Inne nazwy
olej canola
Opis
Olej bogaty w kwasy omega-9, ale również omega-6 i niewielkie ilości omega-3. Brak jest dowodów naukowych potwierdzających jego dobry wpływ na zdrowie psa czy kota, natomiast istnieją dowody na jego szkodliwość. Wytwarzany z genetycznie modyfikowanego rzepaku opracowanego w Kanadzie (stąd nazwa can-ola), nie zawiera kwasu erukowego. W Europie uprawa tej odmiany rzepaku jest zakazana, w zamian uprawia się naturalne odmiany również bez kwasu erukowego (nie są one genetycznie modyfikowane). W USA jest zarejestrowany jako pestycyd. Olei roślinnych powinno się unikać w diecie psa (a na pewno w diecie kota). Organizmy psów posiadają niewielkie zdolności do konwersji kwasu alfa-linolenowego (omega-3 ALA) pochodzenia roślinnego do form aktywnych – kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA) w wystarczającej ilości, a ich wykorzystanie jest obraczone produkcją szkodliwych związków (wolne rodniki itp. ), które powodują stany zapalne organizmu, nowotwory, choroby skóry. Oleje roślinne zawierają dużo kwasów omega-6, które już występują w wystarzająco dużych ilościach w mięsie zwierząt hodowlanych karmionych paszami (oprócz zwierząt hodowanych na wolnym wybiegu), w szczególności tych zawartych w karmach przemysłowych. Natomiast koty nie są w stanie ich przyswoić. Znacznie lepszym źródłem kwasów omega-3 będą zatem oleje rybne, np tran, olej z kryla, oraz niektóre oleje roślinne zawierające kwas omega-6 gamma-linolenowy (GLA), np. Olej z wiesiołka czy ogórecznika