Medica
sucha karma dla psów

Ocena składu

1/ 10
  • brak zbóż
  • dobre proporcje białka do tłuszczu
  • dobrze opisane składniki
  • wysoka strawność
  • spełnia zalecenia FEDIAF dla dorosłych psów
  • 100% naturalnych składników
  • dużo mięsa
  • optymalne proporcje podrobów do mięsa
  • białko o najwyższej wartości biologicznej
  • wartościowe tłuszcze
  • dostarcza dużo omega-3 DHA i EPA
  • wartościowe oleje roślinne
  • optymalna ilość węglowodanów
  • dużo warzyw i/lub owoców
  • urozmaicony skład
  • hipoalergiczna
  • sposób produkcji zachowujący wszystkie wartości

Uwagi

  • bezglutenowa
  • rozkład energii korzystny dla psów sportowych
  • nieodpowiedni rozkład energii dla psów pracujących
wersja testowa 0.9.54-2d27 ( 4 kwietnia 2025 )

Oceny

Odżywczość
Składniki
Produkty uboczne i mięso
(z czego świeże)
Warzywa i owoce *
Białko zwierzęce
Energia
389kcal

Dowiedz się co oznaczają oceny

Główne składniki

  • ziemniaki
  • pozostałe

(zgrupowane, po odtworzeniu, „as fed”)

Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Strawność
Wapń:Fosfor (brak danych)
Białko:Tłuszcz

Skład

ziemniaki 21%, płatki ziemniaczane 19%, białko ziemniaczane 17.7% , świeża konina 10%, tłuszcz drobiowy, skrobia ziemniaczana 8.6% , białko końskie 4%, olej słonecznikowy 1%, olej z konopi 1%, fosforan jednowapniowy, olej z ryb 0.75% , wątróbka drobiowa, hydrolizowana 0.7% , olej z ogórecznika lekarskiego 0.25% , węglan wapnia

Legenda:

składnik korzystny i bezpieczny

składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy

składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny

pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu

składnik nierozpoznany przez system

Składniki analityczne

Białko
Tłuszcz
Popiół
Włókno
NFE**
25%
15.5%
4.7%
3.1%
43.7%
w s.m.*
27.2%
16.8%
5.1%
3.4%
47.5%

Wilgotność: 8%

* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.

** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.

*** w suchej masie, po odjęciu wody

W celu równego porównania karm o różnych poziomach wilgotności (suche, mokre, półwilgotne) musimy odjąć od całago składu wodę. Jest to tzw. analiza w suchej masie (s.m.) i jest podstawą do wielu obliczeń i rozważań. Do porównania karm o różnej energetyczności pomocny jest wskaźnik wagi składnika na każde 1000 kcal energii metabolicznej karmy. Karmy o większej zawartości energii będą musiały mieć więcej składników odżywczych w celu zaspokojenia potrzeb zwierzęcia.
Białko

Karma zawiera 27.2% białka w suchej masie, (min.23.9%maks.30.4%). Odpowiada to 64 g/1000kcal

Procentowa liczba nie mówi nic o jego jakości, ponieważ może pochodzić ono nie tylko z mięśni, ale i z innych części (np. z kopyt) lub z roślin, co znacznie obniżyłoby jego wartość. Z tego względu w celu zaspokojenia minimalnego zapotrzebowania, FEDIAF zaleca minimum 18% w s.m. oraz 21% w s.m. dla psów mniej aktywnych. Dla psów starszych ta wartość będzie jeszcze większa, ok. 25%.
Tłuszcz

Tłuszczu jest 16.8% w suchej masie, (min.14.7%maks.21.2%). Odpowiada to 40 g/1000kcal

Energia pochodząca z tłuszczu przekracza 35% ME, co może być źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczególności może być nieodpowiednia dla psów z chorobami trzustki lub wątroby.

Karma zawiera sporo białka i tłuszczu, jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. Zaprzęgowych lub pracujących.

Węglowodany

Obliczona ilość węglowodanów wynosi 47.5% w s.m. (35.9%57%). Odpowiada to 112 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.

Według badań naukowych, węglowodany w diecie dzikich psów stanowią ok. 5-10%, dlatego dorosłe i zdrowe psy nie wymagają w diecie tylu węglowodanów, a nawet psy mogą całkowicie się bez nich obejść, ponieważ glukozę jako źródło energii organizm psa potrafi wytworzyć z białka. Nadmiar węglowodanów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym może też powodować szereg problemów behawioralnych i problemy z pamięcią. Wyjątkiem, kiedy duża podaż węglowodanów jest przydatna, mogą być psy sportowe, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Poza tym wyjątkiem, jedynym uzasdnieniem wysokiej zawartości węglowodanów w karmach komercyjnych są względy ekonomiczne – węglowodany ze zbóż są najtańsze, lub zdrowotne – w karmach dla psów chorych o specjalnych wymaganiach.

Popiół

Zawartość popiołu to 5.1% w s.m. (4%6.2%). Jest to optymalny poziom.

Popiół to nic innego jak minerały, głównie związki wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, cynku. Nie stanowi źródła energii i może wpływać na uczucie sytości. Dobre jakościowo karmy cechuje niska zawartość popiołu poniżej 7%. Popiół wpływa na strawność, jego wyższe wartości w suchych karmach często wskazują na gorsze składniki.
Włókno

Zawartość włókna wynosi 3.4% (1.5%5.2%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka

Jest to parametr określający maksymalną strawność karmy, ponieważ wpływ na strawność ma bardzo dużo czynników jak zawartość włókna, popiołu oraz jakość składników, szczególnie białka, łącznie z osobniczymi cechami zwierzęcia, jego stanem zdrowia, wiekiem itp. W przypadku karm niskiej jakości, rzeczywista wartość będzie niższa, a dla karm wysokiej jakości – wyższa. Badania pokazały, że średia strawność karm suchych wynosi 81% dla białka, 85% dla tłuszczu i 79% dla węglowodanów, dlatego powstał pogląd, że powinno się wybierać karmy o strawności przynajmniej 80%. W przypadku karm najwyższej jakości zmierzona strawność wynosiła odpowiednio 89%, 95% i 88%.

Źródła i jakość białka

Jakość i pochodzenie ma duży wpływ na utrzymanie dobrej kondycji zwierzęcia oraz smakowitość karmy. Badania naukowe potwierdzają, że białko zwierzęce ma przewagę nad roślinnym. Jak już pewnie wiesz, psy to oportunistyczni mięsożercy dlatego tak ważne jest, aby białko pochodzenia zwierzęcego stanowiło 100% białka zawartego w karmie,co gwarantuje odpowiednią podaż aminokwasów, których zawsze brakuje w roślinach. Niższa wartość biologiczna białka będzie skutkowała zwiększonym zapotrzebowaniem na ten składnik oraz większą produkcją szkodliwych ubocznych produktów przemiany materii, a w skrajnych przypadkach chorobami, zanikiem mięśni i pogorszeniem stanu zwierząt chorych (np. ostra lub przewlekła niewydolność nerek).
Po wykonaniu obliczeń okazuje się, że karma może zawierać tylko 21 procent białka pochodzenia zwierzęcego, resztę stanowi białko roślinne. Przekłada się to na tylko 6% białka zwierzęcego w suchej masie, w porównaniu do 27% całkowitej ilości białka w s. M.

Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.Duża ilość niepełnowartościowego białka roślinnego to duże obciążenie organizmu szkodliwymi produktami przemiany materii (np. mocznik, kreatynina). Jest to szczególnie ważne w przypadku psów chorych (niewydolność nerek itp.), starszych lub na diecie.

Większość tych parametrów bada się w laboratorium z wykorzystaniem psów. My, tak samo jak robią to producenci nietestujący karm na zwierzętach, możemy tylko z grubsza oszacować jego jakość na podstawie średnich parametrów składników dostępnych w wielu badaniach naukowych oraz wpływu sposobu produkcji karmy. Przykładowo produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (np. “kurczak”) w stosunku do mięsa (np. “mięso z kurczaka”, “wątroba”) będą mieć niższą jakość białka ze względu na wysoki udział tkanki łącznej (kolagen) i kości, podobnie ze składnikami świeżymi vs suszonymi (np. mączki), które są dwukrotnie poddawane działaniu wysokiej temperatury co wpływa na ich wartość.

Większość białka zwierzęcego pochodzi z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i z przetworzonego białka zwierzęcego (PAP) oraz częściowo z mięsa, co oznacza, że powinno dostarczyć Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i mieć dość wysoką wartość biologiczną, ale niższą niż mięso i podroby.Natomiast biorąc pod uwagę niską zawartość białka zwierzęcego , uważamy, że karma może nie dostarczyć zadowalającej ilości niezbędnych aminokwasów egzogennych, choć najprawdopodobniej spełni minimalne wymagania żywieniowe FEDIAF. Niska jakość białka to duże obciążenie organizmu szkodliwymi produktami przemiany materii (np. mocznik, kreatynina). Jest to szczególnie ważne w przypadku psów chorych (niewydolność nerek itp.), starszych lub na diecie.

Karma zawiera 4 źródła, w tym 2 pochodzenia roślinnego.

Źródła tłuszczu

Większość tego składnika odżywczegoosobno dodany tłuszcz, który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno. Dodane tłuszcze to prawdopodobnie składnik nieznanego pochodzenia i o niskiej wartości, zwykle wytopione z odpadów z przemysłu spożywczego.

Pozostała część to tłuszcz naturalnie występujący w mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego.

Niekorzystny może być występujący w składzie olej roślinny, który dostarcza głównie kwasy omega-6 występujące już naturalnie w tłuszczu zwierzęcym, a w szczególności zwierząt hodowlanych wykorzystywanych w produkcji karm. Jego ilość może zaburzyć proporcje kwasów omega 3 do omega 6, co ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Organizmy psów nie są w stanie przetworzyć kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego do kwasów omega-3 DHA i EPA w wystarczającej ilości, a ich wykorzystanie jest obraczone produkcją szkodliwych związków (wolne rodniki itp.), które powodują stany zapalne organizmu, nowotwory, choroby skóry. Przewagę będą mieć tutaj oleje rybne, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku ora mózgu.

Karma zawiera źródło kwasów omega-3 DHA i EPA, ale może być za mało.

Energia

Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Jest to energia jaką zwierzę zużywa na procesy metaboliczne, regulację temperatury, procesy trawienia i aktywność fizyczną. Tutaj została obliczona na podstawie zaawansowanych wzorów opracowanych przez Narodową Radę Badań Naukowych USA (ang. National Research Council), które uznawane są za standard w branży będąc najbliższymi rzeczywistości.
389 kcal/100g
Rozkład energii ze składników odżywczych
W tym wykresie kluczowy jest stosunek energii pozyskanej z białka do energii pozyskanej z tłuszczu. Badania naukowe wykazały, że psy instynktownie wybierają pokarm, w którym w/w stosunek leżał w górnej granicy zakresu 0.6 – 0.9, a energia z węglowodanów była mniejsza niż 10%.
Stosunek energii z białka do tłuszczu wynosi 0.7 (mieści się w zalecanym zakresie), a stosunek procentowej ilości tłuszczu do białka to 62%.
0.7

Energia z białka, tłuszczu i węglowodanów jest odpowiednia dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Natomiast rozkład energii jest nieodpowiedni dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie.

Opis składników

Ziemniaki
Produkt suszony – po nawodnieniu będzie go kilka razy więcej. Popularny składnik w karmach bezzbożowych, źródło dobrych węglowodanów i niewielkiej ilości białka.

Płatki ziemniaczane
(jak ziemniaki)

Świeża konina
Składnik o trudnej do ocenienia jakości (nie dotyczny półproduktów typu human-grade). Mogą się w nim znajdować wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nieprzeznaczonych dla ludzi (Rozporządzenie nr 68/2013), łącznie z piórami, dziobami, kopytami, łbami, jednak często są to całe tusze lub ich części, czyli pozostałości po oddzieleniu mięsa przeznaczonego dla ludzi. Składnik może być bogaty w wysokiej jakości białko pochodzące z mięsa i mięsnych kości, jak również zawierać białko niskiej jakości. Niższa jakość składnika będzie wpływała negatywnie na strawność białka i wchłanianie ważnych składników odżywczych, np. Tauryny, której niedobór prowadzi do chorób serca. Uważamy, że gdyby pod tym określeniem kryło się mięso, producent by to wyraźnie zaznaczył.

Tłuszcz drobiowy
Producent nie podaje z jakiego gatunku drobiu pochodzi tłuszcz, produkowane z ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nie przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

Skrobia ziemniaczana
Źródło węglowodanów bez żadnych wartości odżywczych dla psa czy kota. Produkt przetwarzania ziemniaków pozostały po wypłukaniu białka oraz usunięciu skóry zawierającej witaminy i minerały. Od czasu wzrostu popularności karm bezzbożowych zaczęła być stosowana jako zamiennik glutenu, czyli spoiwo. Bez niego chrupki suchej karmy po prostu by się rozpadły.

Białko końskie
Przetworzone białko zwierzęce produkowane jest wyłącznie z produktów ubocznych pochodzących z określonego gatunku nalezących do kategorii 3, czyli nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi. Materiał kategorii 3 cechuje się niższą wartością biologiczną niż białko z mięsa. Składnik ten obejmuje też mączkę z krwi. Zwykle jest konserwowane chemicznie.

Olej z konopi
Nieznanego pochodzenia i wartości tłuszcze, wytopione z odpadów z przemysłu spożywczego; jak pokazują badania, tłuszcze te oprócz źródła energii nie wykazują szczególnych właściwości prozdrowotnych, mogą być zbliżone jakością do przepalonych olejów z przemysłu gastronomicznego.

Fosforan jednowapniowy

Wątróbka drobiowa
Źródło najwyższej jakości białek, witamin z grupy B, A i żelaza, w nadmiarze (5% i więcej) może szkodzić

Węglan wapnia