Briantos Senior indyk z ziemniakami bez zbóż
pół-mokra karma dla psów

Ocena składu

3/ 10
  • dostarcza dużo omega-3 DHA i EPA
  • brak zbóż
  • wysoka strawność
  • spełnia zalecenia FEDIAF dla dorosłych psów
  • 100% naturalnych składników
  • dużo mięsa
  • optymalne proporcje podrobów do mięsa
  • białko o najwyższej wartości biologicznej
  • wartościowe tłuszcze
  • wartościowe oleje roślinne
  • optymalna ilość węglowodanów
  • dużo warzyw i/lub owoców
  • dobre proporcje białka do tłuszczu
  • dobrze opisane składniki
  • hipoalergiczna
  • sposób produkcji zachowujący wszystkie wartości

Uwagi

  • bezglutenowa
  • za mało białka i tłuszczu dla aktywnych
  • nieodpowiedni rozkład energii dla psów pracujących i sportowych
wersja testowa 0.9.54-2d27 ( 4 kwietnia 2025 )

Oceny

Odżywczość
Składniki
Produkty uboczne i mięso
(z czego świeże)
Warzywa i owoce *
Białko zwierzęce
Energia
296kcal

Dowiedz się co oznaczają oceny

Główne składniki

  • ziemniaki
  • białko zwierzęce lub rybne
  • pozostałe

(zgrupowane, po odtworzeniu, „as fed”)

Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Strawność
Wapń:Fosfor (brak danych)
Białko:Tłuszcz

Skład

białko z indyka (suszone, 25 %), ziemniaki (suszone, 22 %), skrobia ziemniaczana (suszona, 19%), celuloza, bataty (suszone, 5%), suszone wysłodki buraczane, tłuszcz drobiowy, białko drobiowe (suszone, 3 %), hydrolizat białka, groch (suszony), diwodorofosforan wapnia, olej rybi, cykoria (cuszona, 0.4% ), drożdże (suszone, w tym, 0.1 % mannanooligosacharydów, 0.06 % beta-glukanów), siemię lniane, chlorek sodu, seler (suszony, 0.05% ), marchew (suszona, 0.05% ), glukozamina 0.01% , siarczan chondroityny 0.01% ,

Legenda:

składnik korzystny i bezpieczny

składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy

składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny

pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu

składnik nierozpoznany przez system

Składniki analityczne

Białko
Tłuszcz
Popiół
Włókno
NFE**
21%
8%
6.5%
5%
41.5%
w s.m.*
25.6%
9.8%
7.9%
6.1%
50.6%

Wilgotność: 18%

* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.

** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.

*** w suchej masie, po odjęciu wody

W celu równego porównania karm o różnych poziomach wilgotności (suche, mokre, półwilgotne) musimy odjąć od całago składu wodę. Jest to tzw. analiza w suchej masie (s.m.) i jest podstawą do wielu obliczeń i rozważań. Do porównania karm o różnej energetyczności pomocny jest wskaźnik wagi składnika na każde 1000 kcal energii metabolicznej karmy. Karmy o większej zawartości energii będą musiały mieć więcej składników odżywczych w celu zaspokojenia potrzeb zwierzęcia.
Białko

Karma zawiera 25.6% białka w suchej masie, (min.22.4%maks.28.8%). Odpowiada to 71 g/1000kcal

Procentowa liczba nie mówi nic o jego jakości, ponieważ może pochodzić ono nie tylko z mięśni, ale i z innych części (np. z kopyt) lub z roślin, co znacznie obniżyłoby jego wartość. Z tego względu w celu zaspokojenia minimalnego zapotrzebowania, FEDIAF zaleca minimum 18% w s.m. oraz 21% w s.m. dla psów mniej aktywnych. Dla psów starszych ta wartość będzie jeszcze większa, ok. 25%.
Tłuszcz

Tłuszczu jest 9.8% w suchej masie, (min.7.3%maks.14.6%). Odpowiada to 27 g/1000kcal

Dla zachowania dobrego zdrowia, psy aktywne będą wymagać więcej białka oraz tłuszczu, podobnie jak psy z obniżonym apetytem, ponieważ jest on nośnikiem smaku.

Węglowodany

Obliczona ilość węglowodanów wynosi 50.6% w s.m. (37.6%60.7%). Odpowiada to 140 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.

Według badań naukowych, węglowodany w diecie dzikich psów stanowią ok. 5-10%, dlatego dorosłe i zdrowe psy nie wymagają w diecie tylu węglowodanów, a nawet psy mogą całkowicie się bez nich obejść, ponieważ glukozę jako źródło energii organizm psa potrafi wytworzyć z białka. Nadmiar węglowodanów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym może też powodować szereg problemów behawioralnych i problemy z pamięcią. Wyjątkiem, kiedy duża podaż węglowodanów jest przydatna, mogą być psy sportowe, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Poza tym wyjątkiem, jedynym uzasdnieniem wysokiej zawartości węglowodanów w karmach komercyjnych są względy ekonomiczne – węglowodany ze zbóż są najtańsze, lub zdrowotne – w karmach dla psów chorych o specjalnych wymaganiach.

Popiół

Zawartość popiołu to 7.9% w s.m. (6.7%9.1%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.

Popiół to nic innego jak minerały, głównie związki wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, cynku. Nie stanowi źródła energii i może wpływać na uczucie sytości. Dobre jakościowo karmy cechuje niska zawartość popiołu poniżej 7%. Popiół wpływa na strawność, jego wyższe wartości w suchych karmach często wskazują na gorsze składniki.
Włókno

Zawartość włókna wynosi 6.1% (4%8.2%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa i prawdopodobnie będzie wpływało negatywnie na stężenie we krwi ważnego aminokwasu jakim jest tauryna. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka

Jest to parametr określający maksymalną strawność karmy, ponieważ wpływ na strawność ma bardzo dużo czynników jak zawartość włókna, popiołu oraz jakość składników, szczególnie białka, łącznie z osobniczymi cechami zwierzęcia, jego stanem zdrowia, wiekiem itp. W przypadku karm niskiej jakości, rzeczywista wartość będzie niższa, a dla karm wysokiej jakości – wyższa. Badania pokazały, że średia strawność karm suchych wynosi 81% dla białka, 85% dla tłuszczu i 79% dla węglowodanów, dlatego powstał pogląd, że powinno się wybierać karmy o strawności przynajmniej 80%. W przypadku karm najwyższej jakości zmierzona strawność wynosiła odpowiednio 89%, 95% i 88%.

Źródła i jakość białka

Jakość i pochodzenie ma duży wpływ na utrzymanie dobrej kondycji zwierzęcia oraz smakowitość karmy. Badania naukowe potwierdzają, że białko zwierzęce ma przewagę nad roślinnym. Jak już pewnie wiesz, psy to oportunistyczni mięsożercy dlatego tak ważne jest, aby białko pochodzenia zwierzęcego stanowiło 100% białka zawartego w karmie,co gwarantuje odpowiednią podaż aminokwasów, których zawsze brakuje w roślinach. Niższa wartość biologiczna białka będzie skutkowała zwiększonym zapotrzebowaniem na ten składnik oraz większą produkcją szkodliwych ubocznych produktów przemiany materii, a w skrajnych przypadkach chorobami, zanikiem mięśni i pogorszeniem stanu zwierząt chorych (np. ostra lub przewlekła niewydolność nerek).
Po wykonaniu obliczeń okazuje się, że karma może zawierać 76 procent białka pochodzenia zwierzęcego, resztę stanowi białko roślinne. Przekłada się to na 19% białka zwierzęcego w suchej masie, w porównaniu do 26% całkowitej ilości białka w s. M.

Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.

Większość tych parametrów bada się w laboratorium z wykorzystaniem psów. My, tak samo jak robią to producenci nietestujący karm na zwierzętach, możemy tylko z grubsza oszacować jego jakość na podstawie średnich parametrów składników dostępnych w wielu badaniach naukowych oraz wpływu sposobu produkcji karmy. Przykładowo produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (np. “kurczak”) w stosunku do mięsa (np. “mięso z kurczaka”, “wątroba”) będą mieć niższą jakość białka ze względu na wysoki udział tkanki łącznej (kolagen) i kości, podobnie ze składnikami świeżymi vs suszonymi (np. mączki), które są dwukrotnie poddawane działaniu wysokiej temperatury co wpływa na ich wartość.

Większość białka zwierzęcego pochodzi z przetworzonego białka zwierzęcego (PAP) i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego , co oznacza, że będzie miało prawdopodobnie dużo niższą wartość biologiczną i strawność oraz może zawierać aminokwasy ograniczające (co wynika ze sposobu ich produkcji), ale nie musi jeśli użyto wysokiej jakości półproduktów (czego nie jesteśmy w stanie stwierdzić).

Karma zawiera 4 źródła, w tym 2 pochodzenia roślinnego.

Źródła tłuszczu

Część tego składnika odżywczego osobno dodany tłuszcz, który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno.

Szacujemy, że w większości jest to tłuszcz naturalnie występujący w mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co jest bardzo dobrą sytuacją.

Na plus trzeba zaliczyć dodatek kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z olejów rybnych, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku oraz mózgu.

Energia

Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Jest to energia jaką zwierzę zużywa na procesy metaboliczne, regulację temperatury, procesy trawienia i aktywność fizyczną. Tutaj została obliczona na podstawie zaawansowanych wzorów opracowanych przez Narodową Radę Badań Naukowych USA (ang. National Research Council), które uznawane są za standard w branży będąc najbliższymi rzeczywistości.
296 kcal/100g
Rozkład energii ze składników odżywczych
W tym wykresie kluczowy jest stosunek energii pozyskanej z białka do energii pozyskanej z tłuszczu. Badania naukowe wykazały, że psy instynktownie wybierają pokarm, w którym w/w stosunek leżał w górnej granicy zakresu 0.6 – 0.9, a energia z węglowodanów była mniejsza niż 10%.
Stosunek energii z białka do tłuszczu wynosi 1.1 (leży poza zalecanym zakresem), a stosunek procentowej ilości tłuszczu do białka to 38%.
1.1
Rozkład energii jest niekorzystny dla psów sportowych i pracujących, np. Wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie, agility, flyball, wyścigi chartów, co może skutkować obniżeniem wydajności lub problemami zdrowotnymi.

Opis składników

Białko z indyka
Przetworzone białko zwierzęce z różnych gatunków zwierząt i nieznanej wartości biologicznej. Przetworzone białko zwierzęce produkowane jest wyłącznie z produktów ubocznych pochodzących z określonego gatunku nalezących do kategorii 3, czyli nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi. Materiał kategorii 3 cechuje się niższą wartością biologiczną niż białko z mięsa. Składnik ten obejmuje też mączkę z krwi. Zwykle jest konserwowane chemicznie.

Ziemniaki
Produkt suszony – po nawodnieniu będzie go kilka razy więcej. Popularny składnik w karmach bezzbożowych, źródło dobrych węglowodanów i niewielkiej ilości białka.

Skrobia ziemniaczana
Źródło węglowodanów bez żadnych wartości odżywczych dla psa czy kota. Produkt przetwarzania ziemniaków pozostały po wypłukaniu białka oraz usunięciu skóry zawierającej witaminy i minerały. Od czasu wzrostu popularności karm bezzbożowych zaczęła być stosowana jako zamiennik glutenu, czyli spoiwo. Bez niego chrupki suchej karmy po prostu by się rozpadły.

Celuloza
Bezwartościowy produkt uboczny pochodzący z przemysłu rolniczego. Źródło nierozpuszczalnego włókna roślinnego. Dodawany jako wypełniacz w karmach odchudzających, wpływa na uczucie sytości. Niestety mimo tej zalety, jest to nienaturalny składnik w diecie psa czy kota, różniący się znacznie od włókien występujących naturalnie w warzywach czy owocach.

Bataty
(jak ziemniaki)

Tłuszcz drobiowy
Producent nie podaje z jakiego gatunku drobiu pochodzi tłuszcz, produkowane z ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nie przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

Białko drobiowe
Przetworzone białko zwierzęce produkowane jest wyłącznie z produktów ubocznych pochodzących z określonego gatunku nalezących do kategorii 3, czyli nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi. Materiał kategorii 3 cechuje się niższą wartością biologiczną niż białko z mięsa. Składnik ten obejmuje też mączkę z krwi. Zwykle jest konserwowane chemicznie.

Hydrolizat białka
Białko nieznanego pochodzenia i wartości.

Diwodorofosforan wapnia

Drożdże suszone
Są pozostałością po produkcji alkoholu. Chętnie dodawane do karm, gdyż uważa się, że mają wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają dużo mannooligosacharydów (MOS) i beta-glukanów, które mogą stymulować układ odpornościowy. Dodawane również w celu zwiększenia smakowitości karmy (zawierają naturalny glutaminian sodu). Mają stosunkowo dużo witamin z grupy B (poza wit. B12), jednak karmy mogą zawierać zbyt małe ilości, żeby miało to duże znaczenie dla zdrowia, szczególnie dla dużych psów. Niektóre gatunki drożdży są posądzane o wywoływanie chorób skóry i alergie. Zawierają też dużo puryn i w nadmiarze (ok. 10%) mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych.

Drożdże
(jak drożdże suszone)

Chlorek sodu
Niewielki dodatek soli w karmie jest zwykle podyktowany względami zdrowotnymi, a organizm zdrowych psów bardzo dobrze radzi sobie z nadmiarem soli, który nie powoduje negatywnych skutków ubocznych takich jak u ludzi.