgrupowane, po odtworzeniu, „as fed”)

Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Strawność
Wapń:Fosfor (brak danych)
Białko:Tłuszcz

Skład

świeże mięso wołowe 40%, suszone mięso wołowe 24%, słodkie ziemniaki 12%, suszona dynia 6%, olej rzepakowy 2%, błonnik grochowy 2%, pietruszka 2%, czerwony burak 2%, marchew 2%, rozmaryn 2%, koper włoski 2%, juka schidigera 1%, jabłko 1%, gruszka 1%, nasiona ostropestu 1%

Legenda:

składnik korzystny i bezpieczny

składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy

składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny

pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu

Składniki analityczne

Białko
Tłuszcz
Popiół
Włókno
NFE**
28.8%
12.2%
5.6%
3.7%
41.7%
w s.m.*
31.3%
13.3%
6.1%
4%
45.3%

Wilgotność: 8%

* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.

** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.

*** w suchej masie, po odjęciu wody

W celu równego porównania karm o różnych poziomach wilgotności (suche, mokre, półwilgotne) musimy odjąć od całago składu wodę. Jest to tzw. analiza w suchej masie (s.m.) i jest podstawą do wielu obliczeń i rozważań. Do porównania karm o różnej energetyczności pomocny jest wskaźnik wagi składnika na każde 1000 kcal energii metabolicznej karmy. Karmy o większej zawartości energii będą musiały mieć więcej składników odżywczych w celu zaspokojenia potrzeb zwierzęcia.
Białko

Karma zawiera 31.3% białka w suchej masie, (min.28%maks.34.6%). Odpowiada to 78 g/1000kcal

Procentowa liczba nie mówi nic o jego jakości, ponieważ może pochodzić ono nie tylko z mięśni, ale i z innych części (np. z kopyt) lub z roślin, co znacznie obniżyłoby jego wartość. Z tego względu w celu zaspokojenia minimalnego zapotrzebowania, FEDIAF zaleca minimum 18% w s.m. oraz 21% w s.m. dla psów mniej aktywnych. Dla psów starszych ta wartość będzie jeszcze większa, ok. 25%.
Tłuszcz

Tłuszczu jest 13.3% w suchej masie, (min.11.1%maks.17.6%). Odpowiada to 33 g/1000kcal

Energia pochodząca z tłuszczu przekracza 25% ME. Karma może być nieodpowiednia dla psów z chorobami trzustki lub wątroby, ze względu na ilość tłuszczu.

Karma zawiera sporo tłuszczu, jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. Zaprzęgowych lub pracujących.

Węglowodany

Obliczona ilość węglowodanów wynosi 45.3% w s.m. (33.7%54.8%). Odpowiada to 114 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.

Według badań naukowych, węglowodany w diecie dzikich psów stanowią ok. 5-10%, dlatego dorosłe i zdrowe psy nie wymagają w diecie tylu węglowodanów, a nawet psy mogą całkowicie się bez nich obejść, ponieważ glukozę jako źródło energii organizm psa potrafi wytworzyć z białka. Nadmiar węglowodanów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym może też powodować szereg problemów behawioralnych i problemy z pamięcią. Wyjątkiem, kiedy duża podaż węglowodanów jest przydatna, mogą być psy sportowe, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Poza tym wyjątkiem, jedynym uzasdnieniem wysokiej zawartości węglowodanów w karmach komercyjnych są względy ekonomiczne – węglowodany ze zbóż są najtańsze, lub zdrowotne – w karmach dla psów chorych o specjalnych wymaganiach.

Popiół

Zawartość popiołu to 6.1% w s.m. (5%7.2%). Jest to optymalny poziom.

Popiół to nic innego jak minerały, głównie związki wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, cynku. Nie stanowi źródła energii i może wpływać na uczucie sytości. Dobre jakościowo karmy cechuje niska zawartość popiołu poniżej 7%. Popiół wpływa na strawność, jego wyższe wartości w suchych karmach często wskazują na gorsze składniki.
Włókno

Zawartość włókna wynosi 4% (2.2%5.9%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka

Jest to parametr określający maksymalną strawność karmy, ponieważ wpływ na strawność ma bardzo dużo czynników jak zawartość włókna, popiołu oraz jakość składników, szczególnie białka, łącznie z osobniczymi cechami zwierzęcia, jego stanem zdrowia, wiekiem itp. W przypadku karm niskiej jakości, rzeczywista wartość będzie niższa, a dla karm wysokiej jakości – wyższa. Badania pokazały, że średia strawność karm suchych wynosi 81% dla białka, 85% dla tłuszczu i 79% dla węglowodanów, dlatego powstał pogląd, że powinno się wybierać karmy o strawności przynajmniej 80%. W przypadku karm najwyższej jakości zmierzona strawność wynosiła odpowiednio 89%, 95% i 88%.

Źródła i jakość białka

Jakość i pochodzenie ma duży wpływ na utrzymanie dobrej kondycji zwierzęcia oraz smakowitość karmy. Badania naukowe potwierdzają, że białko zwierzęce ma przewagę nad roślinnym. Jak już pewnie wiesz, psy to oportunistyczni mięsożercy dlatego tak ważne jest, aby białko pochodzenia zwierzęcego stanowiło 100% białka zawartego w karmie,co gwarantuje odpowiednią podaż aminokwasów, których zawsze brakuje w roślinach. Niższa wartość biologiczna białka będzie skutkowała zwiększonym zapotrzebowaniem na ten składnik oraz większą produkcją szkodliwych ubocznych produktów przemiany materii, a w skrajnych przypadkach chorobami, zanikiem mięśni i pogorszeniem stanu zwierząt chorych (np. ostra lub przewlekła niewydolność nerek).
Po wykonaniu obliczeń okazuje się, że karma może zawierać aż 91 procent białka pochodzenia zwierzęcego, resztę stanowi białko roślinne. Przekłada się to na aż 29% białka zwierzęcego w suchej masie, w porównaniu do 31% całkowitej ilości białka w s. M.

Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.

Większość tych parametrów bada się w laboratorium z wykorzystaniem psów. My, tak samo jak robią to producenci nietestujący karm na zwierzętach, możemy tylko z grubsza oszacować jego jakość na podstawie średnich parametrów składników dostępnych w wielu badaniach naukowych oraz wpływu sposobu produkcji karmy. Przykładowo produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (np. “kurczak”) w stosunku do mięsa (np. “mięso z kurczaka”, “wątroba”) będą mieć niższą jakość białka ze względu na wysoki udział tkanki łącznej (kolagen) i kości, podobnie ze składnikami świeżymi vs suszonymi (np. mączki), które są dwukrotnie poddawane działaniu wysokiej temperatury co wpływa na ich wartość.

Całe białko zwierzęce pochodzi z mięsa, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało wysoką wartość biologiczną.

Karma zawiera tylko jedno źródło.

Źródła tłuszczu

Karma nie zawiera dodanego tłuszczu zwierzęcego, co oznacza, że jedynym źródłem tłuszczu jest tłuszcz naturalnie występujący w mięsie.

Niekorzystny może być występujący w składzie olej roślinny, który dostarcza głównie kwasy omega-6 występujące już naturalnie w tłuszczu zwierzęcym, a w szczególności zwierząt hodowlanych wykorzystywanych w produkcji karm. Jego ilość może zaburzyć proporcje kwasów omega 3 do omega 6, co ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Organizmy psów nie są w stanie przetworzyć kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego do kwasów omega-3 DHA i EPA w wystarczającej ilości, a ich wykorzystanie jest obraczone produkcją szkodliwych związków (wolne rodniki itp.), które powodują stany zapalne organizmu, nowotwory, choroby skóry. Przewagę będą mieć tutaj oleje rybne, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku ora mózgu.

Karma najprawdopodobniej zawiera bardzo małe ilości kwasów omega-3 DHA i EPA.

Energia

Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Jest to energia jaką zwierzę zużywa na procesy metaboliczne, regulację temperatury, procesy trawienia i aktywność fizyczną. Tutaj została obliczona na podstawie zaawansowanych wzorów opracowanych przez Narodową Radę Badań Naukowych USA (ang. National Research Council), które uznawane są za standard w branży będąc najbliższymi rzeczywistości.
367 kcal/100g
Rozkład energii ze składników odżywczych
W tym wykresie kluczowy jest stosunek energii pozyskanej z białka do energii pozyskanej z tłuszczu. Badania naukowe wykazały, że psy instynktownie wybierają pokarm, w którym w/w stosunek leżał w górnej granicy zakresu 0.6 – 0.9, a energia z węglowodanów była mniejsza niż 10%.
Stosunek energii z białka do tłuszczu wynosi 1 (leży poza zalecanym zakresem), a stosunek procentowej ilości tłuszczu do białka to 42%.
1

Energia z tłuszczu i węglowodanów jest odpowiednia dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów, ale zawartość białka może okazać się zbyt wysoka, co może skutkować obniżeniem krótkotrwałej wydajności. Natomiast rozkład energii jest nieodpowiedni dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie.

Opis składników

Świeże mięso wołowe
Bardzo dobry składnik mięsny, ma jedną z najwyższych wartości biologicznych białka, a jego przyswajalność waha się od 70% do blisko 100%. Zawiera dużo minerałów takich jak fosfor, cynk, żelazo i selen. Cechuje się wysoką smakowitością dla psów i kotów. Jak wszystkie czerwone mięsa, zawiera znaczne ilości cholesterolu, tłuszczów trans oraz puryn. Dwa pierwsze nie wpływają negatywnie na zdrowie psów i kotów, ale ze względu na zawartość puryn mięso to nie nadaje się dla psów z niektórymi chorobami.

Suszone mięso wołowe
(jak świeże mięso wołowe)

Słodkie ziemniaki
Produkt suszony – po nawodnieniu będzie go kilka razy więcej. Popularny składnik w karmach bezzbożowych, źródło dobrych węglowodanów i niewielkiej ilości białka.

Błonnik grochowy

Rozmaryn

Juka schidigera
Dodawana w celu zmniejszenia brzydkiego zapachu odchodów.

Nasiona ostropestu