wersja testowa 0.9.54-2d27 ( 4 kwietnia 2025 )
Główne składniki
- mięso i podroby
- ryby i produkty z ryb
- świeżej wieprzowiny
(zgrupowane, po odtworzeniu, „as fed”)
Skład
35% świeżego mięsa kurczaka, 20% świeżych ryb (
sardynela hiszpańska (sardinella aurita),
makrela (scomber scombrus),
ostrobok pospolity (trachurus ),
sardynka europejska (sardina pilchardus)),
15% świeżej wieprzowiny,
10% świeżego mięsa kaczki,
5% świeżej wątróbki wieprzowej,
hydrolizowana skrobia,
naturalna gliceryna,
jaja, pulpa buraczana,
drożdże piwne (saccharomyces cerevisiae),
dynia, banan, ananas, kmin rzymski (cuminum cyminum),
szałwia (salvia officinalis),
imbir(zingiber officinale),
kurkuma (curcuma longa)
Legenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
składnik nierozpoznany przez system
Składniki analityczne
w s.m.*
38.7%
20%
9.3%
2.7%
29.3%
Wilgotność: 25%
NFE czyli związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
s.m. czyli w suchej masie, po odjęciu wody
W celu równego porównania karm o różnych poziomach wilgotności (suche, mokre, półwilgotne) musimy odjąć od całago składu wodę. Jest to tzw. analiza w suchej masie (s.m.) i jest podstawą do wielu obliczeń i rozważań.
Do porównania karm o różnej energetyczności pomocny jest wskaźnik wagi składnika na każde 1000 kcal energii metabolicznej karmy. Karmy o większej zawartości energii będą musiały mieć więcej składników odżywczych w celu zaspokojenia potrzeb zwierzęcia.
Białko
Karma zawiera 38.7% białka w suchej masie, (min.34.7% – maks.42.7%). Odpowiada to 90 g/1000kcal
Procentowa liczba nie mówi nic o jego jakości, ponieważ może pochodzić ono nie tylko z mięśni, ale i z innych części (np. z kopyt) lub z roślin, co znacznie obniżyłoby jego wartość. Z tego względu w celu zaspokojenia minimalnego zapotrzebowania, FEDIAF zaleca minimum 18% w s.m. oraz 21% w s.m. dla psów mniej aktywnych. Dla psów starszych ta wartość będzie jeszcze większa, ok. 25%.
Tłuszcz
Tłuszczu jest 20% w suchej masie, (min.17.3% – maks.25.3%). Odpowiada to 46 g/1000kcal
Energia pochodząca z tłuszczu przekracza 35% ME, co może być źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczególności może być nieodpowiednia dla psów z chorobami trzustki lub wątroby.
Karma zawiera sporo tłuszczu, jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. Zaprzęgowych lub pracujących.
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 29.3% w s.m. (13.7% – 40.9%). Odpowiada to 68 g/1000kcal.
Według badań naukowych, węglowodany w diecie dzikich psów stanowią ok. 5-10%, dlatego dorosłe i zdrowe psy nie wymagają w diecie więcej węglowodanów, a nawet psy mogą całkowicie się bez nich obejść, ponieważ glukozę jako źródło energii organizm psa potrafi wytworzyć z białka.
Nadmiar węglowodanów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym może też powodować szereg problemów behawioralnych i problemy z pamięcią.
Wyjątkiem, kiedy duża podaż węglowodanów jest przydatna, mogą być psy sportowe, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów.
Poza tym wyjątkiem, jedynym uzasdnieniem wysokiej zawartości węglowodanów w karmach komercyjnych są względy ekonomiczne – węglowodany ze zbóż są najtańsze, lub zdrowotne – w karmach dla psów chorych o specjalnych wymaganiach.
Popiół
Zawartość popiołu to 9.3% w s.m. (8% – 10.7%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.
Popiół to nic innego jak minerały, głównie związki wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, cynku. Nie stanowi źródła energii i może wpływać na uczucie sytości. Dobre jakościowo karmy cechuje niska zawartość popiołu poniżej 7%. Popiół wpływa na strawność, jego wyższe wartości w suchych karmach często wskazują na gorsze składniki.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 2.7% (0.4% – 4.9%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Jest to parametr
określający maksymalną strawność karmy, ponieważ wpływ na strawność ma bardzo dużo czynników jak
zawartość włókna, popiołu oraz jakość składników, szczególnie białka,
łącznie z osobniczymi cechami zwierzęcia, jego stanem zdrowia, wiekiem
itp. W przypadku karm niskiej jakości, rzeczywista wartość będzie
niższa, a dla karm wysokiej jakości – wyższa. Badania pokazały, że
średia strawność karm suchych wynosi 81% dla białka, 85% dla tłuszczu i
79% dla węglowodanów, dlatego powstał pogląd, że powinno się wybierać
karmy o strawności przynajmniej 80%. W przypadku karm najwyższej
jakości zmierzona strawność wynosiła odpowiednio 89%, 95% i 88%.
Źródła i jakość białka
Jakość i pochodzenie ma duży wpływ na utrzymanie dobrej kondycji zwierzęcia oraz smakowitość karmy. Badania naukowe potwierdzają, że białko zwierzęce ma przewagę nad roślinnym. Jak już pewnie wiesz, psy to oportunistyczni mięsożercy dlatego tak ważne jest, aby białko pochodzenia zwierzęcego stanowiło 100% białka zawartego w karmie,co gwarantuje odpowiednią podaż aminokwasów, których zawsze brakuje w roślinach.
Niższa wartość biologiczna białka będzie skutkowała zwiększonym zapotrzebowaniem na ten składnik oraz większą produkcją szkodliwych ubocznych produktów przemiany materii, a w skrajnych przypadkach chorobami, zanikiem mięśni i pogorszeniem stanu zwierząt chorych (np. ostra lub przewlekła niewydolność nerek).
Po wykonaniu obliczeń okazuje się, że karma może zawierać aż 100 procent białka pochodzenia zwierzęcego.
Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Większość tych parametrów bada się w laboratorium z wykorzystaniem psów. My, tak samo jak robią to producenci nietestujący karm na zwierzętach, możemy tylko z grubsza oszacować jego jakość na podstawie średnich parametrów składników dostępnych w wielu badaniach naukowych oraz wpływu sposobu produkcji karmy. Przykładowo produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (np. “kurczak”) w stosunku do mięsa (np. “mięso z kurczaka”, “wątroba”) będą mieć niższą jakość białka ze względu na wysoki udział tkanki łącznej (kolagen) i kości, podobnie ze składnikami świeżymi vs suszonymi (np. mączki), które są dwukrotnie poddawane działaniu wysokiej temperatury co wpływa na ich wartość.
Całe białko zwierzęce pochodzi z mięsa i podrobów, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało wysoką wartość biologiczną.
Karma zawiera 4 źródła, w tym 1 pochodzenia roślinnego.
Źródła tłuszczu
Karma nie zawiera dodanego tłuszczu zwierzęcego, co oznacza, że jedynym źródłem tłuszczu jest tłuszcz naturalnie występujący w mięsie.
Na plus trzeba zaliczyć dużą zawartość kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z ryb, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku oraz mózgu.
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Jest to energia jaką zwierzę zużywa na procesy metaboliczne, regulację temperatury, procesy trawienia i aktywność fizyczną. Tutaj została obliczona na podstawie zaawansowanych wzorów opracowanych przez Narodową Radę Badań Naukowych USA (ang. National Research Council), które uznawane są za standard w branży będąc najbliższymi rzeczywistości.
Rozkład energii ze składników odżywczych
W tym wykresie kluczowy jest stosunek energii pozyskanej z białka do energii pozyskanej z tłuszczu. Badania naukowe wykazały, że psy instynktownie wybierają pokarm, w którym w/w stosunek leżał w górnej granicy zakresu 0.6 – 0.9, a energia z węglowodanów była mniejsza niż 10%.
Stosunek energii z białka do tłuszczu wynosi 0.8 (mieści się w zalecanym zakresie), a stosunek procentowej ilości tłuszczu do białka to 52%.
Rozkład energii jest
niekorzystny dla psów sportowych i pracujących, np. Wyścigi psich zaprzęgów, zaganianie, polowanie,
agility,
flyball, wyścigi chartów, co może skutkować obniżeniem wydajności lub problemami zdrowotnymi.
Opis składników
Świeżego mięsa kurczaka
Wysokiej jakości składnik, bogactwo aminokwasów i kwasów tłuszczowych omega 6.
Świeżej wieprzowiny
Składnik wysokiej jakości. W porównaniu do inncyh mięs, zawiera niewielkie ilości tłuszczów trans oraz sodu. Źródło witamin z grupy B, głównie tiaminy, oraz żelaza i mikroelementów.
Świeżego mięsa kaczki
Świeżej wątróbki wieprzowej
Źródło najwyższej jakości białek, witamin z grupy B, A i żelaza, w nadmiarze (5% i więcej) może szkodzić
Hydrolizowana skrobia
Źródło węglowodanów bez żadnych wartości odżywczych dla psa czy kota. Produkt przetwarzania roślin pozostały po wypłukaniu białka oraz usunięciu skóry zawierającej witaminy i minerały. Od czasu wzrostu popularności karm bezzbożowych zaczęła być stosowana jako zamiennik glutenu, czyli spoiwo. Bez niego chrupki suchej karmy po prostu by się rozpadły. W wersji hydrolizowanej cechuje się wysoką strawnością.
Jaja
Źródło pełnowartościowego białka, które posiada najwyższą wartość biologiczną. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy endo- i egzogenne o profilu uznawanym za wzorzec żywienia. Żółtko natomiast zawiera duże ilości tłuszczu, witamin, minerałów i cholesterolu.