Mączka mięsna
składnik karm dla zwierząt

Inne nazwy

sproszkowane mięso, mączka mięsna, sproszkowane świeże mięso, suszone mięso

Opis

Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Mięso opisane jako dehydratyzowane, suszone, sproszkowane lub odwodnione najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowane chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały.

Podobne składniki:

mączka kostna, mączka mięsna z dzika, mączka mięsna z renifera, mączka mięsna ze śledzia, mączka z indyka, mączka jagnięca, mączka z kaczki, mączka z kurczaka

Karmy zawierające ten składnik: