Ocena składu
- dobre proporcje białka do tłuszczu
- dobrze opisane składniki
- wysoka strawność
- hipoalergiczna
- spełnia zalecenia FEDIAF dla dorosłych psów
- 100% naturalnych składników
- dużo mięsa
- optymalne proporcje podrobów do mięsa
- białko o najwyższej wartości biologicznej
- wartościowe tłuszcze
- dostarcza dużo omega-3 DHA i EPA
- wartościowe oleje roślinne
- brak zbóż
- optymalna ilość węglowodanów
- dużo warzyw i/lub owoców
- sposób produkcji zachowujący wszystkie wartości
Uwagi
- bezglutenowa
- za mało białka dla aktywnych
- nieodpowiedni rozkład energii dla psów pracujących i sportowych
Skład
ryż, ziemniaki, suszone mięso z kurczaka, owies, tłuszcz zwierzęcy, suszone pełne jaja, mączka rybna, suszona miazga buraczana, olej rybny, hydrolizowane białka zwierzęce, olej roślinny, inulina 0.6% , fruktooligosacharydy) fos 0.4% , mannanooligosacharydy) mos 0.4% , węglan wapnia, chlorek potasu, chlorek soduLegenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
Składniki analityczne
Wilgotność: 8%
* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
*** w suchej masie, po odjęciu wody
Białko
Karma zawiera 25% białka w suchej masie, (min.21.9% – maks.28.1%). Odpowiada to 62 g/1000kcal
Tłuszcz
Tłuszczu jest 11.4% w suchej masie, (min.9.2% – maks.15.8%). Odpowiada to 28 g/1000kcal
Energia pochodząca z tłuszczu przekracza 25% ME. Karma może być nieodpowiednia dla psów z chorobami trzustki lub wątroby, ze względu na ilość tłuszczu.
Dla zachowania dobrego zdrowia, psy aktywne będą wymagać więcej białka. Karma zawiera sporo tłuszczu, jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. Zaprzęgowych lub pracujących.
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 55.1% w s.m. (43.6% – 64%). Odpowiada to 137 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.
Popiół
Zawartość popiołu to 7.1% w s.m. (6% – 8.2%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 1.4% (0% – 3.3%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Źródła i jakość białka
Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.Duża ilość niepełnowartościowego białka roślinnego to duże obciążenie organizmu szkodliwymi produktami przemiany materii (np. mocznik, kreatynina). Jest to szczególnie ważne w przypadku psów chorych (niewydolność nerek itp.), starszych lub na diecie.
Większość białka zwierzęcego pochodzi z mięsa, ale też z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i przetworzonego białka zwierzęcego (PAP), co oznacza, że powinno dostarczyć Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i mieć wysoką wartość biologiczną, ale niższą niż białko z samego mięsa i podrobów.Natomiast biorąc pod uwagę niską zawartość białka zwierzęcego , uważamy, że karma może nie dostarczyć zadowalającej ilości niezbędnych aminokwasów egzogennych, choć najprawdopodobniej spełni minimalne wymagania żywieniowe FEDIAF. Niska jakość białka to duże obciążenie organizmu szkodliwymi produktami przemiany materii (np. mocznik, kreatynina). Jest to szczególnie ważne w przypadku psów chorych (niewydolność nerek itp.), starszych lub na diecie.
Karma zawiera 7 źródeł, w tym 3 pochodzenia roślinnego.
Źródła tłuszczu
Część tego składnika odżywczego osobno dodany tłuszcz, który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno. Dodane tłuszcze to prawdopodobnie składnik nieznanego pochodzenia i o niskiej wartości, zwykle wytopione z odpadów z przemysłu spożywczego.
Szacujemy, że w większości jest to tłuszcz naturalnie występujący w mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co jest bardzo dobrą sytuacją.
Niekorzystny może być występujący w składzie olej roślinny, który dostarcza głównie kwasy omega-6 występujące już naturalnie w tłuszczu zwierzęcym, a w szczególności zwierząt hodowlanych wykorzystywanych w produkcji karm. Jego ilość może zaburzyć proporcje kwasów omega 3 do omega 6, co ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Organizmy psów nie są w stanie przetworzyć kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego do kwasów omega-3 DHA i EPA w wystarczającej ilości, a ich wykorzystanie jest obraczone produkcją szkodliwych związków (wolne rodniki itp.), które powodują stany zapalne organizmu, nowotwory, choroby skóry. Przewagę będą mieć tutaj oleje rybne, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku ora mózgu.
Karma zawiera źródło kwasów omega-3 DHA i EPA, ale może być za mało.
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Opis składników
Ryż
Jest źródłem węglowodanów i białka, a także w mniejszych ilościach błonnika. Ryż to popularny składnik karm, posiada niewielką wartość odżywczą dla psów, a tym bardziej kotów. Jest łatwo przyswajalny stąd znajduje zastosowanie w karmach hipoalergicznych. Może zawierać arszenik (FDA 2013), dlatego nie powinno się używać jednej karmy z ryżem przez wiele miesięcy czy lat. Karmy z ryżem przyczyniaja się też do utraty tauryny, co może się przyczyniac do jej niedoborów w organizmie i rozwinięcia chorób serca.
Ziemniaki
Produkt suszony – po nawodnieniu będzie go kilka razy więcej. Popularny składnik w karmach bezzbożowych, źródło dobrych węglowodanów i niewielkiej ilości białka.
Suszone mięso z kurczaka
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Mięso opisane jako dehydratyzowane, suszone, sproszkowane lub odwodnione najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowane chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały. Wysokiej jakości składnik, bogactwo aminokwasów i kwasów tłuszczowych omega 6.
Owies
Tłuszcz zwierzęcy
Pochodzące z niewiadomego gatunku, Nieznanego pochodzenia i wartości tłuszcze, wytopione z odpadów z przemysłu spożywczego; jak pokazują badania, tłuszcze te oprócz źródła energii nie wykazują szczególnych właściwości prozdrowotnych, mogą być zbliżone jakością do przepalonych olejów z przemysłu gastronomicznego.
Suszone pełne jaja
Zwykle jest to proszek jajeczny powstały z całych jaj lub ich części (białko i żółtko w zmiennych proporcjach), ze skorupkami lub bez. Może zawierać konserwanty. Źródło pełnowartościowego białka, które posiada najwyższą wartość biologiczną. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy endo- i egzogenne o profilu uznawanym za wzorzec żywienia. Żółtko natomiast zawiera duże ilości tłuszczu, witamin, minerałów i cholesterolu.
Mączka rybna
Mączka rybna, która może być produkowana z całych ryb (rzadko) lub ich części. W drugim przypadku mogą być to jedynie pozostałości z ryb po odjęciu mięsa (np. Ości, płetwy, głowy, wnętrzności z treścią pokarmową, rozpuszczalne frakcje ryb). Zwykle produkowana z przyłowu, czyli zwierząt morskich złowionych przez przypadek podczas połowu określonego gatunku ryby. Stanowi skoncentrowane źródło białka i minerałów.
Hydrolizowane białka zwierzęce
Są to białka rozbite na małe cząsteczki (peptydy) o wyskiej przyswajalności (min. 90%). Hydrolizowane białko jest często stosowane w karmach dla alergików, ponieważ peptydy nie wywołują reakcji alergicznej, oraz w karmach dla niejadków ze względu na szczególne walory smakowe. Hydrolizat jest kontrowersyjnym składnikiem, ponieważ jest produkowany głównie z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego o niskiej wartości biologicznej białka, np pióra, rogi, głowy itp. W zależności od metody produkcji (kwasowa, zasadowa, enzymatyczna i mikrobiologiczna) poszczególne aminokwasy mogą ulegać zniszczeniu, co może powodować braki w zestawie niezbędnych aminokwasów. Najtańsza metoda służy produkcji polepszaczy smaku (digest) i powoduje zniszczenie większości aminokwasów. Natomiast najdroższe metody nieuszkadzające aminokwasów wykorzystuje się do produkcji hydrolizatów o wysokiej wartości biologicznej białek. Dodatkowo, w wyniku reakcji chemicznych powstaje glutaminian sodu – owiany złą sławą wzmacnacz smaku. Producent nie ma wymogu informowania o tym fakcie. Mimo wszystko, produkt ten może być bardzo odżywczy jeśli producent użył wysokiej jakości półproduktów, np tusze lub całe zwierzęta, mięsne kości, a nawet mięso czy podroby (hydrolizowane wątróbki często są wykorzystywane jako naturalny aromat).
Inulina
Fruktooligosacharydy fos
Mannanooligosacharydy mos
Węglan wapnia
Chlorek potasu
Chlorek sodu
Niewielki dodatek soli w karmie jest zwykle podyktowany względami zdrowotnymi, a organizm zdrowych psów bardzo dobrze radzi sobie z nadmiarem soli, który nie powoduje negatywnych skutków ubocznych takich jak u ludzi.