Ocena składu
- dostarcza dużo omega-3 DHA i EPA
- brak zbóż
- dobre proporcje białka do tłuszczu
- dobrze opisane składniki
- wysoka strawność
- spełnia zalecenia FEDIAF dla dorosłych psów
- 100% naturalnych składników
- dużo mięsa
- optymalne proporcje podrobów do mięsa
- białko o najwyższej wartości biologicznej
- wartościowe tłuszcze
- wartościowe oleje roślinne
- optymalna ilość węglowodanów
- dużo warzyw i/lub owoców
- hipoalergiczna
- sposób produkcji zachowujący wszystkie wartości
Uwagi
- bezglutenowa
- jedno źródło białka zwierz.
- rozkład energii korzystny dla psów sportowych
- nieodpowiedni rozkład energii dla psów pracujących
Skład
śledź suszony, tapioka, tłuszcz drobiowy (źródło kwasów tłuszczowych ω-6), groszek, drożdże i ekstrakt drożdżowy saccharomyces cerevisiae (źródło mannanooligosacharydów – mos i β- glukany), słodki ziemniak, strąki szarańczynu, chleb świętojański, wysłodki buraczane, olej z łososia (źródło kwasów tłuszczowych ω-3 epa i dha), białko ziemniaczane, inulina (rozpuszczalny błonnik z cykorii, źródło fruktooligosacharydów – fos), naturalna celuloza (źródło nierozpuszczalnego błonnika), minerały, rozpuszczalny błonnik pozyskiwany z plantago ovata, olejki eteryczne (oregano, cynamon, goździk, tymianek, rozmaryn mięta pieprzowa, zielona herbata), hydrolizowane skorupiaki (źródło glukozaminy), hydrolizowane chrząstki (źródło chondroityny), juki, koncentrat liofilizowanego melona (bogaty w dysmutazę ponadtlenkową-sod), rozpuszczalny błonnik z plantago ovata, hydrolizowane skorupiaki (źródło glukozaminy) ( hydrolizaty ze skorupiaków (źródło glukozaminy), hydrolizowane chrząstki (źródło chondroityny) ( hydrolizaty z chrząstek (źródło chondroityny),Legenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
składnik nierozpoznany przez system
Składniki analityczne
Wilgotność: 9%
* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
*** w suchej masie, po odjęciu wody
Białko
Karma zawiera 30.8% białka w suchej masie, (min.27.5% – maks.34.1%). Odpowiada to 72 g/1000kcal
Tłuszcz
Tłuszczu jest 18.7% w suchej masie, (min.16.3% – maks.23.4%). Odpowiada to 44 g/1000kcal
Energia pochodząca z tłuszczu przekracza 35% ME, co może być źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczególności może być nieodpowiednia dla psów z chorobami trzustki lub wątroby.
Karma zawiera sporo tłuszczu, jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. Zaprzęgowych lub pracujących.
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 39.2% w s.m. (27.1% – 48.9%). Odpowiada to 92 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.
Popiół
Zawartość popiołu to 8.7% w s.m. (7.6% – 9.8%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 2.6% (0.8% – 4.5%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Źródła i jakość białka
Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Większość białka zwierzęcego pochodzi z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało dość wysoką wartość biologiczną, ale niższą niż białko z samego mięsa i podrobów.
Karma zawiera 3 źródła, w tym 2 pochodzenia roślinnego.
Źródła tłuszczu
Większość tego składnika odżywczegoosobno dodany tłuszcz, który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno.
Pozostała część to tłuszcz naturalnie występujący w mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
Na plus trzeba zaliczyć dużą zawartość kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z ryb, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku oraz mózgu.
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Energia z białka, tłuszczu i węglowodanów jest odpowiednia dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Natomiast rozkład energii jest nieodpowiedni dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie.
Opis składników
Śledź suszony
Całe ryby lub ich części. Zwykle są to odpady po oddzieleniu mięsa przeznaczonego do spożycia przez ludzi (np. Ości, płetwy, głowy, wnętrzności z treścią pokarmową, rozpuszczalne frakcje ryb), co zwykle skutkuje obniżeniem jakości i wartości biologicznej białka w stosunku do białka z mięsa. Części inne niż mięso mogą gromadzić więcej toksycznych substancji i metali ciężkich. Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż produkt świeży. Składnik opisany jako dehydratyzowany, suszony, sproszkowany lub odwodniony najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowany chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji, jednak spadek wartości odżywczych jest bardzo mały. Te tłuste ryby to idealne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokiej jakości białka, ale tylko jeśli produkowane są z całych ryb lub samego ich mięsa. Zawiera sporo jodu, wapnia oraz witaminy D i A.
Tapioka
Czysta skrobia otrzymywana z manioku. Dla psa/kota stanowi jedynie szybkie źródło energii. Ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, w nadmiarze może być szkodliwa.
Tłuszcz drobiowy
Producent nie podaje z jakiego gatunku drobiu pochodzi tłuszcz, produkowane z ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nie przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
Źródło mannanooligosacharydów
Są pozostałością po produkcji alkoholu. Chętnie dodawane do karm, gdyż uważa się, że mają wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają dużo mannooligosacharydów (MOS) i beta-glukanów, które mogą stymulować układ odpornościowy. Dodawane również w celu zwiększenia smakowitości karmy (zawierają naturalny glutaminian sodu). Mają stosunkowo dużo witamin z grupy B (poza wit. B12), jednak karmy mogą zawierać zbyt małe ilości, żeby miało to duże znaczenie dla zdrowia, szczególnie dla dużych psów. Niektóre gatunki drożdży są posądzane o wywoływanie chorób skóry i alergie. Zawierają też dużo puryn i w nadmiarze (ok. 10%) mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych.
Słodki ziemniak
Produkt suszony – po nawodnieniu będzie go kilka razy więcej. Popularny składnik w karmach bezzbożowych, źródło dobrych węglowodanów i niewielkiej ilości białka.
Rozpuszczalny błonnik z cykorii, źródło fruktooligosacharydów
Źródło nierozpuszczalnego błonnika
Bezwartościowy produkt uboczny pochodzący z przemysłu rolniczego. Źródło nierozpuszczalnego włókna roślinnego. Dodawany jako wypełniacz w karmach odchudzających, wpływa na uczucie sytości. Niestety mimo tej zalety, jest to nienaturalny składnik w diecie psa czy kota, różniący się znacznie od włókien występujących naturalnie w warzywach czy owocach.
Minerały
Rozpuszczalny błonnik pozyskiwany z plantago ovata
(jak źródło nierozpuszczalnego błonnika)
Źródło glukozaminy
Źródło chondroityny
Źródło chondroityny, ważnego związku wspierającego pracę stawów
Rozpuszczalny błonnik z plantago ovata
(jak źródło nierozpuszczalnego błonnika)