Skład
ryż, białko ziemniaczane, suszona czerwona soczewica 10% , olej słonecznikowy, włókna buraczaneLegenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
Aktualizacja składu: 15 kwietnia 2020
Składniki analityczne
Wilgotność: maks.8%
* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
*** w suchej masie, po odjęciu wody
Dopóki Twój pies nie jest chory, w wieku szczenięcym lub podeszłym, prawdopodobnie wystarczy, że będziesz trzymał się pożywienia o parametrach w zielonym zakresie.
Omówienie wartości odżywczych
Białko
Karma zawiera 23.9% białka w suchej masie, (min.20.9% – maks.26.9%). Odpowiada to 61 g/1000kcal
Tłuszcz
Tłuszczu jest 9.8% w s.m. (7.6% – 14.1%). Odpowiada to 25 g/1000kcal
Dla zachowania dobrego zdrowia, psy aktywne będą wymagać więcej
białka oraz tłuszczu, podobnie jak psy z obniżonym apetytem, ponieważ jest on nośnikiem smaku.
Więcej o energii z tłuszczu i białka w tej karmie przeczytasz w części Energia
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 57.6% w s.m. (46.2% – 66.7%). Odpowiada to 147 g/1000kcal. Mimo że ilość węglowodanów w diecie psów jest częścią wielu sporów uważamy, że w karmie jest ich zbyt dużo.
Więcej o energii z węglowodanów dowiesz się w części Energia
Popiół
Zawartość popiołu to 6.3% w s.m. (5.2% – 7.4%). Jest to optymalny poziom.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 2.4% (0.5% – 4.2%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych