- 100% naturalnych składników
- dużo mięsa
- białko o wysokiej wartości biologicznej
- wartościowe tłuszcze
- wartościowe oleje roślinne
- brak zbóż
- dobrze opisane składniki
- wysoka strawność
- hipoalergiczna
- spełnia zalecenia FEDIAF dla dorosłych psów
- optymalne proporcje podrobów do mięsa
- dostarcza dużo omega-3 DHA i EPA
- optymalna ilość węglowodanów
- dużo warzyw i/lub owoców
- dobre proporcje białka do tłuszczu
- sposób produkcji zachowujący wszystkie wartości
Uwagi
- bezglutenowa
- za mało tłuszczu dla aktywnych
- nieodpowiedni rozkład energii dla psów pracujących i sportowych
Skład
42% świeże mięso z kangura (filet), 23% suszone mięso z kangura (filet), 12% suszony seler, 6% suszona dynia, 2% miąższ z buraków, 1% mielone nasiona ostropestu, pietruszka, jaja, jabłka, gruszki, marchewki, rozmaryn, tłoczony olej lniany , ekstrakt z juki schidigera, koper włoski, kiełki ryżoweLegenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
Składniki analityczne
Wilgotność: 8%
* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
*** w suchej masie, po odjęciu wody
Białko
Karma zawiera 31.1% białka w suchej masie, (min.27.8% – maks.34.3%). Odpowiada to 83 g/1000kcal
Tłuszcz
Tłuszczu jest 10.8% w suchej masie, (min.8.6% – maks.15.1%). Odpowiada to 29 g/1000kcal
Energia pochodząca z tłuszczu przekracza 25% ME. Karma może być nieodpowiednia dla psów z chorobami trzustki lub wątroby, ze względu na ilość tłuszczu.
Dla zachowania dobrego zdrowia, psy aktywne będą wymagać więcej tłuszczu, podobnie jak psy z obniżonym apetytem, ponieważ jest on nośnikiem smaku.
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 45.8% w s.m. (34.1% – 55.2%). Odpowiada to 122 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.
Popiół
Zawartość popiołu to 6.6% w s.m. (5.5% – 7.7%). Jest to optymalny poziom.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 5.8% (3.9% – 7.6%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa i prawdopodobnie będzie wpływało negatywnie na stężenie we krwi ważnego aminokwasu jakim jest tauryna. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Źródła i jakość białka
Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.
Całe białko zwierzęce pochodzi z mięsa, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało wysoką wartość biologiczną.
Karma zawiera 2 źródła, w tym 1 pochodzenia roślinnego.
Źródła tłuszczu
Karma nie zawiera dodanego tłuszczu zwierzęcego, co oznacza, że jedynym źródłem tłuszczu jest tłuszcz naturalnie występujący w mięsie.
Karma najprawdopodobniej zawiera bardzo małe ilości kwasów omega-3 DHA i EPA.
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych
Opis składników
Filet
Filet
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Mięso opisane jako dehydratyzowane, suszone, sproszkowane lub odwodnione najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowane chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały.
Mielone nasiona ostropestu
Jaja
Źródło pełnowartościowego białka, które posiada najwyższą wartość biologiczną. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy endo- i egzogenne o profilu uznawanym za wzorzec żywienia. Żółtko natomiast zawiera duże ilości tłuszczu, witamin, minerałów i cholesterolu.
Tłoczony olej lniany
Dobre źródło kwasów omega-6 i omega-3, jednak powinien być używany tylko w przypadku niedoborów (np. Problemy ze skórą i sierścią), najlepiej zewnętrznie. Dla zdrowego, dobrze odżywionego psa nie przyniesie wiele korzyści. Olei roślinnych powinno się unikać w diecie psa (a na pewno w diecie kota). Organizmy psów posiadają niewielkie zdolności do konwersji kwasu alfa-linolenowego (omega-3 ALA) pochodzenia roślinnego do form aktywnych – kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA) w wystarczającej ilości, a ich wykorzystanie jest obraczone produkcją szkodliwych związków (wolne rodniki itp. ), które powodują stany zapalne organizmu, nowotwory, choroby skóry. Oleje roślinne zawierają dużo kwasów omega-6, które już występują w wystarzająco dużych ilościach w mięsie zwierząt hodowlanych karmionych paszami (oprócz zwierząt hodowanych na wolnym wybiegu), w szczególności tych zawartych w karmach przemysłowych. Natomiast koty nie są w stanie ich przyswoić. Znacznie lepszym źródłem kwasów omega-3 będą zatem oleje rybne, np tran, olej z kryla, oraz niektóre oleje roślinne zawierające kwas omega-6 gamma-linolenowy (GLA), np. Olej z wiesiołka czy ogórecznika
Ekstrakt z juki schidigera
Dodawana w celu zmniejszenia brzydkiego zapachu odchodów.