Ocena składu
- 100% naturalnych składników
- białko o wysokiej wartości biologicznej
- wartościowe tłuszcze
- dostarcza dużo omega-3 DHA i EPA
- brak zbóż
- optymalna ilość węglowodanów
- dobre proporcje białka do tłuszczu
- dobrze opisane składniki
- wysoka strawność
- hipoalergiczna
- spełnia zalecenia FEDIAF dla dorosłych psów
- dużo mięsa
- optymalne proporcje podrobów do mięsa
- wartościowe oleje roślinne
- dużo warzyw i/lub owoców
- urozmaicony skład
- sposób produkcji zachowujący wszystkie wartości
Uwagi
- bezglutenowa
- zbyt tłusta dla nieaktywnych
- rozkład energii korzystny dla psów pracujących
- nieodpowiedni rozkład energii dla psów sportowych
Główne składniki
- mięso i produkty poch. zwierzęcego
- pozostałe
Skład
54% wołowiny (mięso, wątroba, płuca, serca, nerki, wymiona), 14% serc indyczych, węglan wapnia, 0.2% oleju z łososia,Legenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
Składniki analityczne
Wilgotność: 77%
* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
*** w suchej masie, po odjęciu wody
Białko
Karma zawiera 47.8% białka w suchej masie, (min.39.1% – maks.56.5%). Odpowiada to 94 g/1000kcal
Tłuszcz
Tłuszczu jest 34.8% w suchej masie, (min.26.1% – maks.52.2%). Odpowiada to 68 g/1000kcal
Energia pochodząca z tłuszczu przekracza 35% ME, co może być źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczególności może być nieodpowiednia dla psów z chorobami trzustki lub wątroby.
Karma zawiera dużo tłuszczu, , którego poziom powinien być odpowiedni dla psów bardzo aktywnych, ale może być zbyt wysoki dla psów mało aktywnych, otyłych bądź starszych.
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 6.5% w s.m. (0% – 34.8%). Odpowiada to 13 g/1000kcal.
Popiół
Zawartość popiołu to 8.7% w s.m. (4.3% – 13%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 2.2% (0% – 9.6%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Źródła i jakość białka
Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Większość białka zwierzęcego pochodzi z mięsa i podrobów, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało wysoką wartość biologiczną.
Karma zawiera 7 źródeł, w tym 1 pochodzenia roślinnego.
Źródła tłuszczu
Karma nie zawiera dodanego tłuszczu zwierzęcego, co oznacza, że jedynym źródłem tłuszczu jest tłuszcz naturalnie występujący w mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
Na plus trzeba zaliczyć dodatek kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z olejów rybnych, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku oraz mózgu.
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Rozkład energii jest niekorzystny dla psów sportowych, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów, co może skutkować obniżeniem krótkotrwałej wydajności Natomiast energia z białka, tłuszczu i węglowodanów jest odpowiednia dla psów sportowych i pracujących, których wysiłek jest intensywny i długotrwały, na przykład wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie.
Opis składników
Mięso
Wątroba
Źródło najwyższej jakości białek, witamin z grupy B, A i żelaza, w nadmiarze (5% i więcej) może szkodzić
Płuca
Serca
Nerki
Wymiona
Składnik o trudnej do ocenienia jakości (nie dotyczny półproduktów typu human-grade). Mogą się w nim znajdować wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nieprzeznaczonych dla ludzi (Rozporządzenie nr 68/2013), łącznie z piórami, dziobami, kopytami, łbami, jednak często są to całe tusze lub ich części, czyli pozostałości po oddzieleniu mięsa przeznaczonego dla ludzi. Składnik może być bogaty w wysokiej jakości białko pochodzące z mięsa i mięsnych kości, jak również zawierać białko niskiej jakości. Niższa jakość składnika będzie wpływała negatywnie na strawność białka i wchłanianie ważnych składników odżywczych, np. Tauryny, której niedobór prowadzi do chorób serca. Uważamy, że gdyby pod tym określeniem kryło się mięso, producent by to wyraźnie zaznaczył.
Serc indyczych
Węglan wapnia
Oleju z łososia
Bogate źródło kwasów omega-6 i omega-3, głównie DHA i EPA, charakteryzujące się najwyższą biodostępnością. Zawiera duże ilości witaminy A i D. Oleje z ryb mają szereg właściwości prozdrowotnych. Mają działanie antynowotworowe, pomagają leczyć choroby układu krwionośnego, reumatyzm, poprawiają ukrwienie mózgu, wspomagają układ odpornościowy i wiele innych. Wraz ze wzrostem podaży oleju rybnego, rośnie zapotrzebowanie na witaminę E. Olej rybny, w zależności od pochodzenia ryb, może bardzo różnić się jakością, świeżością i stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6. Może zawierać znaczne ilości metali ciężkich, dioksyn i innych toksyn. Pod tym względem lepszym źródłem DHA i EPA od oleju rybnego i oleju z kryla jest fitoplankton i zooplankton.