John Dog indyk z wołowiną i warzywami

6.2na 10

Plusy

  • przejrzysty skład
  • brak zbóż
  • dobre tłuszcze
  • zawiera omega-3 DHA i EPA
  • dobre proporcje białka do tłuszczu
  • hipoalergiczna
  • wysoka strawność
  • bezglutenowa
  • wysoki stosunek wapń:fosfor

Minusy

  • mało podrobów
  • dużo węglowodanów
  • dużo roślin strączkowych
Odżywczość
60%
Składniki
64%
Mięso mięśniowe
19%
Podroby
0%
Warzywa i owoce
7%
Białko zwierzęce
25%
Energia
387kcal
Opłacalność
60%


Przeczytaj tu co oznaczają oceny

Koszt i porcja

Waga Twojego psa
Aktywność
Kastrat
    
Dzienna porcja
 g
 kcal
Dzienny koszt
 zł

Białko:  g

Woda:  g

Otwórz Zaawansowany kalkulator

O karmie w skrócie

John Dog indyk z wołowiną i warzywami jest karmą suchą ekstrudowaną. Na uwagę zasługuje mnogość użytych składników. Na plus trzeba zaliczyć dodatek kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z olejów rybnych. Głównym źródłem białka są: wołowina, hydrolizowane białko kurczaka i indyk, a profil składników odżywczych jest dość dobry dla przeciętnego psa, spełnia minimalne zalecenia FEDIAF. Karma otrzymuje od nas 6.2 punktów na 10 możliwych.
Kraj pochodzenia: Polska

Skład

suszona wołowina 20%, 17.5% świeżego indyka, płatki ziemniaczane 12.5%, groszek 10%, groszek łuskany 10%, tłuszcz zwierzęcy (drobiowy), hydrolizowane białko kurczaka, 5% suszonego indyka, siemię lniane, suszone jabłka, pulpa buraczana, świeży olej z łososia, drożdże browarniane, mączka chleba świętojańskiego, mos (manno- oligosacharydy), suszona cykoria (naturalne źródło fos i inuliny), suszona marchew, s, t, p, p, (trójpolifosforan sodowy), glukozamina, chondroityna, suszona żurawina, suszony szpinak, suszone brokuły, suszone jagody, ekstrakty roślinne (rosemarinus sp, , curcuma sp, , citrus sp, , vitis sp, , syzygium sp, , yucca schidigera),

Legenda:

składnik korzystny i bezpieczny

składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy

składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny

pozostałe składniki neutralne lub o nieznanym działaniu

Składniki analityczne

Białko
Tłuszcz
Popiół
Włókno
NFE2
dekl.
30%
18%
8%
3.5%
32.5%
min.1
27%
15.8%
7%
1.8%
21.3%
maks.1
33%
22.5%
9%
5.2%
41.4%
w s.m.3
32.6%
19.6%
8.7%
3.8%
35.3%
Wapń
Fosfor
Stosunek Ca:P
Potas
Sód
dekl.
1.6%
0.9%
1.8
b/d
b/d
min.1
1.3%
0.7%
1.2
b/d
b/d
maks.1
2.2%
1.1%
3.1
b/d
b/d
w s.m.
1.7%
1%
0%
0%

Wilgotność: 8%

1 wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.

2 związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.

3 w suchej masie, po odjęciu wody

Dopóki Twój pies nie jest chory, w wieku szczenięcym lub podeszłym, prawdopodobnie wystarczy, że będziesz trzymał się pożywienia o parametrach w zielonym zakresie.

Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Strawność
W celu równego porównania karm o różnych poziomach wilgotności (suche, mokre, półwilgotne) musimy odjąć od całago składu wodę. Jest to tzw. analiza w suchej masie (s.m.) i jest podstawą do wielu obliczeń i rozważań. Do porównania karm o różnej energetyczności pomocny jest wskaźnik wagi składnika na każde 1000 kcal energii metabolicznej karmy. Karmy o większej zawartości energii będą musiały mieć więcej składników odżywczych w celu zaspokojenia potrzeb zwierzęcia.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Omówienie składu

W tej części naszej recenzji przyjrzymy się bliżej składowi karmy jaki producent umieścił na opakowaniu. Wykresy pomogą Ci popatrzeć na skład bardziej obrazowo, co da Ci lepsze pojęcie o właściwościach karmy.

Zacznijmy od złej wiadomości. Karma zawiera składniki, które nie są naturalne. Oznacza to, że składniki te mogły zostać przetworzone przy użyciu substancji chemiczych np. Hydrolizowane białko kurczaka. W składzie znajduje się mało podrobów będących źródłem ważnych składników odżywczych.

Skład karmy ma jednak więcej plusów niż minusów,, z których należałoby wymienić to, że składniki karmy są opisane w sposób niebudzący wątpliwości co do faktycznego stanu i pochodzenia i żaden z nich nie jest uznawany za mogący powodować alergie. Procentowa ilość składników odżywczych spełnia zalecenia FEDIAF. Brak jest glutenu ani zbóż mogących być przyczyną wielu problemów zdrowotnych.

Realny skład karmy

Specjalnie na potrzeby serwisu opracowaliśmy zaawansowane algorytmy analizujące skład, co pozwoliło nam na podjęcie próby odtworzenia rzeczywistej wagi surowców użytych do produkcji tej karmy, nawet jeśli producent nie podaje ich procentowego udziału. Tak mógłby wyglądać skład pokarmu gotowanego dostarczającego tyle samo składników odżywczych co 100g tej karmy(dowiedz się więcej).

ingredient,value,cat płatki ziemniaczane,23.6,rs suszona wołowina,19.4,zw groszek,14.8,rs groszek łuskany,13.6,rs suszonego indyka,7.1,zw świeżego indyka,6.5,zw suszone owoce*,5.4,rs tłuszcz zwierzęcy drobiowy*,3.4,zw pozostałe,6.4,rs

Tak prezentuje się skład po zrupowaniu składników należących do tej samej kategorii:

ingredient,value,cat mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego,32.9,zw rośliny strączkowe,29,rs płatki ziemniaczane,23.6,rs suszone owoce,5.4,rs pozostałe,3.8,rs tłuszcz zwierzęcy drobiowy,3.4,zw hydrolizowane białko kurczaka,1.9,zw
Techniką często wykorzystywaną przez producentów jest rozdzielanie półproduktów tego samego pochodzenia na różne gatunki czy odmiany, aby półprodukty mięsne znalazły się na pierwszych miejscach listy składników (ang. ingredient splitting). Poddając skład karmy odwrotnemu procesowi dowiemy się co tak na prawdę może stanowić główną część pokarmu.

Obliczyliśmy również przewidywaną łączną zawartość mięsa, podrobów i produktów ubocznych (z tłuszczem zwierzęcym) , która wynosi ok. 35 procent wśród świeżych odpowiedników.

Dlaczego obliczona zawartość mięsa różni się od deklaracji producenta przeczytasz tu.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Ankieta:
Czy podałbyś tę karmę swojemu psu?

100% TakVS
0% Nie

Analiza wartości odżywczych

Białko

Karma zawiera 32.6% białka w s.m., (min.29.3%maks.35.9%). Odpowiada to 78 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg.

Procentowa liczba nie mówi nic o jego jakości, ponieważ może pochodzić ono nie tylko z mięśni, ale i z innych części (np. z kopyt) lub z roślin, co znacznie obniżyłoby jego wartość. Z tego względu w celu zaspokojenia minimalnego zapotrzebowania, FEDIAF zaleca minimum 18% w s.m. oraz 21% w s.m. dla psów mniej aktywnych. Dla psów starszych ta wartość będzie jeszcze większa, ok. 25%.

Więcej o jakości białka w tej karmie przeczytasz w części Źródła i jakość białka.

Tłuszcz

Tłuszczu jest 19.6% (17.1%24.5%). Odpowiada to 47 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg.

Udział tłuszczu przekracza 35% ME, co może byc źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczegolnosci może być nieodpowiednia dla psów z chrobami trzustki lub wątroby.

Więcej o tłuszczu zawartym w tej karmie przeczytasz w części Źródła tłuszczu.

Karma zawiera sporo tłuszczu jednak jego ilość może być niewystarczająca dla psów niektórych psów bardzo aktywnych np. zaprzęgowych lub pracujących.
Więcej o energii z tłuszczu i białka w tej karmie przeczytasz w części Energia

Węglowodany

Obliczona ilość węglowodanów wynosi 35.3% (23.2%45%). Odpowiada to 84 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.

Według badań naukowych, węglowodany w diecie dzikich psów stanowią ok. 5-10%, dlatego dorosłe i zdrowe psy nie wymagają w diecie tylu węglowodanów, a nawet psy mogą całkowicie się bez nich obejść, ponieważ glukozę jako źródło energii organizm psa potrafi wytworzyć z białka. Nadmiar węglowodanów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym może też powodować szereg problemów behawioralnych i problemy z pamięcią. Wyjątkiem, kiedy duża podaż węglowodanów jest przydatna, mogą być psy sportowe, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Poza tym wyjątkiem, jedynym uzasdnieniem wysokiej zawartości węglowodanów w karmach komercyjnych są względy ekonomiczne – węglowodany ze zbóż są najtańsze, lub zdrowotne – w karmach dla psów chorych o specjalnych wymaganiach.

Więcej o energii z węglowodanów dowiesz się w części Energia

Popiół

Zawartość popiołu to 8.7% (7.6%9.8%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.

Popiół to nic innego jak minerały, głównie związki wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, cynku. Nie stanowi źródła energii i może wpływać na uczucie sytości. Dobre jakościowo karmy cechuje niska zawartość popiołu poniżej 7%. Popiół wpływa na strawność, jego wyższe wartości w suchych karmach z reguły wskazują na gorsze składniki.
Włókno

Zawartość włókna wynosi 3.8% (2%5.7%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka

Jest to parametr określający maksymalną strawność karmy, ponieważ wpływ na strawność ma bardzo dużo czynników jak zawartość włókna, popiołu oraz jakość składników, szczególnie białka, łącznie z osobniczymi cechami zwierzęcia, jego stanem zdrowia, wiekiem itp. W przypadku karm niskiej jakości, rzeczywista wartość będzie niższa, a dla karm wysokiej jakości – wyższa. Badania pokazały, że średia strawność karm suchych wynosi 81% dla białka, 85% dla tłuszczu i 79% dla węglowodanów, dlatego powstał pogląd, że powinno się wybierać karmy o strawności przynajmniej 80%. W przypadku karm najwyższej jakości zmierzona strawność wynosiła odpowiednio 89%, 95% i 88%.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Energia

Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Jest to energia jaką zwierzę zużywa na procesy metaboliczne, regulację temperatury, procesy trawienia i aktywność fizyczną. Tutaj została obliczona na podstawie zaawansowanych wzorów opracowanych przez Narodową Radę Badań Naukowych USA (ang. National Research Council), które uznawane są za standard w branży będąc najbliższymi rzeczywistości.
387 kcal/100g
Rozkład energii ze składników odżywczych
W tym wykresie kluczowy jest stosunek energii pozyskanej z białka do energii pozyskanej z tłuszczu. Badania naukowe wykazały, że psy instynktownie wybierają pokarm, w którym w/w stosunek leżał w górnej granicy zakresu 0.6 – 0.9, a energia z węglowodanów była mniejsza niż 10%.

W ocenianej karmie stosunek energii z białka do tłuszczu wynosi 0.7 (mieści się w zalecanym zakresie), a stosunek procentowej ilości tłuszczu do białka to 60%.

Energia z tłuszczu i węglowodanów jest odpowiednia dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów, ale zawartość białka może okazać się zbyt wysoka, co może skutkować obniżeniem krótkotrwałej wydajności.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Źródła i jakość białka

W dobrej recenzji nie może zabraknąć analizy pochodzenia i jakości białka, które jest najważniejszą i najdroższą składową pożywienia.

Jakość i pochodzenie ma duży wpływ na utrzymanie dobrej kondycji zwierzęcia oraz smakowitość karmy. Badania naukowe potwierdzają, że białko zwierzęce ma przewagę nad roślinnym. Jak już pewnie wiesz, psy to oportunistyczni mięsożercy dlatego tak ważne jest, aby białko pochodzenia zwierzęcego stanowiło 100% białka zawartego w karmie, co gwarantuje odpowiednią podaż aminokwasów, których zawsze brakuje w roślinach. Niższa wartość biologiczna białka będzie skutkowała zwiększonym zapotrzebowaniem na ten składnik oraz większą produkcją szkodliwych ubocznych produktów przemiany materii, a w skrajnych przypadkach chorobami, zanikiem mięśni i pogorszeniem stanu zwierząt chorych (np. ostra lub przewlekła niewydolność nerek).

Bazując na danych od producenta oszacowaliśmy procent pochodzenia tego najważniejszego składnika karmy.

Po wykonaniu obliczeń okazuje się, że karma może zawierać 76 procent białka pochodzenia zwierzęcego, resztę stanowi białko roślinne. Przekłada się to na 25% białka zwierzęcego w suchej masie, w porównaniu do 33% całkowitej ilości białka w s. M.

Nie mniej ważna jest jego jakość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.

Większość tych parametrów bada się w laboratorium z wykorzystaniem psów. My, tak samo jak robią to producenci nietestujący karm na zwierzętach, możemy tylko z grubsza oszacować jego jakość na podstawie średnich parametrów składników dostępnych w wielu badaniach naukowych oraz wpływu sposobu produkcji karmy. Przykładowo produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (np. “kurczak”) w stosunku do mięsa (np. “mięso z kurczaka”, “wątroba”) będą mieć niższą jakość białka ze względu na wysoki udział tkanki łącznej (kolagen) i kości, podobnie ze składnikami świeżymi vs suszonymi (np. mączki), które są dwukrotnie poddawane działaniu wysokiej temperatury co wpływa na ich jakość.

Większość białka zwierzęcego pochodzi ze świeżego mięsa, ale też z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i przetworzonego białka zwierzęcego (PAP), co oznacza, że powinno dostarczyć Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i mieć wysoką wartość biologiczną, ale niższą niż białko z samego mięsa i podrobów.

Karma zawiera 6 źródeł tego składnika pokarmowego, w tym 3 pochodzenia roślinnego.

Składniki dostarczające białko zwierzęce:

  • wołowina ( udział ok. 38% )
  • indyk ( ok. 23% )
  • hydrolizowane białko kurczaka ( ok. 15% )

Składniki dostarczające białko roślinne:

  • suszony groszek ( udział ok. 9% )
  • groch ( ok. 8% )
  • ziemniaki ( ok. 5% )

Źródła tłuszczu

Większość tego składnika odżywczego to osobno dodany tłuszcz , który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno.

Pozostała część to tłuszcz naturalnie występujący w mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego.

Na plus trzeba zaliczyć dodatek kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z olejów rybnych, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku oraz mózgu.

Dodatki

Witamina A (octan retinylu) 20 000 IU/kg Witamina D3 (cholekalcyferol) 1500 IU/kg Witamina E (octan alfa-tokoferolu) 100 mg/kg spoiwa: bentonit (montmorylonit) 1300 mg/kg stabilizatory flory jelitowej: Enterococcus faecium NCIMB 10415 10^9 CFU/kg Składniki mineralne (mg/kg) żelazo (jednowodny siarczan żelaza (II)) 100,00 miedź (pięciowodny siarczan miedzi (II)) 10,00 cynk (jednowodny siarczan cynku (II)) 140,00 mangan (tlenek manganu (II)) 10,00 jod (jodan wapnia) 1,00 selen (selenin sodu) 0,20

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Opis składników

Suszona wołowina
Bardzo dobry składnik mięsny, ma jedną z najwyższych wartości biologicznych białka, a jego przyswajalność waha się od 70% do blisko 100%. Zawiera dużo minerałów takich jak fosfor, cynk, żelazo i selen. Cechuje się wysoką smakowitością dla psów i kotów. Jak wszystkie czerwone mięsa, zawiera znaczne ilości cholesterolu, tłuszczów trans oraz puryn. Dwa pierwsze nie wpływają negatywnie na zdrowie psów i kotów, ale ze względu na zawartość puryn mięso to nie nadaje się dla psów z niektórymi chorobami.

Świeżego indyka
Składnik o trudnej do ocenienia jakości (nie dotyczny półproduktów typu human-grade). Mogą się w nim znajdować wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nieprzeznaczonych dla ludzi (Rozporządzenie nr 68/2013), łącznie z piórami, dziobami, kopytami, łbami, jednak często są to całe tusze lub ich części, czyli pozostałości po oddzieleniu mięsa przeznaczonego dla ludzi. Składnik może być bogaty w wysokiej jakości białko pochodzące z mięsa i mięsnych kości, jak również zawierać białko niskiej jakości. Niższa jakość składnika będzie wpływała negatywnie na strawność białka i wchłanianie ważnych składników odżywczych, np. Tauryny, której niedobór prowadzi do chorób serca. Uważamy, że gdyby pod tym określeniem kryło się mięso, producent by to wyraźnie zaznaczył.

Płatki ziemniaczane
Popularny składnik w karmach bezzbożowych, źródło dobrych węglowodanów i niewielkiej ilości białka.

Groszek
Źródło dobrej jakości węglowodanów i włókna pokarmowego. Zawiera też znaczne ilości niepełnowartościowego białka dlatego jest popularnym składnikiem karm bezzbożowych. Trzeba to uwzględnić szacując zawartość mięsa w karmie. Groch jest rośliną ciężkostrawną.

Groszek łuskany
(jak groszek)

Tłuszcz zwierzęcy drobiowy
Producent nie podaje z jakiego gatunku drobiu pochodzi tłuszcz, produkowane z ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nie przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

Hydrolizowane białko kurczaka
Są to białka rozbite na małe cząsteczki (peptydy) o wyskiej przyswajalności (min. 90%). Hydrolizowane białko jest często stosowane w karmach dla alergików, ponieważ peptydy nie wywołują reakcji alergicznej, oraz w karmach dla niejadków ze względu na szczególne walory smakowe. Hydrolizat jest kontrowersyjnym składnikiem, ponieważ jest produkowany głównie z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego o niskiej wartości biologicznej białka, np pióra, rogi, głowy itp. W zależności od metody produkcji (kwasowa, zasadowa, enzymatyczna i mikrobiologiczna) poszczególne aminokwasy mogą ulegać zniszczeniu, co może powodować braki w zestawie niezbędnych aminokwasów. Najtańsza metoda służy produkcji polepszaczy smaku (digest) i powoduje zniszczenie większości aminokwasów. Natomiast najdroższe metody nieuszkadzające aminokwasów wykorzystuje się do produkcji hydrolizatów o wysokiej wartości biologicznej białek. Dodatkowo, w wyniku reakcji chemicznych powstaje glutaminian sodu – owiany złą sławą wzmacnacz smaku. Producent nie ma wymogu informowania o tym fakcie. Mimo wszystko, produkt ten może być bardzo odżywczy jeśli producent użył wysokiej jakości półproduktów, np tusze lub całe zwierzęta, mięsne kości, a nawet mięso czy podroby (hydrolizowane wątróbki często są wykorzystywane jako naturalny aromat).

Suszonego indyka
Składnik o trudnej do ocenienia jakości (nie dotyczny półproduktów typu human-grade). Mogą się w nim znajdować wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nieprzeznaczonych dla ludzi (Rozporządzenie nr 68/2013), łącznie z piórami, dziobami, kopytami, łbami, jednak często są to całe tusze lub ich części, czyli pozostałości po oddzieleniu mięsa przeznaczonego dla ludzi. Składnik może być bogaty w wysokiej jakości białko pochodzące z mięsa i mięsnych kości, jak również zawierać białko niskiej jakości. Niższa jakość składnika będzie wpływała negatywnie na strawność białka i wchłanianie ważnych składników odżywczych, np. Tauryny, której niedobór prowadzi do chorób serca. Uważamy, że gdyby pod tym określeniem kryło się mięso, producent by to wyraźnie zaznaczył. Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Często konserwowana chemicznie. Zwykle determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały.

Siemię lniane
Naturalne źródło kwasów omega-3, wiaminy E i rozpuszczalnego błonnika. Dobrze działa na układ trawienny stabilizując jego pracę. Zawiera też sporo białka roślinnego, jednak przy takich małych ilościach nie ma to znaczenia.

Świeży olej z łososia
Bogate źródło kwasów omega-6 i omega-3, głównie DHA i EPA, charakteryzujące się najwyższą biodostępnością. Zawiera duże ilości witaminy A i D. Oleje z ryb mają szereg właściwości prozdrowotnych. Mają działanie antynowotworowe, pomagają leczyć choroby układu krwionośnego, reumatyzm, poprawiają ukrwienie mózgu, wspomagają układ odpornościowy i wiele innych. Wraz ze wzrostem podaży oleju rybnego, rośnie zapotrzebowanie na witaminę E. Olej rybny, w zależności od pochodzenia ryb, może bardzo różnić się jakością, świeżością i stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6. Może zawierać znaczne ilości metali ciężkich, dioksyn i innych toksyn. Pod tym względem lepszym źródłem DHA i EPA od oleju rybnego i oleju z kryla jest fitoplankton i zooplankton.

Pozostałe składniki
są w na tyle małych ilościach, że wątpliwe jest aby miały jakiekolwiek znaczenie prozdrowotne.

Są jednak wyjątki:

Mos

Suszona cykoria
Źródło włókna pokarmowego, głównie inuliny (fruktooligosacharyd).

Trójpolifosforan sodowy
Substancja chemiczna stosowana w środkach czystości, a w przemyśle spożywczym jako stabilizator i środek zatrzymujący wodę w mięsie, “konserwant” przedłużający świeżość mięsa. Są doniesienia, że stosowany w suchych karmach może zmniejszać osadzanie się płytki nazębnej. W dużych ilościach może negatywnie wpływać na zdrowie układu moczowego, stężenia elektrolitów i innych makroskładników. Powinny go unikać zwierzęta z chorobą nerek i układu krążenia.

Glukozamina

Chondroityna
Wpływa pozytywnie na zdrowie stawów.

Owoce i warzywa
Źródło naturalnych witamin, łatoprzyswajalnych węglowodanów oraz włókna pokarmowego.

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!

Podsumowanie

John Dog indyk z wołowiną i warzywami jest karmą suchą ekstrudowaną. Na uwagę zasługuje mnogość użytych składników. Na plus trzeba zaliczyć dodatek kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z olejów rybnych. Głównym źródłem białka są: wołowina, hydrolizowane białko kurczaka i indyk, a profil składników odżywczych jest dość dobry dla przeciętnego psa, spełnia minimalne zalecenia FEDIAF. Karma otrzymuje od nas 6.2 punktów na 10 możliwych.
Kraj pochodzenia: Polska

Bibliografia

Uważasz treści za wartościowe? Podziel się z innymi, niech też skorzystają 🙂

Jesteśmy też na fejsie!