Ocena składu
- dużo mięsa
- białko o wysokiej wartości biologicznej
- wartościowe tłuszcze
- dobre proporcje białka do tłuszczu
- dobrze opisane składniki
- urozmaicony skład
- wysoka strawność
- hipoalergiczna
- spełnia zalecenia FEDIAF dla dorosłych psów
- 100% naturalnych składników
- optymalne proporcje podrobów do mięsa
- dostarcza dużo omega-3 DHA i EPA
- wartościowe oleje roślinne
- brak zbóż
- optymalna ilość węglowodanów
- dużo warzyw i/lub owoców
- sposób produkcji zachowujący wszystkie wartości
Uwagi
- bezglutenowa
- rozkład energii korzystny dla psów sportowych
- nieodpowiedni rozkład energii dla psów pracujących
Skład
mięso wołowe 40 % (suszone mięso wołowe 30 %, świeże mięso wołowe 10%), mięso z ryb z polskich jezior 14 % (pstrąg, sandacz, szczupak), ryż 13%, tłuszcz wołowy oraz wieprzowy, warzywa 8 % (ziemniaki, marchew, pietruszka), błonnik buraka 3%, drożdże browarnicze, mąka konopna, rozmaryn, kolagen, mniszek lekarski, ostropest plamisty, boczniak ostrygowaty, taniny (ekstrakt z kasztana jadalnego)Legenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
składnik nierozpoznany przez system
Składniki analityczne
Wilgotność: 8%
* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
*** w suchej masie, po odjęciu wody
Białko
Karma zawiera 28.3% białka w suchej masie, (min.25% – maks.31.5%). Odpowiada to 70 g/1000kcal
Tłuszcz
Tłuszczu jest 15.2% w suchej masie, (min.13% – maks.19.6%). Odpowiada to 38 g/1000kcal
Energia pochodząca z tłuszczu przekracza 25% ME. Karma może być nieodpowiednia dla psów z chorobami trzustki lub wątroby, ze względu na ilość tłuszczu.
Karma zawiera sporo tłuszczu, jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. Zaprzęgowych lub pracujących.
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 44.6% w s.m. (32.9% – 54%). Odpowiada to 111 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.
Popiół
Zawartość popiołu to 8.2% w s.m. (7.1% – 9.2%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 3.8% (2% – 5.7%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Źródła i jakość białka
Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Większość białka zwierzęcego pochodzi z mięsa, ale też z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i przetworzonego białka zwierzęcego (PAP), co oznacza, że powinno dostarczyć Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i mieć wysoką wartość biologiczną, ale niższą niż białko z samego mięsa i podrobów.
Karma zawiera 4 źródła, w tym 1 pochodzenia roślinnego.
Źródła tłuszczu
Większość tego składnika odżywczegoosobno dodany tłuszcz, który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno.
Pozostała część to tłuszcz naturalnie występujący w mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
Karma najprawdopodobniej zawiera bardzo małe ilości kwasów omega-3 DHA i EPA.
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Energia z białka, tłuszczu i węglowodanów jest odpowiednia dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Natomiast rozkład energii jest nieodpowiedni dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie.
Opis składników
Suszone mięso wołowe
Bardzo dobry składnik mięsny, ma jedną z najwyższych wartości biologicznych białka, a jego przyswajalność waha się od 70% do blisko 100%. Zawiera dużo minerałów takich jak fosfor, cynk, żelazo i selen. Cechuje się wysoką smakowitością dla psów i kotów. Jak wszystkie czerwone mięsa, zawiera znaczne ilości cholesterolu, tłuszczów trans oraz puryn. Dwa pierwsze nie wpływają negatywnie na zdrowie psów i kotów, ale ze względu na zawartość puryn mięso to nie nadaje się dla psów z niektórymi chorobami.
Świeże mięso wołowe
(jak suszone mięso wołowe)
Pstrąg
Sandacz
Całe ryby lub ich części. Zwykle są to odpady po oddzieleniu mięsa przeznaczonego do spożycia przez ludzi (np. Ości, płetwy, głowy, wnętrzności z treścią pokarmową, rozpuszczalne frakcje ryb), co zwykle skutkuje obniżeniem jakości i wartości biologicznej białka w stosunku do białka z mięsa. Części inne niż mięso mogą gromadzić więcej toksycznych substancji i metali ciężkich.
Szczupak
(jak sandacz)
Ryż
Jest źródłem węglowodanów i białka, a także w mniejszych ilościach błonnika. Ryż to popularny składnik karm, posiada niewielką wartość odżywczą dla psów, a tym bardziej kotów. Jest łatwo przyswajalny stąd znajduje zastosowanie w karmach hipoalergicznych. Może zawierać arszenik (FDA 2013), dlatego nie powinno się używać jednej karmy z ryżem przez wiele miesięcy czy lat. Karmy z ryżem przyczyniaja się też do utraty tauryny, co może się przyczyniac do jej niedoborów w organizmie i rozwinięcia chorób serca.
Tłuszcz wołowy
Wieprzowy
Składnik wysokiej jakości. W porównaniu do inncyh mięs, zawiera niewielkie ilości tłuszczów trans oraz sodu. Źródło witamin z grupy B, głównie tiaminy, oraz żelaza i mikroelementów.
Ziemniaki
Produkt suszony – po nawodnieniu będzie go kilka razy więcej. Popularny składnik w karmach bezzbożowych, źródło dobrych węglowodanów i niewielkiej ilości białka.
Kolagen
Przetworzone białko zwierzęce produkowane jest wyłącznie z produktów ubocznych pochodzących z określonego gatunku nalezących do kategorii 3, czyli nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi. Materiał kategorii 3 cechuje się niższą wartością biologiczną niż białko z mięsa. Składnik ten obejmuje też mączkę z krwi. Zwykle jest konserwowane chemicznie.