Ocena składu
- 100% naturalnych składników
- sporo mięsa
- dostarcza dużo omega-3 DHA i EPA
- dobre proporcje białka do tłuszczu
- dobrze opisane składniki
- wysoka strawność
- spełnia zalecenia FEDIAF dla dorosłych psów
- optymalne proporcje podrobów do mięsa
- białko o najwyższej wartości biologicznej
- wartościowe tłuszcze
- wartościowe oleje roślinne
- brak zbóż
- optymalna ilość węglowodanów
- dużo warzyw i/lub owoców
- urozmaicony skład
- hipoalergiczna
- sposób produkcji zachowujący wszystkie wartości
Uwagi
- zawiera gluten
- rozkład energii korzystny dla psów sportowych
- nieodpowiedni rozkład energii dla psów pracujących
Skład
suszone mięso z kurczaka 28% , ryż 28% , kukurydza 26% , tłuszcz z kurczaka 6% , suszone ryby, suszona pulpa buraczana 4% , olej z ryb 2% , olej roślinny 1% , chlorek sodu, suszone drożdże piwne 0.3%Legenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
Składniki analityczne
Wilgotność: 8%
* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
*** w suchej masie, po odjęciu wody
Białko
Karma zawiera 27.2% białka w suchej masie, (min.23.9% – maks.30.4%). Odpowiada to 67 g/1000kcal
Tłuszcz
Tłuszczu jest 13% w suchej masie, (min.10.9% – maks.17.4%). Odpowiada to 32 g/1000kcal
Energia pochodząca z tłuszczu przekracza 25% ME. Karma może być nieodpowiednia dla psów z chorobami trzustki lub wątroby, ze względu na ilość tłuszczu.
Karma zawiera sporo białka i tłuszczu, jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. Zaprzęgowych lub pracujących.
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 50.5% w s.m. (38.9% – 60%). Odpowiada to 124 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.
Popiół
Zawartość popiołu to 7.1% w s.m. (6% – 8.2%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 2.2% (0.3% – 4%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Źródła i jakość białka
Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Większość białka zwierzęcego pochodzi z mięsa, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało wysoką wartość biologiczną.
Karma zawiera 4 źródła, w tym 2 pochodzenia roślinnego.
Źródła tłuszczu
Większość tego składnika odżywczegoosobno dodany tłuszcz, który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno.
Pozostała część to tłuszcz naturalnie występujący w mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
Niekorzystny może być występujący w składzie olej roślinny, który dostarcza głównie kwasy omega-6 występujące już naturalnie w tłuszczu zwierzęcym, a w szczególności zwierząt hodowlanych wykorzystywanych w produkcji karm. Jego ilość może zaburzyć proporcje kwasów omega 3 do omega 6, co ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Organizmy psów nie są w stanie przetworzyć kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego do kwasów omega-3 DHA i EPA w wystarczającej ilości, a ich wykorzystanie jest obraczone produkcją szkodliwych związków (wolne rodniki itp.), które powodują stany zapalne organizmu, nowotwory, choroby skóry. Przewagę będą mieć tutaj oleje rybne, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku ora mózgu.
Na plus trzeba zaliczyć dodatek kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z olejów rybnych, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku oraz mózgu.
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Energia z białka, tłuszczu i węglowodanów jest odpowiednia dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Natomiast rozkład energii jest nieodpowiedni dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie.
Opis składników
Suszone mięso z kurczaka
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Mięso opisane jako dehydratyzowane, suszone, sproszkowane lub odwodnione najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowane chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały. Wysokiej jakości składnik, bogactwo aminokwasów i kwasów tłuszczowych omega 6.
Ryż
Jest źródłem węglowodanów i białka, a także w mniejszych ilościach błonnika. Ryż to popularny składnik karm, posiada niewielką wartość odżywczą dla psów, a tym bardziej kotów. Jest łatwo przyswajalny stąd znajduje zastosowanie w karmach hipoalergicznych. Może zawierać arszenik (FDA 2013), dlatego nie powinno się używać jednej karmy z ryżem przez wiele miesięcy czy lat. Karmy z ryżem przyczyniaja się też do utraty tauryny, co może się przyczyniac do jej niedoborów w organizmie i rozwinięcia chorób serca.
Kukurydza
Tanie i kontrowersyjne źródło energii z węglowodanów. Posiada niewielkie wartości odżywcze dla zwierząt, szczególnie kotów, które są stuprocentowymi mięsożercami. Zawiera duże ilości węglowodanów i białka o bardzo niskiej wartości biologicznej, co należy uwzględnić przy ogólnej ocenie jakości i pochodzenia białka zawartego w karmie. Często używana jako zamiennik lepszych zbóż oraz jako ‘klej’ trzymający granulkę suchej karmy w całości. Posądzana o powodowanie reakcji alergicznych i nietolerancji pokarmowych. Częste podawanie karmy z dużą zawartością kukurydzy może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego organizmu ze względu na duże i nieproporcjonalne zawartości kwasów omega-6. Strawność kukurydzy nieprzetworzonej jest równa zeru, dlatego musi być zmielona przed wykorzystaniem. Im drobniej zmielona, tym większa strawność, ale też wyższy indeks glikemiczny, co może mieć związek z zachorowalnością na cukrzycę.
Tłuszcz z kurczaka
Składnik dobrej jakości, może być konserwowany chemicznie jednak coraz częściej konserwowany naturalnymi przeciwutleniaczami (np. Tokoferokle). Zawiera sporo kwasów omega-6.
Suszone ryby
Mączka rybna, która może być produkowana z całych ryb (rzadko) lub ich części. W drugim przypadku mogą być to jedynie pozostałości z ryb po odjęciu mięsa (np. Ości, płetwy, głowy, wnętrzności z treścią pokarmową, rozpuszczalne frakcje ryb). Zwykle produkowana z przyłowu, czyli zwierząt morskich złowionych przez przypadek podczas połowu określonego gatunku ryby. Stanowi skoncentrowane źródło białka i minerałów.
Olej roślinny
Olei roślinnych powinno się unikać w diecie psa (a na pewno w diecie kota). Organizmy psów posiadają niewielkie zdolności do konwersji kwasu alfa-linolenowego (omega-3 ALA) pochodzenia roślinnego do form aktywnych – kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA) w wystarczającej ilości, a ich wykorzystanie jest obraczone produkcją szkodliwych związków (wolne rodniki itp. ), które powodują stany zapalne organizmu, nowotwory, choroby skóry. Oleje roślinne zawierają dużo kwasów omega-6, które już występują w wystarzająco dużych ilościach w mięsie zwierząt hodowlanych karmionych paszami (oprócz zwierząt hodowanych na wolnym wybiegu), w szczególności tych zawartych w karmach przemysłowych. Natomiast koty nie są w stanie ich przyswoić. Znacznie lepszym źródłem kwasów omega-3 będą zatem oleje rybne, np tran, olej z kryla, oraz niektóre oleje roślinne zawierające kwas omega-6 gamma-linolenowy (GLA), np. Olej z wiesiołka czy ogórecznika
Chlorek sodu
Niewielki dodatek soli w karmie jest zwykle podyktowany względami zdrowotnymi, a organizm zdrowych psów bardzo dobrze radzi sobie z nadmiarem soli, który nie powoduje negatywnych skutków ubocznych takich jak u ludzi.
Suszone drożdże piwne
Są pozostałością po produkcji alkoholu. Chętnie dodawane do karm, gdyż uważa się, że mają wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają dużo mannooligosacharydów (MOS) i beta-glukanów, które mogą stymulować układ odpornościowy. Dodawane również w celu zwiększenia smakowitości karmy (zawierają naturalny glutaminian sodu). Mają stosunkowo dużo witamin z grupy B (poza wit. B12), jednak karmy mogą zawierać zbyt małe ilości, żeby miało to duże znaczenie dla zdrowia, szczególnie dla dużych psów. Niektóre gatunki drożdży są posądzane o wywoływanie chorób skóry i alergie. Zawierają też dużo puryn i w nadmiarze (ok. 10%) mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych.